Home Forums Psychische klachten Schuldgevoel, schaamte en boosheid

Schuldgevoel, schaamte en boosheid

Afgelopen week is per toeval diabetes vastgesteld door een internist, na bloedonderzoek voor trombose-controle. Suiker was nuchter 16.6. Extra onderzoek hba1c gaf 91 mmol/mol.
Volgende week heb ik een afspraak bij het diabetes spreekuur.
Ik ben enorm geschrokken dat het nu eindelijk zo is.
Ik kamp met een enorm schuldgevoel en enorme boosheid op mezelf en heel veel schaamte, omdat ik dondersgoed weet dat ik mega risico factoren heb en er niets aan heb gedaan. Ben veeeeel te zwaar, beweeg veel te weinig, eet veel te veel (wel alles van de schijf van 5, maar veel te veel).
Ik ben zo boos op mezelf en kan geen respect voor mezelf opbrengen. Ik schaam me dood. Ik heb het gewoon zelf gedaan, willens en wetens mijn leven niet gezonder aangepakt. Mijn moeder heeft diabetes 2, mijn oma had diabetes 2.
Heb wel meteen alles omgegooid, tsja, te laat natuurlijk.
Mijn voorraad boodschappen weggegeven aan mijn ouders. Veel minder eten. Bewuster eten. Bewegen iets meer, maar moet ik rustig opbouwen, ivm trombose-dubbele longembolie.
Ik moet nog leren hoe ik in deze situatie een evenwichtig voedingspatroon moet krijgen, ik neem aan dat dit via een diëtist zal gaan. Ik ben erop gebrand om mijn leven te beteren. Als het zou kunnen, dan wil ik nog geen medicijnen, maar daar hoor ik volgende week meer over.

Voor nu ben ik geestelijk niet mezelf.

Ben zo verdrietig, boos op mezelf en weet niet hoe ik moet omgaan met mijn psyche.
Ik sta er om bekend dat ik zo stabiel, nuchter en rustig ben, maar nu is alles anders.

 • Hoi,

  Wat vervelend te lezen. Wees niet te hard voor jezelf. Iedereen maakt fouten en zoveel mensen worden te laat wakker. Pas alsjeblieft op dat je niet te hard en streng voor jezelf bent, want dat kan ook weer demotiverend werken. De tijd terugdraaien kan ook niet dus vanaf nu heb je gewoon te dealen met de nieuwe situatie en doet het er feitelijk ook niet meer toe hoe je hier zo beland bent. Je levensstijl aanpassen naar een gezondere situatie is voor de meeste een geweldig moeilijke uitdaging ongeacht hoe groot de noodzaak daarvan is. Elke stap die je wat dat betreft de goede kant op zet is er een waar je trots op kan zijn.

  Veel succes met alles wat de komende tijd op je afkomt en vooral met de stappen richting beter voor jezelf te zorgen

 • Je zult qua voeding idd. wel hulp krijgen van een diëtist. Maakt de voeding uitzoeken iets makkelijker.

  Vroeger maakte je keuzes qua eten, en nu maak je een andere keuze.
  Ik heb geleerd nooit spijt te hebben van keuzes in mijn leven. Als je vroeger ergens blij om werd, kan dat veranderen, en doe je nu iets anders waar je blij van wordt.
  Alles heeft invloed op diabetes, ook blij zijn !

 • Hai Bloem,

  Neem het jezelf niet teveel kwalijk.
  Het is nu eenmaal zo; vanaf nu ga je het anders doen en goed voor jezelf zorgen.

  Misschien was dit wel nodig om je wakker te schudden om beter met je gezondheid om te gaan en heeft dit je wel behoed voor erger…

  Kortom, met zelfverwijt bereik je alleen dat je jezelf de put inpraat.
  Dus kom op, schouders eronder en aan de slag voor een gezonde leefstijl!

  Veel succes Bloem!

  Liefs, Astrid

  • riekje

  Hai, jezelf iets verwijten heeft nu niet zo veel zin. Wat wel zin heeft is proberen er nu het beste van de maken! Ga niet meteen te streng van start bij het aanpassen van je leefstijl, je moet het wel vol kunnen houden! Succes!

