Home Forums Nieuw met diabetes spuit versus pomp

 • berry

spuit versus pomp

Hallo,

Kan iemand mij vertellen wat het voordeel is van de pomp ten opzichte van het spui iemand mij vertellen wat het voordeel is van de pomp ten opzichte van het spuiten met de pen.ik sta in twijfel of ik over zal gaan in een pomp.

Alvast hartelijke dank.

 • In de pomp zit maar 1 soort insuline. Dus geen zorgen meer om de langwerkende insuline. Doet hij zijn werk wel goed of is te vroeg uit gewerkt. Ook kan het van belang zijn bij inspanningen want je kan je basaal verlagen. Bij het eten van de 5 P’s kan je je bolus verlengen zodat je de verlate KH kan opvangen.

  • Ben42

  Voordelen van een pomp ten opzichte van ‘losse’ injecties.

  1. Veel meer momenten en betere van controle voor de bolussen.
  2. Veel gedetailleerder instellingen voor je basaal.
  3. Veel eenvoudiger toedienen per keer. Sneller en minder zichtbaar.
  4. Veel minder prikken in je zelf.

  Uiteindelijk kan dit tot een betere controle leiden. Dit is dan ook vaak de reden waarom de pomp wordt voorgeschreven.

  Daar tegenover staan natuurlijk ook wat nadelen. De belangrijkste reden waarom niet iedereen een pomp heeft zijn financieel, pompgebruik kost ongeveer 3000 a 4000 Euro PER JAAR per gebruiker.
  Nadelen voor de gebruiker :
  1. 24 Uur per dag draag je de pomp bij je.
  2. Veel mogelijkheden op de pomp maken de interface (dus bediening) ook ingewikkelder.
  3. Infuusset vervangen is meer werk dan 1 keer spuiten. (Maar slechts een maal per 2 a 3 dagen).
  4. Irritatie van de infuusset is mogelijk.
  5. Meer spullen nodig en lastiger meenemen op vakantie. Ook bijna altijd een klein oponthoud bij b.v. poortjes op schiphol, maar ondertussen ook bij poortjes in musea. En in de vakantie moet je nog een reserve leenpomp aanvragen en meenemen.
  6. De pomp is kostbaar, deze moet je dus ook altijd als zodanig beschermen. (B.v. op vakantie of als je gaat zwemmen).
  7. De pomp meenemen is over het algemeen gemakkelijker (meer routine) dan de pen meenemen. Je hebt deze tenslotte al bij je. Maar als je wat langer van huis bent, dien je te controleren of er nog genoeg insuline is, of er nog genoeg batterij aanwezig is en eventueel reserve spullen meenemen. (Maar voor een pen dien je ook een paar van deze zaken te regelen).

  Meestal zal een pomp worden voorgeschreven als je met de pen geen goede instelling kunt bereiken, je zwanger bent of zwanger wilt worden, of nog niet volwassen bent.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Hallo Berry,
  Wat voor mij de doorslag gaf om over te stappen op de pomp:
  Ik heb diabetes lada, type 1 diabetes op latere leeftijd. Ik maak zelf geen insuline meer en ben dus geheel afhankelijk van insuline. Maar de gevoeligheid voor insuline is er wel dus dat betekent dat met de spuit het verschil tussen bv 3 of 4 eenheden heel bepalend kunnen zijn. Ook moest ik naar mijn gevoel te vaak spuiten wilde ik het “goed”doen. Bij iedere maaltijd en savonds de langwerkende (=4x) plus ook als ik tussendoor iets nam of als ik bij de maaltijd te voorzichtig geweest was en na 2 uur weer moest bijspuiten met bijvoorbeeld maar 1 eenheid.Zo kwam ik vaak op 7x spuiten per dag.
  Ook vond ik het heel vervelend om in het bijzijn van anderen of in het openbaar te spuiten. Ik schaam me echt niet voor m’n diabetes maar toch merkte ik dat ik op bv een verjaardag of in een restaurant het spuiten uitstelde.
  De doorslag was een vakantie in Frankrijk, minder regelmaat, vaker onderweg wat eten. Met het gezin een ijsje op een drukke markt (temidden in de drukte wilde ik niet spuiten) resulteerde in een torenhoge bloedsuiker die ik maar moeilijk kon corrigeren. op zulke momenten baalde ik echt van de diabetes.
  De voordelen van de pomp: Het allergrootste voordeel vind ik dat ik heel gemakkelijk insuline kan toedienen wanneer het nodig is. Zonder dat ik een naaldje hoef te pakken, spuit klaarmaken en buik bloot. Dat is echt mijn nr 1 voordeel.
  Voordeel 2: veel preciezere toediening, met spuit heb ik alleen de keuze uit hele eenheden. De pomp gaat in stapjes van 0,05.
  Voordeel 3: De pomp rekent uit (boluscalculator) hoeveel insuline ik nodig heb. Bijv: straks ga ik lunchen, ik meet bv 9.3 > ik eet 2 boterhammen met kaas= 28 kh> pomp rekent uit hoeveel insuline ik nodig heb om de 28 kh te verwerken maar ook om de waarde van 9.3 naar de streefwaarde van 6.0 te krijgen. En dan geeft de pomp aan dat ik bv 3.25 eenheden insuline krijg. Pas na mijn “ok” gaat ie afgeven. Nou kan het bv ook zijn dat ik gelijk na de lunch op de fiets stap voor een paar boodschappen en dat ik denk laat die correctie maar gaan, dan druk ik de correctie weg en geeft ie alleen de 2,5 voor de boterhammen.
  Er zijn nog meer voordelen zoals tijdelijk verhoging of verlaging bij bv ziekte of sporten.
  Nadelen zijn er natuurlijk ook.
  1. De pomp zit 24u p.dag aan je lichaam, ikzelf heb de omnipod zonder infuusslang.
  2. De pomp werkt met alleen kortwerkende insuline (bv.novorapid) Dus je kan eigenlijk maar 2 a3 uur zonder, daarna gaat de bloedsuiker snel omhoog.
  3. Je moet zeer bewust met je diabetes omgaan.
  4. met een infuuspomp zit de bediening aan je slang/lichaam vast ook snachts, waar laat je die? Aan je broekband, in je zak, er zijn speciale taillebanden.
  De patchpomp zoals de omnipod heeft dat niet maar de bediening (pdm) móet je altijd bij je hebben. Vrouwen hebben vaak een handtas, maar mannen of kinderen niet dan kan een bediening die aan je lichaam vast zit makkelijker zijn. De pdm is wel ook gelijk je meter, en meestal ben je al gewend om die bij je te dragen.
  5. Bij gebruik van de boluscalculator moet je goed de koolhydraten tellen. Maar dat is vooral in het begin een dingetje, het went snel.
  6. Ik draag de pomp het liefst op de bovenarm (ivm pleisterallergie ), dat valt op. Je ziet m vaak zitten.
  7. De pomp is niet een apparaat wat jouw diabetes regelt. Het is een andere manier van insuline toediening. Veel mensen denken dat mijn pomp het allemaal regelt voor mij. (was dat maar waar. Het is een mooie techniek maar zo mooi nou ook weer niet).

