Home Forums Bloedsuikerwaarden ’s nachts hoge bloedsuikers

’s nachts hoge bloedsuikers

Hallo allemaal,
Ik heb nu zo’n 10 jaar diabetes type 1 en heb een vraag. Overdag ben ik redelijk goed ingesteld qua bloedsuikers, maar ’s nachts schommelen deze behoorlijk. Dit is al ongeveer een jaar zo.
De afgelopen nachten stijgt mijn bloedsuiker steeds, ongeacht of ik, met dezelfde waarde waarmee ik ga slapen, nog wat koolhydraten eet, of juist niets eet. Ik vind dit erg raar.
Ik prik nu steeds om 2 uur en om 5 uur en dan zit ik altijd boven de 10, gemiddeld rond de 15. Ik spuit dan om 2 uur al extra insuline maar om 5 uur zit ik nog rond de 10, ondanks steeds meer bijspuiten. Ik snap hier niks van.
Ik let al heel erg op mijn voeding, eet meestal langzaamwerkende koolhydraten, en ik beweeg dagelijks.
Daarom weet ik echt niet wat ik nu moet doen, ik word er depri van en ik ben ook erg moe door de hoge waardes ’s nachts en het nachtelijke prikken.
Heeft iemand enig idee hoe dit kan komen en wat ik hieraan kan doen?
Ik spuit 4x daags insuline met een insulinepen, novorapid en lantus.

Groetjes

  • Hoi Lavendel,

    er komen een paar vragen bij me op als ik je oproep lees:
    Ben je vrouw en zit je mss in de overgang?
    Zou het kunnen dat je metabolisme anders is gaan werken omdat je je hebt ingesteld op 2x ’s nachts actief worden (glucose meten en/of insuline spuiten)? Dat je daardoor hoger zit?
    En: wat gebeurt er als je om 2 uur ’s nachts eens niet bijspuit? Is de glucose dan om 5u beter?

    Succes met je zoektocht naar de voor jou juiste oplossing

    • Hallo Lavende,

      Wat vervelend is dat! Ik weet hoe het voelt met hoge bloedsuikers, doodvermoeiend. Is het niet een idee om tijdelijk een meter te gebruiken die continu je bloedsuikers meet? Dan weet je het verloopt ’s nachts en kan je erop reageren.

      Succes,

      Johanna

  • Hoi Marimar,

    Bedankt voor je reactie!
    Ik ben inderdaad een vrouw. Ik ben 26, dus ik hoop dat ik nog niet in de overgang zit!
    Zou je metabolisme veranderen door die 2x ’s nachts prikken denk je? Omdat dit wel maar kort duurt, en ik heb echt een wekker nodig om wakker te worden. Ik meet ook niet elke nacht, omdat ik er anders als een zombie bij loop op mijn werk.
    Ik zou eens kunnen testen om om 2 uur niet bij te spuiten. Ik moet zeggen dat ik dat wel ‘eng’ vind, ben nogal perfectionistisch. Maar denk je dat mijn waardes vanzelf zouden zakken, want nu met insuline zakken ze maar minimaal?

    Heb je zelf ook al eens zoiets meegemaakt Marimar?

  • Hoi Lavendel,

    ik heb DM2, spuit geen insuline.
    Mijn diabetesverpleegkundige vertelt dat als je (’s nachts) te ver zakt, je hersenen een seintje geven om glucose aan te maken.
    Daarom dacht ik dat jij mss net meet na het moment dat je lichaam extra glucose aan heeft gemaakt. Dan zit je hoog, spuit je insuline bij (kortdurende?) en geef je daarmee je lichaam het sein om weer te zakken, mss zak je te veel, maakt je lichaam weer extra glucose aan, en meet je om 5 uur opnieuw hoge waardes.
    Mss zou je kunnen overleggen met je diabetesverpleegkundige om de avonddosering aan te passen? Want denk dat ik het als eerste daar in zou zoeken.
    Of zie ik het te simpel?

    Bij mij gebeurt het omgekeerde: sinds ik metformine slik is mijn lijf/mijn metabolisme helemaal van slag. Ik jojo als een gek heen en weer. Bijvoorbeeld: wat ik ook eet, veel Kh, weinig Kh, later lunchen, wel of geen tussendoortje, whatever, ik zak vaak aan het eind van de middag als een baksteen. Trillen, zweten, dizzy, bah! Krijg er nog geen grip op, ben net als jij van alles aan het proberen, maar ook rustig blijven kijken zonder ingrijpen hoort daarbij.
    En overall stijgen de glucoses alleen maar, dus ik heb nog een weg te gaan!

