Suikerspiegel voor het sporten?
Hoi iedereen,
Ik sport nu sinds ongeveer een half jaar in de sportschool. Doe vooral krachttraining maar ook eens in de week cardio (kickfit). De diabetesverpleegkundige heeft me aangeraden om voor het sporten minder te bolussen (ik doe nu 50%) en tijdens het sporten mijn basaal op 0% te zetten.
Op het moment moet ik mijn suiker minstens rond 12.0 hebben voor ik ga sporten omdat ik anders te ver daal. Wanneer hij 12.0 is bij het begin zit ik rond de 6-7 wanneer ik klaar ben, prima waarde!
Ik wil alleen liever niet beginnen met zo’n hoge suiker. Vier keer per week ongeveer anderhalf to twee uur zo hoog zitten kan namelijk niet gezond zijn!
Heeft er iemand een magische oplossing voor dit probleem? Ik kom er namelijk zelf niet uit..
Groetjes Cas
-
Nee, helaas voor je. Omdat je je pomp al helemaal uit hebt valt daar ook niets aan te doen.
-
Met een hoge bloedsuiker sporten voelt niet zo fijn nee, je krijgt er ook ‘zware’ spieren van vind ik. Ik zou ‘m wel iets hoger houden voor je begint, maar wellicht ook je eetmoment afstemmen op het sporten. Je bolust nu 50%, maar wellicht dat je het bolussen helemaal kunt overslaan voor het sporten (al is sporten direct na een maaltijd ook geen pretje).
Anders zou ik je denk ik aanraden om je bloedsuiker rond 8 te hebben voor het sporten en tijdens het sporten een sportdrank te drinken, dan voorkomt je ook een snelle daling van je suiker.-
Zit met hetzelfde en merk dat ik daardoor een soort angst voor sporten ontwikkel. Pomp stopzetten is 1, dan zodra je gaat sporten een sportdrankje is 2. Soms ga ik voor niets naar de sportschool omdat ik met een hypo aan de kant zit en zodra ik herstart meteen zak.
Blijven proberen? hm… ik weet het niet, het houdt mij wel tegen in ieder geval.
-
-
Ik ben ook diabetes type 1
En ik doe vier keer per dag spuiten
Ik doe atletiek en ja ik herken dit
Voor het rennen zit ik wel eens op 5
Dan eet ik mij 2 boterham met kaas
Mijn druivensuiker heb ik altijd bij me
En na het rennen prik ik mij altijd -
Hoi Cas,
Mijn diabetesverpleegkundige heeft mij altijd benadrukt dat het belangrijk is om toch een beetje insuline binnen te krijgen tijdens het sporten. Je hebt namelijk én glucose én insuline nodig om energie om te kunnen zetten. Ik denk dat je het inderdaad moet zoeken in ranja of sportdrank en wat minder spuiten voor wat je eet. En met veel extra koolhydraten eten heeft het sporten weer weinig zin, omdat je dan niet aan vetverbranding toekomt. Je verbrandt dan alleen je koolhydraatreserves.. Lastig hm.
Ik heb mijn intensieve/explosieve trainingen verruild voor wat langere en rustigere oefeningen. Ik zat ook aan het eind van iedere volleybaltraining of zumbales laag en voelde me dus niks beter door mn sporten.. En door die koolhydraten die ik alleen maar verbrandde zag ik nauwelijks resultaten. Zonde!
Succes met uitvogelen ;-)-
Martinetb, hoe volleybal jij met een insulinepomp?
Ik koppelde hem altijd af omdat dat met duiken naar de grond enzo niet zo goed gaat. Het gevolg daarvan is dat je tijdens het sporten geen insuline krijgt wat idd wel wenselijk is.