  Ik ben er erg blij mee maar je blijft iemand met diabetes en juist met een pomp ben je je daar vaak veel bewuster van.
  Wij zijn met 2 diabeten in ons gezin, ik heb heel bewust de keuze gemaakt voor de pomp. Onze zoon (24jr) maakt heel bewust de keuze voor spuiten.
  Succes met jouw keuze.

   • berry

   hartelijk dank voor de informatie ik ben er iets mee op geschoten

   • Hallo Berry,
    Het heeft mij erg geholpen om you tube filmpjes te kijken, en dan niet die gelikte promofilmpjes van de fabrikant maar meer de vlogs van gebruikers. Ook ben ik lid geworden van een facebook gebruikers goep, maar pas toen ik al zeker wist dat het de omnipod zou worden. Daar heb ik enorm veel aan gehad.
    Ben je er al uit?
    Wat zijn jouw voors en tegens?
    Als je nog vragen heb, stel ze gerust

 • Hallo, mijn naam is Bert. Ben 66 jaar en woon nu 6 jaar in Polen. Ik heb 26 jaar pomp achter de rug en ben terug naar de pennen. Al 26 jaar dezelfde insuline, Humalog, en merkte dat mijn ogen achteruit gingen, wit was ’s morgens rood en ook niet zo helder zien. Het leek alsof ik meer insuline nodig had dan voorheen. Op den duur raak je haast ongevoelig voor deze Humalog. Nu heb ik novoRapid 3 x daags en Levemir voor de basale insuline. Pomp moet je ook altijd bij je hebben en batterijen en vullingen en reserve catheters etc. Pennen ook en extra vullingen, naalden.
  Bij de pomp heb je alleen maar de buik links en rechts voor de catheter te zetten en de naalden zijn lang en dik om te prikken in de buik. Soms moet je na 2 dagen al vernieuwen want de prikplaats is licht ontstoken. Er is niet al te veel plek om te prikken. Ik moest soms boven de navel. Bij de pennen heb je de armen, de benen en de buik en de pennaaldjes zijn zo kort. Ik heb 12 mm gekocht omdat 8 mm mij veel te kort leek. Ik meet genoeg en bijcorrigeren met de pen is geen ramp i.v.m. de korte naaldjes.
  Ik was blij met mijn beslissing, de pomp is ook niets meer dan een geprogrammeerde spuit, zonder intelligentie. Nadenken moet jezelf.

  Omdat bij mij, na 50 jaar diabetes, het hypo of hyper gevoel minder is geworden, mag ik alleen maar reageren na meten. Een keer, voordat ik me dat bewust geworden was, is er bijna een ramp ontstaan. Het was ’s nachts en we sliepen, mijn vrouw en ik. Ik voelde een droge mond en conclusie was, de bloedsuiker is veel te hoog. Half slaapdronken pakte ik mijn pomp en klikte er 6E insuline bij. Gelukkig besefte ik me dat het ook fout kon zijn, wat ik gedaan had en ging meten. De bloedsuiker was 3.2 en dus vloog ik uit bed en heb minstens een paar uur opgezeten en suikerwater gedronken en weer meten, net zo lang totdat hij weer rond de 6.0 was. Dit kan natuurlijk met de pen ook maar dan was ik beter wakker geweest en had ik niet uit de macht der gewoonte gehandeld denk ik.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.