Home Forums Bloedsuikerwaarden Schommelende suikerwaarden tijdens zwangerschap

 • torro

Schommelende suikerwaarden tijdens zwangerschap

Ik zou heel graag advies willen vanwege schommelende bloedsuikers tijdens de zwangerschap.

Mijn dochter van 13 heeft diabetes type 1. Ikzelf niet.

Momenteel ben ik zwanger (32 weken). Tijdens het algemeen bloedonderzoek bleek mijn bloedsuiker ietwat hoog en gezien het geboortegewicht van mijn dochter (9 pond + ruim vruchtwater) was het vermoeden van zwangerschapsdiabetes. Ik heb daarop zelf een aantal keren per dag mijn waarde gemeten met een oude meter van mijn dochter. Deze waren idd wat aan de hoge kant (nuchter in de zes, maar onder de zeven en 2 uur na het eten rond de 8/9) maar namen vanaf week 25/26  weer af.

In week 27 een glucosetest gehad waaruit is gebleken geen zwangerschapsdiabetes te hebben.
Maar gezien ik na het nuttigen van koolhydraten vaak misselijk wordt en daaropvolgend trillerig, draaierig, zweterig (het gevoel bijna flauw te vallen) wat grotendeels afneemt na het innemen van wat suikers heb ik daarop mijn waarden vaker gemeten.
In eerste instantie deed ik dit alleen nuchter en 1,5 uur na een maaltijd.

Het blijkt dat mijn waarden circa een 20 min na inname van koolhydraten het hoogst zijn (tussen 12-15). Daarna zakken mijn waarde ook weer vrij snel, waardoor het vermoedelijk aanvoelt als een hypo, maar het geen hypo is.
Eerder nam ik dan wat suikers, wat de klachten even deed verminderen maar deze dienden zich ook opnieuw weer aan.

Met een diëtiste gesproken en deze heeft aangeraden zoveel mogelijk de inname van koolhydraten te beperken en meer zuivel, eiwitten en vetten in te nemen wat ervoor zorgt dat de bloedsuikers iets minder zullen oplopen. Toch vond zij het iets wat wel moest worden bekeken. Zij dacht aan een continu meter.
De verloskundige heeft daarop met de gynaecoloog overlegd en er is besloten nogmaals een Glucose test te doen. Dus waarde nuchter gemeten en de waarde na 2 uur. Maar net als bij de vorige test waren deze waarden goed. Tussentijds heb ik de waarden zelf gemeten.

Na een kwartier werd ik misselijk en was mijn waarde 7.9. Deze was 15 min daarop 13.5. Toen werd ik misselijk/trillerig/zweterig.

Na 45 min (na inname suikerdrank) namen hierin de ergste klachten weer af en was ik alleen nog misselijk. Waarde 11.1
1,5 uur na inname suikerdrank waarde 9.0.
2 uur na inname waarde van 7,8.

Dit is ook genoemd aan de verloskundige en gynaecoloog, maar het is niet verontrustend of schadelijk voor de baby en wijst eveneens niet op zwangerschapsdiabetes.

Het is alleen wat vervelend voor mijzelf wellicht, maar verder onderzoek is niet benodigd en ik moet verder gaan kijken met de diëtiste of er door aanpassingen in voeding minder schommelingen ontstaan.

Gemiddeld zit ik rond de 5,5 – 5,9 zowel nuchter als 2 uur na een maaltijd, maar na inname van 20-30 koolhydraten kan mijn waarde na een kwartier variëren tussen de 9 en de 13. Na circa 30 – 35 min is mijn waarde vaak weer onder de 6.
De diëtiste blijft dit grote schommelingen vinden.

De één zegt dus dat het beter is het wel nader te onderzoeken, maar zowel de verloskundige als de gynaecoloog zeggen dat het niet benodigd is.

