Home Forums Behandelaren Teststrips: achterlijk duur

 • Paul

Teststrips: achterlijk duur

Ik vind die teststrips echt achterlijk duur. Het kan toch niet anders dan dat die prijs kunstmatig hooggehouden wordt en totaal niet in verhouding staat tot de kostprijs? Ik vind het pure uitbuiting van zieke mensen. Kan een front als DVN daar geen invloed op uitoefenen? En dan koop ik ze nog online. Bij de apotheek zijn ze zelfs nog een stuk duurder.

Nu ben ik niet verplicht om dagelijks te prikken, want ik gebruik geen insuline, maar ik wil toch regelmatig kijken hoe het ervoor staat. Elke keer als ik weer zo’n potje moet kopen vind ik het weer een belachelijk hoog bedrag voor 100 stripjes.

  • Sang

  Hey Paul,

  De prijs van teststrips is net als veel medische hulpmiddelen hoog. Voor mensen met type 1 worden ze vergoed omdat ze van essentieel belang zijn, bij type 2 ligt dat wat anders volgens mij.

  Ikzelf ben ontwerper en hou mij ook bezig met productontwikkeling, en daarom wil ik je graag wat opheldering geven over de prijs van die teststrips.
  Bij medische hulpmiddelen gaat de ontwikkeling erg snel, dat is iets waar we als diabeten heel blij mee moeten zijn. Echter, ontwikkelen van nieuwe producten is erg duur, en deze kosten moeten terugverdiend worden. Dat wordt gedaan door de ontwikkelkosten uit te spreiden over “het verwachtte aantal geproduceerde producten”. Met elk potje teststrips dat verkocht word, word een deel van de ontwikkelingskosten terugverdient. Dat percentage kan in sommige gevallen veel groter zijn dan de kostprijs. Daarom kan de kostprijs van een product zoals teststrips best laag zijn, terwijl de verkoopprijs hoog word door ontwikkelingskosten.

  Daarnaast rekenen zowel de producent als de online verkoper ook een eigen winspercentage. Het zijn allemaal bedrijven die winst willen en moeten maken om te bestaan, ongeacht hoe essentieel de producten zijn voor sommige mensen. Ik ben bang dat DVN niet veel kan doen aan de prijzen omdat ik denk dat de prijzen best rechtvaardig zijn.

  • Paul

  Ik denk dat je gedeeltelijk gelijk hebt. Ontwikkelingskosten (initiële kosten ook wel genoemd dacht ik), worden normaal gesproken in de eerste jaren wel terugverdiend en dan gaan prijzen omlaag. Hier worden de prijzen hoog gehouden. Die strips worden inmiddels al vele jaren geproduceerd en volgens mij zijn er geen grote aanpassingen meer aan geweest die voor hoge ontwikkelingskosten hebben gezorgd. Ik denk niet dat de prijzen nog rechtvaardig zijn, maar dat er achterlijk veel aan wordt verdiend.

 • Het argument van ontwikkelingskosten wordt vaak door de farmaceutische industrie gehanteerd maar niet hard gemaakt. Onderzoek wordt bijvoorbeeld ook geregeld met publiek geld gefinancierd. Lees bijvoorbeeld eens:
  https://decorrespondent.nl/1066/Waarom-medicijnen-zo-duur-zijn/95680173160-9d10a01e

  • Paul

  Duidelijk stuk inderdaad. Er is natuurlijk al heel veel gezegd over de medicijnmafia. Het is nog veel erger dan je denkt.

  @sang: ik denk dat je vrij naïef bent om klakkeloos aan te nemen dat het allemaal maar zo moet. Het zou geen normale zaak moeten zijn dat er zoveel miljarden worden verdiend over de ruggen van zieke mensen. Want dat gebeurt dus wel. Naar mijn mening zou de medicijnindustrie een soort stichting moeten zijn die onderzoek en productie doet voor de mens.

  Uit het stuk begrijp ik dat 30% van de omzet winst is. Als je een idee hebt hoeveel dat is zul je begrijpen dat de sector vnl. wordt gerund door enorme geldwolven die er geen moer om geven of er iemand beter zal worden van zo’n medicijn of niet, zolang het maar lekker oplevert.

  M.a.w.: eigenlijk moet dat hele systeem plat, het is gewoon een mafia.

 • In Duitsland zijn teststrips iets goedkoper: http://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/12232F974722-2378940.html
  Maar ik ben het met je eens dat er schandalige winsten worden gemaakt. Het argument van hoge ontwikkelkosten geldt niet voor teststips. De omzet daarvan is zo enorm hoog dat alle kosten allang dubbel en dwars zijn terugverdiend.

