Home Forums Behandelaren Spuiten en spuitplekken: beginnersvraagje

Spuiten en spuitplekken: beginnersvraagje

Sinds bijna twee weken spuit ik ’s avonds Levemir.
Ben begonnen met 10e en zit nu op 20e.
Ik spuit in de bovenbenen, op verzoek van de dvk. Dit in verband met nuchter bloedsuiker prikken.

Nu merkte ik gisterenavond dat na het spuiten, de spuitplek branderig voelde en dat spreidde zich langzaam uit over mijn bovenbeen.
Natuurlijke reactie is om dan te wrijven en zo ontdekte ik dat ik van de laatste drie dagen onderhuids bulten heb op de spuitplekken.
De plek van gisterenavond is nog steeds gevoelig.

Ik verwissel de naalden, steek de pen er loodrecht in en trek die ook weer loodrecht uit.
De naalden zijn 5mm.

Is iemand hier bekend met deze bulten en het branderige gevoel en is er iets dat ik zelf kan doen om het te verminderen of te voorkomen?

 • Beste Chaim,

  Bij het “beginnen” met injecteren van insuline kunnen er verschillende reacties plaatsvinden op de injectieplaatsen (pijn, roodheid, netelroos, ontsteking, blauwe plekken, zwelling, branderig gevoel en jeuk).
  Meestal verdwijnen deze reacties na een paar weken insulinegebruik. Indien zij niet verdwijnen, neem
  dan contact op met uw behandelaar.

  Belangrijk is wel om te rouleren, dus niet altijd op dezelfde plaats te injecteren.
  Uw diabetesverpleegkundige heeft met een reden met u afgesproken om te injecteren in uw boven/dijbeen De plaats waar gespoten kan worden is bij voorkeur de boven/buitenkant van het boven/dijbeen. En blijf één hand weg van de lies en één hand weg van de knie. goede tips kunt u ook lezen in de volgende brochure https://www.bd.com/resource.aspx?IDX=19457

  Het is wel belangrijk om uw spuitplekken bij een bezoek aan uw behandelaar ook te laten controleren, misschien kunt u dan gelijk overleggen of u de juiste lengte van naaldjes gebruikt. Naalden zijn namelijk in verschillende lengte te verkrijgen. En niet iedere persoon met diabetes is hetzelfde.

  Ik wens u veel succes

  met vriendelijke groet;

  Thijs van Vilsteren
  Medewerker Frontoffice/Diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland.

  Bent u lid van onze organisatie dan kunt u met individuele vragen bij onze Diabeteslijn terecht. In ons team van de Diabeteslijn zitten deskundigen op het gebied van diabetes, verzekeringen, arbeid en keuringen. Meer informatie over onze producten en diensten en het lidmaatschap https://www.dvn.nl/dvn/help-ons/maak-kennis-of-word-lid

  • Pedro

  Ik heb ook vaak dat de injectieplek nog 1 of 2 dagen gevoelig blijft, daarom is het ook zo belangrijk de spuitplekken af te wisselen.
  Gebruik je ook de rotatiekaart van Levemir voor je benen? Zoals deze:
  Rotatiekaart

 • Hoi,

  Thijs en Pedro, hartstikke bedankt voor de info.
  Thijs, ik ben nog geen twee weken bezig, dus ik heb nog even geduld.
  De DVK neemt volgende week weer contact met me op, dan zal ik het voorleggen.
  Pedro, die template gebruik ik inderdaad.
  De bulten/roodheid en gevoeligheid liggen ook uit elkaar en corresponderen met de template.

  Nogmaals bedankt voor de (snelle) reacties.

 • @ Chaim; prikplekken zijn irritant en doen pijn. Wat ik al jaren doe is iedere avond na het douchen mijn prikplekken masseren met een massageapparaat (met infrarood.) En bij bij werkt dit perfect!
  Ik spuit al meer dan 40 jaar en naast het masseren “rouleer” ik ook dagelijks van prikplekken.

  Helaas begon ik ook last te krijgen van prikplekken, het resulteerde op een gegeven moment dat de insuline slechter werd opgenomen. Ik besloot toen zo een massageapparaat aan te schaffen en na 1,5 week begon ik duidelijk resultaat te zien.

  Zelfs bij de DvK krijg ik complimenten dat mijn huid er zo goed uitziet.

  Succes!

   • ccmout

   Beste Racingbike,
   graag wil ik meer van je weten over je massageapparaat. Pas je massages nog altijd toe?Gebruik je het massageapparaat daarvoor nu nog altijd? Hoe vaak per week geef je jezelf de behandeling met/zonder apparaat? Hoeveel tijd was je bezig met zo’n massage? Kan je me merk/type enz geven van je massageapparaat?

   @ Chaim; prikplekken zijn irritant en doen pijn. Wat ik al jaren doe is iedere avond na het douchen mijn prikplekken masseren met een massageapparaat (met infrarood.) En bij bij werkt dit perfect!
   Ik spuit al meer dan 40 jaar en naast het masseren “rouleer” ik ook dagelijks van prikplekken.

