Home Forums Autorijden en CBR Standpunt DVN

Standpunt DVN

Hallo luitjes!

Wat is het officiële standpunt vanuit DVN rondom het melden van je diabetes bij het CBR? Ik merk dat er een paar verschillende verhalen de ronde gaan als je diabetes hebt gekregen na het behalen van je rijbewijs.

1. Bij verlenging moet je het melden, waardoor je rijbewijs vanaf dat moment ook maar met 5 jaar verlengd wordt.
2. Bij verlenging hoef je niets te melden. Maar als je het niet doet en je krijgt een ongeval, dan ben je de Sjaak als iemand met Diabetes. De verzekeraar keert namelijk niets uit, omdat je verzwegen hebt diabetes te hebben.
3. Bij verlenging hoef je niets te melden. Bij een ongeval keert ook gewoon de verzekeraar uit.
4. Zijn er nog andere alternatieven?

Graag verneem ik het standpunt van DVN voor deze situatie. Ben je verplicht om te melden dat je diabetes hebt gekregen bij het verlengen van je rijbewijs? En wat zijn volgens de DVN de gevolgen als je het niet meldt?

 • Hallo IkHebEenVraag

  Je kunt het standpunt van DVN hier lezen: dvn.nl/leven-met-diabetes/autorijden . Onderaan bij Veelgestelde vragen staat de vraag ‘Ik heb pas diabetes gekregen nadat ik mijn rijbewijs haalde. En nu?’. Het antwoord kopieer ik hier even voor je, omdat dit jouw vraag beantwoordt:
  Voor het verlengen van het rijbewijs is geen keuring nodig als je reeds in bezit was van het rijbewijs toen je diabetes kreeg. Bij verlenging van het rijbewijs hoef je geen medische verklaring meer in te vullen, dus het CBR weet niet dat je diabetes hebt als je het kreeg nadat je je rijbewijs haalde. Je bent in dat geval ook niet strafbaar. Dat zou wel zo zijn als je de Gezondheidsverklaring niet naar waarheid invult. Dus geen verplichte verklaring = geen verplichte melding. Het is voor de verzekering ook niet vereist. Je dient dus zelf te bepalen of je wilt melden dat je diabetes hebt.

  Als je echter een rijbewijs met aantekening hebt (omdat er al sprake was van diabetes toen je het rijbewijs voor de eerste keer kreeg) is er elke 5 jaar een keuring nodig.

  Groetjes, moderator ^IO

  • inahbp

  Ontzettend goed dat je deze vraag stelt IkHebEenVraag, omdat er nogal wat onzin verhalen op internet te vinden zijn over rijbewijs, het al dan niet melden van nieuwe aandoeningen bij het CBR en eventuele gevolgen van het niet melden in verband met verzekeringskwesties.

  Lees goed het antwoord van de moderator ^IO want dat is helemaal juist! Het CBR wil je grasg doen geloven dat je problemen krijgt met je verzekering als je je NIET (vrijwillig) meldt. Dat weet ik omdat tweets van webcareCBRvgraag in het midden laten of je problemen met je verzekering krijgt. Dat krijg je NOOIT, omdat de verzekeraar kijkt naar het LAATSTE oordeel heeft gegeven over je rijgeschiktheid: als je dus ooit rijgeschikt bent bevonden, ben je dat nu nog steeds, tenzij je een aantekening hebt gekregen waardoor je om de vastgestelde termijn opnieuw moet aantonen dat je volgens de regeling eisen rijgeschiktheid 2000 geschikt bent om te rijden.

  Vul NOOIT vrijwillig die Gezondheidsverklaring in, tenzij je met epilepsie te maken hebt!

  Naast vermeende “verzekeringsperikelen” rondom autorijden met een aandoening, kun je ook te maken krijgen met het strafrecht. Je mag namelijk niet de verkeersveiliheid in gevaar brengen volgens de wet. Patienten met een epileptische aanval krijgen te horen van hun arts dat ze na de aanval een jaar of zes maanden niet mogen autorijden (hangt er van af of er al eerdere aanvallen hebben plaatsgevonden en wanneer deze plaatsvonden, mocht je het fijne ervan willen weten, lees hier: https://wetten.overheid.nl/BWBR0011362/2018-07-01#menu ). Als de bestuurder dat niet opvolgt, kan hij/zij daar strafrechtelijk voor worden vervolgd (zie https://www.ad.nl/binnenland/twee-jaar-cel-voor-vrouw-die-epilepsie-verzweeg-en-twee-mensen-doodreed~a1b09f16/ ,maar ook https://www.cbr.nl/web/file?uuid=cff66041-e757-4d8b-8e7f-cda36feaa72f&owner=d214f7b5-5ce0-48dc-a521-4ef537c9d232&contentid=357). ECHTER: bij diabetes welk type dan ook ligt het niet zo simpel (zie https://www.parool.nl/amsterdam/automobilist-aanrijding-centraal-station-niet-vervolgd~a4563748/, maar ook http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/extrapage/richtlijnen-diabeteszorg-en-preventie/). Dat komt omdat het maar zeer de vraag is of het hebben van diabetes welk type dan ook leidt tot meer verkeersongevallen dan bestuurders die dat niet hebben. De wetenschappelijke literatuur is er nog niet helemaal uit: sommige studies zeggen dat er een licht verhoogde kans is op verkeersongevallen, andere zeggen dat er juist een licht verminderde kans is op verkeersongevallen.

