Home Forums Autorijden en CBR Rijtest afleggen?

 • Errie

Rijtest afleggen?

Wie heeft ervaring met het afleggen van een rijtest

  • marit

  Hoe bedoel je? Moet je vanwege de diabetes een rijtest doen om een andere reden. Een vriendin van mij moets na een cva een rijtest afleggen en dat kun je vergelijken met een rijexcamen. Ze moest een stuk rijden en werd door de man beoordeeld of het veilig voor haar was om te rijden.

  • nicnic

  Ik moest een rijtest doen vanwege de complicatie neuropathie. Deze rijtest is alleen gericht op het controleren of je voldoende kracht in je benen hebt. Bij het instappen wordt door de “deskundige” via een meting gecontroleerd of je voldoende kracht kunt zetten op de rem. Beide benen worden daarop getest. Daarna een rondje rijden, waarbij belangrijkste onderdeel een noodstop is. Tegelijkertijd koppeling en rem krachtig gebruiken zodat remmen blokkeren. Dat kostte mij wat moeite, gewoon omdat je zoiets als het goed is in het dagelijkse leven nooit gebruikt. Maar ook dat was verder geen probleem. Voor de vorm nog een stukje rijden en dat was het dan. Het gaat dus in dit geval duidelijk niet om een rijexamen of zo, maar puur om het controleren van de kracht in je benen. Ik heb inmiddels bericht gehad dat het ok was en kan gelukkig mijn rijbewijs verlengen. Dan heb ik het verder maar niet over de enorme bureaucratische werkwijze van het CBR (ik ben in april begonnen en mijn rijbewijs verloopt per 1 september). Ik heb trouwens wel van tevoren telefonisch geïnformeerd bij het CBR waarom ik de rijtest moest doen, want dat bleek niet uit de brief.

   • Errie

   Dank je wel voor je reactie.
   Ik ben nog bezig met het CBR en uitstel gekregen, ik had ook gebeld om te vragen waarom ik een rijtest moest doen. Bleek ook te gaan vanwege neuropathie, maar dat heb ik helemaal niet (is door mijn arts per abuis opgeschreven) Nu is er een correctie gestuurd door de arts. Ik had wederom gebeld met deze info en dat de rijtest dan natuurlijk niet door hoeft te gaan. Kreeg ik als antwoord dat er opnieuw naar gekeken gaat worden.
   Is alweer twee weken terug, ik ben benieuwd.
   Nu weet ik iig wat het een beetje inhoudt als je een rijtest moet doen. Niet dat ik twijfel aan mijn rijvaardigheid, maar meer aan de strengheid van het CBR en dat je daar dan misschien heel zenuwachtig van wordt.

  • nicnic

  Ik kan een boek schrijven over het CBR. Opnieuw er naar kijken betekent gewoon dat ze de maximale termijn daar weer voor nemen (4 weken dan wel 6 weken) en dan nog heb je kans dat je die rijtest alsnog moet doen. Hou daar maar rekening mee, dan kan het alleen maar meevallen. Zenuwachtig zijn is bij de rijtest in elk geval niet nodig.

 • het CBR is een puinhoop, ook belachelijk dat een particuliere organisatie wat het CBR is kan beslissen over overheids documenten, en het is ook nog eens corrupt ook, wil je namelijk voorrang hebben dan kan dat als je zelf naar het cbr gaat met de papieren en extra betaald, belachelijk natuurlijk.

  ik had het nieuwe rijbewijs vele maanden van tevoren aangevraagd en door de puinhoop van het cbr een aantal dagen zonder rijbewijs gezeten, het cbr suggereerd ook dat je aan moet geven dat je diabetes hebt bij verlenging, en dat is namelijk helemaal geen wettelijke verplichting als je diabetes hebt gekregen na het halen van je rijbewijs, trap je erin dan moet je om de 5 jaar je rijbewijs laten verlengen ipv 10 jaar met alle hoge bijkomende kosten, het cbr is een organisatie wat zsm opgeheven moet worden en vervangen door een betrouwbare overheids instantie.

  • KleijP

  Ik heb na het verkrijgen van mijn rijbewijs diabetes hpgekregen, zeg je dus dat ik het hoef te melden bij verlenging?

  • Pedro

  Sommigen zeggen dat je het moreel verplicht bent, anderen zeggen je zou wel gek zijn om het te melden en allerlei problemen op je hals te halen.

  Je hoeft het niet te melden je hoeft immers geen eigen verklaring in te dienen bij verlenging.

  Voor mezelf kan ik zeggen: ik weet dat ik diabetes heb en hoe ik er mee om ga, daar heb ik de CBR niet voor nodig om mij allerlei hindernissen op de toch al drukke weg te leggen!

