Home Forums Nieuw met diabetes Slappe benen

 • Gerdy

Slappe benen

Dag, ik heb een vraag misschien kunnen jullie helpen. Mijn moeder heeft nu twee jaar diabetes, ze is 78. Van een vrouw die alles kon en nog nooit ziek is geweest is ze veranderd in een oude vrouw. Ze heeft lang met klachten gelopen voor ze naar de huisarts is gegaan. De diabetes lijkt onder controle, maar ze heeft heel weinig kracht in haar benen. Ze is twee keer van de fiets gevallen omdat ze geen kracht meer had om te trappen. Dus ze fiets niet meer. Langere afstanden lopen doet ze nu achter de rollator van mijn vader. Maar ook dan zijn de benen snel vermoeid. Ze kan steeds minder en begint van vermoeidheid krom te lopen. De poh-er geeft aan dat het geen neuropathie kan zijn. De huisarts geeft aan dat het ouderdom is. Dit lijkt mij te gemakkelijk. Wie heeft een idee wat het kan zijn of wie herkent de symptomen?
Ik hoor graag.

 • Kan ook bijwerking zijn van andere medicijnen zoals een statine tegen te hoog cholesterol. Is er samenhang tussen start medicijn en start klachten?

   • Gerdy

   Ze heeft heel lang met klachten doorgelopen voordat ze naar de huisarts ging. Maar dan denk je oorzaak gevonden, ze wordt weer de oude en dat is helaas niet zo. Ik ga de medicatie checken. Bedankt voor de tip.

   Gr. Gerdy

  • koen

  Wat me verbaasd is een poh die zegt dat het geen neuropathie kan zijn. Mijn ervaring is dat na te lange tijd te hebben gelopen met de klachten van diabetes zonder behandeling ik Wel erg veel (buitenproportioneel) last kreeg en nog heb van polyneuropathie. Niet dat de diagnose van neuropathie nu echt veel oplossingen kan bieden, ik zou het zeker niet uitsluiten zolang er geen beter aanwijsbare reden is.

   • Gerdy

   Dank je, ik ga dit als nog laten onderzoeken.

 • Het kan natuurlijk “gewoon” ouderdom zijn. Maar ik snap dat je wilt uitsluiten dat er iets anders speelt.

  Is er ook bloed afgenomen? Er kan ook ergens een tekort in de vitamines zitten bijvoorbeeld.
  Vitamine D tekort welke veel voorkomt bij mensen >70 jaar kan spierzwakte veroorzaken en vitamine B12 tekort bijvoorbeeld vermoeidheid. Of een laag Hb kan ook vermoeidheid veroorzaken.

 • Als ik jou was zou ik een algehele diagnose willen hebben en de hele ratte plan laten controleren en ook zeker de aorta want die kan ook die klachten geven, ik heb zelf hetzelfde gehad en kwam uiteindelijk bij een vaat chirurg terecht omdat mijn aorta dicht zat voor 98%.
  Ik kon op een gegeven moment helemaal niet meer lopen, en daardoor werd ik door verwezen.

 • Zou ook eens haar vitamine b12 laten prikken ,dit kan namelijk ook neurologische uitvalsverschijnselen geven bij een tekort .

 • Het hb zou ik ook meteen meenemen om te prikken ,bij oudere is het zo wie zo niet verkeerd om eens uitgebreid bloed te prikken ;-)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.