   Helaas begon ik ook last te krijgen van prikplekken, het resulteerde op een gegeven moment dat de insuline slechter werd opgenomen. Ik besloot toen zo een massageapparaat aan te schaffen en na 1,5 week begon ik duidelijk resultaat te zien.

   Zelfs bij de DvK krijg ik complimenten dat mijn huid er zo goed uitziet.

 • @racingbike…dank je voor het advies. Ik heb zo’n apparaat!
  Gisteren met de dvk gesproken.
  Waarom doen behandelaars het toch altijd voorkomen alsof jij de eerste bent die problemen heeft.
  Ik had uitgelegd van de onderhuidse verdikkingen, dat het pijnlijk en rood was en dan wordt dat omgezet in: “tja…wat die blauwe plekken aangaat…” Ik heb het helemaal niet over blauwe plekken gehad. Ik heb er eentje…stelt helemaal niets voor.
  Ze had verder geen advies en zei dat ze er ook weinig mee kon zonder het gezien te hebben. Ik heb in juli pas een afspraak.

  Ze gaf als mogelijkheid om de eenheden in twee te splitsen. In mijn geval dan 2x 12 eenheden.
  Ligt dat nou aan mij of betekent dat alleen maar dat ik dan twee maal moet spuiten en dus twee plekken per spuitbeurt heb?
  En anders in de buik, maar dan moet ik dat voortaan gaan doen, omdat de nuchtere waarden anders zijn als je in je buik prikt.
  Het lijkt wel minder pijnlijk, omdat ik helaas buikvet heb en geen vet op de bovenbenen. Maar van twee keer kan ik nog weinig zeggen.

  Ik ga dat eens proberen met dat masseren. Ik spuit ’s avonds, dus dan zou dat veilig moeten kunnen, de volgende morgen.

 • @ Chaim; graag gedaan. Wij zijn er om elkaar te helpen.

  Prik jij voornamelijk in je benen? En voordat je prikt voel je eerst met je vingers of je verdikkingen voelt? Die infiltraten komen hoofdzakelijk door het te vaak injecteren op dezelfde plaats.
  Zo een roulatiekaart van Novo-Nordisk kan een uitkomst zijn.. echter wanneer je de kaart de dezelfde plaats op je been legt blijf je op dezelfde plaats injecteren.

  Mocht je toch gaan switchen van prikplek (buik in plaats van je benen) houdt er dan wel rekening mee dat je mogelijkerwijs langere naalden nodig hebt.
  En als je de insuline injecteert, hoe doe je dit dan? Stop je de naald langzaam in je huid en spuit je de insuline er snel in? Dit is de methode die wordt (werd) gehanteerd in het ziekenhuis. Heb dit één keer meegemaakt en ik lag bijna tegen het plafond van de pijn.

  Mijn moeder, geregistreerd verpleegkundige, heeft mij geleerd om de naald snel in je huid te prikken en de insuline langzaam. Wanneer je de insuline snel in je huid spuit komt dat als een “bal” binnen en dat geeft ook zulke vervelende klachten.

  Tja, wat de “behandelaars” betreft; ik kan daar boeken over schrijven. Heb ik in de 40+ jaren verschillende meegemaakt. Een opmerking van een DvK zette bij mij echter kwaad bloed en resulteerde dat ik daar niet meer kom.
  De klachten die ik had “kwamen niet voor de in de boeken….” Kijk, daar heb je wat aan. Dus ik heb een andere uitgezocht.
  Het luisteren is een tweede, daar blinken sommige ook niet echt in uit.

  Het voornaamste voor het voorkomen van de pijnlijke infiltraten is afwisseling. Ik prik in mijn buik/armen en billen. En af en toe in mijn benen.
  Na het ontbijt prik ik in mijn buik en de rest van de dag wissel ik af. De nachtinsuline gaat in mijn billen. En wanneer je loopt/fiets dan masseer je dit ook weer.

  De insuline wordt het snelst opgenomen in je buik (handig als je te hoog zit.)

  Heel veel succes en als je vragen hebt, gooi het rustig in de groep.

 • @racingbike
  Ik gebruik de rotatiekaart van Novodisk en ik denk niet dat die aldoor op dezelfde plek op mijn benen ligt.
  Ik heb, tot nu toe, gewoon de kaart gebruikt en op maandag in het maandagrondje geprikt etc.
  Dat is dus een week per been.

  Ik volg inderdaad naald inbrengen snel, spuiten zelf langzaam.
  Ik duw het per 2 eenheden naar beneden.