 • Dag Bloem,

  Dank je wel voor je eerlijke bericht! Je hebt slecht nieuws gekregen, dus het is heel logisch dat je je zo voelt. Maar je schrijft ook dat je al stappen het ondernomen, dat je gemotiveerd bent, dat je volgende week naar het diabetesspreekuur gaat. Dus er komen betere tijden aan.
  Veroordeel jezelf niet. Neem een beetje rust en ga aan de slag met je goede plannen. Dan wordt je gezondheid beter, ga je je beter voelen en kom je ook weer in balans. Ik wens je alle goeds.

 • Bedankt voor de reacties.
  Het diabetes spreekuur is inmiddels geweest.
  De juffrouw heeft mijn suiker gemeten, was 12,9, niet nuchter, verder heeft ze me pillen aangepraat maar wist niks van voeding.
  Een A-viertje met uitleg over wat diabetes is en een A-viertje met wat voedingsmiddelen is me uitgereikt.
  Ik weet nu nog steeds niet hoe ik moet leven.
  Ben volledig gedesillusioneerd naar huis gegaan.
  Ik dacht meer duidelijkheid te krijgen. Ik weet niet eens hoe erg ik eraan toe ben, want daar wilde ze geen antwoord op geven.
  Een diëtist gaat contact opnemen, maar dat kan wel even duren, geen tijd aangegeven door de juffrouw, want ook dit wist ze niet. IK HEB TOOLS NODIG!!! Ik ben nu een kat in het nauw, ik doe maar wat, door middel van brei van informatie op internet.

  Ik wil zo graag leren wat wel en niet goed is, met name voeding, een evenwichtig voedingspatroon, maar ik wordt na de diagnose een week aan m’n lot overgelaten en tijdens het diabetes spreekuur gewoon volledig in het ongewisse gelaten, zo voelt het.
  Het enige advies dat ze kon geven is dat ik moet afvallen. Halleluja, dat kan ik zelf ook bedenken, moet ik daarvoor naar een diabetesjuffrouw???

  Is dit normaal? Je krijgt de diagnose, maar wordt via een A-viertje voorgelicht en hoeft enkel een druppeltje bloed te prikken? Is dit de zorgverlening die bij diabetes hoort of zit ik bij een verkeerde diabetesjuffrouw?

  Noot voor de beheerders van facebook van deze organisatie:
  Lekker motiverend om een dikke reet in een legging als illustratie bij mijn verhaal te doen. Erg respectvol.
  Dit had ik niet verwacht van een hulporganisatie als deze!!!!!

 • Maak een afspraak met de DVK van je huisarts en eis dat er ook een diëtist erbij komt.

  Dit kan toch niet meer in 2018?

  Liever vandaag dan morgen.

  • @frank

   Het is heel normaal
   Ik kwam vorige jaar in het ziekenhuis terecht met bacterie en toen gingen ze wat aan mijn suiker doen, kwam het ziekenhuis uit met een doos vol spullen, een afspraak 3 maanden later bij dvk en een telefoon nummer om mijn waardes door te geven.
   In het ziekenhuis had ik al door gegeven autistisch te zijn en mijn leven draaglijk te houden/maken met eten drinken vooral snoepen en snacken. In het ziekenhuis een pscychiater 3x gezien, na ontslag niemand meer. Stond er compleet alleen voor, na telefoontjes van mijn autisten team mocht ik wat eerder op afspraak maar was niet prettig moest maar normaal doen en gewoon even alles omgooien en veranderen anderen mensen kunnen het moeiteloos moest me niet aanstellen. Ook werd duidelijk dat dietisten het zo druk hebben dat pas na 4 maanden kon. Toen gezocht naar andere teams oplossingen, nu bij een team die een psychologe heeft, dvk’s (echt super snel en meermaals afspraken mogelijk) diestiste (hier ook 3 maanden wachttijd helaas) en dokter en al deze mensen blijven overleggen met elkaar en mijn andere zorgteam.

   Het kan anders maar het is goed zoeken en veel volhouden en doorzetten, maar aan de wachttijden bij dietistes kan helaas niks worden veranderd.