  In elk geval heeft onze wetgever (lees: het ministerie van Infrastructuur) er keer op keer adviezen van de Gezondheidsraad om bepaalde aandoeningen verplicht te laten melden en advies van het Openbaar Ministerie om het melden van epilepsie verplicht te stellen genegeerd. Dus ZO belangrijk is het melden van aandoeningen dan ook weer niet volgens de wetgever!

  Blijft natuurlijk een rare (zeg maar gerust DISCRIMINATOIRE) situatie over: mensen die al voordat ze het rijbewijs haalde of konden halen al diabetes hadden zitten voor de rest van hun leven opgescheept met de administratieve lasten van moeten aantonen dat ze rijgeschikt zijn, terwijl bestuurders die pas na het behalen van hun rijbewijs diabetes kregen gewoon hun rijbewijs kunnen verlengen zonder dat zij gekeurd worden.

  Dat riekt naar discriminatie, maar is het wettelijk gezien NIET, omdat we in Nederland hebben afgesproken dat er alleen sprake kan zijn van discriminatie als de WET verbiedt te discrimineren en dat doet de Nederlandse wet dus niet als het gaat om rijgeschiktheid!

  Mijn advies is dus: meld NOOIT vrijwillig aan het CBR dat je diabetes hebt!

  Ik heb al deze “wijsheid” opgedaan omdat ik zelf slachtoffer ben geworden van de absurde wetgeving rondom rijgeschiktheid in Nederland, zie https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2017067 voor mijn geschiedenis.

  En volg #cbrgate op Twitter.

  • Ben42

  Let op!
  Wees voorzichtig met het lezen van het bovenstaande, een en ander is afhankelijk van voor welke voertuigen je rijbewijs geldig is.

  Voor een rijbewijs met C en/of D bevoegdheid gelden veel strengere eisen. Zelfs bij het besturen van een gewone auto gelden voor deze rijbewijzen dat diabetes wel gemeld moet worden. Een optie is dan om de C en/of D bevoegdheid te laten verwijderen.

  Ook dit bericht verteld niet het complete verhaal.
  Ben

  • wipama

  Ik heb bij het verlengen van mijn rijbewijs het advies gekregen om alles wat vanaf categorie C aangekruist stond te laten vallen. Hoefde ik geen keuringen en een hoop geld uit te geven. Kon zonder problemen categorie AM en B,BE verlengen. Meneer Ben er is niets aan de hand met het lezen van de opmerkingen van inahbp. Laat U zich niet bang maken. Was zelf taxi chauffeur ten tijde van het verlengen van mijn rijbewijs.

 • Naar aanleiding van dit onderwerp nog eens naar mijn rijbewijs gekeken, ik heb het een jaar of 2 geleden verlengd inclusief al het keuringsgedoe wat we wel kennen ondertussen…
  Toen zag ik tot mijn verbazing dat mijn rijbewijs 10 jaar geldig is, van 2017 tot 2027, helemaal blij
  Tot dat ik ook eens op de achterkant keek…. alleen het AM (brommerrijbewijs) is tot 2027 geldig, mijn B rijbewijs maar tot 2022… :(
  Dus let goed op de geldigheid van je rijbewijs, die staat niet alleen op de voorkant…

 • Allen bedankt voor jullie reacties. Een kleine toevoeging die de situatie mogelijk veranderd: toen ik mij rijbewijs haalde, had ik geen diabetes. Ik moest echter wel een van de andere vragen positief beantwoorden, waardoor ik op dat moment wel een medische keuring bij de oogarts moest onder gaan, ivm een operatie aan mijn ogen als kind. De desbetreffende oogarts heeft toen aangegeven dat er geen beperkingen waren en ik niet meer opnieuw gekeurd hoeft te worden als ik mijn rijbewijs ga verlengen. Ik weet nu alleen niet of ik om deze reden alsnog toch een eigen verklaring in moet vullen bij het verlengen van mijn rijbewijs. In dat geval lijkt het me namelijk niet dat ik onder het stempel diabetespatiënt uit kan komen bij het CBR…

 • Als het cbr eenmaal weet dat je diabeet bent en hun er een aantekening van hebben gemaakt ben je voor de rest van je leven genaaid.

  Maar in jouw geval weten ze het niet, en er is aangegeven dat je niet meer gekeurd hoeft te worden voor je ogen, dus ik zou lekker geen slapende honden wakker maken.

