Home Forums Bloedsuikerwaarden stoppen met spuiten

stoppen met spuiten

Hoi ik heb een vraagje.
Wat zal er gebeuren als ik nu zou stoppen met spuiten? Ik heb diabetes type 2.
En ik word nu alleen maar dikker door de insuline en zit er aan te denken om er mee te stoppen. Ze krijgen mijn suikerwaardes niet normaal, ik voel me alleen maar zieker door de hypo’s die ik krijg elke dag.
Is er een andere oplossing hier voor?

 • Ga praten met jouw DVK en Diëtist. Maak samen een plan en hou je eraan. Ga na een paar weken terug en bespreek het plan en pas het aan.

  • koen

  Het kan een nare en lange weg zijn maar probeer vol te houden. Diabetes negeren gaat echt niet helpen. Complicaties en kwalen zullen er alleen maar sneller van toenemen.

 • Ik kan me zo voorstellen waarom je dat denkt.
  Als ik betere voorlichting had gehad…en vooral eerlijke, dan weet ik niet of ik niet een andere route had gekozen.
  Ik ben een jaar lang zo ziek geweest omdat ik me aan de diabeteszorg had onttrokken.
  Daarmee heb ik mijn kans om zonder insuline verder te kunnen, vermoedelijk verspeeld.
  De huisarts beweerde dat de insuline maar tijdelijk was en op die basis ben ik er toen aan begonnen.
  Het duurt niet lang voor je beseft dat je nooit meer van dat spuiten en alles wat daarbij komt kijken, afkomt.

  Ook bij mij speelt het gewicht een rol, terwijl ik altijd netjes op of zelfs iets onder gewicht was. En elke keer als ik meer moet spuiten, vliegen er meer kilo’s aan.

  Maar je hebt geen keuze meer.

  Je schrijft niet hoelang je al insuline spuit, maar het duurt soms lang voor je een beetje bent ingesteld. Ik heb zelden een dag dat ik onder de 10 mmol/l blijf. Maar ik weet nu ook (aan hoe ik me kan voelen) dat ik jarenlang ver boven de 15 heb gezeten. Dat is nu echt een uitzondering. Ik hoop dat ik de schade op langere termijn hiermee kan vertragen.

  Ik vraag het me nog steeds af. Wat gebeurt er als ik stop. Want er wordt grof geld aan ons verdiend.
  Maar ik ga het risico niet nemen.
  Ik voel me, over het algemeen, toch een stuk beter. En dat betekent dat ik meer kan doen met mijn leven. Daar doe ik het dan maar voor.

  • ELVIN

  Ik heb een vraag;Is het waar dat men dikker wordt door inspuiten van insuline?(Lantus)

  • Elly

  Ik weet niet welk type diabetes je hebt, ik heb type 1, spuit Lantus sinds 1990 en ben er beslist niet dikker van geworden.Daarnaast ook nog Humalog.

  • mike

  hoi,

  jouw vraagje roept een hoop vragen op.
  ten eerste, bij wie ben je onder behandeling? huisarts met POH of internist met DVK?
  hoe goed is je contact met je behandelaar? luisteren jullie wederzijds goed?|
  hoe lang heb je inmiddels T2? en hoe lang gebruik je de lantus al?
  wat is je BMI? hoe is je leefstijl?

  persoonlijk zou ik het geen goed idee vinden om zomaar te stoppen met het spuiten van de lantus, maar als je er goed over kunt praten met je behandelaar dan is het echt wel mogelijk om je problemen daarmee te verminderen.
  ikzelf ben sinds kort wel gestopt met lang en kortwerkende insuline door gebruik te maken van victoza en als gevolg daarvan zijn mijn waardes nu zo “mooi” geworden dat ik eerder tegen hypo’s mag vechten dan tegen hypers (vraagt nu dus nog wat finetuning van medicatie om dus iets hoger uit te komen, maar alles in overleg met DVK/internist)