 • Beste bloem1981

  Excuses! Die foto was een stockfoto van een oncharmante dikke kont. Totaal niet ondersteunend, je hebt gelijk. We willen juist mensen met diabetes helpen en hebben deze keer de plank mis geslagen. Ik heb even overlegd met mijn communicatie-collega’s en we hebben het Twitterbericht net verwijderd en nog een keer geplaatst zonder foto, zodat die tweet wel jouw verhaal vertelt. Juist om meer begripvolle reacties voor jou te genereren. Want we begrijpen zo goed wat je schrijft…!

  Warme groeten, ^IO

  • Ik ben nog zo onwetend en wil graag verder, heb behoefte aan interactie.

  • SimonW

  Hoi Bloem,

  Deze zorgwijzer van DVN is wel leerzaam als je net diabetes hebt:
  https://www.dvn.nl/Portals/1/OpenContent/Brochures/DVN%20Zorgwijzer%20Type%202.pdf?ver=2017-09-
  Misschien kan je dat boekje ook bij ze bestellen.

  Dit is ook een goede informatieve website:
  http://www.diep.info/

  Groeten,
  Simon

 • Hoi Bloem1981

  Je hebt een priveberichtje van ons, heb je dat gezien? Dat is het envelopje rechtsboven.

  Interactie kunnen we niet afdwingen. Maar hopelijk zijn er veel mensen die meelezen die nu in het toetsenbord kruipen om je tips en steun te geven.

  Groetjes Moderator ^JB

 • Hoi Bloem 1981

  Je kunt bij de boekhandel diverse goede boeken over diabetes kopen of bij uw bibliotheek lenen of gewoon inzien indien je geen lid bent.
  AA
  Niet alles achter elkaar lezen want dan verzuip je in de hoeveelheid informatie.

  Sterkte en vooral blijven vragen, want vragen is een teken van intelligentie en de wil om te leren (spreuk van leraar op de lagere school)

  Groet 6feet10

  • Ben42

  Hallo Bloem1981

  Ok, je bleef met wat vragen zitten, reken er maar op dat dat de komende tijd zo blijft. Zelfs als de vragen ‘goed’ beantwoord worden zul je voorlopig nog met vragen blijven zitten.
  Op een aantal zaken die je noemt zal ik ingaan, maar zoals bij iedere bron op het internet ook wat ik schrijf moet je kritisch lezen een beetje gezonde twijfel is nooit weg.

  Ik weet nu nog steeds niet hoe ik moet leven.‘.
  Je hebt je ondertussen al gerealiseerd dat je levensstijl wat gezondheid niet helemaal optimaal is geweest in het (recente) verleden. Allereerst geef je aan dat het verliezen van lichaamsgewicht een wens is. Buiten wat extreme middelen (lippo suctie, medicatie zodat je spijsvertering verstoord wordt en dergelijke) zul je de iname van calorieën en het verbruik van calorieën beter op elkaar moeten afstemmen. Voedsel bevat calorieën (vet bevat 9 kcal/gr, koolhydraten bevat 4 kcal/gr, eiwitten bevat 4 kcal/gr). Deze calorieën die je inneemt, zul je ook echt moeten gebruiken. Uit uitplassen/uitpoepen/uitademen (suiker in de urine, vet in de ontlasting, ketoacidose bij uitademen) zijn geen gezonde verschijnselen. De enige manier om dan calorieën kwijt te raken is ze op te gebruiken in het lichaam.

  Dus om gewicht kwijt te raken zul je meer moeten gebruiken dan innemen. Diëten zijn hierop gebaseerd. Er is niet zoiets als een wonder dieet. Er zijn wel vele dieet trucs de de inname verminderen, zaken als minder/minder/minder (minder vaak, minder hoeveelheid, minder uren) vind je in vrijwel alle diëten terug. Een voorbeeld daarvan is b.v. maximaal 11 uur per dag te eten, beginnen met het ontbijt om 8 uur ’s ochtends en dan als laatste het avondmaal, daarna niet meer snacken. (Bewuster eten, langer kauwen, beperken welke dingen je mag eten en ga zo maar door).
  Daarnaast kun je natuurlijk meer gebruiken, door meer te bewegen, pak de fiets in plaats van de auto en dat soort zaken, sport meer, beweeg meer.