    Maar goed, ik heb makkelijk praten, want spuit geen insuline, kan daardoor mss ook wel makkelijker afwachten hoe m’n lijf reageert, dat besef ik heel goed.

  • Hoi Marimar,

    Dat klinkt wel logisch, dat je van hypo weer naar hyper zou gaan.
    Ik heb nu overlegd met de diabetesverpleegkundige en de langwerkende insuline ga ik nu verhogen.
    Ik had het ook geprobeerd om een keer ’s nachts niet te meten en dus ook niet bij te spuiten, maar toen kwam ik ook nuchter boven de 10 uit.
    Ik hoop dat het ophogen van de lantus me nu verder helpt. Dat moet ik nu een aantal dagen gaan proberen.

    Wat vervelend dat jij zo schommelt met de bloedsuikers sinds de metformine. Heb je deze ook bij de lunch? Omdat je aan het einde van de middag zo zakt?
    Ik weet hoe rot het voelt als je zo schommelt, of ineens in een hypo terecht komt. Hopelijk kun je een oplossing vinden met jouw diabetesverpleegkundige, ik heb niet zo veel verstand van metformine.

    Succes met het instellen van je metformine, hopelijk heb je snel betere waardes!

  • Hoi Lavendel,

    Vraag eens aan je huisarts of hij wat waardes wil controleren: vitamines en ijzer. Ik heb namelijk ook wel een zulke periodes dat er ’s nachts opeens geen land met mijn suiker te bezeilen valt en de eennalaatste keer was een laag ijzergehalte bij mij de reden.
    Vrouwen schijnen daar vaker last van te hebben dan mannen.

    Succes!
    Judith

    • nelisz

    Ha Lavendel,

    Wellicht reageer ik wat laat en ik hoop dat het advies van je verpleegkundige helpt.
    Toch wil ik even reageren. Een maandje terug had ik namelijk exact hetzelfde probleem. Normaal gaat het altijd goed met mijn waardes, ik heb hetzelfde insulineschema als jij, ben 22 jaar en heb 8 jaar diabetes.
    Overdag waren mijn bloedsuikers nog steeds goed, maar uit het niets ’s nachts erg slecht. Met een klein beetje geluk merkte ik dit pas de volgende ochtend, maar meestal werd ik er wakker van. Bijspuiten hielp maar nauwelijks. Iedere nacht boven de 15 terwijl ik gewoon met 7-8 m’n bed in ging. ’s Ochtends chagrijnig en kramp in mijn lichaam als gevolg. Nadat het een nacht of 5 op een rij raak was, besloot ik maar mijn lantus met 20% te verhogen. Echt helemaal regelmatig werd het niet (soms ging het goed, soms wederom 12 op mijn meter, enkele keer een hypo in de nacht), maar ik voelde me wel stukke beter. Ik werd ’s nachts in ieder geval niet meer tussendoor wakker, waardoor ik me overdag beter voelde.
    Na dit een week of 3 gedaan te hebben, kreeg ik ineens weer 2 nachten achter elkaar hypo’s. Ik besloot terug te gaan naar mijn oude schema en van de een op de andere dag was ik weer strak gereguleerd.
    Hoe het kan: geen flauw idee. ‘Andere activiteiten’, ‘seizoenswisseling’, ‘lichte luchtweginfectie’, ‘stress’; het ging allemaal door mijn hoofd, maar geen was echt van toepassing. Gelukkig gaat het nu, wederom onverklaarbaar, weer goed. Ik hoop dat dat bij jou hetzelfde zal zijn.

  • Hoi allemaal,

    Misschien een wat late reactie, ik had eerst niet in de gaten dat er nog reacties op dit topic waren. Maar ik wilde nog even laten weten hoe het nu gegaan is. Ik heb dus mijn Lantus verhoogd, echter ik heb afgelopen week heel veel hypo’s gekregen, wellicht ook door het warme weer. Dus de lantus heb ik weer teruggezet naar hoe het was. En nu weer opnieuw aankijken hoe het gaat.
    Nu heb ik juist al twee ochtenden een bloedsuiker van 2,5…. Dus ik vraag me af wat er ’s nachts steeds gebeurt bij mij.
    Af en toe snap ik er niks van, maar hopelijk gaat het snel weer goed, net als bij jou Nelisz!

