Home Forums Lichamelijke complicaties Spierknopen: verband met diabetes?

 • Marije

Spierknopen: verband met diabetes?

Hallo,

Ik las een tijdje terug dat spierspanning (en spierknopen als gevolg hiervan) in verband kan worden gebracht met diabetes. Zijn er hier meer mensen die net als ik spierknopen hebben in rug, nek, en schouders en ook diabetes type 1 hebben? Ik heb er in perioden wekenlang spanningshoofdpijn van. Het lijkt echter weinig invloed te hebben op mijn suikers (tenzij ik in de stress schiet hierover).

Groetjes, Marije

 • Marije, ik heb al heel lang type 1. Frozen shoulders, spierknopen e.d. heb ik allemaal zo ook polyneuropathie en aanverwante klachten. Ben al jaren wekelijks bij de fysio, doe veel aan yoga (gaf les dus weet er het e.e.a. van) smeer het dagelijks in met kytta salbe (duits middel) en wordt met regelmaat gemasseerd. En acupunctuur, maar daarbij wordt de rug meegenomen maar ik ben er voor de neuropathie;
  en alles werkt op het eigen gebied, maar samen werkt het prima en is het vol te houden. Soms wordt nek en rug ook rechtgezet door de fysio, hij is ook manueel therapeut. Het vergt wat investeren in jezelf, maar daarvoor raak je pijn kwijt.

  • Marije

  Tjonge Elly dan ben je er aardig intensief mee bezig, lees ik wel. Ik heb nu sinds augustus 2014 de diagnose diabetes type 1 maar de spierknopen had ik eerder (in mindere mate, ongeveer anderhalf jaar) al last van. Na de diagnose was er natuurlijk ook veel extra spanning. Ik vraag me af of de spanning in de spieren ook chronisch samengaat met de diabetes of dat het meer van de persoon afhangt.. Hoe meer je accepteert hoe beter denk ik. Ik ben ook bij de fysio, chiropractor, orthomoleculair therapeut, etc geweest, neem voedingssupplementen, ergonomisch kussen gekocht maar het enige dat tijdelijk echt lijkt te helpen is veel ontspannen en masseren. Maar het komt steeds terug.. vooral de spanningshoofdpijn is slopend, erger dan het reguleren van de suikerziekte vind ik!!
  ik blijf hopen op betere tijden..

  Bedankt voor je reactie, groetjes

  • Spierspanning hangt ook samen met wie je bent en hoe je op stress situaties reageert. Ontspannen is erg goed ertegen, misschien is yoga wat voor je?? Heel gewone, rustige oefeningen.
   Krijg je sportmassage, bindweefselmassage of een andere (alternatieve) vorm?? Vaak werkt bindweefsel massage of een (alternatieve) ontspanningsmassage. Een bubbelbad werkt ook heerlijk ontspannend.
   Gewoon wat dingen uitproberen om uit te vinden wat voor jou goed werkt.
   Sterkte !!

  • Marije

  Ik heb een half jaar yogalessen gehad en dat vond ik inderdaad prettig, maar ik ben er niet altijd voor in de stemming waardoor het als een verplichting gaat voelen op den duur. Wel doe ik veel aan meditatie, wat overigens ook direct een positieve invloed heeft op mijn suikers. Verder probeer ik 2x per week naar de sportschool te gaan. Ik loop dan op redelijk tempo op de loopband, en doe verder wat krachttraining, alleen van dat laatste heb ik de volgende dag meestal juist weer meer hoofdpijn.
  Ik heb thuis een shiatsu-massagekussen dat heel effectief is, en verder doe ik regelmatig een triggerpointbehandeling voor de nek en hals bij mezelf. Deze methoden werken wel tijdelijk, zolang de spanning niet opnieuw weer opbouwt.. Ik heb ’t heel snel koud en ben al gauw gespannen, daardoor ben ik vaak verkrampt. Het vervelende van therapie ofzo is dat het heel veel geld kost, en dat er geen einde aan komt zolang je spanning in je lijf hebt. Het lijkt dweilen met de kraan open… Daarom denk ik dat meditatie uiteindelijk meer vruchten zal afwerpen.
  Ben inderdaad ook al erg zoekende geweest, maar het geeft me juist meer rust nu ik alles maar gewoon loslaat en het bij simpele ontspanning houd. Dat kan nu nog even, nu ik nog zonder werk zit…

  Vooral goed op jezelf passen, goed naar je gevoel luisteren en duidelijk grenzen stellen.. dat is altijd de beste aanpak denk ik!

  • Er zijn een aantal yoga dvd’s in de handel en er staan er ook op you tube heb ik altijd begrepen van mijn yoga leerlingen. Zelf hou ik nu het meest van rek/strek oefeningen en yin yoga, die is erg rustig. Dan zou je thuis oefeningen kunnen doen, zodra je er behoefte aan hebt.
   Heb jij ook dat blauwe apparaat voor de triggerpoints?? En het grote roze boek??
   Ik lig liever op de backstretcher trouwens.
   Als je met regelmaat mediteert zal het je zeker helpen.
   Mijn zoeken was tegen de pijn, de rust in (alternatieve) opleidingen.