-
-
Dat wat Martine zegt over de pomp niet helemaal op 0 te zetten heb ik ook doorgekregen van mijn diabetes verpleegkundige. Het gaat er om dat je nog iets insuline krijgt dus eigenlijk moet je de pomp nooit op 0 zetten. Wat ik na 8 jaar struggle eindelijk zelf achter kwam is dat je bij krachttraining nog 48 uur aan het verbranden bent. Alle wat meer explosieve sporten geven dus veel meer daling van je bloedsuikerspiegel omdat je sneller verbrand Maar ook hier weer, volgens mij kan iedereen er anders op reageren. Ik heb eindelijk geen hypo’s meer tijdens het sporten aangezien ik tijdens de training redelijk op de zelfde waarde blijf. In het begin ging ik soms wel omhoog wat bij mij niemand kon uitleggen. Ik doe mijn krachttraining altijd in de ochtend. De tijd zal misschien ook nog bepalend kunnen zijn.
Het blijft dus een beetje uitzoeken, maar zoals Martine ook al noemt: Ga voor de rustige training die misschien wat langer duurt. Op internet is wel wat te vinden over de verbranding en bloedsuiker bij krachttraining, duurtraining en bijv cardio. Succes ermee -
Hoi iedereen,
Ik ga de volgende keer proberen om mijn basaal niet helemaal op 0% te zetten en ook tijdens het sporten wat te eten (ik denk aan dextro omdat het echt alleen om mijn suiker gaat). Verder merk ik inderdaad bij intensievere programma’s zoals kickfit dat dalen niet te voorkomen is, zelfs als ik niet bolus en absoluut geen insuline in mijn systeem heb..
-
Toevallig heb ik het hier laatst met mijn internist over gehad, omdat ik aan het trainen ben voor hardlopen en ik precies hetzelfde heb. Ik moet starten rond de 15, wil ik 30 min. Kunnen trainen.
Hij gaf aan dat ik onder de 10 moet starten,maar net voordat ik ga starten een paar ca. 3 dextro’s moet nemen. Na 20 minuten sporten en de pomp op 0, moet ik 18 kh binnen krijgen (dextro/drinken zoiets). Daarmee kon ik net idd opvangen. Succes! -
@ Cascer1; sporten en diabetes is een “leuke” combinatie. Het is altijd uitvogelen wat het beste bij je voelt.
Ik leerde van mijn toenmalige arts dat waardes onder 12 “goed” zijn. Boven de 12 en zeker voor een langere tijd levert op langere termijn meer gevaar op voor complicaties.
Een van mijn passies is racefietsen; zo heb ik altijd een rugtas met twee flesjes cola (een met suiker en een zonder suiker bij mij.)
Daarnaast ook een Mars. Ook stop ik “regelmatig” om te checken. Soms is aanvullende actie nodig en soms niet.Het lastige is om alles goed op pijl te houden is voor ieder verschillend. Zo heb ik ervaren dat ik bij een nette waarde (rond de 7) ik rustig twee boterhammen met Speculoos paste kan eten. En dat 1E prima gaat.
Alleen hetzelfde eten zonder te prikken leverde na 10 KM “zware” spieren op en benen waaruit iedere kracht was verdwenen. Een “score” van 14,9 ;(
Gecorrigeerd, maar het duurde even voordat mijn lichaam dit had verwerkt en dat voelde ik ook.Ieder mens reageert anders op de insuline, sporten is alleen maar goed (met mate, lastig woord).
Dat je je pomp op “uit” hebt staan is goed. Om de waarde van rond de 12 te voorkomen moet je voordat je gaat sporten al maatregelen nemen. Probeer eens te starten rond de 10. Vergt wat “vogelwerk” voor het sporten.
Ik weet niet wat je (vlak) voor het sporten eet, zijn het dan “snelle” koolhydraten of juiste “langzame?”Afhankelijk van mijn waarde eet ik of snelle koolhydraten of een combinatie daarvan. En ook daarop baseer ik hoeveel insuline ik spuit.