  Sinds de infiltraten (wist niet dat die zo heten) vermijd ik dat een spuitrondje over een infiltraat valt.
  Maar er blijft zo niet zoveel been over, want de infiltraten zijn langwerpig.
  De huid van mijn (boven)benen is ook niet echt in goede conditie en daar helpt geen smeren met (lanette)creme o.i.d. tegenaan.
  De huid van de buik is in veel betere conditie.
  Ik heb 5mm naalden gekregen en die zijn misschien geschikter voor de buik?

  Ik vind het een fijn idee dat ik hier gewoon kan vragen.
  Want ik krijg toch het idee dat dvk’s alleen in waarden zijn geïnteresseerd.
  De vorige was ook zo.

 • Ik gebruik Bepanthol al jaren om de plekken in te smeren en werkt zeer goed. (word veel gebruikt om kleine kinderen de billen in te smeren).En uw blauwe plekken of rode zijn zo verdwenen.Maar je moet ook roteren met te spuiten. Het gemakkelijkste is eetrst rechts en dan links.
  En wanneer je het zo doet heb je geen enkele problemen meer.
  Gr. Augustjan.

 • @augustusjan
  dank je wel voor je reactie.
  Ik roteer wel degelijk de spuitplekken. Ik maak gebruik van de rotatiekaart zoals die eerder in dit draadje is getoond.

 • let er wel ook op dat je rustig spuit, als je pen klikjes maakt dan kun je daar het tempo mee bepalen, als je als een Russische verpleegster alles erin ramt ;-) dan spuit je weefsel snel kapot en krijg je sneller bulten.

  • @markpompje; daar moest ik om lachen, die opmerking van de “Russische verpleegster” die alles in één keer er in ramt. Heerlijk humoristisch. ;)

 • @markpompje..dank je wel voor je reactie.
  Inmiddels heb ik door dit draadje geleerd dat je langzaam moet inspuiten. Ik was zelf ook op het ritme van de klikjes te gaan.

  Had ik nog een vraagje. Ik heb een naaldencontainer voor de lancetten en naaldjes van de pen.
  Maar wat doen jullie met lege pennen? Ik heb er nu 1 leeggespoten en die staat nu rechtop in de naaldenpot. Plan is om die t.z.t. met de volle naaldenpot in te leveren. Ook al zit er geen insuline meer in de pen, het lijkt me toch niet veilig om dat gewoon bij het plastic afval te doen?

  • Ik wilde een lege pen bij de apotheek inleveren en toen werd me gezegd dat ik die wel gewoon in de afvalbak mocht doen.
   Maar nu ga ik binnenkort op vakantie en ik wil niet de naaldencontainer meenemen voor de gebruikte naalden en lancetten, klopt het dat er soort van etui is waar ik tijdens mijn vakantie gebruikte naalden etc. in kwijt kan?

 • @ Chaim; De ziekte is al irritant vervelend genoeg (om het maar netjes te zeggen) en als onze tips en tricks kunnen helpen. Dan delen wij die graag.

  De lege pen kan je gewoon inleveren bij apotheek lijkt mij. Ik gebruik de pennen met patronen, probeer zo ook milieubewuster bezig te zijn. ;) Dus hiermee kan je helaas niet echt adviseren.

  Na je berichten te hebben gelezen is mijn vermoeden dat je alléén prikt in je benen? Zijn mijn vermoedens juist?

  Zoals Augustusjan ook schrijft rotatie is van essentieel belang voor het goed houden van het onderhuidsbindweefsel. Je kan ook proberen te injecteren in de plaatsen die ik aangaf in mijn 10 mei jl.
  Ik spoot vroeger alleen maar in mijn benen. Waarom? Dit was gemakkelijker en was minder gevoeliger. Totdat ik bemerkte aan de waardes dat de insuline niet meer goed werd opgenomen.
  Ben toen nog meer gaan rouleren en pak nu de eerder genoemde plekken. Mijn buik sloeg ik vroeger over, vond het geen prettig gevoel. Daar ben ik geheel van afgestapt.

  Met betrekking tot de lengte van je naald. De 5mm gebruik je voor je benen omdat daar minder vet op zit dan bij je buik? (Klinkt hard en onaardig, maar zo is het absoluut niet bedoeld.)
  Om te kijken hoe je lichaam reageert kan je het proberen met een 5mm naald. Mijn advies zou zijn om het eerst te overleggen van de DvK en kijken hoe die daar op reageert.
  Mijn vermoeden is, puur afgaand op de berichten, is dat een een 6mm mogelijk geschikter zou zijn. Maar zoals eerder gezegd; overleg eerst met de DvK.

  Met betrekking tot de DvK en sommige dokteren; zolang de waardes goed zijn is het goed. Want dat is meetbaar. Hoe jij je voelt is van ondergeschikt belang.
  Kwam vroeger bij een arts en de HbA1C was gezakt naar 11,5. Ik voelde mij goed beroerd en zei dit ook. Zijn reactie was “maar je Hba1C is gedaald.” En lachte toen schaapachtig naar mij.
  Dit zette bij mij zoveel kwaad bloed dat ik voortijdig de behandelkamer ben uitgelopen. De arts kwam achter mij aangerend met mijn afsprakenkaart en zei tegen de receptioniste “maak maar een nieuwe afspraak over drie maanden.”
  Draaide mij om en keek de arts kwaad aan, en reageerde dat ik nooit meer terug kwam. En weer de schaapachtige lach vergezelt van de opmerking dat ik binnen een half jaar terug zou zijn.

