Home Forums Bloedsuikerwaarden Studie zet vraagtekens bij type 2 diabetes behandeling

Studie zet vraagtekens bij type 2 diabetes behandeling

Ik ben benieuwd wat we van het volgende vinden…

De meeste medisch deskundigen adviseren type 2 diabetes patiënten om hun bloedsuikerwaarden strikt te regelen om het risico op dood, herseninfarct, nierfalen, blindheid en andere onprettige vooruitzichten, geassocieerd met de ziekte, te verlagen.
Onderzoekers van de gerenommeerde Mayo Clinic vonden echter geen bewijs ter onderbouwing van dit advies.

Bron:
Glycemic Control for Patients With Type 2 Diabetes Mellitus
Our Evolving Faith in the Face of Evidence
René Rodríguez-Gutiérrez, MD, MSc; Victor M. Montori, MD, MSc

“Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, Publicatie August 23, 2016”
© 2016 American Heart Association, Inc.

De volledige publicatie is te vinden op: Link.

 • Begrijp ik nu goed dat jij denkt dat patiënten met type 2 diabetes hun bloedglucosewaardes niet hoeven te controleren?

  Wat denk je dan dat de juiste behandeling is?

 • Wat is je concrete vraag? Of wij vinden dat diabetes patiënten (type 2) zich niet hoeven te houden aan het advies wat de meeste deskundigen aan hen adviseren, namelijk de bloedglucoseraardes goed te regelen?
  Het lijkt me nogal wat als mensen dagelijks waardes zouden hebben van bijvoorbeeld 20 en hoger. En dan ook gewoon alles eten en niet bewegen. Ik zou niet graag de proefpersoon zijn die het tegendeel moet bewijzen van datgene wat nu wordt geadviseerd.

 • Artsen, ondersteund door de media, hebben zelf bijgedragen aan dit soort berichten.
  Diabetes type II zou te danken zijn aan een foute leefstijl en vooral voorkomen bij mensen met morbide obesitas. Daarbij suggererend dat als je maar gezond eet en veel beweegt, diabetes II voorkomen kan worden en genezen als je alsnog gezond gaat leven.

  Er wordt een beeld geschapen, ondersteund met foto in media, met (meestal) een man met een overhangende bierbuik met een grote portie fastfood in de handen. Alsof dat representatief is voor alle mensen.

  Bovendien wordt ook maar al te vaak gesuggereerd dat diabetes type II leefstijl gerelateerd is.

  Men gaat compleet voorbij aan mensen die geen overgewicht hebben, voldoende bewegen en zo gezond mogelijk eten, niet roken, niet drinken en geen kant-en-klare happen eten.

  Dat wil niet zeggen dat jarenlang ongezond eten, roken, drinken en te weinig bewegen niet tot diabetes II kan leiden. Maar het is niet de enige oorzaak. Daarvoor zijn er te veel mensen met een familiale historie van diabetes en een gezonde leefstijl.

  Ik heb de abstract gelezen en de interpretatie op verschillende Amerikaanse sites ervan.
  Het is een gepubliceerd onderzoek van twee mensen dat door de Mayo kliniek is gesponsord.
  Het stelt vragen bij de huidige aanbevelingen voor strenge controle bij diabetes II.
  Er is echter geen definitie terug te vinden van wat zij als strenge controle aanmerken.
  De enige indicatie is dat, volgens de onderzoekers, in hun onderzoek geen bewijs is dat het streven naar een Hb1Ac van rond de 50 verschil maakt in het risico op complicaties.
  Men maakt vergelijkingen tussen de norm van een Hb1Ac van tussen de 48 – 53 en tussen de 52 – 70. Het zegt verder niets over de behandeling van diabetes II.

  Meer zegt het in feite niet.
  Daar kan ik dan persoonlijk heel weinig mee en kan er dus ook geen mening over hebben.

  • SimonW

  Wikipedia zegt het als volgt: Meta-analysis of large studies done on the effects of tight vs. conventional, or more relaxed, glycemic control in type 2 diabetics have failed to demonstrate a difference in all-cause cardiovascular death, non-fatal stroke, or limb amputation, but decreased the risk of nonfatal heart attack by 15%. Additionally, tight glucose control decreased the risk of progression of retinopathy and nephropathy, and decreased the incidence peripheral neuropathy, but increased the risk of hypoglycemia 2.4 times.
  bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Diabetes_management#Glycemic_control
  Dat van die 15% afname kans op (niet-fataal) hartinfarct zegt de samenvatting ook. Wat daarop volgt niet. Verder weet ik niet hoe men “tight control” gedefinieerd heeft. Hoe streng is dat? Mij valt wel op dat de richtlijnen van de NHG ook minder “tight” geworden zijn. Of zoals mijn huisarts het vertelde “meer op maat”. Dat lijkt mij een goede zaak.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.