  • Soms zijn waardes moeilijk te verklaren, langwerkende koolhydraten als chocolade zorgen er vaak voor dat je ’s nachts hoger zit, misschien kan je via je dvk een 24 uurs meting aanvragen, maar omdat je altijd boven de 10 zit, ook overdag als ik het goed begrijp lijkt het mij dat het mogelijk is dat je langwerkende insuline omhoog moet in dosering, maar dat zul je uiteraard met je dvk of arts moeten bespreken.

  • Ik had ook hoge bloedsuikers s’nachts en mijn Lantus voor de nacht was al hoog 120 ik heb deze verhoogt met 10 dus spuit nu 130 Lantus en probeer voor de nacht ook nog af en toe wat Humoline (kortwerkend) bij te spuiten) dit indien ik nog wat genuttigd heb , het schijnt iets beter te gaan

  • Hallo Lavandel,

    Ik heb ook td1 en herken je probleem! Lees onderstaand eens:

    Hoge nuchtere bloedsuiker: Het Dageraad Fenomeen
    Bij een persoon die geen diabetes heeft, ligt de glucosewaarde in het bloed in de meeste gevallen tussen 4 en 7. Als je diabetes hebt, is de streefwaarde meestal 7, of eventueel ietsje lager. Maar het komt veel voor bij diabetespatiënten dat de glucosewaardes hoger liggen dan de bedoeling is. Vaak kan dit uitgelegd worden omdat er vooraf té veel koolhydraatrijk voedsel is gegeten en niet op tijd insuline bijgespoten is. Maar er zijn ook gevallen waarin een verklaring moeilijker is.

    Dit is bijvoorbeeld het geval bij het opstaan: De glucosewaardes in het bloed zijn dan hoger dan normaal, zonder aanwijsbare reden. We spreken in dat geval van het Dawn-syndroom, of het Dageraad Fenomeen.

    Het Dageraad Fenomeen is het gevolg van het feit dat de lever tijdens de nachtrust suiker aanmaakt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. De lever maakt dan té veel suiker aan zodat je bij het wakker worden soms een glucosegehalte van 10 kunt bereiken, terwijl dit normaal 7 moet zijn, of lager.

    Als dit regelmatig gebeurt, is het verstandig om even contact op te nemen met je internist of diabetesverpleegkundige.

    Ik maak gebruik van de mylife OmniPod. Ik heb in overleg met mijn DVK aanpassingen gedaan met mijn basaal instellingen.

    Spreek het eens bij wie je onder controle bent!

    Met vriendelijke groet,
    Jeff

  • Hoi,

    @ Markpompje: nee ik zit overdag juist goed, en ’s nachts wisselt het van de ene op de andere nacht….

    Zo heb ik afgelopen vrijdag en zaterdag gewerkt (dus hetzelfde beweegritme), en ’s avonds hetzelfde gegeten (met hetzelfde aantal koolhydraten). Alleen zaterdagochtend was mijn suiker 6,7 en vanmorgen 11,7.. Dat snap ik dan dus niet?
    Ik let verder ook al heel goed op wat ik eet en of het snel- of langzaamwerkende koolhydraten zijn.

    @ johnschutte:
    Ik kan me wel wat vinden in dat dageraadfenomeen, mijn behandelaars in het ziekenhuis zeggen dat je ’s morgens te hoog kunt zitten, als je ’s nachts in een hypo bent gezakt.
    Maar ik zie het niet zitten om elke nacht steeds 2x te prikken, dit doe ik wel maar geen 7 nachten per week, aangezien ik dan uiteraard minder goed slaap en vermoeid raak.

    Bedankt voor alle berichtjes en tips!! Dat doet mij wel goed!

    Groetjes Lavendel

    • Hallo Lavendel,

      Ik zou er ook niet graag uit willen om in de nacht te moeten meten. Ik zelf sta op de wachtlijst voor de Freestyle Libre.
      Ik makkelijker te meten en kan direct de instellingen aanpassen. Daarnaast voel ik de hypo nog goed aankomen en kan ik ook in de nacht nog reageren. Lastig is het wel!

      Succes met alles.

      Met vriendelijke groet,

      Jeff

  • Ik heb sinds een paar maanden een Freestyle Libre. Zo ben ik te weten gekomen dat er ’s nachts van alles gebeurd. Bij mij waren dat juist hypos. En dat het niet altijd “logisch” is te verklaren. Ik zorg nu dat ik voor het slapen rond de 6 zit en gebruik minder Lantus dan voorheen.

