Home Forums Lichamelijke complicaties spierpijn

 • pierre

spierpijn

Vraagje:  ik heb veel pijn in mijn gewrichten. Ben overal geweest, maar niemand kan mij vertellen waar het vandaan komt.
De internist die mijn suikers doet, denkt dat het komt omdat mijn suiker meestal te hoog is.
Maar doet er veder niets aan. Vooral mijn schouders doen vaak en veel pijn.
Heeft iemand een idee hoe dit komt? Of wat je er tegen kan om de pijn te verminderen?

 • Je kunt proberen de bls. waardes wat lager te krijgen want daarin heeft de internist gelijk. Maar wel vreemd dat hij/zij er niets aan doet.
  Het hoort bij de complicaties van diabetes. Je zou ervoor naar een fysio kunnen gaan, veel bewegen is goed, ondanks de pijn. Ik vermoed dat het frozen shoulders zijn. Ik weet uit ervaring, het bewegen doet ook pijn, maar vastzittende schouders is echt niet alles.
  Als je lid ben (of wordt) van de dvn heb je kunnen lezen in het tijdschrift van deze maand over pijn bij diabetes.
  Ik smeer Kytta Salbe op schouders en rug, al jaren, dat helpt enigszins tegen de pijn. Kopen kan je dat op Amazon.

 • Mijn internist vertelde me bij de laatste controle dat die pijn in gewrichten, aanhechtingen en spieren helaas bij de diabetes kan horen.
  Er is niets aan te doen.

  Zoals de vorige poster al schrijft: blijven bewegen, ondanks de pijn, maar geen bewegingen forceren.

  Ik heb mijn apotheek vorige week gevraagd hoe zij tegenover het nemen van paracetamol staan. Sommige behandelaars vinden dat je dat alleen moet nemen als de pijn voor jou niet meer te dragen is. Helaas helpt paracetamol dan meestal niet meer. Het argument is dat je hersens anders pijnsignalen kunnen gaan afgeven voor pijn die niet door schade of overbelasting wordt veroorzaakt, dus eigenlijk niet bestaat. Zo kan het “tussen de oren” verhaal ontstaan.

  Andere behandelaars claimen dat je met chronische pijn juist elke dag paracetamol kunt nemen, omdat je dan een bepaald niveau in je bloedspiegel opbouwt, zodat paracetamol ook helpt.

  Ik neem nu paracetamol voor het slapen gaan, zodat ik het grootste deel van de nacht doorkom. En overdag als het echt een lastige dag is. Ik had Tramadol en paracetamol-codeine, maar dat leek me op de lange termijn toch geen goed idee. Ik heb het jaren geleden allemaal ingeleverd en doe het nu op gewone paracetamol. Pijn is iets dat bij iemand met diabetes hoort, kennelijk.

  Het leren omgaan met chronische pijn is een kunst op zich, die je de ene dag beter kunt beheersen dan een andere.

  Zorgen dat je bloedsuikers zo lang mogelijk zijn is ook niet altijd zo makkelijk.
  Je spijsvertering gaat haar eigen gang en daar heb je soms weinig controle over.
  Verantwoord eten en bewegen doen de meesten van ons al en ervaren niet minder pijn.

  Ik word soms wel eens moedeloos van de gedachte dat je alleen maar meer pijn krijgt met diabetes, naarmate er meer beschadigt.

  Zo actief mogelijk blijven en afleiding is het enige dat het draagbaar houdt, denk ik.

  • Antje

  Gebruik je Lantus? Bij mij gingen de pijnen over toen ik overstapte op een andere insuline.
  Statines kunnen ook pijn veroorzaken.

 • Hoi,
  Nee, ik gebruik Tresiba en ik weiger al 5 jaar om statinen te slikken.
  Ik heb het jaren wel gedaan, maar kreeg telkens een ander merk en ik kreeg erg veel last van mijn spieren.
  Samen met de zware pijnstillers heb ik eigenlijk bijna al mijn medicatie eruit gegooid, behalve de glimepiride die ik toen slikte. Ik knapte zienderogen op.
  Daar heb ik een paar jaar profijt van gehad, tot de diabetes ernstig ontregeld raakte en ik insuline moest gaan spuiten.
  Statinen en Metformine…ik weiger dat te slikken.

