Home Forums Bewegen Sporten met Diabetes type I?

Sporten met Diabetes type I?

Hallo allemaal, ik heb een vraag m.b.t. sport:

Met welke bloedsuikerwaarden kan ik het beste sporten?

Met vriendelijke groet,

 • Dat is voor ieder mens anders, want we reageren allemaal verschillend op sport. Sport heeft bij de ene patiënt veel meer invloed op de bloedsuiker dan de ander. Met welke bloedsuiker u het beste kunt sporten, kan niemand op dit forum beoordelen. Dit is een kwestie van uitproberen hoeveel koolhydraten en insuline tijdens het sporten voor u goed werkt. Vraag ook advies aan uw behandelaar, want die heeft meer gegevens over u en kan een betere inschatting maken.

  • Dank voor je snelle reactie. Ik neem contact op met mijn behandelaar.

  • Wallie

  Hoi,

  Het hangt er een beetje vanaf wat je gaat doen. Er zijn wel een aantal ‘algemene’ regels denk ik.
  Ga je cardio training doen zal je eigenlijk altijd een verlaging van je suiker zien. Je kan dan eventueel minder spuiten of juist wat suikers innemen tijdens het sporten, net wat je prettig vindt. Zelf vind ik het altijd wel fijn om cardio te doen als de insuline wel zeg maar bijna weg is. Dus dat alleen je basaal overblijft. Het risico op een hypo is dan minder. Dat betekent minimaal 2 uur na eten/insuline zetten. Na afloop van een cardio training hoef je vaak weinig of niks aan te passen qua ratio’s.
  Doe je aan krachttraining ligt het voor mij in ieder geval anders. Bij veel mensen kan de spiegel zelfs stijgen. Ook hier doe ik altijd niet direct na eten/insuline zetten maar zorg voor een redelijke tussenperiode zeker na 2 uur pas zodat de piek eruit is zeg maar. Vaak is er tijdens de training niks nodig. De spiegel blijft bij mij altijd redelijk vlak. Verder bij krachttraining is het juist dat je na de training wel oplet met je ratio’s. Zo heb ik vaak 1:15 waar ik normaal zo rond de 1:8 schommel. Dus advies is bij krachttraining liever niet in de avond. En mocht je dit toch doen let dan erg goed op met de hoeveelheid insuline pas dit flink naar beneden aan.

  Het is verder voornamelijk proberen wat werkt. Met een freestyle Libre is het goed te monitoren.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.