Home Forums Bloedsuikerwaarden Rode wijn effect op bloedsuiker en nuchtere waarden?

Rode wijn effect op bloedsuiker en nuchtere waarden?

Hallo beste mensen,

Bij het avondeten drink ik twee of soms drie glazen rode wijn. Eerlijk gezegd goedkope Franse rode wijn.
Nu merk ik dat mijn BS daarmee vrolijk omlaag gaat, zodat ik na het eten nog op 6 ofzo zit.

Maar het rare is dat ik ‘ s morgens een stevige score heb van 8,5 tot 10,5. Dat kun je afdoen als Dawn effect maar dat is nog nooit zo erg geweest.

Ik heb altijd begrepen dat alcohol je waarden doet dalen. En rode wijn is ook nog eens gezond voor hart en bloedvaten dus waarom niet?

Ik heb geen nachtelijk hypo’s. Heb het wel eens gemeten en dan zit ik aan de 6,5 of 7,5.

Zou het kunnen dat de hoge ochtendwaarden toch door de wijn komen? Als ik links en rechts lees op het internet, dan wordt alleen gezegd dat alcohol, rode wijn dus, de BS verlaagt. Maar ergens ook eens gelezen dat het daarna juist weer stijgt.

Ik heb DB2 en slik Gliclazide 30mg retard 1 ’s ochtends (en ’s avonds laat nog een halve…met het oog op die hoge nuchtere waarden)

Iemand een idee of tip?

 • Hoi snoeptomaat,

  op gebied van DM kom ik net kijken (maart ’15 diagnose DM2), en heb de afgelopen maand heel veel gelezen over DM. Ook ik las dat glucosewaarden zakken na alcohol, maar ik denk dat als je in de vooravond alcohol drinkt, het effect van glucose verlagen de volgende ochtend weg is omdat er dan al zo veel uren tussen zitten.

  Wat ik van mijn POH begrijp is het volgende: omdat ’s nachts de bloedsuiker zakt (hoeft geen hypo te zijn), geeft je hormoonregelcentrum in de hersenen een seintje dat er aangemaakt moet worden, vandaar dan ’s morgens de hoge nuchtere glucose.

  Wat ik verder las over alcohol: maximaal 1 glas voor dames, 2 glazen voor heren…misschien is dit advies ook gegeven om de schommelingen te beperken?

  Groet, Marimar

 • Hoi,
  Alcohol verlaagt de bloedglucosewaarde. Of je dat daadwerkelijk gaat merken is afhankelijk van wat je bij de alcohol eet, en wat voor samenstelling de drank heeft. Zoete rode wijn bevat ook koolhydraten, net zoals bijvoorbeeld bier, bessenjenever, likeur, of breezer. Maar houd er rekening mee dat het de lever anderhalf uur kost om een alcoholconsumptie af te breken. En tijdens die bezigheid zal de lever geen glucose afstaan aan het bloed (dat gebeurt anders wel op momenten dat je geen koolhydraten inneemt, bijvoorbeeld ’s nachts). Als je dus 3 alcoholconsumpties inneemt, is je lever daar 4,5 uur mee bezig. Het lijf kan bij een lage waarde en alcohol géén beroep doen op de eigen glucosevoorraad! In zo’n geval kan een hypo in de nacht gevaarlijk (en in sommige gevallen dodelijk) zijn.
  Mijn advies zou zijn: zorg voor een bloedglucosewaarde die voor jou veilig is voor het slapengaan; afhankelijk van de hoeveelheid alcohol en de samenstelling van de consumpties betekent dat soms dat je voor het slapengaan nog wat koolhydraten moet eten, je pomp lager moet zetten, of moet zorgen voor een hogere glucosewaarde dan je gewend bent.

 • Hallo Jeroen,

  (en Marimar ook bedankt voor je reactie)

  Vandaag bij mijn DVK geweest voor de HBA1C controle. Zij vertelde me ook dat glazen rode wijn gewoon ook calorieën hebben, tot mijn spijt :)

  Overigens spuit ik niet maar volsta met pillen, zoals in mijn bericht. Nu ga ik over op een Metformine bij het avondeten en een Gliclazide in de ochtend. Dit om inderdaad nachtelijke hypo’s te voorkomen. Gliclazide kan wel dat effect geven, terwijl Metformine het niet heeft. En Metformine tevens een beter diabetesmedicijn is.. men valt er ook nog van af.

  Nooit weg, want ik blijf maar op 81 kilo hangen bij supergezond dieet..volkoren brood met kaas, ’s avonds South Beach of meestal Indiase roerbak curry’s etc.