    Als het kan raad ik je aan ook eens de Freestyle Libre uit te proberen. Dan krijg je snel nieuwe inzichten. En je kan een nachtcurve maken zonder wakker te worden, dat is ook wel fijn.

  • Die Freestyle Libre lijkt me ook fijn, maar ik kom niet in aanmerking voor een sensor, bij mijn ziekenhuis wordt dat maar voor een beperkt aantal patiënten vergoed helaas…

    Ik denk dat het vaak inderdaad door nachtelijke hypo’s komt. Maar raak jij niet in een hypo als je met 6 gaat slapen, prikraak??
    Als ik ’s avonds 6 heb, moet ik echt nog wel wat eten, anders krijg ik ’s nachts sowieso een hypo… Ik spuit nu 26 eenheden Lantus, hoeveel lantus gebruik jij dan?
    Als ik de lantus zou verminderen zou ik overdag weer veel hoger zitten en weer meer novorapid moeten gaan spuiten…
    Overigens ben ik me aan het oriënteren op het overstappen naar een insulinepomp (dus zonder sensor). Ik hoop dat me dat ook zal helpen om betere bloedsuikerwaardes te krijgen.

  • Hoi!

    Ik heb precies hetzelfde probleem Lavendel… Ik spuit novorapid voor de maaltijden en lantus voor de nacht (18eh).

    Ik ga met een goede waarde slapen (rond de 8) en kom dan ’s ochtends veel te hoog uit (14+)! Eerste logische reactie lijkt om Lantus voor de nacht te verhogen, maar aangezien ik me ’s ochtends belabberd voel (zoals het voelt na een nachtelijke hypo), probeer ik er nu eerst achter te komen of dit het dagereaad fenomeen zou kunnen zijn. Dus heb de afgelopen ’s nachts de wekker gezet (om 3 uur) en elke keer heb ik een erg hoge waarde (16/18), die dus hoger is dan waar ik ’s ochtends op uit kom.

    Na het verhaal hierboven te hebben gelezen ga ik de komende nachten iets eerder meten, want wellicht zit er voor mn piek om 3 uur wel een lage waarde die mijn lichaam probeert te corrigeren… Een continue glucosemeting zou mij bijzonder handig lijken in dit geval :)

    • jako

    Ik reageer wat laat op dit topic…..
    Maar heb je wel eens nagedacht over een pomp. Die kun je aan het eind van de nacht wat omhoog zetten. Mijn normale basaal gaat snachts om 5 uur omhoog en ik heb ook een basaal als ik niet hoef te werken, dan loopt de hogere basaal door tot 9 uur smorgens.

    • Beste,

      Ik heb zelf sinds september 2014 de OmniPod van Ypsomed. Met de prikpen moeilijk instelbaar en door zeer omregelmatig werk kwam het ook voor dat er geen prikmoment was. Door de Omnipod al behoorlijk gezakt qua HbA1c. Door het Dageraad Fenomeen zit ik nog wel wat hoog. Door de basaal instelling wat aan te passen in de nacht kom ik nu in de buurt van een mooie nuchtere ochtendwaarde. Om het echt goed stabiel te krijgen bekijken we nu de optie voor een cgm door bijvoorbeeld de Libre. Ik heb dit zelf al willen aanschaffen maar mede door een testserie vanuit een zorgverzekeraar is de Libre nu niet leverbaar en sta ik op een wachtlijst. Voor type 1 zou het mooi zijn als de Libre straks in het vergoedingpakket zit.

      Jeff

  • Ik heb hier ook sinds een week last van. 2 jaar terug heb ik cgm gehad een jaar lang maar die hebben ze helaas terug getrokken.
    Net nu ik wel de hele dag een meting wil hebben(ook in de nacht mis ik het wel). Ik ga ook maar is overleggen met me diabetes verpleegkundige of ik dat ook heb.

    Groet,

    Leroy

  • Hoi allemaal,
    Bedankt voor alle reacties!
    Bij mij schommelt het nog steeds geregeld ’s nachts, de ene dag stijgen mijn bloedsuikers en de andere nacht kelder ik in een hypo. Het is jammer dat ik nog altijd niet weet wat hiervan de oorzaak is..
    Ik ga wel deze maand overstappen op een insulinepomp. Ik hoop dat ik hiermee mijn waardes wat beter onder controle krijg. Toch vind ik het jammer dat een (tijdelijke) cgm niet vergoed wordt. Want ik ben al maanden erg moe van de schommelende waardes en het steeds ’s nachts moeten prikken.
    Ben benieuwd of anderen hier ook tegenaan lopen.