-
Ik sport altijd ’s ochtends en niet zo extreem meer (2x per week 1 uur) cardio gecombineerd met fitness. Voor zover ik het goed begrepen heb, is een goede voorbereiding (ontbijten) noodzakelijk alvorens te gaan sporten. Het zal bij iedereen net iets anders zijn, maar een ontbijt op basis van havermout en halfvolle melk zorgt er voor dat mijn suikerspiegel stabiel blijft.
MvG TZ
-
@ Torze; Dat klopt. Omdat de insuline bij iedereen anders wordt verwerkt kan je heel lastig precies aangegeven wat voor jou goed is.
Het is een kwestie van uitproberen en checken. Simpel gezegd; met vallen opstaan en kom je een heel eind.
Ik heb de vraag ook eens gesteld aan mijn DvK en toenmalige internist. Beiden wisten het niet, maar adviseerde wel of niet te hoog en te laag te zitten.
Het is echt een kwestie van zelf uitvogelen wat voor jou als beste werkt.Veel plezier met sporten.
-
Ik spuit per dag 1x lantus bij het opstaan en bij de maaltijden novorapid. Voor ik ga sporten ( van 9.00 uur tot ong. 10.30 uur, spuit ik 2 eenheden novo minder. Soms heb ik na het sporten nog een krappe bloedsuiker van ong. 4 mol.
Dan neem ik 2 dextro’s en thuis nog een koek. Soms zit ik goed na het sporten, soms heb ik nog een lagere bloedsuiker ong. 3.5 dan neem ik dextro’s en een Liga
Ik gebruik dus geen pomp.
Het gaat goed zo met sporten. Als ik weet dat ik mijn programma ga veranderen, spuit ik 3 eenh. Novo minder. Maar ik meet meestal na het sporten. Heb de meter ook imeestal bij me.Louise
-
Ik zit meestal rond de 6/7 voor het sporten, en eet dan een half uur van te voren een banaan =langwerkende koolhydraat. Dan kom ik meestal na het sporten gewoon op hetzelfde uit!
-
Goed punt van Anne , hierboven. Probeer eens te puzzelen met je pomp niet geheel uit zetten en langwerkende koolhydraten te eten voordat je gaat sporten. Zelf spuit ik nooit tijdens sporten (maakt niet uit wat het is; hardlopen, fietsen, sportschool) en zorg dat ik tussen de 8-12 mmol zit. Door de wat langerwerkende koolhydraten blijft het redelijk stabiel. Ik mer dan als ik thuis kom en wil (moet) eten, ik rond de 5-7 mmol zit.
Maar nogmaals, het is een puzzel en voor eenieder verschillend. Kwestie van proberen. Succes!
-
Ik heb het hier vanochtend toevallig ook met mijn internist over gehad. Ik daal heel snel als ik beweeg, kan zo binnen een kwartier-half uur 6 of meer punten dalen. Normaal ben ik heel strak ingesteld en kom ik haast nooit boven de 8. Maar als je dan 6 punten daalt zit je op 2, dus dat is niet goed. Elke keer als ik ga sporten een hypo moeten bij-eten schiet ook niet op. Dus nu moet ik van de internist toch proberen om van te voren hoger te gaan zitten. Rond de 10-12 een paar uur voordat ik ga sporten kan echt geen kwaad zei hij. Ik heb een HbA1c van 48, dus af en toe een keer een hogere waarde voor ik ga sporten kan ik prima hebben zei hij.
Hij vindt het belangrijker dat ik wel blijf sporten, en niet stop of minder ga sporten omdat ik bang ben om een hypo te krijgen. Want met diabetes moet ik gewoon alles kunnen doen wat ik wil, dus ook sporten. Mijn diabetes moet me daar niet in belemmeren vind hij. Dus het is toch vooral uitproberen wat wel en niet werkt en al doende leren. Het lijkt mij wel heel fijn om daarbij een sensor of Freestyle Libre te kunnen gebruiken, dan kun je het beter monitoren hoe je lichaam reageert. Maar voor een sensor kom ik niet in aanmerking omdat ik zo goed ben ingesteld en de FSl kan ik niet betalen :( Dus dat is een beetje jammer :(
-
Gerard schrijft: 1 jan 2017
Fijne internist met verstand van zaken heb je, als ik jou bericht lees.
