Home Forums Nieuw met diabetes reageren op stress

reageren op stress

Stress en bevriezen.

 

Hoi, ben ik weer. Partner van.
Als mijn man stress ervaart, dan gaat zijn suikerwaarde omhoog. Dat weet ik en dat snap ik. Maar dan gaat hij dus niets doen aan datgene dat hem stress bezorgt. Hij gaat op bed liggen en hoopt dat hij zich daarna beter voelt. Maar als jij dan weer een beetje opgeknapt is, dan doet ie nog niets aan datgene dat hem stress bezorgt, omdat hij bang is voor weer een hoge suikerwaarde. Daardoor komt er in het regelen in huis erg veel ( bijna alles) op mijn bordje terecht. Ik krijg daar ook erge stress van en het voelt niet eerlijk. Ik kan zelf ook erg slecht tegen stress omdat ik psychiatrisch patiënt ben. In ruzies die we weleens hebben is dat ook moeilijk. Dan gaan zijn waardes ook omhoog en dat kan hij gelukkig aangeven, maaaaaaar dan kunnen we dus niet verder praten en moet ik het verdragen dat we boos zijn op elkaar en het voorlopig niet uit kunnen praten, omdat hij onredelijk reageert door zijn hoge waardes. Ik weet dat ik mazzel heb dat hij dit aan kan geven. Maar ik blijf het erg moeilijk vinden dat hij zomaar kan zeggen: nu moeten je niet verder gaan, want mn suiker is te hoog en ik voel dat ik dan niet goed reageer. Ik kan dan een tijdje geen kant op met mijn gevoelens. Hoe doen jullie dat? en hoe doen jullie, als partner van dat?

 • Dag Annemiek,
  Wat zit jij in een moeilijke positie.
  Ik kan me indenken dat het voor jou niet eerlijk voelt dat jij de lasten draagt voor wat zijn hoge suikerwaarden kunnen veroorzaken.
  Een ding…jij bent niet verantwoordelijk voor zijn suikerwaarden.
  Dat zijn de omstandigheden (stress) en zijn eigen lijf en misschien wel hoe hij met de diabetes omgaat, dat kan ik natuurlijk niet beoordelen.

  Maar jij mag je daar niet verantwoordelijk voor voelen.

  Heb je hier al eens met je huisarts over gesproken?

  Bovendien is in bed gaan liggen geen oplossing voor het verlagen van de bloedsuikers. Integendeel.
  Beweging kan daar wel aan meehelpen, evenals eetgewoonten en medicijn/insulinegebruik.
  Je partner kan beter een stukje gaan lopen als hij zich boos voelt. Dat kalmeert, want hij stapt dan uit de situatie en de beweging kan er voor zorgen dat zijn bloedsuikers dalen.

  Jij kunt dan ook even afstand nemen.

  Misschien kun je dat afspreken? Dat als er ruzie is, dat hij even een blokje omgaat en dat hij na 15 minuten ofzo weer terugkomt en je er dan wel over praat? In elk geval een afgesproken tijd.
  Dan is het voor jou duidelijk dat je niet met al je gevoelens blijft zitten en hij weet dat hij niet alles op zijn hoge bloedsuikers kan verwijzen.

  Jullie zouden misschien beiden professionele hulp kunnen gebruiken?
  Hij om met stress en zijn diabetes om te gaan en jij om ook voor jezelf te mogen kiezen en met je eigen stress om te gaan.

  De eerste stap is dan de huisarts. En daar de situatie aan uitleggen. Die kent jullie het beste en kan verder verwijzen.

  Ik wens jou heel veel kracht.

 • Hoi Chaim

  Dank je wel voor je reactie.
  Mijn partner gaat naar de diabetesverpleegkundige 1 x per drie maanden, misschien ga ik de volgende keer mee om hier over te praten. Door mijn eigen psychiatrische beeld kan ik er niet mee omgaan als hij even een kwartiertje zou gaan lopen, dan raak ik zelf in paniek, maar misschien kunnen we samen met de diabetesverpleegkundige iets verzinnen en misschien wil hij dan luisteren als zij zegt dat bewegen beter helpt dan gaan liggen of zitten, dat had ik zelf ook al eens ergens gelezen.

  Ik heb zelf intensieve therapie op dit moment en kan het daar ook weleens bespreken, en kan daar ook een systeemgesprek aanvragen om hier over te praten.

  nogmaals bedankt voor het antwoorden

  • Anoniem
  • Inactief

  En als jullie samen een stukje gaan lopen en verder praten? Dat is voor hem een optie om zijn suikers te laten dalen, al neemt het de stress niet direct weg. In het heetst van de strijd even afstand van elkaar nemen, vind ik eigenlijk altijd wel een goed alternatief ter de-escalatie van de ruzie. Dat is misschien iets waar jij een oplossing voor kunt zoeken. Maar dan moet er later natuurlijk wel verder gepraat kunnen worden. Daar is je man dan aan zet om niet alle stress te vermijden uit angst voor hoge bloedsuikers. Wat is overigens hoog in zijn geval bij ruzie/stress? Iedereen met diabetes heeft wel eens te maken met hoge bloedsuikers, dat is niet direct een reden om alles uit je handen te laten vallen. Het ligt aan de duur en de hoogte van de waarden of dat echt tot een probleem wordt. Natuurlijk reageert iedereen anders op bepaalde omstandigheden qua waarden, daarom is een algemeen advies ook erg lastig.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.