    Groetjes!

    • kiwiina

    Hallo allemaal,

    Ik heb zelf om de reden dat in de nacht de bloedsuiker hoog was, mijn lantus naar 17u gezet ipv voor de nacht. Dit heeft mij geholpen. Alleen als bloedsuiker in de nacht hoog is, dan helpt novorapid niet om het naar beneden te halen in de ochtend. In de nacht wel tijdelijk. Dus vermijden ;-).

    groetjes kiwiina

    • Beste,

      Voor wat betreft de instellingen voor insulinegebruik zou ik daar wat voorzicht mee zijn en eerst bespreken met de internist of diabetesverpleegkundig! Begrijpelijk goed bedoelde adviezen maar raadpleeg dan eerst de behandelaars voordat je dit gaat instellen! Een wijziging kan hoe klein ook meewerken aan een onbedoelde hypo.

      @lavendel

      Bij mij heeft de pomp al veel werk verzet. Een waarde van 117! naar 83 dat is het zeker nog niet! Maar dit word veroorzaakt door hoge ochtendwaarden zoals een niet opgemerkte hypo! Ik heb het nu voor elkaar voor een cgm voor 1 week continu meeting. Hopelijk achterhalen we de daal of piekmomenten voor een betere basaalinstelling. Gelukkig is de basaalinstelling al zo dat de hba1c niet meer stijgt nu nog verder dalen!

    • rikblok

    Inderdaad met de free style libre kan je zien wat er in de nacht gebeurt.
    Ik moet voor het slapen gaan op 10 zitten, anders krijg ik hypo’s in de nacht (< 5 mmol/l ref UMC nijmegen), gevolgd door hoge waarden in de nacht (hypers) en onvoorspelbare nuchtere waarden.

    De waarden zouden in de nacht constant moeten zijn, het heeft me wel 3 jaar gekost voor dit bekend was, de free style heeft dit opgelost.
    Omdat hij niet vergoed wordt heb ik eenmalig een startset gekocht (165 euro)met 2 sensors.
    Die investering heeft zich dubbel en dwars terug verdiend.
    Een andere mogelijkheid is om aan de dvk te vragen of je tijdelijk een free style meter mag gebruiken, als je zelf een sensor koopt (65 euro).

  • Lavendel,

    Heb ook jaren gezeten met sterk wisselende, te lage en te hoge bloedsuikers in de nacht. Maar met de komst van de 24-uurs-lantus-insuline en de juiste gebruikshoeveelheid ervan, ben ik daar nu van verlost. Ik gebruik ook de rapid en de lantus. De lantus, 10 tot 12e per dag (prik voor het slapen gaan) en de rapid 24 uur per dag zoveel als nodig, afhankelijk van de bloedsuikers.

    Theorie en praktijk:
    Ons lichaam heeft altijd insuline nodig. Ook al zou je niets meer eten, ook dan heeft je lichaam insuline nodig. In de nachtelijke uren zijn de bloedsuikerverstoringen het minst. Je eet niet en je slaapt alleen maar. Edoch, insuline moet voorhanden zijn anders gaat de bloedsuiker stijgen.
    De kunst is nu om de hoeveelheid 24-uurs-lantus-insuline zo in te stellen dat je in de nacht zonder sterk wisselende bloedsuikers kunt doorslapen. De rapid wordt alleen nog maar toegepast in de avond en nacht wanneer je bloedsuiker hoog is voor het slapen gaan of wanneer je ziet dat de bloedsuiker langzaam aan het stijgen is. Dus rapid in de avond/nacht enkel als kleine corrrectie’s op de bloedsuikerwaarden.
    Let wel, overdag volop rapid wel drie-vier keer, afhankelijk van de bloedsuikerwaarden.
    Overdag zul je weinig last hebben van de lantus omdat deze insuline “op de achtergond” werkt en niet in staat is om de die insulinekracht te geven zoals bij de rapid.

    Welke hoeveelheid lantus jij nodig zult hebben om wat rustiger nachten te krijgen weet niemand. Dus dat zul je zelf moeten uitproberen. Toen ik voor de eerste keer mijn lantus ging gebruiken kreeg ik een advies-eenheden-lantus van de internist die veel te hoog voor mij bleek te zijn; veel te lage bloedsuikers in de eerste lantus-nacht………

    Misschien kun je wat met mijn verhaal. In ieder geval wens ik je succes en rustiger nachten.

    Groeten, Wim.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.