Home Forums Hulpmiddelen Sensor Freestyle raakt telkens los

Sensor Freestyle raakt telkens los

Hallo,
Hier een vraag van mij. Sinds kort maak ik gebruik van de Freestyle Libre. De eerste sensor die ik geplaatst had werkte binnen een dag al niet meer. Freestyle gebeld en daarna hebben wij een nieuwe gekregen. Wij hebben via onze apotheek ook nog skin tac lijmpleisters besteld, en gebruikt om de sensor beter te bevestigen. Deze tweede sensor heeft het 7 dagen (van de 14) volgehouden. Dus gisteren weer een nieuwe sensor geplaatst (ook met skin tac vastgezet) en deze sensor heeft het nog geen een dag volgehouden (weer los en naaldje weer krom). Vraag: ben ik nou de enige met dit probleem? En heeft iemand van jullie misschien een oplossing? Ik ben bang dat het anders gewoon weer bloedprikken wordt :(.

  • BertW

  @zwabber

  heel vervelend voor je. Wat er mis gaat is op afstand natuurlijk moeilijk in te schatten.

  Misschien kan ik je een stukje op weg helpen.

  Huid goed schoon (vetvrij) maken met alcohol doekjes die bij de sensor zitten. Nooit een sensor aanbrengen wanneer je net in bad bent geweest (huid is nog niet goed opgedroogd), nooit bodymilk, conditioner of creme gebruiken op de plaats waar je de sensor plaatst (huid blijft lang vettig).
  Laat in het begin iemand anders de sensor bij je plaatsen dan weet je zeker dat hij er loodrecht op gaat. Na het plaatsen even de randen van het pleister licht aandrukken. Vervolgens de huid rondom de sensor met skintac whipe doekje bevochtigen. Dit enkele seconden laten aandrogen. Het uitstekende pleisterrandje en de sensor niet behandelen met skintac.
  Vervolgens een stuk Fixomull stretch pleister over de sensor heen plakken. Dit pleister dien je van te voren rond te knippen (diameter 9 a 10 cm). Wanneer het goed is gedaan dekt het Fixomull pleister zowel de sensor af als een stuk van de huid er om heen die behandeld is met Skintac.

  Normaal moet het Fixomull pleister tegen de 2 weken meegaan. Soms komt een stukje van de rand los, dit dan direct vastzetten door er wat Skintac onder aan te brengen. Op deze wijze is de sensor goed afgedekt en komt (bij ons) niet los.

  De normale plaats om de sensor aan te brengen is op de achterkant van de bovenarm. Wanneer je de sensor door iemand aan laat brengen, arm los laten hangen en degene plaatst de sensor stevig in 1 keer op de arm en houd je arm daarbij gefixeerd. Die kan dan ook makkelijk de Skintac en het Fixomull pleister aanbrengen.

  Er zijn ook mensen die geen hulp hebben van iemand. Wij hebben de sensor ook geplaatst op de voorkant van het boven dijbeen. Je kunt dan alles zittend zelf doen en je zit er goed recht boven. Bij ons waren de metingen even betrouwbaarals bij de arm.

  Waarom al dat extra werk? Het is niet gemakkelijk om een pleister 14 dagen goed vast te laten hechten op de huid. Met daaraan een uitstekende sensor is dit nog lastiger. Vandaar dat wij er voor gekozen hebben om preventief vanaf het eerste begin de sensor af te dekken en zo extra te beschermen. Deze methode heeft goed gewerkt en we doen dit nu bijna 4 jaar.

  De afgelopen jaren hebben gebruikers verschillende oplossingen bedacht en op fora geplaatst hoe ze het eventueel loslaten van de FSL sensor hebben ondervangen.

  Hoop dat je er wat aan hebt en anders even de zoekfunctie gebruiken want er staan verschillende oplossingen op het forum.

  Gr. Bert

  • Hoi Bert, nog bedankt voor je snelle reactie en tip. We hebben de sensor nu precies geplaatst zoals jij beschreven hebt. Vraag: kan je zo zonder problemen zwemmen (mijn favoriete sport) en douchen? Bij de keer dat mijn sensor het 7 dagen uitgehouden heeft, kon ik zonder problemen zwemmen en douchen, alleen vraag ik mij af of de fixomull pleister zwembadproof is, vandaar mijn vraag.