  Mijn ouders waren ook niet echt gecharmeerd van de arts en mijn moeder had al contact gelegd met ander ziekenhuis.
  Ben kwaad het ziekenhuis uitgegaan en op de Diabetespoli hebben zij mij nooit meer gezien.

  Succes!

 • @racingbike
  Ik vind veel herkenning in je woorden.
  Je hebt gelijk (gehad). Ik spuit alleen in de beide benen.
  Sinds een paar dagen in de buik, vanwege de spuitplekken.
  Ik heb die nu in de buik ook, maar die zijn wel minder pijnlijk.

  De dvk belt momenteel 1x per week, om te bepalen met hoeveel eenheden ik moet ophogen.

  Zij gaf aan dat ik een keuze moet maken: of in de bovenbenen spuiten of in de buik.
  Dit omdat, volgens haar, de nuchtere bloedsuikerwaarden gaan afwijken. Insuline prikken in de benen geeft de volgende ochtend een andere nuchtere waarde dan in de buik?

  Ik heb nu die 5mm naald.
  En je klinkt helemaal niet onaardig, je benoemt alleen iets wat nu eenmaal zo is.

  Tot vorig jaar was ik altijd netjes op gewicht. Nog geen twee jaar geleden had ik zelfs ondergewicht.
  Stoppen met roken heeft niet geholpen. Prednisolon en Glimeperide ook niet. Ik heb nu een zwemband en ben te zwaar.
  Ik beweeg zoveel mogelijk, maar heb ook een aandoening van de gewrichten en vervroegde artorse (ik ben bijna 57, maar heb het lijf van iemand van 80+ is mij verteld).
  Mijn huid is altijd al een probleem geweest, dus subcutaan spuiten is dan niet ideaal.

  Ik zal morgen nog maar eens vragen of er iets met de naaldjes kan.
  Maar zoals jij ook al hebt ervaren en ik al heb geschreven…het gaat om de getallen, niet om het welbevinden van de patiënt.

  Ik waardeer je imput en heb daar veel aan.

 • Inmiddels weer contact gehad met de dvk (ze is aan meerdere praktijken verbonden, dus vermoedelijk wel een dvk?).
  Die spuitplekken, dat moet ik maar voor lief nemen. Daar komt het op neer.
  Ik spuit nu in mijn buik en in elk geval zijn ze minder pijnlijk, vanwege het vet.

  Ik merk dat ik heel voorzichtig moet zijn met wat ik zeg, want voor je het weet staan er dingen in je dossier die niet kloppen.

  Tot nu toe moest ik twee maal per week met 2 eenheden verhogen.
  Omdat de nuchtere bloedsuikers hetzelfde blijven, vond de dvk nu dat ik toch echt met 4 eenheden tegelijk moet gaan verhogen.
  Toen ik dat bevestigde zei ze: “ja, maar u wilde maar met hele kleine stapjes tegelijk verhogen”. Dat heb ik nooit gezegd.
  Waarom zou ik? Ik heb totaal geen verstand van wat verantwoord ophogen is, daar heb ik een dvk voor.
  Het enige wat ik aangegeven heb is dat ik hypo-gevoelig ben en ze vaak niet voel aankomen.
  Daarom heeft ze voor Levemir en niet Insulatard gekozen.

  Ik merk dat er (niet alleen met deze dvk) gewoon heel slecht naar patiënten geluisterd wordt.
  Ik begrijp dat behandelaars onder een hoop druk staan, dat er te weinig tijd is etc.
  Maar daar schiet je als patiënt niets mee op.
  Ik heb ook al eerder gemerkt dat behandelaars graag hebben dat je zelf op zoek gaat naar informatie, want daar hebben zij geen tijd meer voor.

  Ik heb op dit forum al meer geleerd over insuline spuiten dan van de twee afspraken met de dvk en de wekelijkste “praatjes”.

  Wat me vooral ergert is dat er gereageerd wordt alsof jij de eerste met problemen bent.
  De dvk had nog nooit van die spuitplekken gehoord. Wat is dat dan toch voor kolder.
  Als er nu gezegd wordt, dat kan helaas een bijwerking zijn van insuline spuiten, dan weet je dat en dan is het verder ook klaar.

  De naalden waren goed, zei ze. Die zijn geschikt voor hele magere personen en dat was ik niet. Nee…dat weet ik.

  Afijn..genoeg gezeurd.