Zelf ben ik heel mijn loopbaan sportleraar in het V.O geweest en het sporten erg gepromoot, zeker voor diabeten ontzettend belangrijk.( heb zelf 45 jaar diabetes 1 )
Hopenlijk komt de Freestylelibre binnen enkele maanden in het basispakket van de ziektekostenverzekeringen, in elk geval voor diabeten die intensief willen sporten en hun bloedsuikerreacties tijdens het sporten willen volgen. Dat kan met de FSL gewoon tijdens het spel. Zelf heb ik de scanner altijd net buiten het veld liggen, zodat ik binnen 3 sec. mijn waarde weet en heel fijn is om zo hypo,s te voorkomen.
( zie ook op het trefpunt de reacties van andere gebruikers van de FSL)
Sportieve groeten
-
-
Hoi @cascer1
Ben benieuwd of het je inmiddels lukt, hieronder anders nog wat tips van mij. Zelf heb ik ook een tijd lang intensief krachttraining gedaan (5x per week) en worstelde erg met mijn waarden. Sinds vorig jaar gelukkig aan de omnipod die al meer flexibiliteit geeft.
Mij helpt het om bewust na te gaan:
– of ik in de ochtend sport (dus nog weinig insuline in mijn lichaam heb)
– of ik in de avond sport (dus relatief meer insuline die nog werkzaam is in mijn lichaam van maaltijden overdag)
– of ik vetten heb gegeten (ben gek op pindakaas en noten), doordat de combinatie van vetten en kh mijn bloedsuiker langzamer laat stijgen
– tot uiterlijk een half uur voor het sporten neem ik max. 20 gram kh, waar ik ongeveer 1/2 van normale eenheden voor bolus. Is de tijd korter tussen inname kh en training, dan bolus ik nog minder of niet.
– 20 minuten voordat ik daadwerkelijk in de sportschool sta, meet ik (hoop ik meestal tussen de 6 en 8,5 te zitten) en zet ik mijn basaalstand op -80%.
– Dextro altijd in de aanslag houden (een hypo kan er ook voor zorgen dat je de code van je kluisje niet meer weet, waar je dextro in ligt… hier spreekt een ervaringsdeskundige, haha)Succes
-
Hoi cas,
Cardio en krachttraining zijn twee verschillende dingen. Zelf doe ik beiden voor optimale bloedsuikers en hypo’s zijn zeker te voorkomen het is een kwestie van rekenen. Voorbeeld van mijzelf. Wanneer ik ga hardlopen (5km a 30 min) zet ik mijn basaal een uur van te voren op min 80 voor het hardlopen zet ik mijn pomp uit. Je lichaam heeft namelijk altijd een insuline reserve (in je spieren) die nog gaat werken, je moet dus nog weinig insuline hebben op het moment dat je gaat sporten om die hypo te voorkomen! Daarnaast werkt insuline bijna 5 keer sneller bij cardio. Bij terugkomst bolus ik 1,5 om deze reserve weer aan te vullen en zo een hyper te voorkomen. Als het na een maaltijd is bolus ik voor ongeveer 3 kwart van de maaltijd. Bij krachttraining wat ik vier keer per week doe besluit ik van te voren voor welke duur ik dit ga doen. Ga ik anderhalf uur trainen zet ik mijn pomp anderhalf uur van te voren op 60 procent. Na de training bolus ik 1 eenheid bij. Het zit hem erin dat je vooraf al reageert en niet vlak ervoor, tijdens of erna. Bij cardio werkt je insuline sneller omdat je hartslag veel hoger ligt dan bij krachttraining. Wel moet je voor jezelf uitzoeken hoeveel minder je basaal moet bij welke sport je gaat beoefenen! En leg de lat niet te hoog voor jezelf je glucose is nooit in een rechte lijn te houden! Succes!
