Home Forums Nieuw met diabetes Te snelle diagnose huisarts of????

Te snelle diagnose huisarts of????

Hoi allemaal ik ben annemarie en mijn huisarts denkt dat ik diabetes 2 heb.
Heeft mij op metformine gezet en moet zeggen dat ik niet het idee heb dat het nodig is, wat gek is ,want over db weet ik genoeg. Ik heb een dochter met db 1 vanaf haar 3 de jaar. Mijn nuchtere zit gemiddeld op een 8 of 9 ,wat ik niet zo erg hoog vindt .na het eten kom ik wel vaak boven de 10 uit .wordt de diagnose dan niet te snel gesteld of zit ik teveel in de db1 wereld en gewenning van wat hoge waarde,s door dochter dat ik er niet aan wil .
groet annemarie

 • Hallo Annemarie,

  Als ik dit zo hoor dan is type 2 heel waarschijnlijk. Vraag ook een Hba1c aan en als die ook te hoog is dan weet je het zeker.

 • Hoi Annemarie,

  Als ik dat zo lees, zitten je nuchtere waarden al te hoog. Die moeten rond de 7 mmol/l liggen en na de maaltijd niet hoger dan 9 mmol/l. De Hb1Ac zou rond de 53 moeten zijn. Althans, dat is de richtlijn.

  Nou vind ik ook dat behandelaars je wel heel graag Metformine door de keel duwen, want dat is big business.

  Aan de andere kant kunnen te hoge bloedsuikers schade aanrichten. Daar weet jij alles van met een dochter met DB1.

  Er is bloed geprikt en 3x een 7-punts dagcurve geprikt voor hij met de diagnose diabetes kwam?

 • Hallo Annemarie,

  Hoe vaak ben je er op getest? Het lijkt mij, dat als het eenmalig is, dat de huisarts je wel heel snel metformine geeft. Misschien kun je voorstellen om eerst met afvallen en/of anders eten en/of meer beweging etc. te kijken of je je waardes beter krijgt? Bij mij is over een langere periode een te hoge bloedsuiker geconstateerd en evengoed heeft mijn nieuwe huisarts (die heb ik pas sinds maart jl.) er mee ingestemd dit te proberen, terwijl zij als eerste reactie meteen metformine wilde voorschrijven. Ik ben blij dat ik hierom verzocht heb, want van veel “metformine-verhalen” op dit forum word ik nou niet bepaald vrolijk als ik het lees. Liever stevig aan de bak dan meteen een pilletje slikken met een grote kans dat je steeds meer medicatie nodig hebt. Lukt dat niet, ja dan zal ik het moeten accepteren, maar dan heb ik het in ieder geval wel geprobeerd.

  Groet, Anita

 • Als ik je waardes lees, lijkt het mij ook vrij duidelijk dat er sprake is van diabetes 2.
  Je dochtertje zou in de ochtend inderdaad waardes van rond de 9 kunnen hebben, maar vanwege diabetes type 1 is de diabetes sowieso al wat meer ontregeld (ondanks insuline). Als je ‘gezond’ bent moet je echt een ochtendwaarden bij voorkeur tussen de 4 en 7 hebben.

  Ik vind wel dat de arts snel conclusies trekt. Even een hba1c aanvragen, of wat vaker meten, maar ik vrees dat de conclusie ondanks dat diabetes type 2 gaat zijn.

 • Hoi allemaal .
  bedankt voor de reaktie,s .ik heb wegens verhuizing een nieuwe huisarts en omdat ik bij de oude huisarts al liep voor hoge bloedruk,moest ik weer voor controle naar deze .die heeft mij gelijk andere pillen gegeven voor bloedruk ,omdat ze niet zakten ,ook wilde hij een algeheel bloedonderzoek om alles in kaart te brengen .daar kwam nuchter een suiker uit van 7.4.dus moest ik later nog een x bloed laten prikken en daar kwam 8.2 uit.via meter van mijn dochter paar dagen later 9.4 nuchter.arts vondt dat ik naar praktijkondersteuner moest en die heeft 2 x anderhalf uur na het eten 2 x een 12.4 en 12.8 gemeten.ook kreeg ik toen plastabletten erbij ,omdat bloedruk te hoog bleef .die is daardoor nu wel acceptabel.van haar moest ik via arts aan de metformine en ook woensdag gelijk naar oogarts .ze vondt ook dat sommige waarden in het bloed op teken van db2 zat.
  hba1c was dacht ik 6.4.ik vindt het lastig allemaal ook al heeft dochter db.
  dieet en afvallen is in mijn geval niet nodig en hdl zat op 2.4
  groet annemarie

 • Ik denk dat de praktijkondersteuner daar gelijk in heeft. Je waardes zijn aan de hoge kant, en of het nu prediabetes of type 2 is, maakt niet zo veel uit. Je weet nu dat het er is, en kunt er wat aan doen: dat is het belangrijkste!

  Ik begrijp dat het erg lastig is. Je moet je aanpassing vinden in je patroon. Je mag dan nog wel geen dieet volgen, maar iedereen met diabetes heeft er baat bij zich bewust te zijn van koolhydraten en daar enigszins op te letten. (waarmee ik niet wil zeggen dat je op den duur geen lekkere taarjes meer mag eten). Zeker omdat je dochter al type 1 heeft, weet je wat de impact van diabetes is.

  Echter, alles komt goed. Leven met diabetes vereist soms wat meer aandacht, maar gaat je niet belemmeren. Diabetes hebben heeft ook voordelen, al klinkt dat misschien raar, en het is de kunst om die voordelen in te zien, en ze boven de nadelen te plaatsen.

  Succes!

 • Hallo Annemarie,

  Als ik zo de nadere info van wat er bekeken is lees, dat zal de diagnose helaas wel kloppen. Je kan ook een dieet volgen, niet om af te vallen, maar om iets anders te bereiken. Bij diabetes dan bv. door minder of geen snelle suikers te eten dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft of zelfs lager wordt. Dat is gunstig omdat je dan de schadelijke gevolgen van diabetes beperkt of uitstelt.Groetjes Anita

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.