Home Forums Nieuw met diabetes Sinds gisteren te horen gekregen dat ik diabetes lada heb

Sinds gisteren te horen gekregen dat ik diabetes lada heb

Hoi allemaal

Gisteren heb ik te horen gekregen dat ik diabetes lada heb. Nu ken ik wel mensen met type 1 en type 2 maar niemand met lada. Ik word een deze dagen gebeld voor een gesprek met de internist. Heb nu tot die tijd langwerkende insuline gekregen. Wel een hele schok. Want ik ging voor een schimmelinfectie en kwam terug met dit.

Zijn er mensen die lada hebben en mij wat meer erover kunnen vertellen. Heb op Google gekeken maar daar zie je zoveel verschillende dingen.

Liefs shannon

 • Lada is een vorm van diabetes die op latere leeftijd dan type 1 zich openbaart. Vaak denken mensen dat het vanwege de latere leeftijd type 2 is, maar bij nader onderzoek blijkt het type 1 te zijn. Je behandeling is dan verder hetzelfde als bij type 1. Je hebt alleen het voordeel dat je langer normaal hebt kunnen leven. Nu heb ik 42 jaar type 1 diabetes en er is in die tijd veel verbeterd in de behandeling. Niet meer porties afwegen, zoals 100 gram appel, insulinepennen ipv spuiten en vooral de Free Style Libre.

 • Het is voor mij allemaal erg nieuw. Ben nu 36. Ik hoop dat ik snel bij de internist terecht kan zodat ik weet hoe het allemaal gaar lopen. Ik weet je kan er heel oud mee worden. Maar voor nu vind ik het allemaal heel erg spannend.

 • Op de website van dvn en diabetesfonds kan je betrouwbare informatie vinden. Naast de internist krijg je ook een gesprek met de diabetesverpleegkundige met tips voor het dagelijks leven. Hier op het forum kan je veel lezen over problemen en hoe anderen daarmee omgaan. Wat voor jou nu ook handig is, is om het verschil te weten tussen langzame en snelle koolhydraten zie bijv https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten

  Er komt nu veel op je af, neem de tijd om alles te verwerken. Je krijgt het managen van diabetes niet in een week onder de knie, het is complex. Plus dat er veel patronen zijn, maar alles individueel anders kan uitpakken.

  • Ben42

  Globaal gezien zijn er twee ziektes die beiden diabetes worden genoemd:

  1.
  Type 1, jeugddiabetes, lada etc.
  Hierbij produceert je alvleesklier niet meer voldoende insuline.
  Oorzaak meestal gerelateerd aan een autoimmuumreactie.
  2.
  Type 2, ouderdoms diabetes.
  Hierbij zijn je cellen niet meer gevoelig genoeg voor insuline.

  De symptomen komen bij beide ziektes sterk overeen, waarbij vrijwel alle symptomen veroorzaakt worden door een hoge bloedsuiker. De behandeling kan dan ook overeenkomsten hebben.

  Er zijn flink wat onderverdelingen in de twee ziektes, waarbij type 2 vaak oraal wordt behandeld en type 1 vrijwel altijd alleen met insuline. Vrijwel alles wat van toepassing is voor type 1, is dit ook voor LADA. Het onderscheid tussen type 1 in het algemeen en LADA is nogal kunstmatig (is mijn mening).

  Voor type 2 is er (een zeeeeer kleine mogelijkheid) om de ziekte om te keren. Volgens mij is dat maar waar voor een klein deel van de type 2 diabeten.

  Voor type 1 (waaronder LADA) is er momenteel geen genezing mogelijk. Er bestaat wel de mogelijkheid van een honeymoon fase waarin de alvleesklier een korte opleving heeft en er minder insuline nodig is (soms zelfs geen), maar dit is tijdelijk.
  Transplantaties van een alvleesklier (of de eilandjes van langerhans die de insuline produceren) wordt momenteel zeer zeldzaam gedaan, maar dit is momenteel geen realistische optie.

  De laatste 100 jaar is er veel veranderd voor diabeten en ook de laatste jaren is er flinke vooruitgang geboekt in het behandelen van diabeten. (Technische hulpmiddelen).

  Voor de toekomst is er misschien een genezing mogelijk, b.v. door het transplanteren van eilandjes van Langerhans of is misschien zelfs herstel van je eigen lichaam mogelijk. Maar als dit al komt is dit waarschijnlijk zeer ver in de toekomst.

