Home Forums Nieuw met diabetes Sinds kort heb ik diabetes 2

Sinds kort heb ik diabetes 2

Sinds begin november is erbij mijn diabetes 2 geconstateerd.
Mijn wereld stortte wel even in.
Hield van een een lekker biertje en een wijntje.
Nu ben ik flink aan googlen geslagen, en ik lees dat er best goed mee te leven is .

 • In principe wel, mits je je aan goede voeding/beweging houdt en je medicatie aanslaat uiteraard. Succes!

 • Soms kun je zelfs zijn zonder medicijnen maar dat vergt wel veel discipline. Een biertje mag je ook best af en toe. Maar het is idd wel anders.

 • Heeft iemand ook tips om ermee om te gaan?

 • Erg vervelend om diabetes te hebben, ook de eventuele gevolgen moet je niet uitvlakken. Maar met enig beleid en je eigen gezonde verstand, vind ik dat er goed mee te leven is. Om je een beetje op te vrolijken:

  Diabetes mellitus, een honingzoete doorstroming, je zult dus nooit meer (letterlijk) een azijnpisser zijn.

  Maak je een lange vliegreis, bestel dan een dieetmaaltijd. Je krijgt deze als één van de eerste passagiers geserveerd en is vaak lekkerder omdat er meer aandacht aan is besteed.

  Als je ergens het eten niet lekker vindt kun je ongestraft zeggen dat je het niet mag hebben vanwege je dieet.

  Schaam je niet als je insuline moet spuiten, je kunt altijd zeggen dat je nu eenmaal een shot nodig hebt om aardig te blijven.

  En als je toch ’n keer onaardig (onredelijk) bent, ja dat kun je zijn als je diabetes hebt, geef je een hypo de schuld.

  Een hypo bij voorkeur tegengaan met iets wat je lekker vindt. Ik heb meestal chocolade bij me, lekkerder dan Dextro. Soms denk ik dat ik een hypo voel aankomen en eet uit voorzorg een Bossche Bol. Met andere woorden je hoeft je niet altijd alles te ontzeggen, ontsnap af en toe aan de wurggreep van een streng dieet.

  Praat met je arts/diabetesverpleegkundige ook over kwaliteit van leven en over plezier. Niet alleen over de laboratoriumuitslagen.

  Dus met mate (in overleg) alles eten wat je lekker vindt en gewoon blijven doen wat je leuk vindt.

 • Er is zeker goed mee te leven, zeker als je weet hoe er mee om te gaan. Lees je in op internet op de websites van de DVN, het diabetesfonds en de Bas van der Goor stichting. Leer over je voeding, de langzame en snelle koolhydraten en vergeet niet te checken wat er in vloeistoffen zit. Het is een complexe ziekte met veel onverwachte invloeden. En vergeet niet te genieten van de mooie en leuke dingen.

  • amr

  ” Een hypo bij voorkeur tegengaan met iets wat je lekker vindt. Ik heb meestal chocolade bij me, lekkerder dan Dextro. “

  Dit is geen goed advies! Koolhydraten uit chocolade worden ontzettend traag opgenomen, o.a. door de grote hoeveelheid vetten die chocola bevat.

  Van de Diabeter website het volgende stuk;

  Je hebt glucose nodig bij een hypo om het tekort in het bloed zo snel mogelijk aan te vullen.
  Hiervoor heb je snelwerkende koolhydraten nodig.
  Volg in alle gevallen altijd het advies van je arts of diabetesverpleegkundige. Meestal zie je sensorgebruik de lijn langzaam oplopen. Hou daarna ook goed in de gaten hoe je je voelt. Probeer te voorkomen dat je te lang in een hypo blijft zitten.

  Soorten koolhydraten bij een hypo:

  Belangrijk is dat je snelwerkende koolhydraten tot je neemt. We kennen de volgende soorten:

  Glucose: bij een hypo wil je dat de glucosewaarden SNEL stijgen. Glucose geeft met 10 tot 20 minuten een snelle stijging waardoor je je beter gaat voelen, na 45 minuten bereik je de piek van de stijging. Glucose is verkrijgbaar in tabletten (bijv. Dextro) en als poeder.

  Fructose (vruchtensuiker) beïnvloedt de bloedglucose niet rechtstreeks en geeft pas later een stijging. Het wordt vooral opgenomen in de levercellen (zonder de hulp van insuline), waar het wordt omgezet in glucose. Fruitsappen en de meeste limonadesiropen bevatten fructose en geven een langzamere stijging van de bloedglucose. Daarom zijn ze minder geschikt om een hypo te behandelen, de fructose werkt te langzaam en er bestaat een grotere kans om door te te schieten naar te hoge bloedglucosewaarden. Normale suiker bestaat uit zowel glucose als fructose. Het zal daarom niet zo’n snelle stijging geven als dezelfde hoeveelheid pure glucose.

  Sacharose is een koolhydraat dat bestaat uit een glucose- en een fructosedeel. Ook invertsuiker, glucose-fructosesiroop, honing bestaat voor een groot deel uit fructose. Het helpt wel, maar het kan zijn dat je er meer van nodig hebt om het snelle effect te bereiken. Het nadeel hiervan is dat later hyperglycemie op treedt. Je hebt meer glucose nodig om het effect in het begin net zo groot te laten zijn als gewone glucose. Later krijg je nog een stijging doordat dan pas het fructosedeel wordt omgezet in glucose. Je hebt het risico dat je dan juist te hoge glucosewaardes krijgt.

  Wat kun je nu het beste nemen als je een hypo hebt:
  Het meest effectief om een hypo te behandelen is druivensuiker of glucose. Deze snelle koolhydraat heeft voor ons echt de voorkeur.

  Heb je geen druivensuiker bij de hand, kies dan een sportdrank met glucose of sacharose of frisdrank / vruchtendrank met suiker (cola, 7-up). Het belangrijkste is dat de hypo wordt opgelost zodat jij je weer beter gaat voelen.

  Kijk op het etiket voor informatie over de soort en de hoeveelheid koolhydraten. Kies geen sportdrank met isomaltose e.d., dit werkt te traag. Voorbeeld van sportdrank is 100 ml AA High Energy, dat goed is voor 16,5 koolhydraten. Een glas cola van 150 ml is 15 koolhydraten. Een alternatief is een flinke schep of klontjes suiker (door de thee) of limonadesiroop met suiker. Let op; het assortiment limonadesiropen is heel groot, kijk goed op het etiket voor soort en hoeveelheid koolhydraten, kies NIET voor siropen met zoetstof want daar zitten geen snelle koolhydraten in. Weet dat 10 ml pure siroop vaak 7 gram koolhydraten bevat.

  • Chocolade eten is ook geen medisch advies, ik vind het gewoon lekkerder dan de andere (betere) oplossingen.

  • daven

  las laatst iets dat jopen koolhydratenarm bier produceerd ,weet niet of te zuipen is want ik drink geen alcohol 😜

  • johnny

  Richardo,
  Zoek eens op bij:
  Daar kan je zien watvoor heerlijke dingen je mag eten
  LCHF voor beginners. en
  Newfood

 • Zoek je eigen weg hierin en neem niet alles klakkeloos over. Alle goede tips zijn leuk en goed bedoeld maar ieder lichaam reageert weer anders, er zijn te veel factoren die invloed uitoefenen op jou lichaam, wees dus zuinig op wat je (nog) hebt. Ik zeg altijd maar “iedere Diabeet heeft zijn eigen ziekte” Succes !!!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.