  Ik zit nu op 32 eenheden en er is nu gesproken over ook kortwerkende bij te gaan spuiten.
  Daar zie ik tegenop. Nog meer spuitplekken, hoewel ik ze van de Novorapid nooit gehad heb.
  Maar vooral tegen de hele dag bezig zijn met de diabetes.
  Bloedprikken, insuline spuiten, op elke gram eten letten.
  Ik heb diabetes, ik ben geen diabetes.

  Ik zie zo ontzettend op tegen koolhydraat beperkend eten.
  Als ik lees wat mensen allemaal moeten doen en nalaten om daaraan te voldoen.
  En ook allerlei voedingsmiddelen die volgens mij veel duurder zijn dan normale.
  Ik kan een maximum van 5 euro per dag voor 2 personen besteden.
  Dat gaat niet lukken met spelt dit en spelt dat en speciale rijst en weet ik veel wat.
  Als ik zie wat voor prijzen ze in de natuurwinkel hier vragen voor van alles en nog wat?
  Dan mag ik mijn budget wel verdubbelen.
  Want dan moet ik een speltbrood voor mezelf kopen en een gewoon brood voor mijn partner.
  Twee maaltijden koken, want mijn partner wil gewoon kunnen eten.
  En al die adviezen, tips, menu’s, afraders en moeters.
  Ik rook niet meer, ik drink geen alcohol of fris, alleen koffie/thee/water.
  Ik houd niet van vet of zout, ik eet geen rood vlees, alleen kip of vis.
  Ik eet mager beleg op brood.
  Ik heb dat al eens eerder gedaan met koolhydratenbeperkt eten en toen bleek ik niet genoeg energie binnen te krijgen.

  Help!

 • @Chaim; sorry voor mijn verlate reactie. Mijn bloedjes lagen in de “kelder.” (oftewel, aandelen Coca Cola met suiker kan je veilig kopen..)

  Ik heb je beide reactie gelezen, en na je laatste reactie zou mijn advies zijn: wegwezen bij haar. Ik vind haar houding niet professioneel.
  De spuitplekken moet je maar voor lief nemen. Makkelijk praten als zij ze niet heeft en dus ook niet voelt hoe het is.

  Ik heb op internet je insuline Levemir opgezocht. Zie daarvoor onderstaande link.

  De bijwerkingen die jij hebt komen vaker voor. Omdat er meerdere insulinesoorten zijn met nagenoeg dezelfde bijwerking als Levemir zou ik mijn advies zijn om te veranderen van insuline.

  Na het lezen van je tweede verhaal begin ik toch te twijfelen aan de vakbekwaamheid van de DvK. Je gebruikt de 5mm naalden (een van de kortste naalden die er zijn.)
  De 5mm naalden zouden ook goed zijn om in je buik te prikken, terwijl je daar naar mijn gevoel minimaal 6mm nodig hebt.
  Wat mij het meeste stoort is dat zij totaal geen rekening houdt met jouw ervaringen.

  Je mag alleen maar prikken in je benen, alleen daar krijg je de infiltraten. Mijn sterke vermoeden is dat je lichaam allergisch reageert op een van de bestanddelen van de insuline. Als gevolg van de infiltraten wordt de insuline slechter opgenomen. De bloedsuikers blijven dus te hoog.
  Zoals je schrijft krijg je ook de infiltraten in je buik. Is het nooit bij de DvK opgekomen dat je een allergische reactie hebt op de insuline?

  En als optie kreeg je voorgeschoteld; ga maar meer eenheden prikken?!! In mijn ogen is dat NIET de oplossing. Zoals ik het zie zal de Levemir insuline vervangen moeten worden.

  Een DvK die nog nooit van spuitplekken had gehoord? Uit welke eeuw stamt zij? Ohh, wacht of is zij iemand die alles “leert” uit de boekjes, maar alleen niet weet hoe ze dat moet toepassen?

  En nee, jij bent niet de enige die problemen heeft met de Levemir insuline. “Sla” internet er maar op na.

  Overleg anders met je arts en kijk of je doorverwijzing voor het ziekenhuis kan krijgen. Zoals het nu gaat, gaat het absoluut niet goed. En dat idee van insuline verhogen gaat niet werken. Simpelweg omdat de DvK de infiltraten eenvoudig negeert.
  Klinkt waarschijnlijk ongelofelijk hard wat ik nu zeg; maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de DvK gefrustreerd is omdat de Bloedjes niet zakken. Ze moet en zal winnen dus “vergeet” ze jouw klachten.
  Mijn instelling is altijd al geweest; problemen dien je bij de wortel uit te roeien.

