Home Forums Nieuw met diabetes snelheid van verlaging zonder medicatie

 • joepp

snelheid van verlaging zonder medicatie

Beste,

Ik ben zoals ook als onderwerp van dit forum nieuw met Diabetes. Een jaar geleden per toeval door een routine controle te weten gekomen dat mijn waardes te hoog waren, dit doormiddel van voeding weer naar een normaal niveau gekregen. en ook kunnen houden.

Nu weer een jaar later, en het is ook mijn schuld… Weer veel te veel slechte dingen gedaan (stress, weinig slapen en veel te slecht eten) zat ik weer te hoog. (eerste meting was boven de 33.3) meteen weer mijn dieet opgepakt (begeleiding medisch dieetist) veel water gedronken en weer gaan bewegen (heb een kantoor baan) gelukkig zakte mijn waardes erg snel na 2 dagen.

Nu alleen bijna een week blijf ik hangen rond de 11 a 12 nuchter. iemand die ik ken (hij heeft DR. voor zijn naam staan) heeft aangegeven dat het zo een maand kan duren voordat jou waardes als ze weer omlaag gaan weer op een normale waardes hebben.

Omdat ik normaal altijd een mooi patroon zag met de daling en nu meer een flatline vraag ik mij af… Kan het zijn dat jou lichaam kan wennen aan een bepaalde waarde? Dat deze het ook zo hoog houd? ik kan chocolade eten of chips of wijn… de dag erna ben ik altijd weer tussen de 11 en de 12, zelfde als ik mij aan mij dieet hou.

ik hou op dit moment een nuchtere ochtendprik bij en soms als ik mij vermoeid voel een avondprik (tot nu toe altijd echt vermoeidheid) ik heb momenteel geen medicatie.

Wat is jou mening hierover? kan een lichaam wennen aan een hoge bloedsuiker dat deze het hier ook op houd? zeker omdat het niet uitmaakt wat je eet? Of is hier toch wat anders aan de hand?

Misschien overbodig. maar als ik een avond zondig en ik meet een uur erna zit er een stijging in tussen de 2 en de 5 mmol.

Groetjes,

Joep.

 • Ik reageer later meer, maar je moet 1.5-2 uur na de maaltijd meten bij dm2.

 • Lijkt mij hoogste tijd om je huisarts op te zoeken, je nuchtere maarden zijn te hoog en je lichaam loopt nu schade op.

 • Nog een toevoeging van de website van het diabetesfonds

  Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):

  Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes
  Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

  Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):

  Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk
  Boven de 11 mmol/l – diabetes

  Om te kunnen beoordelen of iemand diabetes type 2 heeft, wordt in het ziekenhuis bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedsuikerwaarden die uit deze test komen, laten zien of iemand diabetes type 2 heeft.

  • joepp

  Hoi Yvonne,

  Heb jij ook antwoord op mijn vraag?
  Deze informatie is al bekend en tevens ook niet het gene wat ik wil weten.

  • als je waardes ondanks je persoonlijke dieet niet verder naar beneden gaan moet je naar een arts voor verdere behandeling. Het is een teken dat je dieet niet meer voldoende is.
   Een nuchterwaarde die niet naar beneden gaat is een direct gevolg van heel simpel… teveel glucose in je bloed, en die zakt niet in de loop van een maand, die lange late reactie zie je alleen in een hba1c waarde, díe is over een bepaalde tijd, nuchter is direct en een moment opname.

   Mijn ervaring is dat je lichaam inderdaad aan een hoge waarde went, maar niet op de manier die jij noemt. Bij mij is het als ik een tijdlang hoog gezeten heb, geen symptomen meer voel dat het hoog is, en bij een lijn naar beneden al bij 5 hypo gevoelens krijg, terwijl dat dus nog geen hypo is.

  • joepp

  Hoi Beertje36,

  Dankje voor jou antwoord, in de tussentijd ben ik de laatste paar dagen weer aan het zakken. (10.2 op dit moment ipv de 12.5 paar dagen geleden) Blijkbaar heb ik een paar dagen wat hoger gezeten. Ondanks dat heb ik mijn metingen van de dagen erbij gepakt, en de gemiddelden gingen wel omlaag in een grafiek zie je een hele kleine rechtelijn maar deze neemt weer af.

  Ik ga het weer op de voet volgen :)

 • Beste Joepp,

  Zoals Beertje schrijft went je lichaam aan hoge waarden door geen symptomen meer te voelen, maar dat wil niet zeggen dat het schade veroorzaken stopt. Je zal echt naar een huisarts moeten. Het kan zijn dat je een tijdje medicatie krijgt en als een aanvullende behandeling aan slaat: geen snelle koolhydraten meer, meer beweging, meer slaap enz is er best kans dat je weer een tijd zonder medicatie kan. Maar een versleten alvleesklier gaat niet vanzelf over. Voordeel van behandeling: minder moe, beter zicht en geen verdere slijtage aan je lichaam.

  • joepp

  Beste Yvonne,

  Waar haal jij de conclusie uit dat ik niet bekend ben bij een Huisarts?
  Ik probeer meer te leren en dat zoek ik hier, en volg de adviezen op die ik van een arts heb gehad…

  In de tussentijd ben ik al bekend bij:

  – HA.
  – Pok.
  – Dietist.
  – Optimetrist. (controle oogzenuw)

  Prettig dat jij zo begaan bent met mijn situatie, maar deze informatie voegt niets toe zoals reeds eerder besproken.

  • johnny

  Yvonne,
  Jij zegt:

  “Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):”

  Bij een gezond mens is de bloedsuiker waarde twee uur na een maaltijd juist weer normaal/laag en zelfs ónder de basis, waardoor je trek krijgt in een snackje.
  Dit door de insuline uit de goed functionerende alvleesklier.

  Bij een koolhydraat arme leefstijl zullen er geen/minder pieken en dalen zijn en heb je ook geen last van snack aanvallen en stemmingswisselingen.
  Alles is meer in balans.

  • BertR

  Beste Joep,

  De beschrijving die jij hier hebt vermeld komt op mij tamelijk vreemd over. Een persoon die nuchter rond 11/12 “blijft hangen” zoals jij schrijft is in mijn ogen een diabeet die nodig moet worden behandeld. Dat jij momenteel geen medicatie gebruikt is verbazingwekkend.
  In Nederland geldt voor behandeling van diabetes het NHG-protocol en dat is zeer zeker van toepassing op jou als de door jou vermelde waarden kloppen.
  Op basis daarvan zou jouw huisarts al direct met een intensieve behandeling moeten zijn begonnen. Bij mij rijst dan ook de vraag of jouw vraag op dit forum wel serieus bedoeld is en mijn antwoord op die vraag luidt: op 11/12 mmol/l blijven hangen is een teken dat er veel te weinig insuline door de alvleesklier wordt geproduceerd om de regulatie goed te laten verlopen. Dat heeft niets met “wennen aan” te maken, maar alles met ernstig ziek zijn en de gevolgen daarvan verkeerd inschatten.

  Met groet,
  Bert

  • joepp

  Hoi Bert,

  Ik ben bekend dat ik wel eens te hoog ga en mijn keus was dat ik altijd liefst zonder medicatie wil proberen. Gelukkig wil mijn huisarts meewerken (laat hem niet echt een keus ondanks zijn best wel volhardend protest) Ik ben in de tussen tijd al weer ruim onder deze aantallen gekomen en zit weer op 7 bij een nuchtere waarde en hou deze ook vast.

  Nu weer mijn dieet volhouden en niet meer 1 zak chips een reep chocolade en alle andere zooi per dag naar binnenwerken :o….

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.