  • Hoi Bert,

   Voor het eerst heeft de sensor het dankzij jou tips het 14 dagen uitgehouden. Daarbij heb ik twee keer gezwommen, elke dag gedoucht en zelf één keer naar de sauna geweest. Wel kan de fixomull pleister aan de randen soms losraken, als de pleister weer droog is plakken we de pleister weer vast met Skintac. Ben benieuwd hoe het met de volgende sensors gaat.

    • BertW

    @zwabber

    leuk dat je nog even het resultaat hebt laten weten.

    Gr. Bert

  • Ben42

  Kijk ook hier eens naar :
  Libre irritatie en oplossing.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • BertW

  @zwabber

  bij ons douchen we verschillende malen in de 14 dagen dat het Fixomull Stretch pleister over de FSL sensor zit. Dit pleister wordt wel nat maar je kunt het voorzichtig na afloop droog deppen en wanneer het weer volledige gedroogd is zit het weer goed vast. In het begin deden we tijdens het douchen er een bandje omheen, om te voorkomen dat we ongewild aan de sensor zouden komen of per ongelukt te ruw zouden afdrogen. We gebruikten daarvoor een afgeknipte boord van een nylon kniekousje. Later waren we er aan gewend en was dat niet meer nodig.

  Met zwemmen hebben we geen ervaring maar zou geen probleem moeten zijn wanneer je je aan de richtlijn van Abbott houdt ( uit mijn hoofd: niet langer dan 30 of 60 minuten in het water en niet dieper dan 0,5 of 1 meter).

  Mocht het pleister zoals je dit nu hebt aangebracht goed blijven zitten, dan kun je de volgende keer nog een verbetering doorvoeren. In het midden van het ronde Fixomull maak je een gaatje van enkele millimeters, hierdoor kan er makkelijker vocht naar buiten want in het midden van de FSL sensor zit een gaatje.
  In het begin prikten we er het gaatje in de pleister met een schaar, later zijn we een gaatjestang gaan gebruiken. Door het gaatje kun je ook de pleister makkelijker centreren boven de sensor.

  Er zijn verschillende Fixomull producten, wij gebruiken Fixomull Stretch (BSN medical), dit wordt geleverd op een rol van 10 cm breed en bijv. 5 of 10 meter lang. Hier knip je dan de ronde pleisters uit.
  Op de doos staat niet of de pleister waterproof is maar in de praktijk hebben we er nooit problemen mee gehad.

  We zijn inmiddels bijna aan de 100e sensor en bij ons werkt de methode zo goed naar we niet verder hebben geexperimenteerd.

  Maar zoals @ben42 heeft aangegeven zijn er meer mogelijkheden en ook @racingbike heeft er uitvoerig over gepost.

  Ben benieuwd hoe het verdere verloop bij je gaat.

  Gr. Bert

 • Ik maak de huid schoon met het alcoholdoekje, dan smeer ik de skin-tac er ruim op, ook voor de pleister, beetje droog blazen en de sensor plaatsen, dan een watervaste pleister (bijvoorbeeld Nexcare Aqua Strips 360° Maxi ) van 5×7 er op.

  Ik heb de sensor nu 3 jaar en in het begin alle tapes en pleisters geprobeerd in combinatie met zwemmen en sauna, stoombad.
  In koel water zwemmen met die pleister kan net zolang als je wilt. Pas na een week elke dag veel zwemmen laten de randjes een beetje los en kun je een een nieuwe pleister plakken.

  In sauna en stoombad hitte raken alle pleisters en sensor uiteindelijk los als de lijm te warm wordt. Maar zodra die weer koud is plakt alles weer! Dus zaak is alles lang genoeg op zijn plek houden tot je weer bent afgekoeld! Ik doe dat met een omnipod armbandje, er zijn aparte van zwembroek stof, ideaal.
  Ik koop ze op https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/omnipod-bandjes/, dat is volgens mij een particulier die ze op bestelling maakt.

 • Hai,
  Ik herken dit probleem.
  Ik heb op zuckerschmuck.com een bandje besteld en dat werkt heel goed voor mij.
  Groetjes Suus

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.