Home Forums Bloedsuikerwaarden tegenstrijdige bloedwaarden

tegenstrijdige bloedwaarden

Sinds jaren heb ik tegenstrijdige bloedwaarden. Mijn glucose nuchter gemeten, varieert van 5,9 tot 8,2. Je zou zeggen dat is type 2. Mijn HbA1c varieert bij dezelfde bloedonderzoeken 5,5 tot 6,3 % en 44 en 45 mmol/l. Te laag dus Type1. En nu? geen idee, iemand ervaring mee?

 • Hoi Kokomofr.

  Het HbA1c-gehalte in je bloed dat is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken en je nuchtere waarden zijn een moment opname van die meting op dat moment.

  Groet 6feet10

 • Dit is over 10x bloed afnemen in een periode van 6 jaren. Lijkt me sterk dat het een dan altijd te hoog en het ander altijd te laag is. En het is altijd s-morgens om een uur of 9 gemeten en nuchter.

  • BertW

  @kokomofred

  Misschien zou je eens voor 14 dagen een FreeStyle Libre sensor van Abbott kunnen plaatsen (ca. € 60,-). Met een geschikte smartphone (met NFC) kun je dan 24 h per dag je BG waardes volgen. In de grafieken kun je zien of er gedurende bepaalde tijdstip(pen) van de dag een piek optreedt in je BG waarde. Het geeft je in iedergeval een duidelijk beeld wat er bij je speelt.

  Bij ons is er tegen de ochtend bijv. een sterke daling en vervolgens een piek (maar dit hebben wel meer mensen en heeft zelfs een naam “dawn” fenomeen.

  Verder heb je nog invloeden van mogelijke medicatie / insuline die je neemt.

  Gr. Bert

 • Ik heb al 2x de hele dag bijgehouden hoe de glucosegehalte over de dag verliep en dat was een redelijk constant beeld. Ik moest om de 2 uur prikken en dat was dus steeds te hoog. Terwijl de Hba1c te laag bleef. Een internist zei dat ik waarschijnlijk een leverinsuficiëntie heb, maar er wordt niets aan gedaan. Nu achteraf vraag ik mij af of dat terecht is.

  • Jaapie

  Op basis van je waardes zou ik geen conclusies qua type 1/2 durven trekken. Ik moet zeggen dat mijn waardes niet veel afwijken van jouw gemiddelde (nuchter en hba1c beide zelfs nog iets lager) en niemand die er aan twijfelt dat ik type 1 heb. Ik heb dus geen idee waar je twijfels nu precies vandaan komen.

 • Mijn huidige huisarts deelde mij in onder type 2 op basis van de glucose waarden. Als ik de HbA1c waarden bekijk die dacht ik doorslaggevend zijn, ben ik type 1. Vandaar mijn twijfel. Wie ben ik als niet medicus om aan de huisarts te twijfelen.

  • Elly

  Met een hogere leeftijd wordt je automatisch bij type 2 ingedeeld.
  Maar er bestaat ook Mody, dat valt onder type 2, en Lada, valt onder type 1.
  Je kunt er het e.e.a vinden op de site van de DVN
  https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/andere-typen-diabetes

  • Momo

  Het is niet zo dat je op hogere leeftijd geen diabetes type 1 zou kunnen krijgen.
  Diabetes type 1 kan worden vastgesteld door het bloed te testen op antistoffen tegen insulineproducerende cellen. Bij mij is op latere leeftijd via deze test vastgesteld dat ik diabetes type 1 heb (dus geen Lada).

  Wat ik niet helemaal begrijp is waarom je op basis van je (overigens prachtige) HbA1c-waarden concludeert dat je type 1 zou hebben. Ik denk dat het überhaupt niet mogelijk is om aan de hand van alleen de suikerwaarden te bepalen welk type diabetes iemand heeft.

  Als je twijfelt, dan zou ik dit voorleggen aan je arts. Misschien dat het mogelijk is om verder onderzoek te doen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.