  Als je een jaarverslag van een groot Pharma bedrijf als Novartis naleest zul je zien dat de sales en marketing kosten bijna 1.5x (ca 24%) zo hoog zijn als de ontwikkelkosten (ca 17%). Bij een bedrijf als Abbott, die geen complexe medicijnen ontwikkelen, zijn de ontwikkelkosten minder dan 7%.

 • Er is nog iets anders, De prijs bij de apotheek is ook nog hoger dan bij bijvoorbeeld de DVN.
  Ik begrijp ook niet waarom mensen hun meter en toebehoren bij de apotheek halen.

  • Paul

  Ja inderdaad, veel hoger. Dan hebben we het over 25% of meer. Zelfs met de verzendkosten die er dan bij komen is het online nog een stuk goedkoper. DiabetesCentrale is volgens mij nog net iets goedkoper dan DVN.

  • mike

  klopt dat je er belachelijk vee voor betaald, zeker als je kijkt dat mijn test voor de accuchek mobile op internet rond €30 per 50 stuks kosten en zilveren kruis verzekering per strip maar €0,24 vergoed en de apotheek via mediqdirect ze voor die prijs kan/moet leveren
  volgens zeggen van de apotheek kan hij ze niet inkopen voor die prijs bij zijn eigen groothandel, maar MD kan/moet ze wel voor die prijs leveren.

  het wordt tegen kostprijs geleverd of zelfs er onder en dat gebeurt zolang het moet,
  maar liefst zien ze dat ik een andere/ goedkopere meter ga gebruiken.

  • SimonW

  Vreemd dat er nog geen generieke teststrips gemaakt worden (zoals bij printer cartridges) … je hebt immers wél generieke medicijnen. Hoe zou dat komen? Even Google geraadpleegd en ze bestaan blijkbaar wel … en kosten de helft.
  http://www.healthline.com/diabetesmine/new-generic-test-strips-may-be-better-than-originals

  • Paul

  En blijkbaar zijn ze nog nauwkeuriger ook. De fabrikant noemt het zelf geen generieke teststrips, maar een alternatief: hetzelfde product, maar dan de helft goedkoper en beter. Uiteraard zullen de grote fabrikanten van teststrips hun best doen dit tegen te houden. Vooralsnog zijn die andere strips alleen in de VS verkrijgbaar volgens mij. Het is ook van de gekken hoeveel macht die grote fabrikanten hebben.

  • SimonW

  Tja het is toch te importeren? Misschien iets voor DVN. Ik zie hier zelfs dat het 80% goedkoper is:
  http://www.new-genstrip.com/ En ik neem aan dat ze winst maken. Echter het is niet mijn meter. Maar als het echt zoveel scheelt dan is te overwegen over te stappen. 12 euro voor 50 strips.

  • SimonW

  Op Amazon zag ik nog deze strips UniStrip Test Strips for Use with Onetouch® Ultra® Meters (100) voor 16 dollar. Amazon komt naar NL dus ben benieuwd of ze deze gaan verkopen. We kunnen altijd een verzoek indienen.
  http://www.amazon.com/UniStrip-Strips-Onetouch%C2%AE-Ultra%C2%AE-Meters/dp/B00J9ME7U4/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1398797941&sr=8-1&keywords=unistrip#Ask
  De Fabrikant wil ook generieke strips voor andere merken bloed glucose meters gaan maken lees ik op deze blog: dus wie weet komen er op termijn generieke merken naar Nederland. Ze zullen waarschijnlijk wel eerst gekeurd moeten worden maar voornoemde zijn FDA en ISO gecertificeerd.

 • Hallo simonw en anderen, interessante discussie. Net zoals bij de bloedglucosemeters moet, wat Diabetesvereniging Nederland betreft, ook bij generieke teststrips de kwaliteit voorop staan. Dus pas als deze onafhankelijk gekeurd en goed bevonden zijn, zijn ze voor ons een goed alternatief.

  • SimonW

  Als ze verkocht worden in de USA zijn ze voor die markt natuurlijk al gekeurd. Waarom worden die dan niet getest door TNO ? Zoals je kan lezen claimt UniStrips zowel te voldoen aan de FDA normen als aan ISO normen: “The accuracy of the generic UniStrip1 meets or exceeds ISO standards and that of the branded test strip in clinical tests” zegt Rick Admani van UniStrips. En ze worden overigens ook al verkocht in Europa. Ik heb overigens geen idee hoe betrouwbaar de merkstrips zijn. Jullie bij DVN wel?

 • Hoi Simonw,
  DVN heeft ook geen zicht op de nauwkeurigheid van de glucosetest met deze strips. Ook weten wij niet of de meetmethode onder allerlei omstandigheden accuraat is of blijft. Om die reden vindt DVN dat een meter en strips door een onafhankelijk instituut getest moet worden. Zoals bijvoorbeeld door TUV Rheinland Nederland gebeurt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.