Home Forums Bewegen Schaatsen met een pomp

Schaatsen met een pomp

Hallo allemaal,

Ik heb nu bijna 17 jaar diabetes type 1. Al die tijd heb ik pennen gebruikt maar nu wil ik over op een pomp.
Tevens ben ik fanatiek schaatser en dat brengt een aantal praktische vragen met zich mee:

Wat is een handige pomp voor tijdens het sporten? En met name bij het schaatsen van wedstrijden (langebaan/marathon)? Waar laat je zoiets überhaupt? Is afkoppelen ook een optie voor korte afstanden (max 20 minuten afgekoppeld) of gaat dat ten koste van de prestatie? Zijn er verder nog dingen om rekening mee te houden?
Omnipod lijkt me handig omdat er geen slang aan zit, al moet het nog wel met mijn arm in een pak passen.

Heeft iemand hier ervaring mee? Alvast bedankt voor de reacties en ik hoor het graag!

  • Ben42

  Zelf gebruik ik een 640G van Medtronic. Voor sporten koppel ik de pomp altijd af, gebruikelijk is dit voor mij 1.5 uur, soms iets langer. Voor een sportdag koppel ik gedurende de dag de pomp een aantal keer aan om een bolus te geven, een en ander afhankelijk van het sporten, het eten en de bloedsuiker waarde.

  Na het afkoppelen wordt de aansluiting afgedekt door een vormpje dat heel erg lijkt op de koppeling zelf, maar dan zonder de slang.

  Niet alle infuussets zijn af te koppelen, maar de meeste wel.

  snoerlose plakpompen zijn niet (altijd) af te koppelen.

  Een 640G pomp is een relatief forse pomp, deze draag ik normaal aan mijn broekriem, maar ik gebruik ook een ’telefoontasje’ om mijn nek (b.v. ’s nachts). Omdat telefoons van vorm veranderen is het lastig om tegenwoordig een goed passend tasje te vinden.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • SMO

  Ikzelf heb nog maar net de Omnipod. Ook gekozen omwille van het sporten. Hoef je niet af te koppelen. Tijdens het sporten zet je je basaal gewoon minder. Deze zie je niet echt. Op je rug, billen, armen of buik. Je PDM kan je tijdens het sporten in je tas laten, die geeft basaal op basis van wat je ingaf. Je hebt hem tijdens het sporten dus niet nodig. Tenzij je echt een hypo zou krijgen, dan best je basaal nog verlagen. Het is wat zoeken…

  Heb de Omnipod gekozen omdat hij geen katheder heeft en ook niet zo groot is tov andere pompen. Succes!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.