Home Forums Lichamelijke complicaties Slaapproblemen door diabetes?

Slaapproblemen door diabetes?

Kan diabetes invloed hebben op mijn slaapproblemen?

 • Jazeker, diabetes heeft een duidelijke invloed op het slaapgedrag.
  Dit heeft betrekking op hypo’s in de nacht, neuropathieklachten, apneu, of de (bij)werking van medicatie. Deze zaken kunnen een verstoring in de nacht geven.
  Een glucosewaarde die te hoog is kan bovendien zorgen voor extra vermoeidheid doordat de lichaamscellen niet de energie krijgen die ze nodig hebben door een tekort aan insuline.

 • Dit is een interessant topic. Kamp zelf al langdurig met slaapproblemen. Heb het zelf nog niet ivm diabetes gebracht en mijn huisarts dus ook niet. Zal de bijsluiter van mijn medicijnen nog maar eens goed lezen.
  Trouwens als het een bijwerking is, wat kunnen ze er dan aandoen? Heb toch die medicijnen nodig voor mijn DM. Die is zo goed in te stellen. Heb nu van de huisarts medicijnen gekregen om te slapen. Een anti depressiva. Ben er nog niet helemaal te vreden over, maar misschien komt dat nog. Kon 2 to 3 weken duren. Ben wel benieuwt

 • Dit is een wat ouder artikel uit Diabc, het tijdschrift van Diabetesvereniging Nederland, maar nog steeds interessant:

  “Misschien heeft u slaapapneu” – http://www.dvn.nl/files/site/2010-03%20DIABC%20Dutjes%20overdag.%20Misschien%20heeft%20u%20slaapopneu.pdf

 • Misschien niet door mijn diabetes misschien ook wel, mijn slapen was een poos ook niet ‘ je-dat’
  Sinds ik ‘ s morgens een half uurtje ontbijt en krantje lees voor een daglichtlamp ben ik overdag fitter, en slaap ik ‘meestal’ ‘ s nachts aan een stuk door.
  Misschien een tip.

  • Twin

  Ik slaap ook al jaren slecht, huisarts doet er eigenlijk niet veel mee en associeert dit ook niet met diabetes (type1). Ik heb hier wel naar gevraagd, omdat mijn bloedsuikers de laatste tijd ook niet constant zijn, regelmatig uitschieters naar boven, kost mij dit dubbel energie.
  Ik ben van plan om opnieuw naar de huisarts te gaan en een slaaponderzoek aan te vragen.

  • Case

  Ook ik (type 1, goed ingesteld, herken zowel hypo als hyper fysiek niet meer goed) slaap af en toe slecht. Mijn ervaring is dat ik vooral wakker wordt van snel stijgende of dalende bloedsuikers. Niets doen betekent lang wakker liggen. Mijn devies? Direct meten en ofwel bijprikken of een klein laagje limonade drinken. Deze aanpak levert voor mij betere nachten op.

 • Hoi Case,
  Met bijspuiten ’s nachts goed oppassen. Meestal ben je ’s nachts extra gevoelig voor insuline, en zakt je glucosewaarde met het zelfde aantal eenheden ‘ s nachts sneller en verder dan overdag. (dit is niet altijd het geval, soms zit je hoog omdat je wat ongevoeliger bent geworden voor insuline door een (onbekende) oorzaak. Bijv een vetrijke maaltijd, langdurige grote stress .

   • Case

   Dag Pachebel,

   Natuurlijk is oppassen belangrijk. Maar met waarden ’s nachts van boven de 10 is bijspuiten voor mij de enige optie; ik slaap anders niet meer. Met behulp van mijn pomp kan ik precies berekenen hoeveel insuline nodig is om weer een acceptabele waarde te krijgen. Dat werkt bij mij heel goed. Uiteraard tellen ook maaltijden en stress in de calculatie mee. Ook de pomp neemt eventuele eerder genuttigde koolhydraten of eerder toegediende insuline mee in de berekening. Ik ervaar zelf niet dat ik ’s nachts gevoeliger ben voor insuline. Het valt mij echt op dat wakker worden vaak gerelateerd is aan snel stijgende of dalende waarden.

  • Robert

  Ook ik ervaar dat ik zomaar op de dag meestal op mijn werk als er een rustig moment is dat ik in slaap val. Bij mij is er wel over gesproken dat ik misschien niet goed slaap.
  Maar er is nog geen onderzoek naar gedaan. Ik spuit drie keer per dag en heb een mooie bloedwaarden. Maar nu vraag ik mij af of het gebruik van een pompje de kwaliteit van leven veel verbeterd. Ik zit namelijk met een vraag hoe gevoelig de naald is voor ontstekingen dit omdat ik een stoma heb die wel eens lekt. En als er urine bij de naald kan komen is dit volgens mij niet wenselijk. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

 • Mijn slaapproblemen hebben meestal met medicatie te maken gehad. En ik moet vooral s’avonds niet eten want dat heeft ook negatieve invloed. Overigens ging het bij de medicatie om maagzuurremmers die ik maar tijdelijk gebruikt heb en die mijn slaap veel minder diep deed zijn (hoewel ik even lang sliep als normaal). Maar de maagklachten zelf speelden ongetwijfeld ook een rol.

 • ik slaap tegenwoordig gelukkig meestal goed. Doe dat helaas wel op medicijnen van de huisarts. Geen slaapmiddel, maar een anti-depresiva, dat als bijwerking had dat je er goed op kunt slapen. Nou, dat doe ik dus (meestaL)

 • Mijn broer en ik hebben beiden db2, oorzaak erfelijkheid. Bij mijn broer is apneu vastgesteld, ik zit nog in het stadium van onderzoek. De relatie diabetes en apneu is er bij ons wel, overgewicht hoort niet bij mij. Het was een goed stuk uit de diabc over dit onderwerp, maar overgewicht is dus niet altijd het probleem.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.