Groeten Evert-Jan
-
Ik al 56jaat D1 en sport ook , al heel lang trouwens. Ik ga vaak spinnen en tegenwoordig ook 3x per week boxen. Voor het spinnen zit ik het liefst op 12 , ik heb nu zo’n sensor en dan zie je dat na 30 minuten (volle bak) stampen de bsw is gezakt tot +/- 5 en dan neen ik een halve bidon sportdrank en dan komt alles weer in balans. Sporten met een hoge 20 bsw is niet echt lekker ,heeft geen zin. Ik zit met NovoRap. en Lantus en pennen ,want ik heb geen goede ervaringen met de pomp. Groet Frank.
-
Lieve mensen
Voor mij is sporten altijd beladen geweest en nog vind ik het ingewikkeld!
Vandaag heb ik sinds lang een uur gelopen. Van te voren zat mijn suiker goed. Onderweg ging mijn hartslag flink omhoog. Ikzweette ontzettend en nam al na 15 min de eerste mars 13kh.
Mijn pomp had ik een half u van te voren op 8.3 gezet.na elk kwartier nam ik een marsje omdat mijn suiker erg aan het dalen was 2 pijlen naar benden bij 3,4.
Na een U was ik thuis. Dronk flink wat water en nam khbolus voor 13 kh omdat ik die 4 gehad had. Na een U nog eens 13khbolus met als gevolg dat ik nog steeds nu laag zit4.30u later.
Meestal leer ik hier niets van en is het de volgende keer weer zo.
Ik neem in ieder geval druivensuiker mee en regel al van te voren dat ik de laatste 5 u voor het sporten niet meer bolus behalve bij de maaltijd.
Mijn pomp zet ik al in een verhoogde waarde van 8.3 voor minimaal tot 2 u na de wandeling.
Zou het helpen?….
Het blijft zoeken naar jou ideale tijd van sporten, welke sport je doet, wat je eet een boterham meenemen voor onderweg zou ook helpen. Een banaan net voordat je sport………
Blijft zoeken ook na 52 jaar
Succes allemaal blijf wel in beweging DAT IS HET ALLERBELANGRIJKSTE -
Hallo, ik begrijp het niet helemaal, zet je je pomp basaal hoger als je gat sporten? of na het sporten?Wat bedoel je met die 8,3, welk percentage van je basaal is dat?
Ik worstel er ook mee, maar ik zet mijn pomp basaal altijd lager, 50% voor gewoon bewegen, zoals wandelen in stevig tempo. Daarna ebt het bewegen nog lang na in mijn insulinebehoefte en zet ik de pomp op 80%.
Behalve als ik veel hypo’s heb gehad en veel heb gegeten, dan kijk ik hoe mijn bloedsuiker is en geef dan ongeveer de helft van de geadviseerde hoeveelheid voor een te hoge bloedsuiker. vaak moet de reserveglucose in de lever nog aangevuld worden, denk ik dan. als ik na twee uur nog te hoog blijf regel ik pas echt bij.-
Hoi als je de nieuwste pomp hebt van Medtronic de MINIMED 640g dan staat er in de tweede pagina dat je de tijdelijke boluswizard kunt gebruiken. Als je deze aan klikt dan kom je in een programma van 2 u waarbij de glucose op 8.3 staat. Dit kun je wijzigen zodra dat nodig is in de normale afgifte. Meestal gebruik ik 2 u, maar je kunt hem ook tot 5? Min terugbrengen .als ik aan het sporten ben en blijkt dat mijn glucosewaardes al hoger zitten, dan zet ik hem, afhankelijk van hoe lang ik nog aport weer in zijn gewone basaalstand. Ook als je lager zit en naar een hypo neigt , laat je hem een u langer in de 8,3 modus staan. Niet vergeten te verzetten!
Heel veel sterkte met het spel van insuline en suikers
Groetjes Etup
-