  Hoe erg ben je er aan toe.
  Bij je is diabetes gediagnosticeerd, ‘dus’ ben je er heel erg aan toe.
  Een 12,9 mmol/liter bij diagnose is niet een heel extreem bij de diagnose, het is niet goed en dat moet naar beneden. Maar veel hogere waarden komen ook voor bij de diagnose, lagere waarden ook.
  Ten opzicht van de gezonde bevolking ben je er heel erg aan toe.
  Ten opzichte van andere pas gediagnosticeerde diabeten, zit je in de middenmoot. (Denk ik).
  Vergelijken met mensen die al lang diabetes hebben is nog niet zo zinvol.

  Tools:
  Weegschaal.
  Voedings tabellen, hiervan zijn er vele te vinden op het internet.
  Voor inname aantal calorien. (Vet/Koolhydraten/Eiwitten).
  Voor inname van koolhydraten. (Om de invloed op de bloedsuikers te kunnen bepalen).
  Glycemische index. Het effect van koolhydraten (suikers) is afhankelijk van de glycemische index, dextro heeft b.v. een veel sneller effect op je bloedsuiker dan b.v. een bruine boterham. Beiden kunnen dezelfde hoeveelheid koolhydraten bevatten.
  (Onder de tools vallen ook de middelen om je Bloedsuiker te bepalen. Deze zijn over het algemeen niet gratis. Maar kunnen je wel helpen om wat inzicht in je lichaam te krijgen. Een aanrader is al je eenmaal een paar weken op de medicatie zit om met een bloedsuikermeter jezelf b.v. een week lang te monitoren. Vooral voor je zelf om inzicht te krijgen. Ja daar zitten wat kosten aan, maar veel minder dan je voor een iPhone betaald en je moet wat voor je gezondheid over hebben.)

  Wat voeding betreft zijn er meerdere leerscholen.
  Altijd niet te veel.
  Maar er zijn koolhydraat arme scholen (en dan eet je iets meer andere dingen als vet en eiwitten).
  Er zijn scholen die vinden dat je als diabeet dezelfde balans als een gezond iemand moet aanhouden.

  Heel veel kun je vinden op het Internet. Met een ziekte als diabetes zul je deze informatie moeten leren te lezen. Niet alles heeft altijd een even groot waarheids gehalte.

  Diabetes medicatie, dit zul je moeten afstemmen met een arts. Dat kan ik en de groep hier niet voorschrijven. Wel kun je veel informatie vinden over de verschillende soorten mediactie, zoek b.v. eens op deze site, de site van de DVN en de site van DFN.
  Leer b.v. hoe je met Google moet zoeken binnen een specifieke site, dit is een waarde volle
  techniek. En leer met google zoeken op de juiste termen. Dit met google leren zoeken is niet een trucje dat je kunt leren, vooral veel doen maakt dat je er beter in wordt.

  Goed dat je boos wordt, op jezelf, op de verkeerde diabetesjuffrouw, op de beheerders van deze organisatie. Maar blijf niet te lang hangen in het boos/verdrietig/schaam gevoel. Dit helpt namelijk niet.
  Wat je waarschijnlijk ook nog wel veel zult tegenkomen in de toekomst; is de verontwaardiging dat mensen er niets van begrijpen. Van diabetes niet, van jouw situatie niet, van je gevoel niet. En dan zul je altijd ook nog onbegrip tegenkomen van mensen die ‘iets’ van diabetes weten omdat ze een ouder, kennis, oma etc. hadden met diabetes.
  Let op dat je niet te lang in dat soort emoties blijft hangen. Bedenk even zelf wat wist je van diabetes een half jaar geleden.

  Doe wat aan de dingen waar je wat aan kunt doen, accepteer de dingen waar je niets aan kunt doen.
  Het wennen aan de chronische ziekte diabetes is afhankelijk hoe goed je het onder controle krijgt, maar kan ‘lang’ duren.

  Zelf ben ik een type 1, toen ik gediagnosticeerd werd had ik een jong gezin, dus ik moest wel door. Maar ik had wel twee jaar nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.

  Zelf heb je (misschien) nog het voordeel dat b.v. door afvallen en andere levensstijl je nog heel wat kunt winnen. Misschien zelfs van de medicatie afkomen. (Voor mij zit en zat dat er niet in).

  Neem wat tijd, doe er wat aan en accepteer de zaken waar je niets aan kunt doen.

