Home Forums Bloedsuikerwaarden Suikerwaarden maar niet onder controle

Suikerwaarden maar niet onder controle

Hoi allemaal,

Ik ben nieuw hier. Ik ben 37, heb ernstige chronische Sarcoidose waardoor ik al jaren behoorlijk ziek ben en nu sinds enige tijd Diabetes.

Ik had veel klachten, en een oog trombose waardoor ik aan 1 oog blind ben geworden. Mijn hoofdbehandelaar heeft toen ook op suiker geprikt wat enorm hoog bleek. Later onderzoek wees uit dat het al een jaar of anderhalf enorm hoog was. Dit waren waardes van 17 tot bijna 30 zelfs. Het type was onbekend, dus er werd ook op anti stoffen getest. Dit was later negatief dus dacht men type 2.

Echter, naast tabletten bleek direct insuline nodig en ook al snel kort werkende naast langwerkende. Ik spuit inmiddels vrij veel insuline, maar helaas is het nog steeds maar moeilijk onder controle te krijgen.

Men twijfelt toch ook, of het wel type 1 is omdat het samen met ziekteverschijnselen die ik heb een erg a typisch verloop is voor type 2. Daarom is nu nog een keer bloed onderzocht op een andere manier ipv anti-stoffen.

Maar nu zijn mijn waardes helaas nog steeds zo hoog. Nuchter kom ik in de morgen niet onder de 11, maar veel vaker is het nuchter 15 of 17. Daarna loopt het op en schommelt het tussen de 15 en bijna 30. Hierdoor werken we nog steeds aan een verdere opbouw van het schema maar het lijkt toch bijzonder hardnekkig.

Ik rook en drink niet en eet normaal.

Heeft iemand hier ervaring mee? Weet iemand of het toch type 1 kan zijn of kan het van type 2 naar 1 gaan? Gebeurt het vaker dat het zo moeilijk onder controle te krijgen is en het gelijk zo agressief begint?

Ik ben ook regelmatig erg ziek, en als we dan meten is het enorm hoog ondanks alles. Laatst was ik een paar keer ook eng ziek. Hoewel het dus wijst naar type 2 in het bloed denkt men toch dat het type 1 is door alles. Iemand hier ook ervaring mee?

Bedankt alvast en sterkte iedereen!

  • BertR

  Dag Daniel,
  Toen ik in 2006 naar de huisarts ben gegaan, werd geconstateerd dat ik DM2 zou hebben.
  Na een moeizame behandelingsperiode ging de internist in 2016 toch twijfelen of het wel DM2 zou zijn of toch DM1 van het Lada-type.
  Doordat ik al jarenlang insuline spoot, is dat niet gemakkelijk meer met zekerheid vast te stellen. Dat doet men bij voorkeur aan het begin van een behandelingstraject.
  Voor Mody en Lada zijn specifieke testen op grond waarvan met meer zekerheid kan worden bepaald of het type DM2 betreft, dan wel dat het de kant van type DM1 opgaat. In het laatste geval ben je volledig afhankelijk van toegediende insuline en kom je daar mogelijk ook niet meer vanaf.
  Voorts zou het kunnen zijn dat je in de vroege ochtend te maken hebt met Dawn-effect. In dat geval stijgt de bloedsuiker in de vroege uren sneller dan normaal.
  Om daar en goed beeld van te kunnen krijgen wordt in het ziekenhuis veelal gedurende een week een glucosesensor geplaatst waarmee het verloop gedurende een etmaal wordt geregistreerd.
  Als dat bij jou nog niet is gedaan, dan zou je kunnen vragen om zo’n meting. Een alternatief is een Freestyle Libre sensor. Mogelijk moet je die eerst zelf betalen, maar het geeft een goed inzicht in het verloop van de bloedsuiker gedurende een etmaal en kan helpen bij het bijstellen van eetgewoonten.

  Groet,
  Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.