  Ondertussen is diabetes ‘gewoon’ een onderdeel van mijn leven. Maar het heeft mij ook wel een paar jaar gekost om het ‘normaal’ te vinden. Nu is dit voor iedereen anders, maar voor mij was het accepteren van de ziekte en er dan mee leven een realistische oplossing. De eerste twee jaar was ik er vrij obsessief mee bezig, hoewel ik het vrijwel onmiddelijk heb geaccepteerd.

  Sterkte,
  Ben

 • Ja het is voor mij nu nog allemaal wat vaag. Ik weet dat ik het heb. En ik heb nu voor zolang die langwerkende gekregen. Denk dat ik het beter kan plaatsen als ik een gesprek met de internist enzo heb gehad. Het is nu allemaal nog zo onduidelijk. En heel vreemd.

  • koen

  welkom in de wonderlijke wereld van diabetes. Ik kreeg ook een paar jaar geleden op m’n 36ste te horen dat ik lada had. Het is erg gangbaar dat lada bij zoiets omhoog komt, het ontwikkeld zich traag. Schimmelinfecties liggen snel op de loer bij verhoogde bloedsuikerwaarden.

  Koolhydraten, inspanning, ontspanning, regelmaat en emoties zijn aandachtspunten die invloed uitoefenen op je bloedsuikerwaarden. Streven naar goede bloedsuikerwaarden is ook het enige wat je echt kan doen om mogelijke complicaties buiten de deur te houden.

  Vervelend dat je de internist nog niet gesproken hebt. Hopelijk wel direct de freestylelibre meegekregen of onderweg, dan kan het leren beginnen!

  • Heb inmiddels gesprek gehad met internist en gestart met insuline spuiten. Ook afspraak voor de diëtiste staat. Zal nog wel even duren voor ik het helemaal onder controle heb maar het begin is er.

   Vind het nog wel lastig om de juiste balans van eten te vinden. Dus hoop dat als ik de diëtiste heb gesproken ik daar wat meer duidelijkheid over krijg.

  • Roog

  hoi Shannon,

  Ik heb dezelfde vorm van diabetes, sinds 1 jaar. Ik vind het wel leuk om met je in contact hierover te komen. Mocht je interesse hebben, zoek me eens op Instagram *heb ik net*, Coach_roog. Ik ga dit jaar ook een aantal mensen persoonlijk coachen met hun diabetes.
  grt,
  Rogier

  • Ik zal eens gaan kijken op insta.

  • Heb je een volgverzoek gestuurd

 • Hoi Shannon

  Welkom,maar
  wat vervelend dat je de diagnose hebt gekregen.
  Ik ben ook een Ladaatje en was op het moment van ontdekking flink beroerd. Liep er ws al lang mee rond. Het duurde wel even voordat ik het allemaal begreep en de suikers op een redelijke waarde kreeg. En houden is ook een kunst!
  Er gaat een nieuwe wereld voor je open, ga er over lezen en maak een lijstje met vragen voor je internist en/of dvk. Je mag je dvk bellen als je met prangende vragen zit,die niet kunnen wachten tot je volgende afspraak.
  Er komen allemaal nieuwe termen en woorden op je af.
  Neem de tijd. Ik had/heb veel aan deze site en het diabetesfonds.nl en diabetestype1.nl

  Ieder zijn/haar diabetes is net weer even anders, de een heeft een lange honeymoon, de ander nauwelijks. Bij mij heeft de hormoonhuishouding een enorme invloed op mijn waardes, bij de ander minder..etc, je zal gaandeweg leren ontdekken hoe je jouw waardes zo goed mogelijk in bedwang kunt houden.
  Ondertussen kan je hier je ervaringen delen en veel informatie vinden.
  Zorg goed voor jezelf en veel succes

  Groetjes

  • Gelukkig zijn mijn klachten iets minder geworden. Maar inderdaad komt veel op me af. Maar ik ga ervoor om het zo goed mogelijk onder controle te krijgen.

  • DRO

  Hi Shannon,

  Wat zal die diagnose schrikken geweest zijn voor u! Ik hoop dat u in de tussentijd een beetje van de schrik bent bekomen.

  Ik las uw bericht en ik wil graag met u in contact komen omdat ik een aantal vragen heb daar waar ik iets denk te herkennen in uw situatie.

  Mag ik u bijvoorbeeld een bericht sturen op Instagram?

  Ik verneem het graag.

  Bedankt en een fijne dag gewenst!

  Groetjes,
  Demi

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.