Daarnaast zijn er groei-echo’s gemaakt in de 30e week van de zwangerschap en afgelopen week. Tijdens beide echo’s bleek het kindje iets groter dan gemiddeld te zijn, maar bij deze laatste echo bleek de groei  toch iets te ‘snel’ te zijn gegaan (p10). Ook het vruchtwater is aan de ruime kant.
Ook dit is geen reden voor een verwijzing naar een gynaecoloog of verdere controle van de suikerwaarden.

Bij beide zwangerschappen ben ik meer dan 20 kilo aangekomen. Ik weet mijn exacte gewicht niet voor de zwangerschap, maar toen ik 12 weken zwanger was woog ik 67 kilo en was ik al flink wat in kilo’s aangekomen, zodoende ook de zwangerschap ontdekt. Ik eet nauwelijks tot geen geraffineerde suikers, de meeste producten worden vers bereid en zonder kleur/geur-en smaakstoffen. Ik eet 2 volkoren crackers of een bakje kwark met havermout en noten om rond de 20-30kh per maaltijd te nemen. Ik neem 3 ‘maaltijden’ per dag en tussendoor nog 3 keer een tussendoortje van 15-20kh.
Wanneer ik een stuk fruit neem, neem ik dit samen met yoghurt of kwark.

De klachten zijn erg vervelend (vooral het gevoel van flauwvallen voelt erg naar), maar zolang het niet schadelijk is voor de kleine lukt het vast de laatste weken door te komen. Toch ben ik niet helemaal gerust. Of eigenlijk helemaal niet..
Ik zou graag advies willen of deze waarden inderdaad verontrustend kunnen zijn en of ik nog meer in de gaten moet houden.

 • Hallo Torro,

  7.9 is een vrij normale waarde volgens mij, en dan zou er dus geen glucose tekort zijn zodat je daar rillerig van wordt of van zou flauwvallen. Dan zou je al meer richting de 4 of lager moeten gaan volgens mij. Ik kan alleen zeggen dat je dietiste gelijk heeft en dat je op je koolhydraatinname zou kunnen letten, maar nog meer op de zogenaamde ‘snelle’ suikers. Dat zijn dus geraffineerde suikers of suikers die aan producten zijn toegevoegd. Deze zorgen voor schommelingen in de bloedwaarden. Ze pieken snel, en worden ook snel opgenomen. Hier krijg je dus erge schommelingen van. Zelf heb ik diabetes type 2 en door alle toegevoegde suikers te schrappen, en ook te letten op de koolhydraten die in producten zitten, kan ik met medicatie mijn glucosewaarden redelijk stabiel houden. Waarden tussen 4.5 en 8.0 zijn voor mij, met diabetes, dus de doelwaarden.
  Hoe deze waarden zouden moeten zijn bij een zwangerschap weet ik niet. Het is dus heel lastig om hier enig advies in te geven aangezien ik geen medicus ben. Heb je ook al overleg gehad met je huisarts? Het gevoel hebben van flauwvallen, rillerig zijn etc. die je noemt komen normaliter voor bij een te lage glucose waarde, maar zoals gezegd zou je dan volgens mij eerder richting de 4 moeten zitten. Zoals ik het zie zijn je waarden redelijk normaal, maar schommelen ze nogal. Je zou bijvoorbeeld ook eens kunnen kijken naar koolhydraat verminderd volkoren brood, de meeste supermarkten hebben dit tegenwoordig in hun assortiment zitten. Daar zitten minimaal 30% minder koolhydraten in en zorgen zo dus ook voor minder omzetting naar glucose. Houdt er verder rekening mee dat toegevoegde suikers ook kunnen bestaan uit bijvoorbeeld fructose. Die zijn minstens zo schadelijk als gewone geraffineerde suikers en zorgen dus ook voor pieken. Misschien dat er dus iets anders aan de hand is, en misschien heeft het gewoon met je zwangerschap te maken. Van een ineens te lage bloeddruk kan je ook flauwvallen en je goed beroerd voelen. Is dat dus ook al eens gemeten. Zoals je merkt is het heel lastig om hier enig advies in te geven omdat ik geen medicus ben, en alleen kan aangeven hoe ik met mijn diabetes om ga om mijn suikerwaarden zo stabiel mogelijk te houden. Ik wens je in ieder geval veel sterke voor de laatste weken die je nog te gaan hebt, en dat het misschien een storm in een glas water is. Blijf echter wel gewoon bij je gynaecoloog aan de bel trekken. Zwanger zijn en dan het gevoel hebben wel eens flauw te kunnen vallen lijkt me geen pretje.

