Home Forums Lichamelijke complicaties Seksualiteit en diabetes

Seksualiteit en diabetes

Hoi mede-mensen-met-diabetes!

Binnenkort mag ik op een DVN-symposium voor zorgverleners als ‘diabeet in het wild’ duidelijk maken wat ik van mijn behandelaar zou willen of verwacht. Er zijn verschillende onderwerpen en verschillende collega’s gaan daar hun visie en ervaringen over delen. Mij is gevraagd te praten over seksualiteit. Nou, prima. Seks is een van de leukste bijzaken in het leven, dus ik heb ja gezegd. Ik krijg de tijd tijdens de presentatie van een seksuoloog (dr Cobi Reisman) om 120 internisten en diabetesverpleegkundigen duidelijk te maken welke invloed diabetes op mijn seks heeft en andersom.

Nu heb ik al best veel inspiratie, maar ik denk dat als ik nog wat ervaringen van anderen mee kan nemen in mijn betoog, dat dat een mooie aanvulling kan zijn. Heb jij dingen die je tussen de oren van zorgprofessionals wilt krijgen op het gebied van seks en diabetes? Laat het me hieronder even weten!

Groetjes
Inge

 • Inge, misschien wat aandacht voor diabetes complicaties, zoals neuropathie. Vaak overheerst de pijn, en dan is seks niet te doen. Of de huid is zó overgevoelig dat van aanraken zelfs niets kan komen. En dan wordt praten belangrijk en er samen uit komen nog belangrijker!

 • Bedankt, Elly, neem ik mee!

 • Over seksualiteit praten is voor veel artsen nog steeds moeilijk en meerdere malen meegemaakt en ook door “lotgenoten” en man dat je binnen 2 minuten recept viagra/cialis krijgt en je zo wordt afgescheept om maar niet verder te hoeven praten. Terwijl er zoveel meer aan de hand is ………!

  Groetend 6feet10

 • Dank je wel, 6feet10. Als vrouw heb ik die ervaring niet, maar als man lijkt me dat wel heel vervelend inderdaad. Er wordt dan niet stilgestaan bij de emoties, andere mogelijkheden of oorzaken. Zou ik wel over geïnformeerd willen worden!
  Nog andere suggesties?

  • jan1953

  Ik weet niet of je er iets mee kunt Inge:
  Er wordt heel weinig aandacht gegeven aan de partner van de diabeet die seksuele problemen heeft. Deze wordt namelijk ongevraagd ook tot een ander seksueel leven gedwongen. Als het een vrouw is zal zij het feit moeten missen dat ze kan zien dat haar partner door haar opgewonden wordt verder zal het ook niet leuk zijn om enthousiast te worden van een slappe penis.
  Mocht de diabeet ertoe over gaan om geen seks meer te hebben (dat gebeurt mijns inziens nogal vaak) dan blijft de partner in de kou staan en als er totaal geen communicatie is over dit soort zaken dan worden er ook wel eens onoverlegde keuzes gemaakt voor een minnaar/minnares. dit heeft dan ook weer ongewilde gevolgen. Volgens mij kun je als diabeet niet van je partner verlangen dat hij/zij ook stopt met seksueel aktief te zijn, praat erover en kom tot een voor beiden acceptabele oplossing.

 • Wat een waardevolle aanvulling, jan1953. Het symposium is al lang achter de rug, maar seks is een terugkerend onderwerp binnen diabetes-land. Ik zal jouw advies om te communiceren over seksuele (in)activiteit meenemen waar dit onderwerp ook maar oppopt.

  Ik heb zelf trouwens het idee dat praten over seks m.b.t. diabetes nog 10x beladener is dan praten over seks en praten over diabetes bij elkaar. Of zal het ook als excuus gebruikt worden? Als in: ik vind hem/haar niet leuk meer, dus ik zeg dat het door mijn diabetes komt dat ik niet meer wil vrijen?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.