  groet mike

  • Hoi Mike,

   Ik moet elke week bellen naar het ziekenhuis om door te geven wat mijn suikerwaardes zijn. Hun weten ook niet meer wat ik kan doen, daarom was ik een week gestopt met spuiten. Nu ben ik weer begonnen met spuiten, mijn suikerwaardes blijven schommelen tussen de 4 en de 11.
   Ik ben ben in februari begonen met spuiten ik ben 36jr .
   Ik woog 2 maanden terug 90kg en nu weeg ik 112kg dus je komt echt wel aan van de insuline

   Gr Alexander

 • Beste Alexander,

  Een verklaring voor de gewichtstoename kan ook zijn dat je nu minder koolhydraten uitplast, omdat je bloedsuikers door het insulinegebruik lager zijn dan voorheen. Maar het blijft vervelend. Overleg met je behandelaars over alternatieven en desnoods een second opinion van een andere arts?

  Sterkte,
  Yvonne

 • Vorige jaar oktober gestart met spuiten, novorapide, ook echt wel hoge hoeveelheden en ondanks dat ik maar 30% aan calorieen meer binnenkreeg in verhouden met voor het spuiten. Dus mijn leven is voor mij gevoel veranderd in een living hell mag niks meer wat mijn leven dragelijk maakt. En ook heb ik nu bijna al een jaar de hele dag mega honger doordat het zoveel minder calorieen is. Toch ben ik bij het spuiten echt erg aangekomen hoeveel weet ik niet want ik haat wegen maar ik merk het aan mijn kleding. Paar maanden geleden begonnen met ouderwetse soort insuline (insuman) omdat de novorapide mij helse pijnen bezorgde elke keer bij het inspuiten, deze nieuwe inuline heeft ondanks nog steeds hetzelfde eten(meestal dan want laat de laatste tijd wel steeds vaker de tussendoortjes weg ook al doet dat mijn hongergevoel nog meer toenemen) als met de novorapdie gezorgd dat ik nog weer zwaarder ben geworden want kleding in maart april gekocht pas helaas al niet meer. Helaas heeft het nieuwe medicijn dus wel gezorgd voor dat ik het spuiten niet meer als hel ervaar want de pijn is weg, het heeft wel voor enorme toename gezorgd van gewicht en daardoor ga ik nog meer honger lijden omdat ik steeds meer weg probeer te laten om dus niet nog meer aan gewicht toe te nemen. Af en toe vraag ik me ook wel eens af als ik nu met alles zou stoppen en gewoon weer gewoon mijn oude vertouwde dingen ging eten en drinken en schijt zou hebben aan de waardes, hoe zou dat dan zijn. Denk geestelijk eigenlijk we een bevrijding. Heb sinds oktober vaker penciline en anti biotica gehad dan in alle jaren met mijn hoge suikers, en ook zijn mijn chronische pijnen door het aankomen ook allemaal heftig aanwezig en die zijn in de tijd van mijn hoge suikers echt veel beter te verdragen geweest.

 • Dag

  Ik gebruik nu een halfjaar de libresensor, waardoor ik precies zie wat het effect is van voeding en bewegen.
  Ik ben een half jaar geleden gestart met dagelijks een uur lopen, wandelen onder controle van stappen teller. Dagelijks minimaal 10000. Daarna gestart met koolhydraat arm eten.
  Al direct kon ik insuline afbouwen. Ben in de 6 maanden 20 kg kwijtgeraakt.
  Nu insuline vrij. En het afvallen gaat door.
  De libre sensor disciplineert mij. Elke verkeerde voeding zie ik direct terug.
  Kortom het kan echt. Ben er zelf verbaasd over.