  Groetjes,

  Yvonne

 • Beste Torro,

  Dit is wat het diabetesfonds hanteert:

  Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):
  Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes
  Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

  Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):
  Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk
  Boven de 11 mmol/l – diabetes

  Het gaat erom wat je waarde is 1,5 tot 2 uur na de maaltijd en dan zit je inderdaad goed. Het dalen kan inderdaad een hypogevoel geven zonder dat je een hypo hebt.

  Maar verdiep je nog meer in de snelle en langzame koolhydraten en de glycemische index van produkten. Een betrouwbare website is die van het voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx.

  Sterkte met de laatste loodjes.
  Yvonne

  • torro

  Bedankt voor de reactie en de uitleg. Mijn bloeddruk, ijzer ed is goed.

  In eerste instantie dacht ik zelf aan een ‘hypo’ gezien de symptomen herkennend bij mijn dochter. En ook omdat het even verbeterd na inname van suikers of koolhydraten.
  Ik zag nette waarden (weliswaar iets hoger dan buiten de zwangerschap om) bij het meten van nuchtere waarde en 1,5-2uur na eten. Volgens verloskundige was mijn energie en suikerbehoefte groter door zwangerschap. De diëtiste dacht dat er wellicht sprake was van een vertraagde aanmaak van insuline en dat op het moment dat er insuline wordt aangemaakt dit ineens heel snel gaat.
  Echter doordat de klachten zich 30 min na inname Koolhydraten aandienen ben ik zelf gaan ‘experimenteren’. Het eten van komkommer, wortel, tomaat gedurende de gehele dag geeft geen klachten. Daardoor heb ik een aantal dagen mijn waarden iedere 15-20min gemeten. En toen zag ik dat deze klachten gepaard gaan met een ‘hoge’ bloedsuiker (althans voor iemand zonder diabetes). Bij het eten van 2 plakken brood komt deze boven de 15 uit. Wanneer ik mijn koolhydraten beperk tot 20 a 30 kh inclusief zuivel (eiewit of vet) inname dan stijgt deze gemiddeld tot maximaal 13. Een kwartier later is mijn waarde weer ‘normaal’. Volgens de diëtiste gaat de aanmaak van insuline zo snel dat het het gevoel geeft van een hypo zonder dat het daadwerkelijk een hypo is. Ik eet dus sinds ik hiervan op de hoogte ben ook niets meer en de klachten nemen dus na een 20 min ook weer af.
  Fruit eet ik bijv met kwark/Griekse yoghurt om de piek te beperken.
  Het is idd erg vervelend en het maakt ook wel angstig buitenshuis maar ik weet gelukkig dat de klachten afnemen wanneer ik deze negeer.
  Maar ikzelf vind het vreemd dat zelfs 1 stuk fruit de suikerwaarden zo doet schommelen. Dit tezamen met het vermoedden van een ‘grotere’ baby, alsmede veel vruchtwater stellen mij er niet geruster op.
  Nogmaals heel erg bedankt voor de reactie. Wellicht dat ik me ook te druk maak, maar we zijn mede door de diabetes van mijn dochter zo bewust met voeding (en beweging) bezig dat dit me overdonderd en me wat minder laat vertrouwen op mijn eigen lichaam.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.