Home Forums Bewegen Suikerspiegel na het hardlopen

Suikerspiegel na het hardlopen

Beste,

Intro:
In onze familie zit ouderdoms suiker. Ik ben zelf 30 jaar oud, en heb bij mijn weten nergens last van. Ik sport altijd veel, eet redelijk gezond.

Reden van mijn bericht:
Ik heb vanmorgen normaal ontbeten, en ben 27,5km gaan hardlopen. Halverwege nog een energie reep gegeten.

Bij aankomst heb ik flink gegeten (5 boterhammen rijkelijk belegd en een koekje). Toen ik 1,5 uur later meette was de waarde 8,5 als suikerwaarde. De reden dat ik ging meten was puur voor de grap. Omdat het toevallig ter sprake kwam.

Vraag:
Is dit alarmerend en moet ik verder onderzoek doen?
Wat is er bekend over langdurig sporten en de suikerspiegel achteraf?
Op welk moment na het eten is de piek van de suikerspiegel te verwachten? Na hoeveel minuten?

Alvast bedankt voor uw tijd.

Groet,
Matthijs

  • Anke

  Lastig om hier iets over te zeggen. Om op je vragen te antwoorden:
  de piek na het eten is bij de meeste diabeten tussen 1,5 uur en 2,5 uur. Geen idee of dat ook zo is bij niet-diabeten.
  Ik vind 8,5 na veel eten wel verhoogd, maar niet zo bijzonder hoog als je diabeet zou zijn. Gebruikte je een geijkte meter? Handen gewassen vóór het meten?
  Als je echt wil weten of je afwijkende waardes hebt, dan zul je nuchter moeten meten.
  De diagnose diabetes wordt gesteld op grond van de nuchtere bloedglucosewaarde.
  Eén meting, en dan nog na bijzondere inspanning en veel (zoet?) eten zegt niet zo veel.

 • Hallo Anke, Even een vraagje naast dit onderwerp, hoop dat het even mag! Waarom moet je je handen wassen vóór dat je gaat meten? Ikzelf heb geen meetapparaat, ga enkel enkel naar de Praktijk Ondersteuner, maar daar hoef ik nooit mijn handen te wassen voordat zij de meting doet. Vandaar de vraag. Ben benieuwd naar je antwoord, groetjes Anita

  • Jasper

  Hoi Anita,

  ik heb wel een vermoeden waarom.
  Als je bijvoorbeeld voor je gaat vingerprikken een sinaasappel pelt en dan onhandig, zoals ik wel eens, heel je handen onder het sap hebt zitten. Dan is het niet genoeg om ze alleen even droog te vegen. Die suiker op je vinger komt samen met het bloed op de strip en beïnvloed de meting.
  Daarom is het verstandig om voor het vingerprikken je handen te wassen om beïnvloeding van enige vorm van suiker op je handen weg te nemen.

  Groeten Jasper

  • Anke

  Hoi Anita, inderdaad, net wat Jasper zegt. Ik heb als praktijkondersteuner wel eens een paniektelefoontje gehad omdat een patiënt een waarde had gemeten van 22. Bij doorvragen of dit verklaarbaar was, kwam uiteindelijk de oorzaak naar boven: meneer had worteltjes gekookt, en met zijn vinders een snufje suiker toegevoegd. Geen handen gewassen, niets aan handen te zien, maar bij meten dus een heel hoge waarde. Daarna nooit meer zo hoog.
  Als hij voor het meten zijn handen had gewassen, was hij niet zo geschrokken.

  Ik denk dat jouw praktijkondersteuner er van uit gaat dat je schone handen hebt als je komt. Misschien heeft ze dat ooit tegen je gezegd? Maar het zou goed zijn als zij dat steeds opnieuw zegt of dat zij jou vraag je handen te wassen bij haar.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.