  Zoals altijd, ik ben geen arts, ik ben geen psycholoog, wel ervaringsdeskundige, maar trek ook al mijn berichtgeving in twijfel. Sterkte,
  Ben

 • Hoi Ben,

  Superbedankt voor je bericht, dit waardeer ik echt.
  Ik kan hier ook echt wat mee.
  Zoals je zegt, er is nog veel te winnen, daar ga ik ook voor.

  Ik ben hier een tijdje niet geweest, omdat ik me zo te kakken gezet voel door de mensen achter deze site.
  Ondanks de respectloze behandeling op andere social media(waar ik niet om heb gevraagd) gaan op deze site gewoon door, door mijn vorige bericht te bewerken op een manier dat de site er beter uit komt.
  Daarna gaan ze verder via priveberichten om zich “schoon” te praten.
  Ik heb genoeg aan mijn eigen problemen en zit niet te wachten op dit nare gevoel.
  De site speelt met mensen, kritiek wordt in de achterkamertjes besproken.

  Hartelijke groet,

  Bloem1981

 • Beste Bloem1981

  We vinden het altijd jammer als mensen onze (goede) bedoelingen anders uitleggen dan wij ze bedoeld hebben. We hebben door dat dat in jouw geval ook zo is. Het rotte gevoel kunnen we duidelijk niet wegnemen, ondanks onze uitleg en excuses in de priveberichten die we elkaar stuurden. Jammer!

  Nogmaals heel veel succes met al het gedoe dat er nu op je afkomt. Hopelijk kun je met de geweldige reacties van de medegebruikers uit de voeten!

  Groetjes Moderator ^IO

  P.S. Het modereren van berichten is nu eenmaal een belangrijk onderdeel van onze (en elke) fijne community. Zo houden we het gezellig, overzichtelijk en positief. Misschien wil je de huisregels nog even nalezen. En als je vragen hebt, dan kun je ons ook altijd bereiken op moderator@dvn.nl

 • @moderator

  Dit bericht staat er al 3 dagen 🤔😎 #vakantietijd
  Als je tel. nr opzoekt zie je dat dit op allerlei forums/blogs/reisverslagen spamt met zelfde scam 😠

  Gr. 6feet10

  • Ben42

  Toch wel ironisch dat een moderator precies voor ‘het foute bericht’ schreef :

  P.S. Het modereren van berichten is nu eenmaal een belangrijk onderdeel van onze (en elke) fijne community. Zo houden we het gezellig, overzichtelijk en positief. Misschien wil je de huisregels nog even nalezen. En als je vragen hebt, dan kun je ons ook altijd bereiken op moderator@dvn.nl

  Ben

  • Momo

  Goed gespot @6feet10! Ik heb ook sterk de indruk dat er niet altijd even snel wordt gereageerd als de knop ‘rapporteer’ wordt gebruikt. Beetje jammer, zeker als het om spam gaat.

 • Ja @momo en @ben42 @moderator dit forum zit nu al een week zonder moderator/toezicht.
  Er zou bij zoveel duizenden leden toch ook een betere “achterwacht” c.q. vervanging moeten zijn !
  Niet zo goed geregeld dus. # leermoment

  Grt. 6feet10

  • Momo

  @moderator Het betreffende spam-bericht is eindelijk verwijderd, maar het zou mooi zijn als we nog wat uitleg zouden krijgen over de vertraging. Zeker gezien jullie bericht over het belang van ‘modereren’.

 • “Het is zoals het is” zodra je dat kunt accepteren gaat het beter in kleine stapjes.
  Zo’n zes jaar geleden was ik de eerste en enige in mijn familie met diabetes, gelukkig kon ik goed met allerlei mensen goed praten over wat ik voelde en dat heeft mij goed geholpen om het allemaal op een rijtje te krijgen.

  Ik heb de domme pech om allerlei dingen te krijgen die je als diabeet kan krijgen carpaal tunnel syndroom, frozen shoulders, polyneuropathie,dunnevezel neuropathie en recentelijk gastroparese.
  Volg alles op wat de internist/diabetes verpleegkundige je vertellen dat kan een hoop dingen verkomen.
  Je moet wat dingen aanpassen in je dagelijkse leven maar je kan er best mee leven.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.