  Overigens een gouden tip: het lekkerste dieet bij diabetes – veel uit de Indiase keuken. Geen gebruik van suiker en zout, roerbakgroenten en heel smakelijk! Desgewenst plaats ik wel wat links naar eenvoudige maar heerlijke youtube maaltijden.

  Mogelijk dat mijn stoppen met roken ook met het gebrek aan gewichtsverlies te maken heeft (paar maanden al weer) en daar heb ik nog niet de meestal verwachte 5 kilo extra aan overgehouden..

  Dus even de uitslagen afwachten van de HBa1c en het effect van de avond-metformine..

  groetend!

  • Wenie

  Elke avond 2 of 3 glazen wijn? Goed bezig hoor. Laat je wel op tijd je leverwaardes checken. De lever heeft zowiezo al veel te lijden door de diabetes.

  • Ja, die wordt regelmatig gecheckt. Bedoel je het ironisch trouwens, dat “Goed bezig hoor” ?
   Ik zie geen smiley ofzo…?

   Ingeval je het toch sarcastisch bedoelt: het is algemeen bekend dat twee glazen droge – geen zoete – rode wijn gezond is voor een man en één voor een vrouw. Van links naar rechts wordt dat idee ondersteund. Dus wat je nou bedoelt? Volgens mij zijn je nieren trouwens extra kwetsbaar bij DM

 • Hier vind je meer informatie over diabetes en alcohol: http://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/alcohol/alcohol-en-medicijnen/diabetes-alcohol/
  Strekking is in elk geval dat diabetes en alcohol geen goede combinatie is :-(

  Dat alcohol gezond is, daar komen ze sowieso een beetje van terug volgens mij:
  http://www.diabetes2.nl/nl/nieuwsbericht.html&prms=/741

  • Wenie

  Ik bedoelde ‘goed bezig’ inderdaad ironisch. Het is intussen toch wel algemeen bekend dat alcohol en diabetes niet goed samen gaan.
  Zie het antwoord van soofke.
  Dat alcohol gezond is voor hart en bloedvaten is allang achterhaald.
  Ik hou het bij een glaasje water bij het eten.

  Metformine is zeker ook geen goede combinatie met alcohol.

  • Momo

  Jammer dat veel mensen vinden dat ze de keuzes van andere mensen mogen veroordelen.
  Ik denk dat het iedereen vrij staat om zelf te bepalen waar hij of zij zich prettig bij voelt, met of zonder alcohol.
  Ik geloof niet dat snoeptomaat erop uit was om de les gelezen te krijgen. Ik kan ook wel allerlei verwijzingen gaan geven naar de risico’s, maar ik vind dat iedereen daarin zijn eigen verantwoordelijkheid heeft.

  • Dank je Momo.. het was inderdaad niet de bedoeling. Het is mijns inziens ook niet hoe men hier om zou moeten gaan met elkaar.

   En @ wenie : ik heb niet zo’n zin om hier met het mes op tafel te discussiëren. Je gaf wel degelijk een sarcastisch waardeoordeel. Dat hoeft niet op een forum als dit, je kunt je mening ook op een vriendelijke wijze kenbaar maken. Dat zou opbouwender zijn. “Niet willen meelopen met de meute en de waarheid zeggen” in jouw ogen is eigenlijk zeggen dat jouw waarheid wet is. en de rest van ons, die niet met je meepraat, de Meute.

   Ik begrijp dat je verleden met een alcoholverslaafde je mening over een tweetal glaasjes wijn bij het eten flink uit proporties trekt. Je verleden verkleurt je reacties van nu en dat is jammer, want je hebt waarschijnlijk wel iets zinnigs te zeggen als mede DM patient..

  • Wenie

  Ik lees niemand de les, van mij mag iedereen zelf weten hoe hij leeft. Doe ik ook en ik heb vast ook wel minder goede gewoontes. Maar de waarheid mag toch ook gezegd worden? Of moeten we maar ja en amen zeggen en elkaar altijd overal gelijk in geven? Mee lopen met de meute?
  En dat gaat echt niet alleen over leven met of zonder alcohol. Alhoewel alcohol een hot item lijkt te zijn. Een hard drug dat zo verdedigd wordt? Ik zal wel eens willen horen of jullie ook zo meegaand zijn als het over heroïne of cocaïne gaat in plaats van over alcohol?

  Ik heb jarenlang met een alcoholverslaafde samen gewoond en geloof me dat was geen lolletje.

  • Wenie

  Snoeptomaat, als je geen zin hebt om te discussiëren waarom doe je het dan? Ik gaf inderdaad een ironisch antwoord, dat geef ik toe,
  maar het is echt niet mijn waarheid dat alcohol slecht is, lees de links eens die soofke heeft geplaatst, of google eens of 2 glaasjes alcohol echt zo gezond zijn.