  Ah

 • Vóór 1920 (toen insuline werd “ontdekt”) gingen alle kinderen met dm1 dood, ze vermagerden, hielden geen vet vast.
  Insuline is dus het vet opbouw hormoon
  Als je al dik bent en dm2 hebt, en je gaat insuline spuiten….word je dikker
  Diabetes 1 en 2 zijn suiker probleem ziektes …..SUIKER/koolhydraten
  Dus waarom zou je niet -veel- minder suikers gaan eten?
  Ook dm1 hebben daar profijt van: minder insuline spuiten en minder bloedsuiker schommelingen en hypo’s!
  Voor mensen met dm2 google eens…..” blije ex-diabeet”

  • mike

  Hoi @meedenkertje,
  Het is niet dat je je vet niet vast houd, maar dat je vet gebruikt als brandstof bij gebrek aan insuline.

 • Gebrek aan insuline heb je alleen als je weinig suiker in je bloed hebt
  Je lever kan glucose aken zonodig, voor de hersenen

  Suiker gebruik vraagt om insuline. Een gezond mens heeft slechts een theelepel 5 gram suiker in zijn bloed
  Zie glucose infuus

  Wat heb je tegen verhalen van ex diabeten?

  • @meedenkertje

   Ex-diabeet en genezen ….. #blijftdiscussie

   De vraag is of je genezen van diabetes bent als je geen medicijnen meer nodig hebt. Ja, zeggen de mensen bij wie dat lukt en ook sommige medici zeggen dit.

   Nee, zeggen weer veel andere artsen want zodra iemand zijn goede gewoonten loslaat of weer meer koolhydraten gaat eten, komen de hoge bloedsuiker weer terug. Dus is/zijn de ziekte(verschijnselen) in remissie.

    • Ben42

    Diabetes type 2 blijft een ziekte met ‘treden’, over het algemeen kun je wel een trede (of misschien twee) omhoog of omlaag door lifestyle veranderingen. De hele trap zal over het algemeen niet lukken.

    Hoe je diabetes ook definieert **), je kunt dan die grens passeren in beide richtingen. Ga je uit van een bepaalde waarde voor b.v. de bloedglucose of HbA1c dan kun je die grens in beide richtingen passeren.

    Met andere woorden je kunt van diabetes ‘genezen’.

    Vriendelijke groet,
    Ben

    **)
    Maak je de definitie van diabetes afhankelijk van de diagnose, door b.v. een arts, dan zit je met een probleem dat eenmaal gediagnosteerd met diabetes je er niet meer van af komt. Dat betekend dan dat de diagnose zelf dan ‘mede’ ‘oorzaak’ wordt van je diabetes. Want als je twee trapjes afdaalt en onder de grens komt te zitten en je niet gediagnosteerd bent je geen diabetes ‘meer’ hebt. En als je wel gediagnosteerd bent wel diabetes hebt.
    En het kan natuurlijk niet zo zijn dat een diagnose een bepaalde conditie ‘veroorzaakt’.

 • Zie het zo:
  Als je schoon wilt zijn, ga je douchen, dan ben je daarna schoon.
  Wil je schoon blijven…..dan moet je blijven douchen
  Als je niet meer doucht…. en je weer vuil

 • Ben je weer….

 • Ik ben ook zo een die echt gegroeid 15 kilo van insuline heb ik een langwerkende lantus solo star spuit elke avond 34 eh en en als ik meer spuit word ik echt ziek..ben gister na internist geweest die zegt je groeit niet van de insuline maar wat je eet..
  Nu moet ik volvet eten zoals… volle zuivel geen mager zuivel en vette vis wat ik niks lust noten ezv.
  Ook heb ik last van huid uitslag op me hoofd verdikking bultjes is ook erg pijnlijk, is er ook iemand die het ook heeft, ik maak me daar bezorgt over..overal geweest kwa onderzoeken en ze weten niet waar het van komt, ja stress en je suikers zijn te hoog. Ik doe er alles aan snoep niet eet mager spul ..ik weet het ook niet meer.

  Hoop op een relatie
  Gr rionne

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.