Home Forums Bloedsuikerwaarden Suiker gekregen jaren na maagverkleining

Suiker gekregen jaren na maagverkleining

Hoi,

Het is nu 4,5 jaar geleden dat ik een maag verkleining heb gehad. Oftewel een gastrol bypass.

Ik heb al 2 jaar lang last van “zweetbuien” waarvoor ik meerdere keren naar de huisarts ben geweest. Hij had een keer suiker getest toen ik nuchter was en zei dat ik dat echt niet kon hebben. Later schildklier onderzocht darmen lever en nieren maar ik was helemaal gezond verklaard. Maar toch had ik nog steeds zweetbuien zo’n 2 tot 3 keer per maand. Bevend trillend. Helemaal flauw en erg hongerig. Van de zomer een dagje naar Scheveningen geweest. Midden op de dag op het strand werd het mij te gek. Natuurlijk was het warm maar opeens werd ik helemaal warrig en naar.
Vanaf toen zelf een suiker meter gekocht. Dokter kan me wat. Ik ga zelf op onderzoek.

Vanaf toen getest. Tijdens een zweetbui wat ik had. Soms 2.1 soms 2.7 soms 3.2.

Huis naar de huisarts(vervangende)
Goed dat je het hebt gevonden je hebt last van hypo. Als je zoiets weer krijgt gewoon wat zoets eten. Meer valt er helaas niks aan te doen. 🤔
Hmmz oke.

Soms voel ik ze aan komen, soms niet. Ik ben ook al meer dan een jaar heel erg moe na de lunch en avond eten. Ik kak in en word ontzettend moe. Deze week pas getest wat doet mijn lichaam na het eten.
15 minuten na mijn laatste hap zat ik op 14.0
Na een half uur op 8 en na 55 minuten op 2.7

11 gezakt in 55 minuten.

Nu lees ik overal dat je moet prikken na anderhalf uur na het eten want dan is hij te hoog. Nu met mijn maagverkleining gaat het zo snel. Binnen 15 minuten. Logisch dat ik moe ben. Gisteren naar een andere vervangende huisarts geweest (mijne was op vakantie) nu vanmorgen bloedtest laten afnemen zodat ze het gemiddelde van de afgelopen tijd kunnen zien. Maar is gemiddeld dan niet altijd goed. Als ik even veel pieken als dalen in de dag heb???

Kortom ik vraag mij af of er meer mensen hier zijn met een gastrol bypass en deze klachten. Ik durf nu bijna niks te eten. En de waardes gaan zo snel. Ik ben benieuwd wat ik hier mee moet. Donderdag krijg ik een uitslag hiervan.

Vanmorgen nuchter was mijn waarde 4.6 met 2 bruine boterhammen met pindakaas light was hij met 10 minuten 7.2. Geen idee hoe snel iets bij jullie omhoog schiet. Ben benieuwd hoe dat bij jullie gaat.

 • Gastric bypass. Auto correct veranderde het blijkbaar

  • Ben42

  Vanaf toen getest. Tijdens een zweetbui wat ik had. Soms 2.1 soms 2.7 soms 3.2.

  Een hypo zonder dat u medicatie gebruikt is ernstig. Lage bloedsuikers komen regelmatig voor bij mensen die diabetes medicatie gebruiken. Zonder deze medicatie is het ernstig, die zou op hypoglycemie kunnen duiden een ernstige ziekte.

  De hoge bloedsuikers die u aangeeft komen voor bij mensen met diabetes.

  Voor diabeten is het lastig om medicatie, voeding en beweging zo op elkaar af te stemmen dat de bloedsuikers altijd ‘goed’ zijn. Hoge en lage waarden dienen vermeden te worden, maar dit lukt lang niet altijd.

  Zelf heb ik de indruk dat er belangrijke informatie in uw bericht ontbreekt, met name of u diabetes hebt en of en hoe u daarvoor behandeld wordt.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Hoi,

  Ik ben nu doorgestuurd naar een praktijk verpleegkundige van de huisarts waar ik maandag bij langs ben geweest. Ik mag daar woensdag langskomen om over mijn voeding te hebben. Tot zover hebben ze nog niks concreet gezegd of ik suiker heb. Ik heb niks qua medicijnen gekregen.
  Wel heb ik een erfelijke hoge cholesterol en daarvoor ga ik jaarlijks naar de internist. 21 februari heb ik hier een herhaling afspraak voor. Dan ga ik het hier ook over hebben.