 • Ook ik heb deze spierpijnen al ten minste 10 jaar. Vooral in schouders en benen. Mijn ervaring is dat te veel paracetamol op de lange duur de pijn versterkt. Ik wissel soms wat af in het soort pijnstiller dat ik gebruik. Een goede nachtrust en geen alcohol heeft een positief effect. Veel stress en zorgen of depressieve gevoelens doen bij mij de pijn nog extra toenemen. Als de pijn te heftig is gebruik ik een spierverslapper. Dit is een benzodiapine dus maar kortduren gebruiken want het werkt verslavend. Verder neem ik Q10 en af en goe wat extra magnesium om te pijn te bestrijden. Het rustgevende product Avena Sativa helpt me wat beter slapen als de stress te hoog oploopt. Maar een echte oplossing voor die ellendige pijn in spieren en pezen lijkt er niet te zijn. Een goede instelling van de bloedsuikerwaardes is belangrijk maar omdat ik zelf al meer dan 40 jaar type 1 heb vermoed ik dat de pijn eerder te maken heeft met de duur van de diabetes dan met die instelling. Temeer omdat mijn instelling eigenlijk helemaal niet slecht is.

 • Ik slik, naast verschillende supplementen, Alfa Liponzuur. Een supplement wat helpt tegen neuropathie. Dat heb ik intussen ruim 30 jaar en slik het sinds 15 jaar. En tegen de ergste pijn krijg ik acupunctuur , maar wel van een arts die gespecialiseerd is in neuropathie.

 • Ik heb spierpijn in mijn armen en kan links haast niet opheffen. Ben er zeker van dat dit veroorzaakt wordt door de metformine. Ben nu een experiment gestart en slik nog maar 1 tablet metformine per dag en voor de rest kruiden voor de diabetes. Ben nu sinds 4,5 dag gestopt en merk al gelijk verbetering. De scherpe pijnen zijn verdwenen en ik voel me ook een stuk beter. Wist al dat metformine troep was voor mij, maar nu toch bewijs.

  • Wat spannend. Hou je ons op de hoogte? En vergeet niet (bij) je arts te informeren.

  • Ivanna

  Ik heb chronische spierpijn sinds een half jaar. Benen, bilspieren, heupen, armen, schouders, soms de buikspieren in wisselende combinaties. Na bloedonderzoek heeft de huisarts me doorgestuurd naar de reumatoloog.
  Die heeft veel vragen gesteld en me goed onderzocht. Conclusie: positieve reactie op 16 van de 18 tenderpoints. Fibromyalgie. Ik moet het nog even door laten dringen en ermee leven. Ik gebruikte al 2 capsules peapure voor lichte neuropatische klachten, heb dat nu opgehoogd naar 3. En ‘s nachts 2 paracetamollen.
  Ik hoop dat ik het zo ga redden en het niet erger wordt. Regelmatig bewegen en op tijd rust nemen is het devies.

 • Misschien is het hypermobiliteit, ben daar bij mezelf met vele omwegen achter gekomen dat ik dat heb (door uiteindelijk een afspraak bij de reumatoloog). Blijven bewegen is inderdaad heel belangrijk en natuurlijk je bloedsuikers stabieler krijgen maar dat is nou juist het probleem bij hypermobiliteit. Ik ervaar de problemen wat dat aangaat nu dagelijks en ben nog geen oplossingen tegengekomen of mensen die er meer van weten. Succes en eerst naar de huisarts om dit te bespreken lijkt mij, diagnose is wel belangrijk voor je verder gaat met oplossingen bedenken

 • Ik merk zelf qua pijn een heel duidelijk verschil in waardes. Bij langere tijd hoog (>10) heb ik bijna altijd pijn, bij goede dagen weinig pijn. De internist zegt dat het versuikering van pezen is. Vooral knieën, enkels en polsen heb ik er last van.

 • Zoek maar eens op: tenosynovitis diabetes
  Dan worden een hoop vragen beantwoord.

