Home Forums Lichamelijke complicaties Stijve vingers

Stijve vingers

Hallo, sinds kort heb ik steeds meer last van stijve vingers. Hiervoor heb ik al het halve ziekenhuis doorlopen, maar verder dan ‘je moet af en toe je vingers oprekken’ kom ik niet. Dit helpt altijd maar kort en ik kan niet de hele dag mijn vingers strekken, dan krijg ik vast andere klachten.

Zijn stijve/stroeve (pijnloos) vingers bekend bij iemand? En zo ja, wat doe je er tegen?

  • Ben42

  Bij behandeling van handen (waarschijnlijk volledig iets anders) werden er in het ziekenhuis handschoentjes verstrekt, wat dat precies was weet ik niet meer, maar ze hielpen in dat geval wel. Het waren hele dunne elastische handschoenjes die een beetje leken op het mateeriaal van termo ondergoed. Het is lang geleden en ik weet niet meer precies wanneer, waarvoor, waarom, waardoor, wat etc.

  Ik snap dat dit een beetje een vaag antwoord is, maar je hebt het hele ziekenhuis al doorlopen en misschien kun je hier wat mee.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Bij mij is het artrose en Dupuytren, maar ik heb goede ervaringen met gespecialiseerde handklinieken. Veel meer kennis dan in de algemene ziekenhuizen.

  • Max

  Beste Reinout,
  Een veel voorkomende kwaal bij diabetici is tendo vaginitis, ofwel een peesschede ontsteking in de handen. Hierbij is de peesschede ontstoken, waardoor de pees niet makkelijk door de schede, (omhulsel) van de pees kan glijden. Het buigen of strekken van een vinger gaat vaak gepaard met een schok of knak, en is vaak pijnlijk. Een injectie met decadron (ontstekingsremmer) i.c.m. lidocaïne (verdovingsmiddel) in of vlak naast de betreffende pees kan de oplossing zijn. Ik heb ruim dertig jaar gewerkt op een polikliniek plastische chirurgie, en heb het vaak bij de hand gehad. Ik heb ook al ruim 30 jaar diabetes en vaak van deze kwaal last gehad. Zo om de paar jaar heb ik er last van in één van de vingers, en ben dan ook minstens al 10 keer geprikt. Het is even een nare prik, maar daarna zijn de klachten eigenlijk meteen over. Bij mij althans.
  Ik zou via de huisarts een verwijzing vragen naar de plastisch chirurg. Vooral niet naar een algemeen chirurg, die volgens mij te snel het mes er inzet, om de schede te klieven, is mijn ervaring, maar iemand die gespecialiseerd is in handen.
  Nu weet ik natuurlijk niet of dit bij jou ook het probleem is, maar een bezoek aan een hand/plastisch chirurg kan nooit kwaad.
  Sterkte Max.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.