  Ik heb bijvoorbeeld vanmiddag 1 tosti zonder kaas gehad en een boterham met pindakaas. Beetje drinken erbij. Vitamine water van de Lidl. (Niet zo heel slecht toch?) En zat met 10 minuten op 11,2 en maar dit keer met een uur zat ik op 4,2.

  Ik heb geen idee hoe de stijging normaal hoort te zijn. Maar hij keldert ook weer heel snel. Geen idee wat ik hiermee moet

  • Vitaminewater bevat vreselijk veel suiker in vloeibare vorm. Dit is soms zelfs MEER dan in cola. Een flesje ( imitatie) vitaminewater bevat tussen de 22-35 gram suiker#terinfo

   • Op dit flesje staat per 250 ml 10,3 gram. Dus idd per heel flesje. Maar ik drink altijd een halve. Geen idee hoe jullie zo omhoog schieten. Ik drink elke dag water en cola light en zo’n half flesje. Verder niks. Geen alcohol geen koffie of thee. Soms wel melk. Of ipv een half flesje een light sapje. Kortom ik ben wel blij met een diëtist. Die krijg ik vast wel toegewezen. Ik heb vroeger vaak een dieet gedaan maar daar ging het om calorien tellen. Dit is heel wat anders

 • Hallo,
  Na jaren een maagverkleining te hebben heb ik hier ook last van.
  Overdag kan je je suikers onder controle houden door 8x kleine koolhydraatarme porties te eten.
  Maar ik heb het ’s nachts ook. Soms de hele nacht een hypo. Hoe ik daar mee om moet gaan weet ik ook niet.
  Ik kan ’t allemaal controleren omdat ik een frystile librelink draag.
  Zo ’n naaldje in je arm daarmee kan je de hele dag controleren wat je suikers doen. Het is op eigen kosten maar je krijgt wel inzicht in wat er gebeurt in je lichaam.

  • MDen

  Hallo, ik heb ook een half jaar geleden een gastric bypass gehad.
  Bij alles wat ik eet schiet mijn suikerwaarden de hoogte in tot soms boven de 200mg/dl.en een half uur later staat deze alweer heel laag tot onder de 80 Mg/dl.
  Is ook al veel lager geweest , maar ondertussen wordt ik behandeld met ozempic. Ik heb alles geprobeerd. Pasta zonder iets bij, brood met gewoon wat kip, zelfs melk, Lactosevrije melk lukt niet. Fruit juist hetzelfde. Het maakt niet uit of er wel of geen suiker (toegevoegde suikers) in zit. Ik ben ook lactose intolerant geworden door de operatie, ik mijd suikers. Maar dit helpt ook niet. Soms gebeurt het ook dat na de maaltijd mijn glucose zakt zonder dat hij gestegen heeft. De oorzaak is dus reactieve hypoglycemie of post prandiale hypoglycemie. Is allebei hetzelfde. Ik ben naar een andere endocrinoloog gegaan en ze zijn gestart met behandeling. De vorige , van het ziekenhuis die me geopereerd heeft , verstond niet eens wat ik wilde zeggen.. ik ben nu nog maar pas 2 weken gestart met 1x per week een spuit ozempic. Na enkele weken moet ik terug om te zien hoe het gaat. ( Nu al veel beter dan begin, maar nog niet helemaal in orde.) Hopelijk hebben jullie er iets aan en twijfel niet aan jullie voeding want of er nu een beetje suiker in zit of niet , het blijft hetzelfde. En volledig suikervrij leven is onmogelijk, want fruit wordt aanbevolen, maar is ook suiker, overal zit er suiker in. Heb ook gemerkt bij een hypo dat mijn glucose vanzelf weer omhoog gaat .
  Druivensuiker of cola is geen goed idee trouwens! Dan blijft het maat op en neer gaan. Heb ik getest en was niet goed.Hoop dat jullie misschien ook nog tips hebben