  Op dit moment bestuurt Diabetes je leven en jij mag kijken hoe dat gaat. Je bent eigen gevangene van je eigen lichaam. Zolang je die insuline blijft spuiten ben ik bang dat het een erg lange weg kan worden.
  =

  Ik heb vroeger ook verschillende insulinesoorten gehad. En sinds 13 jaar spuit ik als langwerkende insuline Lantus. En deze werkt bij mij perfect. Voor de maaltijden gebruik ik Humalog. Dit houdt in dat ik meerdere keren per dag moet prikken (minimaal 4 keer.) Aan de andere kant ik heb wel meer vrijheid in het eten van de maaltijden.
  De Lantus moet wel iedere dag op dezelfde tijdstip gespoten worden; lastig als je ergens druk mee bezig bent. Maar goed.

  Wellicht heb je hier wat aan:

  “>
  ==
  Je scheef dat je huidproblemen hebt; ben je al bij een dermatoloog geweest? Misschien dat hij je kan helpen?

  Heel veel succes!

 • @racinbike
  Wil je alsjeblieft geen sorry zeggen voor een “laat antwoord”? :-)
  Ik ben heel erg blij met jouw imput en ervaring. Wanneer die ook komt en of die wel komt, want een verplichting is het ook niet, toch? :-)

  Ik kom later op je uitgebreide bericht terug. Maar dank je wel voor alle energie die je in reageren steekt.

  • Ok..ik was moe (heb ook chronische vermoeidheid en cognitieve problemen) en dan gaat reageren niet meer zo goed. Erfenisje van een beroerte.

   Voel jij je nu weer beter na een aanval op de Coca-Cola aandelen?

   En nee, jij bent niet de enige die problemen heeft met de Levemir insuline. “Sla” internet er maar op na.
   Heb ik gedaan. Is inderdaad veel voorkomend. Maar de adviezen verschillen. Van inderdaad maar accepteren tot misschien allergische reactie.
   De dvk wilde nog niet wisselen van insuline, omdat ik pas een maandje bezig ben.

   Zoals het nu gaat, gaat het absoluut niet goed. En dat idee van insuline verhogen gaat niet werken. Simpelweg omdat de DvK de infiltraten eenvoudig negeert. Klinkt waarschijnlijk ongelofelijk hard wat ik nu zeg; maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de DvK gefrustreerd is omdat de Bloedjes niet zakken. Ze moet en zal winnen dus “vergeet” ze jouw klachten.
   Het enige positieve dat ik kan ontdekken is dat mijn nuchter bloedsuikers wel stabiel zijn, zij het te hoog.
   Ik heb me de afgelopen maanden knap ziek gevoeld en ik voel me nu een stuk beter.
   Maar rond de 13 is gewoon te hoog. De dag moet dan nog beginnen. Het laagste wat ik krijg is 11.8 mmol/l.
   En ja..de nummertjes. Ik moet rond de 8 zitten van haar. Ik krijg ook de indruk dat ze het lastig vind dat ik niet sneller zak.
   Ik denk dat ik zelf maar eens ga prikken voor het slapen gaan, voordat de insuline kan gaan werken. En dan zien of het daalt in de nacht.

   Op dit moment bestuurt Diabetes je leven en jij mag kijken hoe dat gaat. Je bent eigen gevangene van je eigen lichaam. Zolang je die insuline blijft spuiten ben ik bang dat het een erg lange weg kan worden.
   Dat ben ik helemaal met je eens en dat ben ik dus niet. Ik heb nog meer chronische grapjes en ik heb werken op moeten geven.
   Maar ik weiger om ondergeschikt te zijn aan mijn aandoeningen. Nu beheerst de diabetes mij, in plaats van andersom.
   Als ik ook nog eens koolydraatarm moet gaan eten, dan word ik helemaal een slaaf. En ik ben er niet van overtuigd dat dat het antwoord is.
   Ik ben ook van mening dat ik zo nog een hele lange weg te gaan heb.

   De Lantus moet wel iedere dag op dezelfde tijdstip gespoten worden; lastig als je ergens druk mee bezig bent. Maar goed.
   Ik spuit de Levemir ook op hetzelfde tijdstip en neem de Glimeperide ook op hetzelfde tijdstip. Ik zet gewoon een alarm op mijn mobiel voor dat soort dingen. En dan laat ik alles vallen tot ik het gedaan heb. Anders vergeet ik het gewoon.

   Je scheef dat je huidproblemen hebt; ben je al bij een dermatoloog geweest? Misschien dat hij je kan helpen?
   Ik heb al huidproblemen sinds ik een baby was. Daar is in de 60-er jaren al van gezegd dat daar verder weinig aan te doen is.
   Na de overgang is de huid heel droog geworden en daar helpen geen smeersels tegenaan. Mijn huid is net perkament. Het zij zo.

   Ik hoop dat anderen iets kunnen meenemen van deze discussie.

   @racingbike steekt veel tijd in mij antwoorden en ik in het reageren daarop.
   Ik hoop daarmee anderen die zich in mijn verhaal en de ervaringen van @racingbike herkennen, ook een stukje op weg te helpen.
   Daar zijn we hier tenslotte voor.

