Home Forums Nieuw met diabetes Starten ze wel eens met insuline bij ontdekken DM2

 • L435

Starten ze wel eens met insuline bij ontdekken DM2

Hoi Allemaal,

Ik heb een tijd geleden al in een topic geschreven dat ik veel was afgevallen maar wel soms het idee had klachten die bij DM2 horen te hebben terwijl m’n waardes nog op het randje zaten.

Nou heb ik de afgelopen maanden vaak meerdere keren per week grote eetbuien gehad (rond de 10.000 kcal per keer en dat regelmatig 2 keer op een dag) In 3 maanden ben ik enorm veel aangekomen en is m’n bmi van 30 weer naar 36 gegaan.

Afgelopen week moest ik bloed laten prikken. Daar kwam dus uit dat ik nu echt DM2 heb en niet zo’n beetje ook zei de huisarts. Nuchter zat ik op 14,9 en m’n HbA1c was 89.
We zijn wel gelijk begonnen met metformine maar de huisarts zei dat we dat snel op moeten hogen maar hij eigenlijk nu al denkt aan insuline, mede gezien mijn eetbuien en die enorme pieken tot 28/29/30 heb na een eetbui. (ooit al eens tussendoor gemeten en ook gister en vandaag)

Is het niet gek om als DM2 net ontdekt is gelijk met insuline te beginnen?
Ik heb van de waardes niet heel veel verstand behalve dat je nuchter onder de 7 moet blijven maar van de hba1c lees ik zoveel verschillende dingen en dat je rond de 40 moet zitten. Ik kan me dan amper voorstellen dat ik op 89 zou zitten want dat is nog meer dan het dubbele. Zou het ook kunnen dat het gewoon niet helemaal klopt?

Dus eigenlijk zijn concreet mijn vragen

1) is het normaal dat een arts nu al over insuline begint?
2) zijn die waardes echt zo hoog of zegt de huisarts dat om me in de mailng te nemen en probeert me zo snel mogelijk af te laten vallen? Ik vind het zo lastig.

Zijn er hier mensen met Dm2 die ook insuline spuiten?

 • Als je DM hebt is onder de 9 goed. Onder de 7 is het als je geen DM hebt.

  Hba1c is zonder diabetes tot 42. Vanaf 48 behandelen met bij DM2 eersf metformine evt in combinatie met andere medicatie.

  Met dit soort binge eating buien zal je arts waarschijnlijk vermoeden dat de metformine niet afdoende zal werken. Zaak dus dat je daaraan gaat werken; zelf of met hulp op wat voor manier ook. Je kunt je met DM 1 of 2 gewoon niet veroorloven om binge eating te hebben.

  Bij DM2 komt insuline spuiten voor, maar niet standaard of meteen. Maar jouw situatie is dus niet standaard. Succes, met insuline kun je ook aankomen, dus hoop dat je daar vandaan kunt blijven. Maar dan moet je doen wat je moet doen. Schouders eronder 👍

  • daven

  Zoveel mensen (lees dokters )zoveel meningen ,persoonlijk zou ik het spuiten zolang mogelijk willen uitstellen !
  Beter is naar de oorzaak van je eetprobleem te zoeken en dit proberen aan te pakken .(alhoewel dit vaak makkelijker gezegd is dan gedaan )
  Ik denk dat het goed is om standaard even 3xdgs metformine te slikken en zonodig bij vreetbuien iets snelwerkend /kortwerkend extra te nemen (bv repaglinide ) Denk dat je hiermee je hba1c al voldoende omlaag krijgt !
  Misschien dat jou dokter hier in mee gaat als je je eetprobleem uitlegt .

  Verder kun je met een aangepast levensstijl ook al heel ver komen !Medicatie moet geen vrijbrief zijn om maar te eten !(Relax ik heb ook vreetbuien :-) )

  sterkte ermee :-)

  • L435

  Bedankt voor jullie reactie. De huisarts weet van de eetbuien en hulp komt. Het speelt eigenlijk al jaren maar ik kreeg het steeds onder controle, viel af en daarna begon het weer maar zo erg als nu heb ik het nog nooit gehad. Ik ga m’n best doen en hoop ook dat het me lukt om van de insuline af te blijven.

 • 89 kan heel goed en het is heel hoog. Iets waarmee je rekening moet houden is dat als je bloedsuikerwaarden beter onder controle komen, je minder koolhydraten uit gaat plassen. Dat doe je op dit moment heel veel en is erg zwaar voor je nieren. Die moeten nu te hard werken, want de enige manieren om bloedsuikerwaarden omlaag te krijgen is door medicatie of uitplassen. Vandaar de dorst en het vele plassen bij onontdekte diabetes. Maar het probleem is dat als je al die koolhydraten niet meer uitplast, ze in je lichaam blijven. Als het er meer zijn dan je nodig hebt, kom je dus aan. Extra lastig in jouw geval. Neem dit mee als je naar je nieuwe hulpverleners gaat, zoals je in je andere bijdrage schreef.

 • Koolhydraten worden in de darmen verteerd, je plast ze niet uit. ☺
  “Hoe worden koolhydraten verteerd door het lichaam? Enzymen in speeksel (amylase) en in de dunne darm breken koolhydraten af tot monosachariden. Hoe snel polysachariden zoals zetmeel worden verteerd, hangt af van hun opbouw. Op de darmwand zitten enzymen die de disachariden splitsen tot monosachariden.” Bron citaat voedingscentrum

 • OK, even een bocht afgesneden. Na de vertering in de darmen komen ze als glucose in het bloed, dat de nieren dan via de urine laten afvoeren.

