Home Forums Voeding Snelle/korte vraag optimel kwark

Snelle/korte vraag optimel kwark

Hallo allemaal, ik kan het via google niet duidelijk vinden.

Ik eet normaal twee volkoren boterhammen als ontbijt maar soms heb ik geen zin in brood en eet ik magere milde kwark. Nu kreeg ik per ongeluk optimel aardbei magere kwark geleverd en ik was benieuwd naar wat er in zit, maar er schijnt minder suiker, koolhydraten en calorieën in te zitten dan in de magere kwark die ik eet.

Is dit goed om bijvoorbeeld 1 a 2 keer in de week als ontbijt te eten? Of zie ik iets over het hoofd wat niet goed is voor je suiker?

Bedankt alvast en een fijne dag

 • Per 100 gram 5,1 gram suiker, dat veel sneller wordt opgenomen dan twee volkoren boterhammen met 26 gram langzame koolhydraten. Dus in ieder geval je medicatie hieraan aanpassen. Plus dat je sneller trek zal krijgen in de loop van de ochtend.

 • Oke, bedankt voor je antwoord :) ik vind het nog lastig uit te zoeken wat wel/niet kan allemaal.

  Na het eten van twee boterhammen is mijn waarde meestal rond de 4.6-4.8

  Op zo’n diabeteslijst staat deze optimel als tussendoortje, vandaar dat ik dacht dat het misschien wel kon.

  Medicatie kan ik denk ik niet aanpassen want krijg 500 metformine een keer daags ‘s ochtends.

  Maar misschien gewoon bij de boterhammen houden dan. Dankjewel :)

 • Of afstemmen met je behandelaar of met een diëtist. Er is drie uur dieetadvies per kalenderjaar inbegrepen in de basisverzekering, gaat wel van eigen risico af.

  • Zorua

  Het is denk ik per persoon verschillend. Ik ontbijt elke ochtend met een mix van 100 gram magere yoghurt en 100 gram magere vruchtenkwark en met 5 gram havermoutvlokken en daar gaat mijn bloedglucose niet van stijgen. Ik ga dan van 5,5 naar 5,8.
  Met twee volkoren boterhammen vlieg ik van 5,5 naar 7,0.

  Mijn diëtiste adviseerde juist om optimel kwark te eten. En de boterhammen te beperken.
  Dus het is ook nog eens afhankelijk van welke diëtiste…

 • Je hebt wel mooie waardes met yoghurt! Jammer dat het zo omhoog vliegt van brood, maar het blijft nog binnen de marges toch?

  Ik heb het vanmorgen geprobeerd, mijn waardes bleven hetzelfde als na twee boterhammen. Ik had rond de 150 gram geloof ik, misschien ietsje meer. Ik kreeg ook niet sneller weer trek dan normaal. Dus dat is wel goed.

  Maar het belangrijkste; ik vond het niet lekker! Hahah. Ik vond het vooral heel erg zoet. Dus morgen kies ik toch gewoon weer voor mijn boterhammen.

  • Mari

  Hoi, mag ik vragen wat je op die volkoren sneetjes doet als beleg. Pas begonnen met prikken, zit in pre diabetes. Bij opstaan was het 5.7 (lijkt me erg goed) 2 sneetjes volkoren met jam, ja een mens wil ook wat lekkers toch, hop 17,9 direct na eten. 26 min later 15,7 en nu net een uur en drie kwartier na eerste hap weer 5,3. Dus dat lijkt me toch heel goed. Echter wil ik die gigantische piek na eten niet meer. 17,9 lijkt me te veel. Dus vandaar mijn vraag wat jij op je brood doet. En natuurlijk ook wat anderen adviseren op volkorenbrood.

  • Anke

  Ik zou geen jam op brood doen. Dat zit vol met suikers. Liever 30+ kaas. Dat zal in ieder geval een lagere piek geven. Vleeswaren bevatten ook geen suikers.
  Hummus kan ook, daar zitten wel koolhydraten in, maar veel minder dan in jam.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.