 • DVN heeft vandaag een meldpunt geopend over deze problematiek. Op basis hiervan f=gaat DVN in gesprek met de politiek en het CBR. Zie de website van DVN of open de link https://www.dvn.nl/dvn/actueel/nieuws/1955/rijbewijskeuringen%3A-dvn-opent-meldpunt

  • Mijn ervaring is dat ik in al de jaren dat ik schadevrij rij, elke 5 jaar weer op moet draven om mijn ogen te testen en een keuring moet doen. Ik ga nu voor de 7e keer en de arts die mij nu heeft beoordeeld heeft ook neuropathie opgeschreven terwijl dat minimaal is.Nu krijg ik een oproep voor een rijtest. Over mijn ogen heeft hij alleen opgeschreven dat ik met wisselende suikers wat moeite kan hebben met het zicht. Er is in die 35 een poosje geweest dat het ook voor diabetici 10 jaar mocht zijn voor de verlenging ,maar toen had ik een arts die retinopathie opgeschreven heeft en moest ik toch met 5 jaar gekeurd worden. Het is de Willekeur van de arts en het CBR waar wij de dupe van zijn.

    • Berrie

    Je zegt het precies goed. het is de willekeur van de artsen. Jaren was ik in behandeling in zwolle. Nooit geen issues gehad. Daar wisten ze wat en welk nut bepaalde keuringen moeten hebben. Laten we elkaar geen mietje noemen. Die keuringen kunnen best nodig en nuttig zijn. Alleen.. zoals het mij vergaat nu.. gezien door 4 keuringsartsen. Alle 4 geven aan geen beperking te zien. Wat schertst mijn verbazing… Ik mag ook op rijtest ivm neuropathie. Och joh.. dat heb ik al 20 jaar.. Maar nee het zou maar zo kunnen dat ik niet geschikt meer ben. Gek is dat zeg.. Het UWV stuurt mij net een brief dat ik niets mankeer om te kunnen werken.. ach die instanties allemaal. Het kost meer energie dan je lief is. En ow ja wel vriendelijk blijven natuurlijk want die mensen doen ook hun werk.. (lees: voorlezen uit een lijstje dit kan wel.. dat kan niet.. ) Ik begrijp je frustratie maar al te goed.. Willekeur omschrijft alles binnen CBR.. Ik wou dat ik een kleurtje had, dan kon ik het nog discriminatie noemen. Nu heb ik buiten jouw term te kunnen gebruiken er geen andere woorden voor.. Dus we houden het ermaar op.. WILLEKEUR…….

    Bah (je begrijpt ik ben er van over de (censuur) plas :)

  • Mijn ervaring is dat ik in al de jaren dat ik schadevrij rij, elke 5 jaar weer op moet draven om mijn ogen te testen en een keuring moet doen. Ik ga nu voor de 7e keer en de arts die mij nu heeft beoordeeld heeft ook neuropathie opgeschreven terwijl dat minimaal is.Nu krijg ik een oproep voor een rijtest. Over mijn ogen heeft hij alleen opgeschreven dat ik met wisselende suikers wat moeite kan hebben met het zicht. Er is in die 35 een poosje geweest dat het ook voor diabetici 10 jaar mocht zijn voor de verlenging ,maar toen had ik een arts die retinopathie opgeschreven heeft en moest ik toch met 5 jaar gekeurd worden. Het is de Willekeur van de arts en het CBR waar wij de dupe van zijn.

  • haas

  Ik moest een rijtest met noodstop afleggen omdat de podotherapeut neuropathie had geconstateerd. Dat wil zeggen dat ik 1 nylon draadje (het monofilament) onder mijn voetzool niet had gevoeld. De pedicure moet ik vanaf dat moment zelf betalen. Een jaar later constateert de podotherapeut bij hetzelfde testje met het monofilament, dat ik alles heb gevoeld en dus heb ik geen neuropathie meer. Zie hieronder.
  Het CBR wordt zo ook wel op een verkeerd been (of moet ik voet zeggen) gezet. De podotherapeut geeft aan dat de wisselende uitslag kan liggen aan de bloedsuikerwaarde op moment van testen. Tip: laat testen tot de uitslag weer goed is voordat je het CBR inschakelt.
  Helaas is mijn rijbewijs nu slechts 5 jaar geldig.

  Uitslag laatste test podotherapeut:
  In tegenstelling tot vorig jaar is er geen neuropathie vastgesteld. Ook de doorbloeding is in orde. Hierdoor is de classificatie een sims 0 en is er vanuit de basisverzekering geen vergoeding meer mogelijk voor de pedicure.

  • Ook ik kreeg een reactie van het CBR dat ik een rij test moest afleggen en vroeg mij af waarvoor.
   In mijn geval was het een huisarts die mij amper kent die een verklaring had gegeven dat ik neuropathie heb. Daar ben ik al 20 jaar mee bekent en ik rij al 35 jaar ,heb nog nooit een test hoeven doen . De 2x hiervoor werd er melding gemaakt dat ik een kleine retinopathie heb die niet aan de diabetes gerelateerd is waarvoor ik naar de oogarts moest , terwijl ik ook daar geen last van heb.
   Nu met de neuropathie scoorde ik zo hoog met de test en het remmen dat de controleur mij zei dat ik een rijbewijs voor onbepaalde tijd ga krijgen. ik ben zeer benieuwd , maar ik ben er nu wel achter dat het de willekeur is van hoe een arts opschrijft wat je hebt en dat daar de medisch specialist van het CBR zijn/haar conclusie uittrekt.

  • marit

  Ik moet eind dit jaar weer starten met de verlenging. Heb nog nooit een rijtetest hoeven te doen. Wel iedere 5 jaar controle oogarts. Ben benieuwd hoe het hu zal gaan daar ik ook lichte cva heb gehad en slaapapneu.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.