Home Forums Autorijden en CBR Rijbewijs verlengd voor 10 jaar door cbr, wordt week later gebeld: 5 jaar geldig?

Rijbewijs verlengd voor 10 jaar door cbr, wordt week later gebeld: 5 jaar geldig?

Mijn rijbewijs zou op 21 juni 2019 verlopen. Ik heb vrachtwagen rijbewijs voor een hobby. Ik hoor van mensen dat het een half jaar kan duren. Dus ben 5 januari naar de Gemeente geweest voor de envelop te halen 37,80 euro betalen. Mijn gezondheidsverklaring opgestuurd naar CBR, 25 januari ontvangen. Krijg 18 februari te horen dat ik naar de Keuringsarts moet. 7 maart 2019 naar de Keuringsarts. Urine was niet nodig, omdat ik al medicatie gebruik voor diabetische Type 2 en ogen testen. Binnen 5 minuten was ik weer buiten en 65 euro onkosten. CBR stond van 7 maart dat ik binnen 8 weken reactie zou krijgen. Krijg pas op 17 juni reactie dat ik nog naar de specialist voor diabetische en specialist oogarts moet gaan. Maar mijn rijbewijs verloopt op 21 juni 2019. Ik snap het niet van die specialisten. Ik kom 4 keer per jaar voor de diabetische bij de Huisarts en kom 1 keer per jaar bij de Oogarts in Bernhoven Ziekenhuis. De specialisten die CBR mijn stuurt zijn dezelfde artsen.??
Toen ik de envelop bij de gemeente haalde, vertelde ze bij de gemeente dat ik mijn vrachtwagenrijbewijs kon bevriezen, want vrachtwagenrijbewijs is maar 5 jaar geldig en BE rijbewijs is 10 jaar geldig.
Toen ik 17 juni bericht kreeg van CBR heb ik de Gemeente gebeld of ik alsnog mijn vrachtwagen rijbewijs kon bevriezen en mijn rijbewijs BE voor 10 jaar kon verlengen. Dat kon. Ik op 18 juni mijn Rijbewijs BE bij de gemeente aangevraagd voor 10 jaar. Kreeg ik 20 juni bericht dat ik mijn rijbewijs kon ophalen.
Ik dacht fijn dat is geregeld. Dan maar geen vrachtwagen rijbewijs. Nu bellen ze vandaag 27 juni van CBR dat het rijbewijs van 10 jaar geldig, wordt veranderd naar 5 jaar, omdat ik diabetisch type 2 heb.
Ik snap het de gemeente vraagt bij de CBR een verlenging aan van 10 jaar en krijg na 3 dagen mijn rijbewijs.
Hoe kunnen ze dit nu weer intrekken naar 5 jaar. Dan had ik toch mijn vrachtwagenrijbewijs moeten verlengen, want dit is ook maar 5 jaar geldig.
Bij de CBR controleren ze de aanvragen van gemeente niet als je 10 jaar verlengt.
Bij de Gemeente weten ze niet als je diabetische bent dat je rijbewijs maar 5 jaar geldig is.
Dus bij de vrachtwagen verlenging had ik eigenlijk gewoon moeten door laten gaan.
Kosten 38 euro aanvraag, medische keuring 65 euro en nieuw rijbewijs 40 euro.
Ik hoor dat de oogarts ziekenhuis en internist (diabetische) Ziekenhuis ieder 90 euro kosten.
Vraag is.
Mag CBR mijn rijbewijs die voor 10 jaar verlengd is, intrekken??

  • Abisko

  De Europeese regelgeving rond rijbewijzen zegt dat bij diabetes het rijbewijs maximaal 5 jaar geldig is. Landen hadden verschillende regels hiervoor en dat is rechtgetrokken. Vroeger was Nederland 10 jaar, dat is niet meer. Er zijn nog altijd artsen en instituten die er 10 jaar opplakken maar dat mag dus niet.

  De hele regelgeving van rijbewijzen staan ergens op de website van dvn.

  Even zoeken en er zijn genoeg verhalen over de onzin van het cbr.

  Ik ben van Belgie daar is het simpeler geregeld.

 • Auw!!
  Diabetes en rijbewijzen in combinatie met CBR. De Italiaanse maffia kan daar nog wat van leren.
  Volstrekt ondeskundige keuringsartsen met volstrekt waardeloze keuringen voor bedragen waar je bang van wordt.
  Als je keurt, keur dan ook maar dat gebeurd dus niet.
  Uiteindelijk zit er ergens een papier tijger met de titel Dr.te beslissen of je wel of niet een uitkering aan mag gaan vragen omdat je je baan als beroepschauffeur na 12 jaar om onzinnige reden kwijtraakt.
  Ik ben ermee gestopt en ben na omscholing een stuk gelukkiger, totdat het vijfjaarlijks moment van de BE keuring weer komt.
  Je zou er hartpatiënt van worden.

