Solliciteren: vertellen dat je diabetes hebt?

stefanierondags:

Stefanie Rondags heeft MODY. Ze werkt als vrijgevestigd psycholoog.

Ik heb tijdens sollicitaties nooit moeilijk gedaan over het wel of niet vertellen dat ik diabetes heb. Ik vertel het in principe niet, tenzij het op natuurlijke wijze ter sprake komt. Niet omdat ik denk dat het niet handig is voor mijn kansen om aangenomen te worden, maar ik vind het gewoon een non-issue.

Bij mijn huidige baan lag dat anders

Ik meet als ik moet meten, eet als ik moet eten en mijn hypo-awareness (waardoor ik een hypo tijdig opmerk) is altijd goed geweest. Uiteraard speelt hierbij een rol dat ik nooit werk heb uitgezocht waarbij ik in gevaarlijke situaties zou kunnen belanden als ik een hypo zou krijgen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij chauffeurs of mensen die met gevaarlijke machines werken.

Bij mijn huidige baan, promoveren in een onderzoeksgroep op het gebied van psychosociale aspecten bij diabetes, lag dat anders. Daar heb ik het zelfs in mijn sollicitatiebrief vermeld. Het was een voordeel! Mijn affiniteit met het onderwerp was gelijk duidelijk. Daar hoefde ik niet een heel verhaal rondom te bedenken, zoals ik gewoonlijk doe. Tja, waarom wil je graag met kinderen werken of waarom wil je graag bij dit of dat bedrijf werken? Eh, omdat me dat heel leuk lijkt, maar dat zal de praktijk toch moeten uitwijzen?! Nu was het duidelijk: ik ben psycholoog, heb onderzoeksambities én heb zelf diabetes. De ideale combinatie.

Vertel jij tijdens het solliciteren dat je diabetes hebt?

    • jako

    Nee, dat doe ik niet. In mijn werk is diabetes geen belemmering en vraagt ook geen extra aanpassingen ofzo. Ik vertel het pas als ik al aan het werk ben en collega’s mij zien prikken of bolussen. Dat vind ik vroeg genoeg.

  • Ik sluit mij bij Jako aan. Heb in het verleden voldoende pijnlijke ervaringen opgedaan.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.