  Ik trek me verder terug uit deze discussie en zal het voortaan laten hier op dit ‘forum’ ook maar ergens over te discussiëren. Blijkbaar mag je ook hier geen eigen mening hebben.

  • Momo

  Gelukkig leven we in een land waar we juist wél veel vrijheid hebben in het geven van onze mening.
  Wat echter van groot belang is hierbij, is dat je de mening van de ander altijd respecteert en geen waardeoordelen geeft.

  Discussies zijn juist gewenst, want we kunnen altijd van elkaar leren!
  Een discussie met het mes op tafel, zoals snoeptomaat aangaf, is nergens voor nodig.

  Snoeptomaat wil naar mijn mening gewoon simpelweg weten wat je kunt doen om met diabetes toch veilig een drankje te kunnen nuttigen.
  Er zijn hier al enkele zeer nuttige antwoorden op gegeven en misschien zijn er nog meer mensen met ideeën of ervaringen?

 • Hei Snoeptomaatje,
  Leuke naam trouwens! Ik wil je toch even iets vertellen over mijn eigen ervaring met diabetes (type 2 sinds 2003) en dat lekkere glaasje wijn. Wij waren ook gewend om ’s avonds na 22.00 u één of twee glaasjes rode wijn te drinken. Ik vond dat dat moest kunnen. De berichten over positieve of negatieve uitwerkingen op de bloedsuikerwaarden waren mij ook bekend. Maar als ik om de drie maanden mijn HbA1C liet bepalen had ik constant een veel te hoge ALAT waarde, zelfs tot 82, terwijl het maximum 35 mag zijn!. Totdat ik op een dag een mailtje kreeg van mijn zus uit Zweden die mij zei dat die ALAT waarden te maken hadden met het drinken van wijn. Ik schrok daar wel wat van en ben op zoek gegaan naar de betekenis van ALAT. En ja, het heeft te maken met de werking van de lever. Vanaf juni 2011 heb ik zware bloedsomloopproblemen gekregen, ook een bijwerking van de diabetes. Om het kort te maken, ik was behoorlijk ziek en had enorm veel pijn door de verstopping van de slagaders in mijn benen. Misschien hierdoor heb ik op een bepaald ogenblik de beslissing genomen om door de week geen wijn meer te drinken, alleen nog in het weekend, bij een lekkere maaltijd. Medio 2013 was mijn ALAT waarde 28! en die blijft nu onder de 35 want ik heb geen trek meer in een glaasje wijn. Ik maak mij ’s avonds vóór het slapengaan een lekkere warme kop OPKIKKER kip en ik slaap er heerlijk op!
  Nog een kleine wenk erbij. Voor de bloedsomloop in mijn benen doe ik iedere dag een wandeling van ongeveer 3 km. Dat houdt mijn bloedsuikerwaarde ook goed.
  Dat zijn mijn ervaringen. Ik hoop dat je er iets aan hebt.
  Ulcuszes

 • Bedankt voor je reactie, Ulcuszes (heb je 6 zweren gehad trouwens :)

  Eerlijkgezegd heb ik nog nooit gehoord van deze waarden, ALAT voor je lever en ik wist ook niet dat die getest werden bij het driemaandelijkse HbA1c onderzoek.. Zal eens informeren of die van mij normaal waren en of het überhaupt getest werd.. Dacht alleen de Hba1c maar.

  Hoe ging het met je nuchtere bloedsuikerwaarden toen je gestopt was met een wijntje ’s avonds? Of meet je die niet zelf? vraag me af of er een flink verschil is.

  Momenteel rijzen mijn nuchtere waarden een beetje veel de pan uit (tot 11.5) maar dat heeft er ook mee te maken dat ik snipverkouden ben denk ik. Na een klein ontbijt, koffie met een bruine boterham kaas, en een gliclazide tablet – stabiliseert het zich snel rond de 5 a 6..

  bedankt voor je tip, zal het zeker in mijn achterhoofd houden.

  overigens zie ik nu op mijn formulier voor het bloedprikken wat toevallig nog moet gebeuren voor HbA1c dat ALAT en ASAT niet staat aangekruist. Nu heb ik daar nooit last van gehad, leverafwijkingen. misschien dat ooit met een jaarlijks onderzoek gebeurd is? geen idee.

