Home Forums Bloedsuikerwaarden Te lage hba1c?

 • Caro87

Te lage hba1c?

Ik heb sinds maart 2019 t1d. Ik denk dat ik nog in mijn honeymoon fase zit want ik heb alles redelijk goed onder controle. Nu heb ik vandaag mijn hba1c te laten testen deze is 31. De vorige keer dat ik dit gedaan heb was hij 33 en mompelde de diabetes verpleegkundige iets in de trant van dat dit te laag is. Nu is hij dus nog wat lager, en maak ik mij zorgen ook omdat ik net een paar weken zwanger ben, vraag ik mij af of dit kwaad kan.

  • Elly

  Het verstandigst lijkt me dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je DVK. Het lijkt mij erg laag, maar zij kan dat beter beoordelen als ik natuurlijk.

  • BertR

  Beste Caro87,

  Mogelijk zou je iets hoger willen zitten in jouw situatie, maar een hoop diabeten dromen van zo’n waarde.
  De band van 31 – 53 mmol/mol wordt nog steeds als goed aangemerkt. (zie: https://www.diabetesfonds.nl/media/downloads/hba1c-omrekentabel.pdf).
  In overleg met de DVK je medicijnen/insuline iets aanpassen is mogelijk zinvol, maar je nu al zorgen maken lijkt mij beslist niet nodig. Te hoog is zeer schadelijk, maar van 31 naar bv 36 is erg gemakkelijk te bereiken.
  Dus stoppen met zorgen maken en vooral genieten van de voorberidingen op jouw/jullie toekomst.

  Groet,
  Bert

 • Lang geleden mijn internst adviseerde niet te HbA1c te hebben ivm verlies van hypo gevoel.
  Ik wilde echt niet naar hem te luisteren, en nu heb ik probleem: ik heb mijn hypo gevoel helemaal verloren, voel gewoon niks. Ik heb mijn lesje geleerd, maar, helaas: te laat.

 • Volgens mij is dit weer een typisch geval van “eigen schuld dikke bult redenatie”.

  Gewone gezonde mensen hebben ook een HBA1C van tussen de 20 en 30. Zij hebben soms ook nog wel het Hypo gevoel.
  Persoonlijk denk ik dat je er namelijk niets aan kunt doen dat het Hypo-gevoel verdwijnt en dat het meer een aanpassing is van het lichaam op de constante Hypo’s die een diabeet heeft.

  Lees dit artikel maar eens: https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/dagelijks-leven/497-melkzuur-verbergt-symptomen-van-hypo-bij-hypo-unawareness

  Je kunt “gelukkig”je Hypo gevoel weer terug krijgen door minder Hypo’s te krijgen en dat hoef tdus niet per se te betekenen dat je HBA1c met srpongen omhoog moet.

  De echte oplossing is dan ook een Closed Loop insuline pomp die Hypo’s voorkomt.

 • Volgens mijn toenmalige internist ik zou mij niet zo schepr ingesteld zijn. Mijn HbA1c was vaak 6,7 mmol/l. Maar nu is te laat. Nu is ook net boven se zeven. Zo, als ik heb gevolgd zijn adviesen, misschien nu zou ik niet deze probleem hebben.

  Verder: in Nederland zijn plm 100.000 type 1 diabeten, en een veel groter groep: plm 900.000 type 2. En toch werd heel vaak geschreven over en voor de type 1 diabetici. Vraag ik me: waarom deze onterechte verdeling? Want: vele tips en behandelingen zijn geschikt voor beide types. En niet te vergeten dat onder de type 2 zijn heel veel mensen die ook insuline gebruiken.

  Ik heb type 2 bijna 20 jaar. Gebruik verschillende pompjes 17 jaar, en enige ook enige tijd de Dexcom, CGM. Naast alle deze apparaten heb ik soms problemen en dilema’s hoe en wat. Maar, gelukkig: geen complicaties, behalve hypoongevoelligheid, als dit een complicatie is.

  Groet, Nickynick.

  • Correctie: ik schreef boven 6,7 mmol/l; dat moet 5,7 mmol/l staan.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.