Home Forums Autorijden en CBR Rijbewijs verlengen

Rijbewijs verlengen

Spuug zat word ik er van!

Nu inmiddels 5 jaar mijn rijbewijs en vanaf 2009 al diabetes type 1. Bij het afrijden was het al een ramp met de eigen verklaring. Nu naar 5 jaar later opnieuw verlengen, situatie onveranderd en als nog een ramp om de eigen verklaring goed te keuren.

Het is toch waanzinnig!!!!

 • Hoi,

  Een aantal jaar geleden heb ik me ook laten keuren voor mijn rijbewijs.
  De keuringsarts vroeg of ik hypo’s had, en of ik deze goed voelde aankomen.
  Op zijn advies heb ik nooit doorgegeven dat ik diabetes heb. Hij vond het geldklopperij en voorzag dat het nogal wat voeten in de aarde zou kunnen geven.
  Zolang ik met een waarde die hoog genoeg is zou gaan autorijden zouden er geen problemen komen.
  Ik was blij met dit advies. Zolang ik geen baan heb als chauffeur en ik mijn waarde’s in de gaten houd voordat ik in de auto stap, zijn er geen problemen.

  • Hallo heer van Hoorn, besef je wel dat je verzekering niks vergoed als blijkt dat je je diabetes hebt verzwegen ?? En als er iets met je tegenstander gebeurt wat je hebt aangericht ??
   Tis maar een gedachte hoor

   MVG

   • Cenzo

   Nog niet nee en als er geen complicaties komen wellicht nooit (kan ik mij niet voorstellen bij frequent hoge BS waarden) maar als je een ongeluk veroorzaakt en je informatie moet geven over je verzekering heb je daar geen dekking als je niet gemeld hebt dat je Diabetes 1 hebt. Wat je aan CBR doorgeeft is jouw zaak maar het advies van die arts vind ik persoonlijk niet verantwoord. Jouw mede – diabeten moeten ook door veel zure appels bijten – iedere vijf jaar weer – omdat zij zich verantwoordelijk voelen ten opzichte van hun medeweggebruikers.

 • @ Sportsterbos; welcome to the unfairness.

  Het verlengen van je rijbewijs is een ramp. Eerst laten ze je de malle molen doorgaan. De oogarts (keuring voor eigen rekening) gaf aan dat ik makkelijk voor 10 jaar een rijbewijs kan krijgen. Ook mijn internist zag totaal geen bezwaar en en gaf ook voor 10 jaar aan.

  Echter toen ik later de papieren terug krijg bleek dat ik Diabetes (heb het slechts 40+ jaar) heb en daarom een beperkte geldigheid van 5 jaar.
  En hierbij wordt verwezen naar het Wetboek.
  Als dit allemaal bekend is waarom moet je alle stappen doorlopen? Is dit als dank voor het feit dat je je bloedjes zo optimaal mogelijk houdt?

  Hypo’s voel ik zeer goed aankomen. Mijn gezichtsvermogen is met contactlenzen perfect (100%).

  Wellicht dat de DVN deze wanpraktijken kan aanpakken!?

  @ MvanHoorn; apart verhaal. Zeker omdat je op de EV de vraag wordt gesteld of je een chronische aandoening hebt. En wanneer je iets niet naar waarheid invult heeft dat negatieve gevolgen.

  Ik denk eerder dat hier een mooie taak voor de DVN ligt.

 • Hallo allemaal,
  DVN vindt het ook belangrijk dat de procedure rond het verlengen van een rijbewijs goed verloopt. Daarom heeft DVN op dit moment een meldpunt over rijbewijskeuringen.
  Heb je in opdracht van het CBR recent een aanvullende medische keuring moeten ondergaan en wil je ons vertellen over hoe dat ging, wie de keuring uitvoerde en wat de kosten waren? Vul dan de vragenlijst in.

  DVN verzamelt alle reacties om vast te stellen of er incidenteel zaken misgaan bij deze rijbewijskeuringen, of dat het hier gaat om een structureel probleem. Als er structureel zaken misgaan, zal DVN dit uiteraard aankaarten bij de bevoegde instanties zoals het CBR en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

 • Inmiddels een bijna een maand verder. Alles al gedaan zoals het CBR het wil. Oogarts 100% en internist ook, na mijn zwangerschap vorig jaar ben ik er zelfs beter uit gekomen met mijn suiker. Ik wacht nu al bijna 4 weken. Ze hebben alle papieren binnen, maar nog steeds geen reactie erop.

 • nee hoor het wel of niet uitkeren door de verzekering heeft niks te maken met je diabetes, je bent immers niet wettelijk verplicht te melden dat je diabetes hebt, dit is een smerige streek van het cbr wat vind dat je moreel verplicht bent het te melden maar je bent het dus NIET wettelijk verplicht.

  de eis van om de 5 jaar keuren is er overigens een door de EU opgelegd en Nederland volgt dat slaafs, vroeger heb ik ook een rijbewijs gehad die 10 jaar geldig was als diabeet.

