Home Forums Verzekering en vergoeding Studeren, financieren kosten

Studeren, financieren kosten

Hey allemaal,

Dit is mijn eerste bericht maar ik zit met iets en vroeg me af hoe jullie hier mee dealen. Ik heb nu 5 jaar diabetes type 1 met veel ups and downs. Nu ben ik al zeker een jaar stabiel, eindelijk haha.

Ik ben nu 20 jaar, dus ik betaal mijn zorgkosten + 375 euro eigen risico nu al 2 jaar zelf. Ik vind alleen dat je nog redelijk veel zelf moet betalen en dat er weinig financiële steun wordt aangeboden. Ik studeer namelijk ook nog wat aardig wat geld kost. Nu zit ik dus op het punt om een lening aan te vragen, omdat ik verder niet echt weet hoe ik alles kan betalen.

Ik begrijp dat de zorgkosten van een diabetes type 1 patiënt heel erg hoog zijn, maar in feite heb ik niet gekozen voor deze ziekte. Ik heb altijd een gezonde levensstijl gehad dus vind het wel naar dat ik er nu zo met veel dingen wordt benadeeld omdat ik diabetes type 1 hebt..

Ik hoor graag jullie mening hier over :)

Groetjes,

Sarah

  • Hoi Sarah,

    dat klopt. Ik ben dan alweer een tijdje afgestudeerd, maar heb niet bepaald een riant inkomen. Het CAK is afgeschaft (daar had je eerst recht op ter vergoeding van je eigen risico), nu moet je contact opnemen met de gemeente. Ik gok dat studiefinanciering ook onder een minimum inkomen valt, en je maakt extra kosten. Je zult wel even moeten bellen met de gemeente.

    Ik hoop dat dat helpt.

    Wout

    • annem

    Hoi,

    Welke extra kosten maak je dan? Bij mij werd alles vergoed door de verzekering (nu ook nog steeds) dus alleen de eigen risico blijft dan over.

    Misschien kijken naar een andere verzekering, en anders gemeente. Studentendecaan kan je misschien op weg helpen en ook het ziekenhuis heeft hier vast vaker mee te maken.

    Groetjes,

    Anne-Marie

    • Pedro

    “Ik begrijp dat de zorgkosten van een diabetes type 1 patiënt heel erg hoog zijn, maar in feite heb ik niet gekozen voor deze ziekte. Ik heb altijd een gezonde levensstijl gehad dus vind het wel naar dat ik er nu zo met veel dingen wordt benadeeld omdat ik diabetes type 1 hebt..”

    Niemand kiest voor welke ziekte dan ook dus dat argument snijdt geen hout of is in ieder geval irrelevant

    Dat jij een gezonde levensstijl er op na houdt geloof ik ook wel maar om nu te zeggen dat je benadeeld wordt vind ik wat overdreven, waarin wordt je benadeeld dan? Dat je pech hebt dat je diabetes hebt klopt en dat het vaak niet leuk is klopt ook.
    Mocht je wel echt benadeeld worden doordat je diabetes hebt dan moet je misschien een klacht indienen wegens discriminatie.

    Kijk niet wat je niet hebt en niet meer kunt maar naar wat je nog wel hebt en (weer) kunt ondanks je diabetes!

    • Liv1

    Hoi,
    Naast eigen risico heb ik alleen kosten aan ketostix, pomphoesjes en dextro. De pomphoesjes bestel ik weer via mijn punten van de DVN winkel, waardoor ik er dan geen kosten aan heb.
    Waar maak je de kosten voor? Misschien kun je dat aangeven, wellicht hebben mensen tips voor je hoe je dat kan verminderen (bijv. andere zorgverzekeraar, of ergens anders je spullen bestellen zodat het volledig vergoed wordt etc).

    Misschien niet helemaal wat je bedoelde met het benadelen, maar wat mij altijd een beetje bevreemd is de term “eigen risico”. Daarbij denk ik dat als ik last van mijn arm heb en ik wil naar de fysio, dat ik dat nog maar even uitstel om te kijken of het wegtrekt zodat je de kosten niet maakt. De fysio valt echter niet onder eigen risico. Ik snap niet zo goed wat eigen risico is aan mijn insuline of hulpmiddelen, als je dat gebruik een paar dagen uitstelt wordt dat uiteindelijk voor de zorgverzekeraar een duurdere grap door de waarschijnlijke ziekenhuisopname. Er valt dus niet zoveel te kiezen aan het wel/niet doen of nog even uitstellen.
    Dat omdat mijn ziekte heel duur is, ik daar zelf een bijdrage aan moet leveren daar kan ik nog wel inkomen, maar noem het dan geen eigen risico. Dat voelt een beetje “je kiest er zelf voor en dus moet je betalen”.