  • wymi

  Heb inmiddels 2 schouder operaties ondergaan. Had frozen shoulders. Bij de laatste was mijn schouderkapsel flink ontstoken <forse synovotis>. Bij beide frozen schoulders was mijn schouder dusdanig bevroren dat ik mijn schouder en arm niet meer kon bewegen. Ik heb namelijk de pech dat bij een ontsteking mijn lichaam extra veel littekenweefsel aanmaakt, waardoor het gewricht sneller en vaster verstijfd. De 2e operatie is 3 wkn geleden. Ben nu aan het herstellen. Moest in het ziekenhuis bijna smeken om morfine. Post operatief meloxicam meekregen. Nou heb duidelijk moeten maken dat dit niets aan mijn pijn doet en echt om oxycodon moeten vragen. Ik weet dat het nu veel in het nieuws is en wat voor rotzooi het is. Ik heb 2,5 week 20 mgr geslikt en de afgelopen week 10 mgr. Daarnaast wiet om de ergstige pijn in te dampen. Gelukkig zit er nu al wat meer beweging in de schouder/arm dankzij goede hulp van de fysio. Dit revalidatie proces heeft nog wel een paar maandjes nodig. Sorry voor het lange verhaal. Ik weet er zijn ergere dingen, maar erge pijn is klote. Gelukkig wordt het al wat beter met de pijn bij me. Heb gisternacht voor het eerst sinds lange tijd weer 6,5 uur de nacht doorgeslapen.
  Toen ik aan de orthopeed vroeg waar dit vandaan kwam, wat is de oorzaak, zei hij dat is een goed vraag. Daar koop ik niets voor. Ik moet over 3 mnd terug bij de orthopeed. Hei zei het komt vaker voor bij diabetes en dat was het. Over 3 mnd toch vragen voor een doorverwijzing naar reumatologie en neuro vragen. Geen zin meer in deze pijn.

  • Ton.V

  Hoi
  Wat ik hier allemaal lees, ongelooflijk, spierpijn, gewrichtspijn, omdat je van je huisarts/internist rotzooi voorgeschreven krijgt voor diabetisch type 2, ik weet er alles van af, in zoverre dat ik die zooi allemaal (op 1 na glimiperide) eruit gegooid heb.
  Het begon in 2010, controle huisarts, prikvinger, nuchter 9.2 ik moest gelijk aan de metformine, smorgens 1000 mg savonds 500mg, ik werd er beroerd en ziek van, maar volgens de huisarts waren dat normale sympthomen en zou naar circa 4 weken overgaan.
  U moet weten dat ik best overgewicht heb, maar een vervent 4 daagse loper ben, dus heel veel loop.
  Uiteindelijk in 2016 notabene mocht toen 30km lopen 4daagse (60jaar) en ik uit viel op de 2e dag spierpijn gewrichtspijnen niet gezond meer, ik dacht zal de leeftijd wel zijn.
  Nu in 2021, ben ik zelf maar eens gaan denken van hoe en wat, gestopt met crestor rosavastatine, en wat blijkt naar 4 dagen zonder spierpijn weg!!!! En ik loop weer bijna als een kievit.
  Ik heb voor de diabetisch 2 metformine, clicazide,ramipril, glimepiride, ozempic prikpen, en m.n bloedsuiker
  Bleef hoog. Nu enkel omdat ik zelf denk dat die glimepiride helpt, veel bewegen, afvallen m.n suiker nuchter smorgens rond de 9.5 zit, en smiddags zo rond 15.00 uur op de 6.1.
  Waarom worden de mensen toch zo bedonderd met medicijnen, geld geld en nog eens geld.
  Ik bedenk me vaak om nog naar die pillendraaiers te gaan die zich doktor noemen.
  Mvr gr. Toon. V.

  • daven

  Je kunt curcuma proberen als supplement :-)

 • Hoe is je huid ? Ik heb dezelfde klachten en daarbij een stijve,strakke huid die soms branderig aanvoelt. 10 jaar had niemand enig idee,kort geleden is er scleredema diabeticorum vastgesteld door de dermatoloog. Heb je ook een bult in je nek? Zo ja,ga naar de dermatoloog!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.