  • L435

  Ach, hoe je het ook went of keert, ik moet veel afvallen, bewegen en medicatie slikken. Een hba1c van 89 zou kunnen zegge NB jullie en als dat zo is dan is het relatief??? hoog.

  Is er een beetje een gemiddelde waarbij DM2 geconstateerd wordt? Ik lees mensen die nuchter maar net op 7,1 zitten maar ook op 8 of 10 of 12 de diagnose krijgen en die hba1c is helemaal zo verschillend. Ik houd wel van duidelijkheid. Je hba1c is nu….. Dat had moeten zijn……
  Dat is dus overdag gemiddeld…… We moeten nuchter naar ……. En je hba1c moet naar……
  Over 2 weken prikken we opnieuw.

  Stap 1) medicatie … Keer per dag xxx mg

  Als na 2 wkn glucose niet daalt gaan we over op….en als dat niet werkt op. …

  Gewoon een stappenplan liefst met getallen
  .

  Gewoon een stappenplan.

 • Bij gezonde mensen moet hba1c onder de 42 max zitten.
  Behandelen gaan ze vanaf 48.
  89 is hoog maar dat kan met de behandeling ook weer zakken.
  Glucose nuchter onder de 7 voor mensen zonder diabetes en onder de 9 voor mensen mét diabetes.
  14.9 is maar 1 meting. Over de dag door kan dat sterk wisselen afhankelijk van wat je eet maar je streven is onder de 9 en per maaltijd liefst minder dan 3 punten stijgen.

  Ik heb bij diabetesmagazijn.nl een glucosemeter gekocht, prikpen, teststrips en naaldjes. Nog geen 50 euro kwijt en je krijgt 10% korting bij de volgende bestelling.

  Meten is weten dus ik ben dat gaan doen:
  Elke week 1 dagcurve maken: nuchter/voor en na ontbijt/voor en na lunch/voor en na avondeten/voor en na snacks. Na de maaltijd prik je 1.5 tot 2 uur na de maaltijd.
  Dat hield ik bij in een schriftje en schreef op wat ik at.
  Verder neem ik af en toe bij een maaltijd steekproeven ( ervoor en 2 u erna vingerprikken).
  Zo kwam ik erachter dat een appel bij ontbijt niet zoveel stijging gaf maar bv een zuivel wel. Of dat het koolhydraatarme brood van ammerlaan maar 4 gr koolhydraten bevat en dat ik er daar 1 van kan nemen zonder stijging. Met ander brood zit ik zo op de 14.

  Om kort te gaan: je zult samen met de arts maar vooral zélf uit moeten gaan proberen wat werkt voor jouw lijf. Daar is geen kant en klaar plan voor. Het is ook niet: pilletje er in en klaar.
  Je moet ervoor werken en kijken wat kan. Ik ben nu een jaar bezig, het kost echt tijd om veranderingen door te voeren en genoeg informatie te krijgen. Ik heb nog steeds een hoge nuchtere glucose; naar mate de dag vordert zakt het wel goed. Daar ben ik nu mee aan de slag. Gewoon zelf. Maar een hapklare brok kun je helaas niet verwachten.
  Mijn resultaat met mijn medicijn kwam pas na 5 maanden op die sterkte te zitten. Lange adem dus. Ik denk dat je misschien te snel wilt en dat je onderschat hoe grillig het verloop kan zijn en hoe lang het kan duren eer je ingesteld bent . Ga je eerst goed inlezen op fora en op het internet. Lees over koolhydraatarm eten. Koop een kookboek. Praat met je behandelaar en stel vragen waar je op moet letten. Succes

 • Hoihoi, klinkt beetje als bij mij afgelopen januari.
  HbA1c was 98, nuchter 19,7. Ik ben meteen gestopt met de foute koolhydraten en prikte 2 dagen later nuchter al 12,4! Dus de diabetesverpleegkundige hield het bij 1 metformine en ga zo door. Na 2 maanden was mijn HbA1c al 65, na weer 3 47! En drie weken geleden 43 en mocht ik stoppen met de Metformine. Inmiddels dus 15 kilo afgevallen en voel me steeds beter!

  Sterkte en veel succes, no worries, het kán!
  Groetjes Lotje

 • Bij mij riep de vraag in deze thread iets anders op: toen ik met diabetes werd gediagnosticeerd (ca 12 jaar geleden) werd dat direct als diabetes type 2 genoteerd. Wel direct aan de insuline, want ik kwam het ziekenhuis in met een waarde boven de 26 en ik was in twee weken tijd twee maatjes afgevallen (en eetbuien, vreselijke dorst, in slaap vallen bij mijn favoriete serie). Ik twijfelde echter aan die diagnose en ik heb toen aangedrongen op een test om dit te bevestigen. Uit die test bleek ik geen type 2 maar type 1 te hebben. “maakt voor de behandeling niet uit”, zei de internist. Daar ben ik uiteindelijk wel bij weggegaan, zoals jullie waarschijnlijk wel begrijpen.

  • daven

  Raar dat ze meteen met insuline spuiten beginnen met de diagnose dm2 ,of ook weer niet niet de diagnose was immers verkeerd gesteld :-)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.