  • Tja je hebt nergens voor gekozen, maar je zit wel aan hogere kosten vast voor bijvoorbeeld eten, maar ook alcoholdoekjes ketosticks en dergelijke zaken moet je zelf betalen dat zijn allemaal kosten die er langzaam insluipen en dan heb ik het nog niet over als je complicaties krijgt.

    kijk als iemand met voetballen of skivakantie iets breekt dan vind ik het logisch dat ze hun eigen risico kwijt zijn, maar chronisch zieken als diabeten hebben niet te kiezen.

  • En wat dacht je van de kosten voor een rijbewijs? Iedere 5 jaar een nieuw rijbewijs i.p.v. Elke 10 jaar bij “gezonde mensen”. En dan zijn de kosten voor de arts die je moet bezoeken ook voor eigen rekening ca €200,-.

  • Ja ook dat komt er allemaal, bij en dan heb ik het nog niet eens over duurdere levensverzekering, duurdere hypotheek enz

    • Tosti

    Hey! Ik ben ook student en betaal mijn eigen zorgkosten. Heel jammer dat de cak is wegbezuinigd, en de term eigen risico vind ik ook niet toepasselijk voor chronisch zieken. Je kunt ook niet even een goedkopere zorgverzekering nemen, die hebben vaak een hoog eigen risico. En zo zijn er inderdaad meer kosten ; per maand betaal ik zo 100 euro meer voor zorg dan medestudenten, en dat terwijl je echt niet voor je lol ziek bent! Trouwens wel een tip; bij sommige zorgverzekeraars kun je gespreid betalen. Dan betaal je een vast bedrag per maand ipv in een keer al je eigen risico. Dat heeft mij wel geholpen! En als het dan nog niet lukt zou ik lekker een lening afsluiten. Die mogelijkheid is er gewoon en je doet het niet omdat je extra wil feesten oid ;)

  • je kunt wel gespreid betalen (o.a. cz), maar je moet het toch allemaal betalen en als ik dan zie wat voor geld er over de balk gesmeten wordt dan zou dat voor chronisch zieken helemaal niet nodig zijn.

  • Hoi Sarah, de zorgkosten kunnen flink oplopen inderdaad. Daarom hebben we op een rijtje gezet hoe DVN mensen met diabetes kan helpen besparen op hun kosten:

    1. Gebruik de collectieve korting voor DVN-leden op verzekeringen:
    gemiddeld 5 – 8,8% korting op uw zorgverzekering
    10% korting op uw autoverzekering bij Aegon

    2. Kies de overlijdensrisicoverzekering van Independer en DVN en betaal een eerlijke premie

    3. Bestel met korting hulpmiddelen bij DVN-winkel én wissel spaarpunten in voor 50% korting op uw lidmaatschap of gratis verzorgingsproducten

    4. Vraag de overige 50% van je DVN-lidmaatschapskosten terug via uw aanvullende zorgverzekering of trek bij je belastingaangifte de contributie af bij je specifieke zorgkosten.

    Lid worden van DVN

    Hier vind je meer informatie:
    Vergelijk de zorgverzekeraars en hoeveel ze vergoeden
    Vraag een offerte aan voor uw autoverzekering
    Vraag een offerte aan voor uw overlijdensrisicoverzekering
    Met de overstapservice meldt u zich eenvoudig aan bij DVN-winkel
    Vraag uw lidmaatschapskosten terug of trek deze af bij uw specifieke zorgkosten

  • Helaas zag ik dat de basisverzekering van Ohra via DVN net zo hoog is als zonder DVN. Dus jullie afspraken gaan niet altijd op. Het is erg zoeken naar de vergoedingen en waar je kunt bezuinigen en niemand heeft voor diabetes gekozen. Je krijgt een diagnose en dat heeft gevolgen voor alles wat daarna op je pad komt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.