 • @ Chaim; bedankt voor je begrip. Of ik dit jaar nog een dividend uitkering krijg van Coca Cola, denk het niet. Toch blijf ik hoop houden. ;)
  ==
  Om terug te komen op de te hoge nuchtere waardes; dit is frustrerend. Hoe laat spuit jij s’avonds de insuline?
  Heb je al geprobeerd om het op een ander tijdstip te injecteren?

  Mijn ervaring met de Lantus is dat ik eerst s’ochtens ook te hoog wakker werd. Na puzzelen en overleg met de DvK is besloten om de Lantus in plaats van 22:00 uur te spuiten nu om 18:30 uur te spuiten. Ik was er op voorbereid dat ik niet direct resultaat zou zien, maar na een week zag ik wel mooiere waardes nuchter.

  Mijn ervaring is wanneer mijn nuchtere bloedjes te hoog liggen is de start niet optimaal en dat werkt door.
  Het vervelende is dat ieder mens anders reageert op de medicatie en daarom kan je ook niet zeggen spuit de insuline maar zo laat want dan gaat het goed.

  Ook toen ik op de Lantus werd ingesteld had de vorige DvK gezegd dat ik minder insuline nodig had, en zij stelde voor om maar gelijk 4E minder te gaan spuiten.
  Dit heb ik niet gedaan omdat ik zeer scherp op de insuline reageer. Het duurde “wat” langer (veel hypo’s tot gevolg ;( ) maar nu 13 jaar later ik heb echt mooie nuchtere waardes (tussen 5-7 mmol/l) En daar ben ik trots op.

  Okay soms een uitschieter, maar als ik daar een verklaring voor heb dan heb ik daar meer vrede mee dan wanneer de boel zonder aanwijsbare oorzaak uit de klauwen dreigt te lopen.
  En overal leer je weer van.
  ==
  Dat je je maanden knap beroerd hebt gevoeld is logisch. Je lichaam moest alles wat je at en dronk “verwerken”.. alleen de “sleutels” (insuline) was zeer sporadisch aanwezig. Alle gegeten voedingsmiddelen bleven je bloedbaan aanwezig. Het kwam niet in de cellen en spieren terecht met (veel) te hoge bloedsuikers tot gevolg.
  Je lichaam reageert wel op de insuline, alleen met minder prettige neveneffecten. Dat je je daardoor beter voelt dan voorheen is logisch.

  Als ik zo je berichtgeving lees denk ik het tijdstip waarop je de insuline spuit ook een mogelijke oplossing kan zijn.
  Het geopperde idee van de DvK vind ik te riskant, om gelijk maar met een paar eenheden te verhogen. Je lichaam (ieder lichaam) heeft tijd nodig om zich op de medicatie in te stellen. En bij de een gaat het sneller dan bij de ander.
  Behalve dat; je voelt de hypo’s nauwelijks aankomen.

  Heb je een schema waarin je de werkingstijd van de Levemir insuline kan bekijken? Het is wel puur indicatief, maar het kan een hulpmiddel zijn. Anders de fabrikant aanschrijven.

  ==
  Als ik iemand kan helpen met het geven van advies en mijn ervaringen dan zal ik dat niet nalaten. Diabetes is zeer vervelend genoeg (netjes uitgedrukt) en onbegrip er over leeft volop.
  Zeker wanneer het niet aan de buitenkant zichtbaar is, dan zijn de vooroordelen vaak niet mis. En door middel van mijn (bescheiden) bijdrage hoop ik een positieve bijdrage te kunnen leveren.

 • Hoi Racingbike.
  Ik heb een beeld van iemand met een handbike :-)

  Je mag zeker trots zijn op je nuchtere bloedjes.
  Daar heb je een lange, hypoglycemische, weg voor afgelegd. :-(

  Ik hoop dat mijn dvk niet gaat vasthouden aan 5 mmol/l, want voor mij is dat een waarde waar de hypo begint. De dvk weet dat. Ik voel me het best rond de 7 mmol/l.

  Hoe laat spuit jij s’avonds de insuline?
  Heb je al geprobeerd om het op een ander tijdstip te injecteren?

  Ik spuit om 22.00 uur, omdat de dvk dit wil.
  Zij vindt het te vroeg voor wijzigen.
  Op zich is het, denk ik, geen verkeerde tijd. Ik ga om 22.30 uur naar bed en moet vanaf 22.00 uur trouwens toch nuchter blijven voor de bloedjes, ’s ochtends.

  De dvk heeft Levemir aangeraden vanwege de stabiele werking. Dit in verband met de gevoeligheid voor hypo’s en die te laat aanvoelen.
  Levemir® (insuline detemir) is een basaal analoog met lange werkingsduur. Levemir® heeft een gelijkmatige werking met verminderde intra-individuele variabiliteit in de nuchtere glycemie. Het effect van de insuline is dus minder variabel van injectie tot injectie. De gelijkmatige verlengde werking leidt ook tot het minder vaak optreden van nachtelijke hypoglycemieën.