 • oke dan bedankt Mark, meende van wel.vandaar mijn reactie.
  Ik kan morgen weer met de hele handel naar de keuring pffffff Kansloos

 • Ja volgend jaar moet ik ook weer de molen in voor verlenging rijbewijs, pure diefstal is het.

  • Momo

  Deze informatie vond ik op diabeteswiki:

  Heeft u diabetes en u wilt een nieuw rijbewijs halen of een bestaand rijbewijs verlengen? U krijgt dan te maken met kosten, keuringen en regelgeving. Als u uw eerste rijbewijs wilt halen, bent u verplicht te melden dat u diabetes heeft. Als u uw rijbewijs reeds in uw bezit heeft als u diabetes krijgt dan is er geen wettelijke plicht om dit te melden aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit is ook niet nodig wanneer u uw bestaande rijbewijs verlengt. Het CBR vindt het echter uw morele plicht om dit wél te doen.

 • @momo; bedankt voor de tip. Zal in overweging nemen om deze toepassen wanneer ik weer de mallemolen in moet.

  Ik heb al diverse malen mijn rijbewijs verlengd en altijd netjes de vraag beantwoord of ik een van de genoemde ziektes heb.

  Wanneer ik bij de volgende verlenging op die vraag nu “nee” antwoord; gaan er daar ergens bij het CBR alarmbellen af en wordt mijn aanvraag afgekeurd of niet verder behandeld?

  Als het gehele rijbewijskeuring niet verplicht is waarom moet je het dan iedere vijf jaar de gehele santekraam ondergaan? Het kost je alleen maar geld. Wellicht een punt voor de DVN om aan kaarten?!

  Bovendien beide artsen hebben hun akkoord gegeven voor 10 jaar en toch kreeg ik vijf jaar vanwege het feit dat….

  Pfft, discriminatie ten top.

 • We zijn nu inmiddels en maand verder. Voor 6 juli zou ik bericht krijgen van het CBR. Ze hebben op 8 juni alles ontvangen wat ze nodig hebben. Maar helaas nog geen tijd gehad om het goed te keuren.
  Heb al meerdere keren contact opgenomen met het CBR. Krijg elke keer te horen binnen 10 werkdagen. Inmiddels zijn die 10 werkdagen al lang voorbij. Er was zelfs iemand die vertelde dat wanneer de rijbewijs reeds is verlopen de behandeling vaak sneller gaat, nou mijn rijbewijs is al een dikke maand verlopen maar nog steeds geen bericht.
  Gister 6 juli nogmaals gebeld, krijg ik te horen dat diegene die mijn papieren moet goed keuren een vrije dag had. SORRYYY??? Wanneer je weet dat je een vrije dag hebt, dan regel je toch de dingen die moeten gebeuren voor je vrije dag??
  Nu alweer aan de telefoon met het CBR, nu krijg ik te horen dat ik 1 juli gebeld heb en dat er toen tegen mij is gezegd binnen 10 werkdagen. Nou NEEE ik heb 23 juni al gebeld en toen is er gezegd binnen 10 werkdagen. In op mijn.cbr staat duidelijk, datum besluit 6 juli.

 • @ Sportsterbos; Ach ja zo zijn ze. Toen ik “op moest” voor de keuring was ik ruim vier maanden van te voren al begonnen.
  Dit was in 2014.

  Het vervelende is (heel licht uitgedrukt) dat je zo afhankelijk bent van hen. En dat iemand een vrije dag heeft, ik deel je mening. Je regelt dan je zaken vóórdat je vrij bent.

  Ik heb via de berichten toch het een en ander geleerd voor de volgende keuring.

  Laat je nog weten wanneer je eindelijk weer uit de malle molen bent gestapt?

  • casess

  Heb inmiddels ook ondervonden dat het lastig is om goedkeuring te krijgen voor het verlengen van je rijbewijs al moet ik er wel bij zeggen dat ik altijd vlot reactie had van het CBR als ik iets had opgestuurd. Afgelopen donderdag naar de oogarts geweest en zaterdag al bericht terug.
  Ik had de eigen verklaring al in laten vullen door mijn specialist en moest daarna opnieuw een afspraak maken om weer andere formulieren in te lasten vullen. Na overleg met de internist, waar ik de week daarvoor op controle was geweest, heeft hij alleen de formulieren ingevuld omdat hij een bezoek overbodig vond. Hij had al zijn bevindingen al op de eigen verklaring ingevuld. Na opsturen kreeg ik 2 dagen later bericht dat ik naar de oogarts moest, was ik in november nog geweest. Moest toch een nieuwe ogentest doen.
  Totale kosten voor goedkeuring € 120,- (35,- Eigen verklaring en 85,- oogarts.
  Dit ben je dus al kwijt voordat je je rijbewijs gaat verlengen.
  Vind dat je wel gestraft wordt voor het feit dat je diabeet bent, Je kunt er niets aan doen en je wilt het ook liever niet hebben.
  Mijn verlenging dus ook maar voor 5 jaar en dan begint het weer opnieuw.

  • Ytsma

  Je moet altijd naar de oogarts als je langer dan 10 jaar diabetes hebt.
  Maakt niks uit als je bij wijze van gister nog bent geweest.
  Ze kunnen je zelfs vragen om naar een andere oogarts te gaan dan je eigen om zo belangenverstrengeling tegen te gaan.

