Home Forums Nieuw met diabetes risico?

 • JOJJ

risico?

Dag,

ik werk in de zorg. En ik werk zorgvuldig. Vandaar de volgende vraag.
Cliënt heeft een nuchtere mmol/l van 5 …ik krijg opdracht om 17 eH te spuiten Ryzodeg, dus de mix van snelwerkende en middelmatig lang. Cliënt eet niet. Ik moet vooraf spuiten.

Ik weigerde te spuiten, 5 mmol/l is prima mijn inziens en hoeft geen correctie.
Voor die ene keer kon dat weigeren wel. Ik zal de volgende keer wel moeten spuiten bij 5 mmol/l in opdracht arts en mzt. Maar ik denk dat een slecht etende cliënt dan een risico loopt.

Graag reacties en visies op deze casus. Het gaat mij niet om mijn gelijk. Het gaat mij om de gezondheid van cliënt. Mocht het veilig zijn ben ik alleen maar opgelucht.

  • Ben42

  Hallo Jojj,

  Allereerst goed dat je oplet en meedenkt. Hierbij laat je zien dat je ook verantwoording neemt over je handelingen. En dat zou zowel door de arts als door de patient wel gewardeerd mogen worden. Een goede arts zal de opmerking in zijn beslissing meenemen.

  De eindverantwoording blijft bij de arts (en/of de patient), hij/zij bepaald hoe de behandeling wordt gedaan en hij/zij is daar verantwoordelijk voor. Deze verantwoording is duidelijk vastgelegd en natuurlijk luisteren artsen wel naar de verpleging, maar zij nemen de beslissing. Deze scheiding van verantwoordelijkheden is ook belangrijk en functioneel. Het geeft duidelijkheid en een goede richtlijn.

  Natuurlijk zit er altijd wel wat marge in de behandeling, maar voor medicatie is en blijft de arts (of patient) verantwoordelijk.

  Wat in dit soort voorkomende gevallen wel heel erg jammer is dat overleg met een arts vaak bijna niet mogelijk is, zowel de patient als de verpleging kunnen de arts vaak slecht bereiken. En uit persoonlijke ervaring in het ziekenhuis weet ik dat een beslissing die via de arts moet lopen vaak en niet tijdig is en dan ook nog niet ‘helemaal’ de juiste omvang als het om insuline gaat. Als patient overrule ik de beslissing van de arts dan ook wel eens. Als verpleging heb je die mogelijkheid in feite niet.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Ben42

  Hallo Jojj,

  Hierboven natuurlijk het formeel correcte antwoord. Wat zorgelijk is dat zoals ik je tekst leest dat het niet gewardeerd werd dat je meedacht. En uit je tekst lees ik dat je toch een ‘kleine’ vermaning hebt gehad. Denk je een keer aan de patient, denk je mee over de behandeling en dat wordt dan niet alleen niet gewardeerd, maar zelfs negatief benaderd.

  En omdat artsen zeker niet onfeilbaar zijn, is het prettig dat er meerdere mensen betrokken zijn bij een patient. Als een zombi uitvoeren wat een arts zegt, daar is de patient lang niet altijd bij gebaat.

  Dus volgens mij is het ook aan de verpleging om op te letten en dan eventueel de arts te ‘adviseren’. En ik mag hopen dat een arts ook die instelling heeft. Iemand van de verpleging kwalijk nemen dat ze opletten is niet meer van deze tijd.

  Je dilemma is duidelijk. Maar je mag er best van uitgaan dat een arts niet onfeilbaar is, lijkt mij een goede uitgangsstelling. Maar als de arts eenmaal is geinformeerd, dan is het duidelijk dat hij/zij de verantwoording heeft en zijn/haar beslissing dus dient te worden opgevolgd.

  Zelf ben ik lang niet altijd tevreden over het ziekenhuis, maar ik ben altijd wel heel tevreden over het personeel in het ziekenhuis.

  Ben

 • Beste Jojj,

  Even voor de goeie orde ik ben geen professional of op enige manier werkzaam zoals jij bent. Ik kan je alleen maar zeggen dat ik je meedenken sterk waardeer. Ik ben zelf diabeet en heb meerdere ervaringen wat dergelijke situaties betreft. Ik kan dus alleen maar meedenken als patiënt.

  Een collega van je heeft mij ooit heel erg geholpen door mee te denken. Ik was opgenomen met een hyper ontregelde suikers. Effin na het nodige gedoe lag ik op de afdeling. En eenmaal de waarde weer redelijk op orde. (zo rond de 14 a 15.. wat voor dat moment vele malen beter was.