  Op basis daarvan zou ik zeggen dat het misschien geen verkeerde keuze is.

  De afgelopen dagen begonnen de bloedjes wat te zakken. Ik zat zelfs onder de 10.
  Vanmorgen weer terug naar 11. En zo blijf je bezig. :-)

 • Hoi Chaim;

  Nee hoor, ik heb een racefiets. En dat heeft mij goed geholpen met de problemen waar ik mee worstelde.
  Zoals ik het omschrijf ” lekker de problemen en zorgen van je aftrappen, en nieuwe inspiratie opdoen.”

  Ik spuit de Lantus om 18:30 uur (okay, 18:38 uiterlijk, anders merk ik het in de werking van de insuline als ik nog later spuit.)
  De reden hiervoor was dat ik nuchter niet lekker wakker werd (waardes rond de 15.) Via de bekende weg van “vallen en opstaan” heb ik ontdekt dat 18:30 uur bij mij goed werkt.
  Uiteraard check ik voor het slapen gaan nogmaals. Is ‘ie dan prima, anders neem ik maatregelen.

  Je schreef dat je om 22:30 jezelf “overgaf” aan Morpheus armen (God van de Dromen). Hoe is je waarde voordat je gaat slapen?
  Ik heb van mijn DvK geleerd dat wanneer hij rond de 8.0 mmol/l ligt dat dat een goede waarde is om de nacht in te gaan.
  Daarnaast “luister” ik ook naar de signalen van mijn lichaam. Ik heb recentelijk ervaren dat de meter een waarde van 8 aangaf, maar toch een 0.5 E bij spoot. Dit omdat ik heel sterk de indruk had dat hij ging stijgen.

  De volgende ochtend had ik een waarde van 6,5.

  Mij is geleerd dat wanneer je een waarde tussen 5-7 hebt dat je dan optimaal bent ingesteld. Echter dat is de globale meting. In mijn optiek verschilt dit van persoon tot persoon. Ik voel mij het beste met een waarde van 6,5. (Ligt niet ver bij jouw waarde vandaan ;) )
  En volgens de officiële regels is er sprake van een hypo wanneer de waarde lager is dan 3,5.
  Echter in 2014 had ik de jaarlijkse “APK” en toen kreeg ik van de internist te horen dat hij een hypo pas een hypo vindt wanneer ik zelf niets meer kan doen…..

  Het (vele) sporten wat ik doe en altijd heb gedaan heeft zeker hier toe bijgedragen. Ik reageer namelijk sterk op de insuline. En dat is ook de reden dat ik een pen gebruik (de zogenaamde “kinderpen” die per 0,5 E ingesteld kan worden.)

  Het is knap irritant dat je nauwelijks grip krijgt op de bloedjes. En dat vréét energie. Zeker omdat je, zoals eerder aangegeven, Diabetes bepaalt wat je mag/kan doen. Jij hebt niet de regie over jouw leven in handen.
  En dat vreet ook mentaal aan je. Heb je misschien al gedacht om een psycholoog raad te plegen?
  Ik heb er baat bij gehad.

  Toen je bloedjes begonnen te zakken, waar had je de vorige avond geprikt? In je been?
  Ben je al begonnen met je massageapparaat om je benen te masseren? Misschien dat dat een oorzaak geweest kan zijn?

  Het probleem is dat de werking van de insuline per persoon verschilt. Wat bij jou goed werkt kan bij een ander te sterk werken, of er treden verschijnselen op van allergische reacties.

  Een mogelijke andere oplossing is kortwerkende insuline, maar daar gaat niet mijn voorkeur naar uit. Dit vanwege de werking (kort maar krachtig) en voordat je het weet heb je een (flinke) hypo te pakken.

  Ik ben benieuwd naar je waarde voordat je jezelf overgeeft aan Morpheus armen.

  Succes!

 • @racingbike
  Mijn dvk is alleen geïnteresseerd in mijn nuchtere bloedjes.
  Ik heb zelf nu ingesteld dat ik op de avonden dat ik de eenheden weer verhoog, ik ook de waarden voor het slapen gaan check.

  Ik heb dat nu twee keer gedaan.
  De eerste keer kwam ik op 15.4 mmol/l uit en gisteren op 16.7 mmol/l.
  Ik heb deze week meer pijn en meer stress gehad.
  Ik heb niet iets speciaals gegeten of “gezondigd”, maar eten heeft niet zo heel veel invloed bij mij. Pijn, vermoeidheid en stress des te meer. Ik heb ook altijd wel ergens een onstekinkje. Allemaal hulpmiddelen om de bloedjes op te jagen :-)

  Vandaag belt de dvk weer, maar ik verwacht daar niet meer van dan dat ik nu zelf 3x in de week of vaker de insuline mag verhogen.

  Ik zie heeeeeel langzaam een dalende tendens in mijn nuchtere bloedjes.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.