   • Rudolf

   Is dat wel zo?

   Volgens mij is het wettelijk mogelijk een verzoek in te dienen je medische dossier bij instanties te laten vernietigen. Dus ook bij het CBR. Dit in het kader van de privacywet.

   Ik ben destijds vanwege rijbewijs C (verlenging) ook gekeurd wat verplicht was en sta nu dus als diabetes (type 2, prima stabiel onder controle) geboekt. Mijn rijbewijs C is nu maar drie jaar geldig en het B-rijbewijs ook maar vijf jaar, wat gewoon belachelijk is.

   Ik heb nu al besloten bij de eerstvolgende verlenging mijn C-rijbewijs te “parkeren” en dus niet meer te verlengen. Ik heb geen zin in peperdure zinloze keuringen terwijl alles gewoon bekend is bij huisarts e.d. Maar ook gewoon omdat het je reinste flauwekul is, zeker bij mensen met type 2 met tabletten die nog nooit een hypo o.i.d. hebben gehad.

   Maar het vervelende is dus dat je tegenwoordig ook bij het B-rijbewijs die hele molen moet doorlopen met honderden euro’s aan kosten, een hoop tijd en ergernis.

   Is er dus geen mogelijkheid je dossier bij het CBR te vernietigen zodat je bij de eerstvolgende verlenging weer met een “schone lei” begint en je gewoon “nee” op de gezondheidsverklaring kan invullen? En kom nou niet met allerlei moralistisch gezever, het is geen epilepsie of andere -voor het verkeer gevaarlijke- aandoening. We weten allemaal dat het voornamelijk geldtrekkerij is met al die door het CBR aangewezen keuringsartsen waarbij je met 10 minuten weer buiten staat… en 200 euro armer. Die waanzin moet gewoon stoppen!

 • Toevallig een bericht ontvangen van het RDW dat mijn rijbewijs binnenkort verloopt:

  Uw rijbewijs verloopt binnenkort. Bij het CBR zijn geen redenen bekend
  waarom u een Gezondheidsverklaring zou moeten invullen. U kunt daarom
  direct bij uw gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.

  Ik ga weet zeker dat ik geen slapende honden wakker ga maken.

  • Hoeveel tijd voor verloop van het rijbewijs kreeg U dit bericht ?

   Grt 6feet10

   • Info op CBR site.

    Herinneringsbrief rijbewijzen.

    De RDW stuurt de rijbewijshouder 19 weken (133 dagen) voor het verlopen van (categorieën van) het rijbewijs een herinneringsbrief.

    6feet10

  • Hunter

  Als iedereen die een nieuw rijbewijs aanvraagt kijkt naar Regeling eisen geschiktheid 2000 die per wet van kracht is, stel ik dat slechts 10% van alle nederlanders ZONDER medische keuring zijn rijbewijs kan verlengen. De rest zou bij eerlijk invullen regelmatig en “ja” moeten aanvinken.
  Wellicht zou hier de controle op handhaving nodig zijn…. zoals de DNB dat verlangt van de ABNAMRO is ook hier sprake van meten met twee maten.

  • inahbp

  Maar de Regeling Eisen Geschiktheid is alleen van wettelijk belang indien een bestuurder een medische keuring moet ondergaan. En of je die medische keuring MOET ondergaan is dus afhankelijk van de informatie waar de overheid (die heeft de taak overgedragen aan RDW en CBR) over beschikt. Er valt dus niet te handhaven!

  De DVN adviseert met je arts in gesprek te gaan, maar de meeste artsen weten niet hoe de vork in de steel zit (lees eens dit artikel: Artikel NtvG )

  Ik blijf bij het standpunt dat je NOOIT vrijwillig aan het CBR moet doorgeven dat je diabetes hebt.

  Nederland is een van de laatste landen geweest die het VN-verdrag Handicap heeft geratificeerd (14 juli 2016). De wijze waarop Nederland rijgeschiktheid heeft geregeld voldoet mijns inziens niet aan het VN-verdrag. Helaas heeft Nederland nog steeds niet het optionele protocol ondertekend, waardoor het nog niet mogelijk is te klagen over bepaalde discriminerende wetgeving in Nederland. Als je hier meer over wilt lezen (in het Engels) zie : UN en EU

  Zodra Nederland het optionele protocol heeft ondertekend leg ik de wetgeving rondom rijgeschiktheid in Nederland voor aan de Verenigde Naties! De DVN heeft nog nooit iets bereikt bij politiek overleg, dus daar verwacht ik niks van.

  Nederland wil over het algemeen altijd het braafste jongetje van de klas zijn en doet zich altijd voor als progressief land, maar als het gaat over gelijke rechten en de behandeling van mensen met een chronische ziekte is Nederland op z’n minst achterlijk te noemen (zie ook vergoedingen van glucose-sensoren).

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.