  En Arts besloot dat ik maar even 25 eenheden bij moest spuiten. (ehh ik heb een insuline pomp en spuit gemiddeld 4 Eh per uur.. 25 Eh zou niet goed gegaan zijn. Ik was te moe om die strijd aan te gaan. Maar dankzij de oplettendheid van je collega en het ingrijpen op het advies van betreffende dokter is een extreme hypo op dat moment voorkomen.

  Ik denk dat ‘zorg’ een verantwoording is voor iedereen met een witte jas aan. Zoals ze zo mooi zeggen.. zorgen doe je samen! Nou dat heb jij in ieder geval laten zien.

  Dat er mogelijk situaties zijn waar jij geen weet van hebt als verpleger en de arts wel die kennis heeft. Is er toch een heel stuk communicatie mis op de afdeling. En daar heb ik wel eens het gevoel van. Dat communicatie het grote probleem is in de ziekenhuizen/zorg instellingen. Dus blijf dit zeker bespreekbaar maken op je afdeling en je artsen.

  Van mij krijg je een persoonlijke “dikke duim omhoog” !

  Groetjes
  Berrie

 • Hoi,
  Wat goed dat je zo meedenkt en niet klakkeloos je opdracht uitvoert.
  Als je cliënt op een waarde van 5 zit en niet eet: nooit insuline toedienen!
  Er moet een koolhydraatratio bekend zijn, dus hoeveel eenheden insuline spuiten bij welke hoeveelheid genuttigde koolhydraten.
  Misschien kan je aangeven dat er bij uitzondering pas insuline wordt toegediend NADAT de cliënt heeft gegeten.
  Een schema qua aantal koolhydraten en toe te dienen eenheden insuline kunnen houvast geven.
  Als er teveel insuline wordt toegediend is het wachten op een ernstige hypo met ernstige gevolgen.
  Vraag om een overleg met de arts waarin je deze casus bespreekt.
  (eventueel advies van een diëtist met kennis van diabetes).
  Sterkte! En ik hoop niet dat een collega de insuline toedient voordat er gegeten dat worden (en de cliënt eet dus niet, of heel weinig, er er wordt uitgegaan van wel).
  Laat je weten hoe het is gegaan?

  • JOJJ

  Inmiddels zijn mijn vragen door de arts beantwoord via een collega
  Ik heb aangegeven dat ik het risicovol vind om bij een sterk schommelende waarde blind te spuiten.
  Verder komt het er op neer dat ik de afspraken van de arts moet opvolgen.

  dank voor jullie reacties. ze zijn waardevol.

 • Beste Jojj,

  Natuurlijk ben ik geneigd om net zoals jou meteen vragen te stellen bij die dosering insuline, en dan vooral in die samenstelling. Heel interessant om te achterhalen wat een zorgprofessional ertoe doet besluiten om vast te houden aan dit spuitschema! en naarmate ik er langer over nadacht, realiseerde ik me dat het eigenlijk helemaal niet zo eenvoudig is voor mij als buitenstaander. Immers: ik ken de patiënt niet, ik weet niet om wat voor type diabetes het gaat,
  ik weet niet of het ontbijt overslaan een vast patroon of een incident is, ik weet niet waar het ontbijt uit zou bestaan indien het wél genuttigd zou worden, ik ken het verdere dagpatroon van jouw cliënt niet……. Maar het belangrijkste van alles: ik ken het verdere verloop van de bloedglucosewaarden niet! Als jouw cliënt na de nuchter geprikte waarde behoorlijk omhoog schiet ongeacht een ontbijt of niet, kan daar een verlate reactie van het groeihormoon plaatsvinden (het “Dawn phenomenon). Als je niet spuit heeft jouw cliënt geen last van een hypo in de ochtend, maar misschien wel van een hele hoge waarde naarmate de dag vordert.
  Ik weet dit allemaal niet, maar ik mag hopen dat de desbetreffende arts al deze factoren wél meeneemt in zijn beslissing. En dat op basis daarvan een medisch verantwoord besluit is genomen.
  Super dat je nadenkt en afweegt voordat je maar met medicatie gaat stunten, petje af!
  Heeft de arts zijn beslissing nog toegelicht? dat zou heel verhelderend kunnen werken; als er een gedachte achter zit tenminste :-)

 • Welk type diabetes?? 1 of 2

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.