Home Forums Behandelaren Serieus probleem: injectieplekken (lipohypertrophy) en bloedsuikerschommelingen

Serieus probleem: injectieplekken (lipohypertrophy) en bloedsuikerschommelingen

Hoi,

Voor de diabeten die al wat langer meegaan (25 of meer jaren diabetes) en insuline afhankelijk zijn, hier het schetsen van een serieus probleem:

– doordat we allemaal geacht worden in de buik te injecteren omdat de insuline opname daar het best verloopt onstaan er spuitplekken. Deze worden ook wel lipohypertrophy genoemd. Deze verharde plekken geven het effect dat insuline die daar geinjecteerd word slechter werkt. Met hoge bloedsuikers tot gevolg.

– doordat er al grote delen van de buik vol zitten met deze spuitplekken ben ik bang dat ik geen plek meer overhoudt waarin ik nog veilig kan injecteren (moet nog 40 jaar injecteren schat ik zo in).

– volgens het nieuwe prikprotocol mag je nooit prikken in deze spuitplekken totdat de plek weer genezen is.

– dit genezen gebeurt eigenlijk niet meer en de plekken worden blijvend/permanent.

Gezien de bovenstaande problematiek en het feit dat ik het nog 40 jaar met diabetes wil volhouden ben ik op zoek naar een behandelmethodiek die deze plekken weer verbetert. Zeker als het gaat om een weer gezonde bloedcirculatie en dus weer goede insuline opname.

Ik las over een behandeling die vooral in de cosmetische wereld de ronde doet: Behandeling: endermologie (voorbeeld site: https://paramedischepraktijk.com/endermotherapie-medische-behandeling/)

Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja verhelpt dit de klachten ?
Oftewel word de insuline opname weer verbetert?

Ik hoor graag jullie ervaringen.

MvG,

Bertrick

  • Elly

  Ik spuit sinds 1990 minimaal 4x per dag in mijn buik, heb nergens last van. Kreeg eerst bindweefselmassage en sinds de apparaatjes daarvoor in de handel zijn doe ik het zelf. Ik ben slecht te regelen, altijd geweest en dat zit niet in het hoe of waar spuiten.
  Ik spuit trouwens niet alleen in de buik, ook bovenarmen en evt. bovenbenen.
  De jaren 1960-1989, van grote hoeveelheden in 1 keer in de bovenbenen met vrij dikke naalden, waren niet zo leuk voor de bovenbenen, maar ook die plekken zijn verdwenen na de massages.
  Over Endermotherapie heb ik nooit gehoord. Vraag het eens aan je arts.

 • Tja voor de diabeet die het nog met de spuit doet is het zaak langzaam te spuiten, spuit je te snel dan spuit je gewoon weefsel; kapot.

  Maar ook dan is niet alles te vermijden, vroeger spoot ik langwerkende in mijn been en kortwerkende in de buik.

  maar ik heb al meer dan 25 jaar een pomp, geen naald maar een teflon slangetje wat blijft zitten en de pomp spuit het er langzaam in, en toch plekken, het blijft lastig.

  • Misschien was ik niet helemaal duidelijk, maar ik ben ook pompgebruiker.

   En bij het inbrengen van de infuusset gaat er best een grote inbrengnaald naar binnen. Als ik dat vergelijk met de hele dunne korte naaldjes van de insulinepen, lijken mij de inbrengnaalden bij pompgebruikers juist meer schade aan te brengen.

   @markpompje: vandaar dus ook de plekken die je beschrijft. Ik ben nu 31 jaar diabeet en vanaf pengebruik tot en met pompgebruik heb ik last van de verdikkingen aan mijn buik. Die zorgen er toch vaak voor dat de insuline werking niet optimaal is.

   Heb je wel eens overwogen om de infuusset op je been te zetten? Ik hoorde dat de werking dan minder is dan bij de buik.

   @elly: je zegt nergens last van te hebben maar je bent toch aan de bindweefsel massage begonnen. Dat heeft dan toch een reden neem ik aan?

   Ik kwam via het internet op het volgende artikel over endermotherapie : https://mediderma.nl/injectieplekken-bij-diabetici-en-wetenschappelijk-onderzoek/

   Lijkt mij eenzelfde effect te bewerkstelligen als bindweefselmassage.

