Home Forums Nieuw met diabetes Risico of al diabetes

 • L435

Risico of al diabetes

Ik heb een man met DM2 die insuline moet spuiten.
Zelf heb ik een aantal klachten waarvan ik soms denk oh jee, zou dat nou ook bij mij DM2 zijn. Ik doe mijn best dit te voorkomen maar ben soms bang dat dit niet meer lukt.

Ik ben afgelopen jaar redelijk wat afgevallen en van een BMI van 35,8 naar 30,3 gegaan en ik val nog steeds heel langzaam af.
Ik wandel elke dag een uur en probeer zo min mogelijk koolhydraten te eten.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik 1 a 2 keer per week, vooral in de avond flinke snoepmomenten kan hebben.

Nou merk ik steeds vaker dat ik overdag dorst heb en vooral de nachten na een snoepbui vaker naar de wc moet en ook wel eens uit bed ga om water te drinken.
Met de meter van mijn man heb ik een aantal keer gecontroleerd omdat ik toch nieuwsgierig was hoe hoog ik zat en ik kwam nuchter gemiddeld op 6,5 maar als ik ’s avonds teveel heb gesnoept zit ik op 6,8 of 6,9.

In de avond voor het naar bed gaan zit ik meestal tussen de 9 en de 10 maar zo,n uur tot ander half uur na een snoepbui tussen de 10 en 10,8 als hoogst. Ik heb zo’n 6x in de ochtend en 6x in de avond gekeken zodat ik niet van 1 keer uit kon gaan omdat het best kan schommelen.
Opzich nog allemaal tussen de waardes wat mag volgensmij maar omdat ik wel merk dat ik vaker moet plassen en meer dorst heb maakte ik me zorgen en nu twijfel ik of ik wel of niet naar de huisarts moet gaan.
Ik wil niet onnodig langsgaan.
Wat zouden jullie doen of wat denken jullie

 • Van de website van het Diabetesfonds
  “Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):
  Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes
  Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

  Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):
  Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk
  Boven de 11 mmol/l – diabetes

  Om te kunnen beoordelen of iemand diabetes type 2 heeft, wordt in het ziekenhuis bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedsuikerwaarden die uit deze test komen, laten zien of iemand diabetes type 2 heeft.

  Bloedonderzoek in het laboratorium
  Of iemand diabetes heeft, blijkt uit een bloedonderzoek van een ziekenhuislaboratorium. In het laboratorium kunnen ze de bloedsuikerwaarden bepalen uit zuurstofarm bloed in de grote bloedvaten.”

  Mijn advies is om naar de huisarts te gaan en je gemeten bloedsuikerwaarden mee te nemen.

 • Hoi L435

  Ik denk dat het hier voor mensen op het forum lastig te zeggen is of je wel of geen diabetes zal hebben.
  Ik denk wel dat je een groot risico hebt. Je bent flink te zwaar geweest en hebt nog steeds obesitas. het is wel super goed dat je al zoveel bent afgevallen en nog steeds probeert om meer af te vallen. dit helpt alleen maar om het te voorkomen, uit te stellen of de waardes zo mooi mogelijk te houden.

  Als je puur naar je waardes kijkt zit je nog niet in de catagorie diabetes maar je zit er denk ik wel heel dicht tegenaan. IK ben geen arts en kijk alleen maar naar getalletjes en ken je als mens niet.
  Jij zit nuchter op 6.8 of 6,9. Vanaf 7.0 is het diabetes
  Na een eetbui zit je tussen de 10 en 10,8 en vanaf 11,00 heb je ook suiker.
  Je zit denk ik dan dus echt op het randje. Ik zou als ik jou was langs de huisarts gaan om even bloed te laten prikken.

  Succes

 • Hierboven zijn al goede tips gegeven. Ik zou sowieso even naar de huisarts gaan om bloed te prikken, een vingerprik is een goede indicatie maar (bij mijn weten) kan er verschil in zitten met laboratorium onderzoek.
  Je kunt – mocht het diabetes zijn of er tegenaan zitten – er beter op tijd bij zijn. Succes! Goed dat je al zo bezig bent met afvallen!

  • L435

  Afgelopen week bloed geprikt en gehoord dat ik toch ook DM2 heb.
  Ik moet eerlijk zeggen dat het eten weer wat minder ging (zacht uitgedrukt) en ik sinds augustus toch weer aardig wat aangekomen was en zelfs flink boven m’n oude gewicht zit. Dus m’n bmi boven de 36. Ik houd liever voor mezelf hoeveel maar in elk geval flink. Ik baal zo omdat het gewoon komt door niet kunnen stoppen met eten en vooral slechte dingen. soms tot wel 2 grote eetbuien op een dag.
  Omdat ik voor iets anders bij de huisarts moest zijn en het gesprek kwam op het afvallen, dat ik weer veel aangekomen was enz heeft hij voor de zekerheid bloed geprikt.
  Hij zei dat het niet een klein beetje diabetes is maar echt wel flink en er waarschijnlijk snel opgehoogd gaat worden met de metformine. Ik had thuis al wel gezien dat m’n glucose nuchter heel snel opliep en toen als een struisvogel maar niet meer gaan kijken.
  Ik zat nuchter op 14,9 en m’n HbA1c op 89. Dus wel echt serieuze getallen.
  Ik ga vanaf volgende week gesprekken met een psycholoog in de praktijk krijgen (niet de poh, echt de psycholoog) en we gaan kijken of er specifieke hulp nodig is omdat de huisarts denkt dat ik BED heb. Met BED schijn je niet in aanmerking te komen voor een gastic bijpass. Als het geen BED is denkt de huisarts dat het verstandig is gezien de lichamelijke klachten om naar een obesitas kliniek te gaan en te kijken of een GB iets is.

  Ik baal, ben verdrietig en boos op mezelf. De huisarts begon ook al dat hij erg aan gelijk insuline spuiten denkt. Ik dacht dat ze altijd met metformine beginnen.
  Het kan dus snel achteruit gaan als je inene weer grote eetbuien krijgt.

 • Verdrietig dit nieuws voor je. Veel sterkte en accepteer wat er gebeurd is. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wel goed van je huisarts met wat hij allemaal voor je regelt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.