  • Ben42

  Op de site :
  Groot Rijbewijs.

  Ter info :
  Gelden er andere regels voor een ‘groot’ rijbewijs?
  Ja, de regels zijn strenger wanneer je een rijbewijs aanvraagt voor vrachtauto of bus. Zo mag je het afgelopen jaar geen ernstige hypo’s hebben gehad waarbij je de hulp van een ander nodig had. Ook moet je hypo’s goed voelen aankomen en minstens twee keer per dag je bloedglucose controleren. Daarnaast mag je geen ernstige complicaties hebben. Voldoe je aan alle eisen, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal 3 jaar. Ook moet je elke 5 jaar naar de oogarts voor een keuring.

  Voor mensen die het groot rijbewijs niet nodig hebben, kan het dus verstandig zijn dit te laten vallen als ze ‘diabeet’ worden.
  Ben

  • Rudolf

  En het meest criminele is dat de geldigheidsduur helemaal geen vijf jaar is, maar hooguit 4 en een half jaar en als je pech hebt door de incapabele werkwijze van het CBR nog minder, want de wachttijd voor al die keuringen wordt er van afgetrokken. In plaats van dat de geldigheidsduur pas ingaat op moment dat je je verlengde rijbewijs in ontvangst neemt, begint de geldigheidsduur van het nieuwe, nog te ontvangen, rijbewijs al te lopen op moment van aanvraag. Dit noem ik dus gewoon diefstal.

 • @rudolf,

  Of er is iets gewijzigd of ik moet dit met klem tegenspreken. Toen ik nog een groot rijbewijs had (iedere 3 jaar keuring festijn) kreeg ik een goedkeuring van het CBR voor de duur van drie jaar ingaand op het moment van afhalen rijbewijs. Andere rijbewijzen werden ook automatisch met drie jaar extra verlengt. Mijn B en gelijkwaardige rijbewijzen had ik voor 5 jaar maar werden iedere keer automatisch geplust.

 • Is dat zo?
  Als jij zes maanden voor het verlopen van je rijbewijs al begint met het verlengingsproces, omdat je weet dat het door al die keuringen en trage werkwijze van het CBR het zo maar een half jaar kan duren, je rijbewijs toch eerder verlengd wordt, zeg eens voor het gemak na twee maanden, en je deze dus vier maanden voor de verloopdatum van je oude rijbewijs ophaalt, ben je dus vier maanden kwijt.

  Want de geldigheid begint dus vanaf het moment van afhalen, als dat echt zo is want volgens mij gebeurt dat pas vanaf moment dat je de rijgeschiktheidsverklaring van het CBR hebt ontvangen, wat dus eerder is dan dat je je nieuwe rijbewijs daadwerkelijk ontvangt.

  Het zou gewoon eerlijker (en logischer) zijn geweest als de verlenging gewoon de verloopdatum van het oude rijbewijs op zou volgen, maar dat is dus niet het geval. En dat maakt het na al die hoge kosten, wachten en tijd dat je er voor kwijt bent alleen nog maar zuurder.

  • mike

  @rudolf, geldigheid van 3 of 5 jaar gaat in op moment dat CBR je goedkeurde, die van mij dus vanaf gister.
  Groet Mike

  • Rudolf

  Het klopt dat de geldigheid van het nieuwe rijbewijs in gaat op moment dat je de rijgeschiktheidsverklaring van het CBR krijgt en je dus bent goedgekeurd, maar zoals ik eerder zei, als je eerder begint met het verlengingsritueel zoals ze adviseren en je je nieuwe rijbewijs eerder krijgt dan dat je oude is verlopen blijf je met het gat zitten tussen de geldigheid van het nieuwe en het oude rijbewijs en die tijd ben je gewoon kwijt. Je levert al vijf jaar in vanwege diabetes, laten ze het dan op zijn minst opeenvolgend doen en ze de resterende geldigheid van het oude rijbewijs optellen bij de nieuwe als je die eerder krijgt. Dat is wel zo eerlijk.

 • Helemaal met je eens Rudolf, dus ingaan op de einddatum van het te verlengen rbw.
  Ik heb mijn groot rijbewijs bij de vorige verlenging al laten vallen en dit jaar werd de rest dus gewoon weer voor 10 jaar verlengd. Nou dan ben ik 75 en moet er sowieso worden gekeurd.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.