   Mijn vraag is nu hebben de bindweefselmassages ook daadwerkelijk geholpen om de plekken van de buik weg te halen of te verminderen en werkt de insuline op die plekken dan ook weer optimaal. De behandelimgen zijn vrij duur, zeker als je niet zeker weet of het echt werkt.

   Groet Bertrick

  • Elly

  Een vriendin van mij had MS (ze is later overleden) en moest 3x per week iets inspuiten in haar buik. Zij kreeg bindweefsel massage om de plekken die ze daar van kreeg tegen te gaan. Toen dacht ik, voordat ik plekken ga krijgen ga ik dat ook doen. Met positief resultaat.
  Ik had toen nog geen plekken, heb ze ook nooit gekregen. Ik denk zelf omdat ik, na de massages met het apparaatje zelf ben gaan masseren.

  Weet je wat tapen is? Met gekleurde pleister op je lijf plakken?? Volgens degene die mij tegenwoordig masseert (voor mijn rug en benen) helpt dat ook tegen de spuitplekken. Heb er geen ervaring mee. Je zou eens bij een fysio kunnen informeren.

 • Als ik bij mij de infuusset op mijn been doe dan heb ik na een dag wondroos, en daar word je niet vrolijk van.

  Dus is eigenlijk de enige plek de buik, op de rug krijg ik meestal na een dag of wat ook jeuk maar geen wondroos, maar goed is het niet.

  Ik heb in de pomp ingesteld dat hij een signaal afgeeft als de infusset 3 dagen geleden geplaatst is dus hij zit nooit langer dan 3 dagen op een plek.

 • Hallo, mijn man heeft sinds 2014 diagnose diabetes type 2.
  Eerst medicijnen geprobeerd maar de bijwerkingen waren zo heftig (leek wel een zombie) dat hij over moest stappen op insuline. Hij heeft dit 1,5 gespoten met slecht resultaat, alleen maar hoger wordende suikerwaardes, hele grote schijven aan de zijkanten van de benen (want daar moest hij volgens de DVK van de huisarts mee beginnen (later kregen we van iemand anders te horen dat dat juist bovenop de benen moest) er werd zelf thuiszorg door de huisarts ingeschakeld omdat ze niet geloofde dat mijn man wel spoot.

  De thuiszorg reageerde wisselend van onbegrip, het niet herkennen van de klachten (die ik toch meerdere malen hier al heb gelezen, de harde schijven en het niet in de huid kunnen prikken) totdat er één medewerkster met ons meedacht en vermoedde dat mijn man allergisch was voor iets in de insuline.

  Eerst bij allergoloog in Velp geweest die geen allergie contacteerde. De huisarts die vol hield dat je niet allergisch kon zijn van insuline….Wat een strijd. We zijn toen overgestapt naar een andere huisarts.

  Bij de nieuwe huisarts een verwijzing gekregen voor de allergoloog in het VUMC en wat bleek hij was dus wél allergisch voor een bestanddeel in de insuline die hij gebruikte. Na weer een tijd door de nieuwe huisarts op een verkeerd spoor gezet te zijn (advies afvallen, bewegen en stoppen met roken, dan zou hij helemaal er vanaf komen)… hij is 20 kilo afgevallen) maar de suiker bleef hoog. Toch maar insuline dan concludeerde de huisarts, kortwerkende!

  Mijn man heeft zoals ik al eerder aangaf heel erg veel last van harde plekken dus hoe kan iemand dan voorschrijven om 3 keer per dag te moeten prikken. Zucht. Van deze mate van harde plekken had de huisarts nog nooit gehoord en ook de diabetes verpleegkundige van het CWZ niet??? Begin augustus is mijn man opgenomen geweest met een suiker van 35. Eerst een insuline infuus, wat de waardes niet genoeg deed dalen. Daarna nieuwste insuline die 3 goede waardes gaf en mijn man werd meteen weer naar huis gestuurd!? Veel te vroeg naar mijn mening want weer thuis schoten de waardes weer omhoog, kreeg hij weer veel last van het spuiten etc, etc.

  zucht ik zit met m’n handen in het haar. hoe kan het nu toch zijn dat ze in de ziekenhuizen, Diabetes verpleegkundige en huisartsen niet goed op de hoogte zijn? Waarom worden we toch niet geloofd.

  Iemand ervaring met deze mate van zorg en misschien tips m.b.t. pompjes o.i.d.?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.