  • Wenie

  Snoeptomaat, je kan ook zelf ALAT en ASAT aankruisen als dat niet gedaan is. Dat doe ik ook altijd als er waardes zijn die niet zijn aangekruist maar die ik toch wil weten :)

 • Hoi Snoeptomaatje,
  Ik ben het helemaal eens met het advies van Wenie. Maar dat ligt er ook een beetje aan of jij het papier voor de bloedanalyse zelf in handen krijgt of niet. De diabetesverpleegkundige zal het zeker niet weigeren.
  Je hebt het goed geraden voor wat betreft mijn gebruikersnaam. Door de verstopping van de slagaders in mijn benen heb ik 6 “open benen” (ulcusssen) gekregen. Ik heb erg veel afgezien gedurende 2½ jaar. Ik wens het niemand toe.
  Om op je vraag te antwoorden, mijn nuchtere bloedsuikerwaarden werden inderdaad beter toen ik gestopt ben met de wijn, maar ik deed er ook mijn dagelijkse “loopje” bij. Alles werkt samen natuurlijk.
  Ik moet erkennen dat ik er mij eerst ook tegen verzette om de wijn te moeten laten. Waarom mogen anderen wijn drinken en ik niet?? Maar mijn gezondheidsproblemen hebben mij de stap doen nemen. En ik ben er niet treurig om. Ik mis de wijn ook niet.
  Ik wens je succes en houd je ALAT waarden maar in het oog.
  Groeten,
  ulcuszes

 • Hallo Snoeptomaat,
  Ik zie hier je laatste reactie niet maar per mail zag ik dat je de vraag stelde of een streng cholesterolverlagend dieet zou kunnen helpen. Na veel ervaring is mijn conclusie dat je zeker geen “streng” dieet moet volgen, dat houd je niet vol en je gaat je schade inhalen achteraf. Beter is je eetgewoonte aan te passen en een gezonde levensstijl aan te nemen zonder te overdrijven. Dat houd je vol. Maar beweging erbij is belangrijk! Dat geeft extra verbranding.
  Succes,
  Ulcuszes

 • Dank je voor je reactie Ulcus6.

  maar dat was in een andere thread dat bericht van mij..
  http://nldiab-menauhant.savviihq.com/vraag-en-antwoord/bericht/ervaring-met-statines/

  Ben het overigens met je eens met gezonde levensstijl en eetgewoonte aanpassen. Maar dat kun je ook doen door bepaalde dingen definitief uit je menu te schrappen en andere er in. Daar heb ik geen moeite mee, dat is een kwestie van inzicht. Zal niet snel de mist ingaan met bepaalde etenswaren…

 • Ik heb ook recentelijk gelezen dat alcohol (met name dus rode wijn) wel enige positieve effecten heeft maar dan wel bij 1 tot hooguit 2 glaasJES per dag voor een man. Echter voor een diabeet woog dit voordeel NIET op tegen de nadelen.
  Ik ben gestopt met alcohol, zo ruim 30 jaar geleden, ik dronk een liter whiskey per dag. Ook met roken ben ik 25 jaar geleden gestopt, ik rookte 40 sigaretten per dag. Ik leef zeker niet ideaal, maar de internist is wel erg tevreden dat ik rook noch drink.
  Ik vind het beide ook niet meer lekker, en begin er dus ook niet meer aan.

  • Toze

  Alcohol en medicatie gaan nooit samen. Timing is daarom belangrijk. Met andere woorden, ik ben me ervan bewust dat alles wat ik drink effect heeft op de uitwerking van medicatie (slik metformine 1x daags) en bloedsuikerspiegel.
  Kortom: Ik drink 4x koffie en 4x thee (geen suiker/geen melk), 2,5 liter water (hint: download een waterapp) en ’s avonds (18.30 uur) tijdens het warme eten neem ik een glas droge rode wijn (geen Porto of zo).

  In mijn persoonlijk geval, werkt dit uitstekend.

  mvg TZ

 • Hoi snoeptomaat en anderen,

  Ik moet eerlijk zeggen, ik dronk ook altijd wel een wijntje ’s avonds of een cola-berenburg, maar sinds ik insuline ben gaan spuiten, alleen ’s avond 14 eh levemir, ben ik mijn drankgebruik, wat ik al alleen maar in het weekend deed, drastisch gaan beperken, ik merkte dat ik er meer ongemak dan plezier van had omdat ik bang was voor nachtelijke hypo’s na het gebruik van alcohol. Het enige wat ik af en toe nog wel eens doe is op zaterdag- of zondagmiddag met een vriendin op een terrasje een wijntje drinken, dan drink ik een rode merlot, neem er steevast een of meer glazen water bij en we eten er altijd iets bij, meestal een broodplankje of zo, ’s avonds na het eten doe ik het dan rustig aan en dan heb ik een redelijke waarde voor de nacht.

  Miepie

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.