Home Forums Bloedsuikerwaarden Sterke schommeling glucosewaarden

 • Gevago

Sterke schommeling glucosewaarden

Ik heb al jaren diabetes 2 en was altijd prima ingeregeld. Tot ongeveer 2 jaar geleden, daarna ontregeld. In mijn levensstijl niets veranderd, ook in voedingspatroon niet of nauwelijks. Bewegingspatroon ook nauwelijks iets. Leeftijd nu 70 jaar. Wel iets te zwaar, maar dat ben ik al vele jaren. Naast medicatie voor mijn hart, gebruikte ik 3xdaags metformine 500 mg en Toujeo 38 eenheden (langzaam). Dit alles is compleet veranderd. Nu 65 eenheden Toujeo en minimaal 3 daags Novorapid Solostar bijspuiten. Sinds kort de Freestyle Libre 2 en dat gaf mij een compleet inzicht in wat mijn lijf doet. Eigenlijk niet zoveel. Ook al heb nuchter 7.0 kan ik wel direct 8 eenheden spuiten. Half uurtje wachten en ontbijten. Dan houd ik het binnen de perken. Ik zie nu dat als ik iets eet, de glucosewaarde explosief stijgt en ik voordat ik bedenk iets te gaan eten moet bijspuiten. Nu nog afstemmen hoeveel. Een gebakje moet een keer kunnen, maar hoeveel extra insuline moet er dan bij? Of bij een handje chips etc. Heeft iemand ook deze ervaring en tips?

 • Ik vermoed dat je alvleesklier verder achteruit is gegaan en nog minder insuline is gaan produceren. Het algemene advies is afvallen, meer bewegen en minder koolhydraten nemen, in ieder geval snelle koolhydraten vermijden. Wellicht kan je huisarts een gecombineerd leefstijl interventie programma adviseren?

   • Gevago

   Dank voor deze reactie. Ik houd met heel veel dingen rekening. Geen alcohol, niet roken. Voldoende beweging voor mijn leeftijd. Er is voor de resterende jaren ook nog een kwaliteit van leven. Dat mijn alvleesklier achteruit gaat, is begrijpelijk. Maar die schommelingen traden zomaar uit het niets op en dat vind ik wel vreemd.

  • amr

  Wat zegt je behandelaar?

   • Gevago

   Mijn ingernist vindt het ook vreemd. Is het iets dat komt door Covid vaccinatie? Je wordt ook ouder, zegt de behandelaar. Maar er is toch geen knop, die op 70-jarige leeftijd van A naar B omgezet wordt en glucosewaarden ontregeld? Bloedwaarden zijn goed, keurig tussen de ‘lijntjes’. Blij dat ik nu Freestyle Libre 2 heb. Geeft veel meer inzicht. Conclusie is dat mijn lichaam nauwelijks insuline aanmaakt. Meer bijspuiten dus. DVP streeft naar minimaal 70% over 24 uur binnen de grens, groene vlak Libre2, te blijven. Dit kost moeite, als ik iets extra’s eet. Gaat als een raket omhoog en dan veel bijspuiten om het snel te laten dalen. Het is wat het is. Wordt steeds vervelender.

  • johnny

  Je bent aan de zware kant, dat betekent dat je te veel koolhydraten eet en door veel insuline spuiten ook niet kán afvallen.
  Insuline houdt vet vast, zorg er dus voor dat je zo min mogelijk moet spuiten, door zo weinig mogelijk KH te eten.
  Kijk hier eens…. https://www.betermetdiabetes.nl/
  Of hier….. https://www.diabetesfonds.nl/home?gclid=CjwKCAjw8sCRBhA6EiwA6_IF4eqx_D4rMIdlH7dOF3R_LCOnoHvwtiGSxj0DsnqauWAu7Ato-szEWxoCD4gQAvD_BwE

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.