  • Naar welk ziekenhuis ben je geweest?
   In Leeuwarden doen ze er niks aan. Je krijgt alleen te horen dat je koolhydraatvrij moet eten.
   En dan kom je daar bij een diëtiste die er ook geen verstand van heeft. Zeg ik dat ik niet boven de 10 gram koolhydraten kan hebben anders schiet ik hard omhoog maar dat ik dan nog steeds honger heb. Zegt ze dan neem je toch een extra cracker….
   Ik zeg.. Dan zit ik toch boven die 10 gram…
   Grrr ik word er moedeloos van!!!

    • MDen

    Ik ben natuurlijk wel van België. Ik ben geopereerd in Oudenaarde en de eerste maanden had ik niets van last, na een paar maanden opeens wel terwijl ik nog altijd even gezond eet. Mij hebben ze nooit iets gezegd van koolhydraten te mijden want dan mag je al helemaal niets meer eten ook. Ik ben naar het ziekenhuis is Waregem geweest en daar zijn ze gestart met medicatie hiervoor. Toen ik bij de diëtiste ging vroeg ze zelfs of ik wel koolhydraten at, want ik eet soms zelf koolhydraatarm brood Enzo en daar gaat men suiker ook zo raar van doen hoor. Ik heb het allemaal getest, en gekeken met een glucose meter hoelang na de maaltijd het hoogst is en wanneer terug het laagst. Elke 5 min. Gemeten. +- 45 na de maaltijd het hoogst en ongeveer 30 a 45 minuten later komt de hypo al. Zelfs al gaat men suiker maar met 10 omhoog ofo ( Mg/dl) Belgische waarden natuurlijk. Ik ben naar de endocrinoloog (diabetisarts) van mijn man geweest in Waregem en eindelijk een oplossing die voorlopig begint te werken. Ik ging eerst naar de huisarts hiermee , maar die schreef me antidepressiva voor en primperan ofzo iets voor de duizeligheid?? Natuurlijk niet aan begonnen want het komt niet door de stress dat ik zo ziek was. Dus goed op jullie strepen staan hierbij en blijf zoeken naar een arts ofzo die wel luistert en wel weet wat het is.

    Postprabdiale hypoglycemie of

    Reactieve hypoglycemie
    Is de juiste benaming
    ( Dumping ook , maar daar praten ze alleen maar over het eten)

 • Er is een verschil tussen de verschillende soorten koolhydraten: wat we in gewone taal suikers noemen ofwel de snelwerkende en de langzame koolhydraten. Die laatste zijn meer verpakt en worden daardoor langzamer opgenomen in je systeem. Het is beter de snelwerkende zo veel mogelijk te vermijden en meerdere, hele kleine porties langzaam werkende te gebruiken.

  Kijk voor meer info op https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten#:~:text=Snelle%20en%20langzame%20koolhydraten&text=Hoe%20langzamer%20je%20bloedsuiker%20stijgt,schade%20aan%20je%20bloedvaten%20veroorzaken.

  Het is trouwens niet alleen het eten, maar ook wat je drinkt.

  Verder is dit een handige gratis app https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/

   • MDen

   Welja maar dat bedoel ik ook. Je mag nog snelle suikers mijden , bij trage suikers( koolhydraten) , zoals volkoren bv. Is de schommeling hetzelfde. Het gaat allemaal even snel bij mij. En idd drinken is net hetzelfde , drinken gaat zelfs nog sneller dan de maaltijd maar dit is ook normaal.
   Ik.heb heel het internet al afgelezen , mijn diëtiste zegt zelf ook dat ik heel netjes volgende de regels eet en dat het ook daar niet van komt. Ik ben mijn weg aan het vinden, maar ik wil gewoon ook anderen helpen.. daarom mijn reactie hier.
   Want er zijn er veel die bij zulke klachten geen hulp krijgen. Bij mij was dit ook zo, nu veranderd van ziekenhuis en ik ben al veel beter

