Home Forums Behandelaren Slecht instelbare diabetes, brittle diabetes

Slecht instelbare diabetes, brittle diabetes

Kunt u mij vertellen waar ik informatie kan krijgen over slecht instelbare diabetes of brittle diabetes? Mijn arts probeert mij te resetten en min of meer opnieuw te beginnen met de insuline therapie.

 • Het is een mooi streven van uw arts u te resetten. Dit wordt vaker bij mensen met slecht instelbare diabetes geprobeerd maar levert in de praktijk helaas zelden wat op. Het probleem is dat diabetes niet alleen een kwestie is van koolhydraten tellen en eenheden berekenen, maar juist van al die andere elementen die het een onberekenbare ziekte maken. Insulinegevoeligheid, snelheid van de maaglediging, glycemische index van de voeding, hormonenactiviteit van het eigen lichaam, soort en duur van de beweging, invloed andere medicatie, …. het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. Lang niet al deze zaken kunnen gereset worden, en het zijn geen van allen stabiele of voorspelbare factoren. Vaak wordt er wel geprobeerd de grootste schommelingen uit de glucosewaarden te halen, want dan wordt het over het algemeen iets makkelijker om een goede balans te houden.
  Veel mensen met diabetes hebben de grootste moeite met de regulatie. Keer op keer is het een zeer frustrerende zaak geconfronteerd te worden met een hele andere waarde dan verwacht. Wellicht bent u gebaat bij een insulinepomp? Vooral mensen met brittle diabetes kunnen hier veel baat bij hebben, omdat snel corrigeren mogelijk is (met mixinsuline valt niet te corrigeren: bijspuiten kan niet). En steeds meer insulinepompen komen met een ingebouwde continue bloedglucosemeter, zodat tijdig ingrijpen nog efficiënter kan plaatsvinden.

 • Het “resetten” is bij mij ook 2 keer gebeurd over een periode van 10 -15 jaar.

  Je wordt een tijd aan het infuus gehangen waarbij je de insuline direct in je bloedbaan wordt geïnjecteerd. Het is dus een soort van pomp maar dan ouderwets. Je wordt insuline gevoeliger gemaakt.

  De eerste keer ging ik van actrapid naar novorapid. en ik kreeg insulataar erbij.
  De tweede keer ging ik naar de pomp.

  Ik had in die tijd ontzettend veel insuline nodig om weer “normale waardes ” te krijgen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.