  • Marije

  Ja de yoga-dvd’s heb ik inderdaad wel! Die zou ik weer eens de kast uit kunnen trekken.
  Haha nee nooit van gehoord… dat zijn bekende dingen voor spierknoop-slachtoffers zo te lezen?
  Ik kan het me goed voorstellen dat je het in de alternatieve richting gezocht hebt. Ik houd me zelf ook al wat langer bezig in die richting, waarin ik ook mijn rust zoek en waardoor ik beter leer te accepteren hoe het is. De pijn is pas iets van de laatste tijd, ik weet dat ’t een symptoom/waarschuwingssignaal is van te lang altijd maar doorgaan en mijn gevoel negeren. Maar dat duwt je vanzelf de goeie richting op, als je niet wilt luisteren ;) Gelukkig komen er ook veel mooie dingen uit voort.. een soort van nieuw begin in je leven!

  • Mijn leven heeft een aantal keren een nieuwe start gemaakt, ik ben er nu heel erg tevreden mee. Met alles wat ik doe en nog wel kan heb ik nog veel mooie dingen. Eén van de dingen die ik niet goed meer kan is laat naar bed gaan, dat gaat dus meestal om deze tijd, wel met de tv aan.
   Slaap lekker voor straks !

  • Marije

  Wat fijn, een optimistische blik! Ik ben er nog niet helemaal, maar wel onderweg :) waar een deur dichtgaat gaat een andere open.
  Een fijne avond/nacht!

 • Hoi Marije,
  Wat interessant. Ik ben 18 jaar en heb 6 jaar diabetes en regelmatig (zeg maar: bijna altijd) last van knopen en een pijnlijke nek, rug en schouders. Waar heb je dit gelezen?
  Ik heb er nooit over nagedacht dat dit bij mijn diabetes zou kunnen horen. Interessant. Heb fysiotherapie en houdingstherapie gehad maar zoals jij ook aangeeft werkt dit bij mij ook alleen maar op korte termijn. Ik heb er veel last van maar omdat ik het eigenlijk dagelijks voel leg ik me er gewoon bij neer ;)

  • Janneke, probeer eens yoga, kijk eens op you tube voor oefeningen, goede yoga oefeningen helpen echt.
   Qi Gong oefeningen helpen ook. En ook een sportbeha en geen beugelbeha. Alle kleine beetjes helpen.

  • Marije

  Hoi Janneke,

  Ik weet niet meer precies waar ik het las, ik heb heel veel opgezocht op internet over spierknopen en -spanning. Het kan natuurlijk zijn dat het verband er helemaal niet is met diabetes, maar dat er zorgen/onrust/onmacht/angst over de diabetes of spanning door andere gebieden van je leven ontstaat. Als ik naar mijn eigen leven kijk heb ik heel lang verkrampt rondgelopen, ook toen ik nog geen suikerziekte had. Het enige dat mij echt helpt is innerlijk stil zijn. Tijdens wat voor beweging of non-beweging dan ook. Een gewoonte maken van mediteren, niet alleen af en toe voor gaan zitten maar het echt integreren in je dagelijkse leven. Door bewust zijn gaat ontspannen op een gegeven moment al veel meer vanzelf. Mijn hoofdpijn lijkt hierdoor te zijn weggegaan (die ik twee keer een periode van 2 maanden achter elkaar, iedere dag had door de spierknopen). Ook voelt het losser in mijn nek, schouders en rug. Ik voel me zelfs een stuk minder ‘slaaf’ van de diabetes door de handelingen die iedere dag nodig zijn, en de rol van mijn perfectionisme daarin.
  Andere behandelingen of therapieën tijdelijk wat verlossing te bieden, maar het is symptoombestrijding. Wil je de kern aanpakken dan moet je er voor zorgen dat de spanning niet de kans krijgt om te ontstaan, zodat je niet met wat dan ook er tevergeefs tegenaan hoeft te werken om die spanning weer weg te poetsen. Je hebt geen dure therapie nodig om te kunnen ontspannen. Mijn chiropractor zei ook dat ik terug moest blijven komen, omdat het anders alleen maar erger zou worden. Maar de behandelingen bij de chiropractor maakten het tijdelijk erger of alleen tijdelijk beter. Iets tijdelijks heb je niets aan, behalve het besef dat het niet werkt.

  Spanning is een resultaat van jarenlange opbouw. Als er pijnlijke knopen komen weet je dat je te lang niet naar jezelf hebt geluisterd. Spanning blijft ‘plakken’ op bepaalde gebieden in je lichaam en gaat niet vanzelf weg, totdat je bewust kiest voor rust, en voor jezelf..

  Ik wens je veel ontspanning en beterschap toe! Veel succes hierin,

  Groeten, Marije

 • Hoi,

  bij mij zitten mijn schouders de laatste tijd ook erg vast……. Tijd voor ontspanning denk ik dan. Nooit gekoppeld aan mijn diabetes. Het leven met diabetes is natuurlijk niet altijd makkelijk dus ligt er figuurlijk ook best af en toe wat op onze schouders aan zorgen, toch? Dan lijkt die plek voor mij ook een logisch gevolg……..

  sterkte ermee!!

 • Na 55 jaar DB1 is alles wel de revue gepasseerd en zijn alle consequenties wel geaccepteerd. Pijnlijke schouders zijn echt frozen shoulders bij mij en de rest is polyneuropathie e.a.
  Maar voor iedereen komen niet alle klachten van DB, het kan spanning zijn of zorgen enz.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.