 • Ik moet in maart 2017 mijn rijbewijs laten verlengen, maar ik zit er ook heel erg aan te denken om niet te melden dat ik nu diabetes type 1 heb. Het is inderdaad niet wettelijk verplicht, alleen moreel verplicht. Het CBR vindt dus dat ik het netjes moet melden, zodat zij lekker extra aan me kunnen verdienen.

  Zelf vind ik dat ik genoeg eigen verantwoording neem als ik ga rijden. Twijfel ik of het nog kan, dan ga ik meten en zowiezo zorg ik dat ik eerst nog wat eet voordat ik ga rijden. Ik heb dextro’s onder handbereik en als ik voel of denk dat het te laag zou kunnen worden, dan stop ik om te meten. Gelukkig voel ik hypo’s goed aankomen zodat ik op tijd maatregelen kan nemen.

  Heb ik het gevoel dat ik niet meer veilig kan rijden en zit er iemand bij me in de auto die ook kan en mag rijden, dan ben ik ook niet te beroerd om de sleutels af te geven en van plekje te ruilen.

 • @ Monique72; met die uitdaging zit ik ook. Met name het stukje waar de oogspecialist mogelijke oorzaken ziet voor achteruitgang in je gezichtsvermogen. Bij mij was daar Diabetes ingevuld. Ook al gaf zij aan dat mijn rijbewijs met 10 jaar verlengd kon worden.

  Ook de internist zag geen bezwaar en gaf ook 10 jaar aan.

  ==
  En alle maatregelen die jij treft tref ik ook. En wanneer ik niet kan rijden dan rijd ik ook niet.

 • Als je diabetes gekregen hebt na het halen van je rijbewijs dan moet je dat natuurlijk nooit melden, je jaagt jezelf enkel op hoge kosten.

  er is een manier om sneller je rijbewijs te krijgen door niet met de post op te sturen maar zelf naar het cbr met de papieren te gaan en extra te betalen, dit doet me denken aan de oude maffia praktijken aan de grens in het buitenland waarbij je met wat extra geld ook voorrang kreeg, het cbr is een particuliere organisatie die allang verboden had moeten worden.

 • @ Markpompje; ben ik toch te eerlijk opgevoed. Een andere uitdaging is dat ik al lang Diabetes had toen ik voor mijn rijbewijs opging.

  De doeltreffendheid van het CBR is mij ook niet geheel duidelijk. Als artsen aangeven dat, in mijn geval, Diabetes geen beletsel vormt voor het besturen van een motorvoertuig en beiden gaven dan ook 10 jaar aan. Waarom wordt dat dan niet overgenomen? Doe je daarvoor iedere dag zo je best om alles in goede banen te krijgen en te houden?

  Maar nee, want in Europees verband is besloten dat, vanwege het “Pretpakket”, het uit “veiligheidsoverwegingen”, het voor 5 jaar wordt afgegeven.
  Hmm, en terwijl Belgie daar geen onderscheidt in maakt. De fout ligt wederom op het Binnenhof. Daar moet iets aangedaan worden. Leuke taak voor de DVN.

 • Beste Racingbike

  Dank je wel voor deze aansporing. We hebben zoals eerder genoemd het meldpunt rijbewijskeuringen geopend om al dit soort voorvallen te registreren en er vervolgens mee de boer op te gaan bij onder meer CBR en NZa. Meld je irritaties en ervaringen vooral ook op dit meldpunt, dan nemen we je reactie mee in de vervolgstappen.
  Want wij begrijpen als geen ander hoe frustrerend en oneerlijk het is dat we op kosten gejaagd worden zonder bewezen doeltreffendheid van de beperkende maatregel.

  • Ytsma

  Ik mag wel voor 10 jaar brommerrijden maar autorijden dus niet.

 • Zo te lezen lopen we allemaal tegen dezelfde problemen aan.

  Nadat het CBR een keurige brief heeft gestuurd dat de geldigheid van het rijbewijs binnenkort afloopt, en dat er bij het gemeentehuis een Eigen Verklaring kan worden aangeschaft, begint de bureaucratie.

  Mijn internist heeft mijn Eigen Verklaring ingevuld waarna ik deze tijdig heb opgestuurd.
  Tijdens mijn vakantie komt het CBR antwoord dat ik nog eens bij de internist langs moet voor wat aanvullende info. En dat ik ook even naar de oogarts moet.
  Hadden ze dat in de eerste brief vermeld dan had mij dat niet alleen €100,00 kunnen schelen, maar ook een heleboel extra tijd.
  Hiermee komt mijn rijbewijs op slechts €340,00.

  Door deze extra (onnodige) handelingen zal ik binnenkort met een verlopen rijbewijs gaan rondrijden, lijkt het

  Het ergste vind ik nog wel dat mijn rijbewijs ooit eens 10 jaar geldig is geweest, maar dankzij nieuwe Europese regels is dit 5 jaar geworden.

  Het CBR klaagt heel erg over de hoge werkdruk, maar volgens mij hebben ze dat zichzelf aangedaan.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.