 • Wat een herkenning. Dagelijks schommelingen tussen de 13 en 1.6. En elke keer die dodelijke vermoeidheid na een hele lage suiker. Engste is moment dat ik ook heel wazig zie. Mijn ogen zijn in korte tijd ook erg slecht geworden, en eigenlijk door die schommelingen niet meer op te meten. Fietsen durf ik bijna niet meer, want door de verbranding, schiet suiker ook ineens naar heel laag; als er maar beetje wind staat voel ik suiker zakken, en ben ik heel afwezig en bang te vallen. Voel mij dagelijks een wrak. Van een heel actief persoon ( bijna adhd) naar dood vogeltje veranderd. Na elke aanval uren moe…
  Ik moest er ook zelf achter komen. Mijn klachten wezen op suiker…metertje mee…prachtige waarden na 2 uur. Dus geen suiker. Maar bleef mij momenten zo slecht voelen. Toen intuïtief keer suiker meten als ik mij zo slecht voelde… Gejaagd, zweten na kwartiertje na eten waarde 13, dan na 15 minuten, en nog sneller als ik wat actiefs doe, wazig zien, zweverig en waarde 1.6-1.9. Dan voel je je echt slecht.
  Hoe slecht is dit voor je lichaam eigenlijk?

 • Slecht, zo wel hoge al te lage bloedsuikers zijn slecht. Je merkt het bijv al aan je ogen met het wazige zien. Dat gaat na een tijd wel over als je stabiel bent, maar dat is heel erg lastig. Wat dat betreft kan je beter echte diabetes hebben, waarbij je alvleesklier geen insuline meer produceert dan dit gezwalk. Probeer of je een patroon kan vinden met welk eten en drinken er heftige reacties volgen. Wellicht kan een Free Style Libre gedurende 14 dagen meer inzicht geven. Ze kosten € 60 per stuk en kijk met welke telefoon hij wel of niet werkt op https://www.freestyle.abbott/nl-nl/ondersteuning/compatibiliteit.html Sinds de laatste update van de software is er veel mis.

 • Hoi allemaal, lotgenoten zou ik bijna zeggen… Via Google (je gaat op zoek naar je klachten) kwam ik op dit forum terecht over de effecten van je bloedsuiker jaren na een maagverkleining. Wat een herkenning, blijkbaar ben ik niet gek… Ik heb me nog nooit zo vaak zo beroerd gevoeld, het is echt heftig vind ik. En ook erg slecht voor je bloedvaten als je zo snel en heftig piekt en daalt.
  Ik ben erg benieuwd hoe het nu met jullie gaat en of het probleem is verbeterd. En natuurlijk hoe jullie het nu doen? Ik leef bijna strikt ketogeen maar dat is geen normaal eetpatroon en niet vol te houden. Ik merk wel dat als het me lukt strikt te blijven, het redelijk goed gaat. Maar als ik griekse yoghurt eet bijvoorbeeld dan kan het zijn dat de ene keer mijn suiker enorm piekt en naar beneden stort binnen een uur, en een andere keer gebeurt er niets (zoals het hoort). Er is geen peil op te trekken! Ik gebruik ook de Free Style Libre maar ik krijg er desondanks geen vat op. Suikkerrijk gaat het mis, dat is duidelijk, maar koolhydraatbeperkt is ook geen garantie dat het binnen de marges blijft.

 • Wat een herkenning. Ik had al eerder vage klachten doordat ik nu en dan wegtrekkers had. Inmiddels in een stadium beland van onderzoeken door neuroloog die mijn suggesties direct wegveegde. Onderzoeken doordat ik echt door lage bloedsuikerspiegel ‘out’ ben gegaan. Inmiddels 2 keer. Echt vervelend want hierdoor mag ik ook niet autorijden. Plus dat ik lees dat een hypo dus erg gevaarlijk is. Ik ga deze link naar de neuroloog doorsturen. En ook het gesprek met de Obesitaskliniek aan(hoewel ik daar ook erg sceptisch over ben). Mijn gbp is ook ruim 4 jaar geleden. Zit inmiddels ook in de overgang en heb het vermoeden dat dit ook deels mede veroorzaker is…..

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.