Home Forums Bloedsuikerwaarden Schommeling bloedsuikerspiegel/insuline inname

 • Tim26

Schommeling bloedsuikerspiegel/insuline inname

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag voor jullie, ik zou alleen niet weten hoe ik die vraag het beste zou kunnen stellen dus ik ga het proberen om een beetje uit te leggen.

Bijvoorbeeld: we hebben als avondeten pasta bolognese gemaakt met extra veel groente. Suikerwaarde voor het eten is 7.8. Dag 1 zou ik daar 12 eenheden voor moeten spuiten en dan na ongeveer 1,5 uur nog eens 6 eenheden om op een waarde van 6.5 uit te komen. Deze waarde is natuurlijk fantastisch.

Maar nou komt het moeilijke wat ik niet aan mezelf begrijp.

Voor hetzelfde avondeten, ook pasta bolognese met extra veel groente (ben echt een groenteman :D ) maar dan een week later heb ik in totaal maar 8 eenheden nodig zonder te hoeven bijspuiten na 1,5 uur. Als ik dan 12 eenheden zou spuiten zou ik een hypo krijgen waar je niet goed van word.

Ook is er voor de rest niets veranderd mbt extra beweging of bijvoorbeeld een ander dagritme. Mijn DVK probeert me altijd een ander schema te geven maar na een dag dat schema van haar te hebben gebruikt gaan mijn waardes echt de verkeerde kant uit.

Heeft iemand van jullie ervaring met dit beeld van bloedsuikerwaardes/insuline nemen bij hetzelfde avondeten?

  • koen

  Hé Tim,

  Als je exact dezelfde groente afweegt en exact dezelfde pasta gebruikt en afweegt en het op dezelfde manier bereid dan zou je elke keer echt dezelfde hoeveelheid insuline nodig hebben.

  Let wel, er spelen natuurlijk veel meer op het oog kleine dingen mee die van grote invloed kunnen zijn op je suikerwaarden. Stress, spanning, inspanning, verdriet tot aan de temperatuur buiten.

 • Het is wel een groot verschil. Zijn het dezelfde groenten? Uien bevatten bijv. behoorlijk wat koolhydraten. Heb je dit alleen met pasta of ook met ander eten? Ik begrijp je opmerking over het andere schema van de dvk niet, kan je wat meer informatie geven? Gebruik je een FSL?

  • Ben42

  Herkenbaar, zelfde gedrag, zelfde eten, zelfde situatie kan bij mij ook heel verschillende bloedsuikers geven. Dit ervaar ik al jaren zo.

  Vooral als ik ’s avonds ging sporten probeerde ik zo constant mogelijk te leven en goed uit te komen. Echter met meten met strips heb ik hier nooit controle over gekregen en varieerde de situatie per keer.

  Met het verkrijgen van de Free Style is de situatie niet beter geworden, maar ik zie nu wel beter wat er gebeurd. Nog steeds blijft de situatie niet voorspelbaar, maar ik kan nu achteraf zien wat de bloedsuikerwaarden waren en voor mij is dit in ieder geval een verklaring waarom het met strips nooit lukte. Met strips was je extreem afhankelijk van het moment van meten. Nu met de Free Style libre zie ik dat er grote variaties in mijn bloedsuikers zitten die niet ‘goed’ te verklaren zijn.

  Zo zie ik nu dat de nachten zeer verschillende patronen kunnen geven na een vergelijkbare dag. Sterke stijgingen en dalingen zijn lang niet altijd te verklaren.

  Ben.

  • Tim26

  Allemaal bedankt voor de reacties!

  Ja klopt, in 90% van de tijd zijn het inderdaad dezelfde groentes, er komt hoogstens nog iets bij waar je uiteraard ook weer iets van insuline voor nodig hebt. (ben wel een redelijk goede eter)

  Helaas heb ik dit met alle eten zo en is het niet afhankelijk van welk soort eten ik neem.

  Ik heb een aantal jaar geprikt in mijn vingers voor een suikerwaarde te krijgen maar zoals Ben al zei is dit inderdaad een momentopname. Ongeveer 1 jaar geleden heb ik de fsl van mijn DVK gekregen, wel super blij mee natuurlijk omdat je niet meer hoeft te prikken, maar aan de schommelingen heeft het niet veel gedaan. Die krijg ik ook niet goed onder controle.

 • Ja, de term daarvoor is in goed Nederlands een brittle diabetes. Zelf zit ik ook regelmatig naar de FSL te kijken met een wanhoop van waar komt dit nou weer vandaan. Alleen met eten varieert het bij mij niet zo sterk als de waarden die jij aangeeft. Ik was ook helemaal niet gemotiveerd om vroeger bloed te prikken, dat deed ik alleen om de internist tevreden te stellen. Sinds 5 jaar heb ik een FSL en toen begreep ik ook waarom het bloedprikken mij wel gegevens opleverde, maar geen informatie. Wat een zooitje op een dag. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst wilde een medewerker van Abbott ook graag mijn curves hebben, dan kon ze tijdens presentaties eens echte schommelingen geanonimiseerd laten zien. Nu heb ik er wel meer grip op gekregen, maar het is continu bijsturen en ook alert blijven op verrassingen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.