Home Forums Hulpmiddelen Teststrips Freestyle Libre bij afwijkende waardes sensor?

Teststrips Freestyle Libre bij afwijkende waardes sensor?

Vandaag contact gehad met Abbott i.v.m een sensor die flink afwijkt (sensor waardes rond 3.0, contour ts rond 8.2).
Na het 1e contact 5 waardes scan en prik doorgegeven moest de scan uitgevoerd worden met de Libre reader (niet met de app van Apple).
Later op de middag nogmaals 5x geprikt en gescand met de libre reader.
Aan het eind van de vragenlijst (half uur verder) blijkt dat om in aanmerking te komen voor vervanging de waardes vergeleken moeten worden met freestyle teststrips op de libre reader.
Dit is nieuw voor mij!
Iemand hier bekend mee of ervaring hier mee?

Mvg Paul

  • Ben42

  Bij verschillen tussen de metingen met de FreeStyle Libre en met bloedglucose meters wil Abbott graag een indicatie van de verschillen. En die verschillen moeten dan ook nog een bepaald minimum hebben. Het protocol daarvoor is echter niet duidelijk en niet consequent.

  De laatste keer dat ik met Abbott sprak over het vervangen van een sensor wilden ze graag 3 vergelijkingen hebben, waarbij de bloedmeting 10 minuten voor de FSL meting was gedaan. Die had ik toen niet bij de hand, maar ik had wel een hele vracht aan metingen over een dag waaruit bleek dat de sensor over meer dan 24 uur flink afweek. (De hele nacht in het rood, terwijl ik op een acceptabele bloedsuiker zat).

  Het hebben en kunnen gebruiken van de FreeStyle Libre lezer (reader) voor het gebruiken van strips is handig. Zelf heb ik een paar keer een set strips voor de FSL aangeschaft. Handig want de reader heb je toch al bij je en voor noodgevallen is dat dan compact en je hebt dan een bloedsuiker meter bij je. Ondertussen heb ik meerdere FSL readers gehad, het probleem bij die readers is dat als je ze meeneemt (b.v. in je broekzak), dat ze na halfjaar de strippoort niet meer schoon genoeg is om strips te herkennen. De strips in voorraad houden en meenemen is dus wel kostbaar en niet praktisch.
  Zelfs een beschermhoes van Abbott zelf heeft van onderen een gat waardoor de strippoort niet beschermd wordt.

  Advies (van mij en dus niet betrouwbaar):
  Voordat je Abbott belt, zorg dat je tenminste 3 meting paren hebt, waarbij de bloedsuiker meting 10 minuten vroeger is gedaan dan de scan de reader. Houd die gegevens bij de hand. Vragen ze om de metingen van de bloedsuiker strip van de meter zelf geef dan aan dat die geen strips meer herkend vanwege het broekzak *) probleem.

  Houd ons op de hoogte hoe dit verder gaat.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  *)
  De FreeStyle Libre reader is niet betrouwbaar inzetbaar voor het lezen van de bijbehorende strips.
  De strippoort raakt snel vervuild en zal in veel gevallen de strips niet meer herkennen.
  LET OP! Betrouwbaar en accuraat zijn twee verschillende begrippen. Als een Abbott medewerker aangeeft dat de reader ‘wel betrouwbaar’ is, vraag dan: Kan ik er op vertrouwen dat na een halfjaar in broekzakken te hebben gezeten de reader de strips via de strippoort herkend? (Indien daarop het antwoord “nee” is kun je zeggen “Ik kan er niet op vertrouwen: dus de reader is voor dit gebruik niet betrouwbaar.”).

 • Vandaag voor de 3e keer contact gehad met Abbott.
  Sensor wordt niet vergoed.
  Op 11-02 de toezegging gekregen dat ik teststrips voor de Libre toegestuurd zou krijgen en een terugkoppeling zou krijgen over mijn sensor.
  Op 19-02 nog geen terugkoppeling gehad en geen teststrips.
  Opnieuw de toezegging gehad dat er teststrips toegestuurd worden maar dat de sensor niet vergoed wordt.
  Vandaag weer gebeld omdat er nog steeds geen teststrips binnen zijn.
  Blijkt de afgelopen 2X mis gegaan te zijn met de bestelling.
  Ik wacht geduldig af……maar het vertrouwen in Abbott heeft toch wel een deukje op gelopen.

 • Hai Paul, het is niet echt raar meters mogen afwijken 15% lager of 15% hoger dit is vastgelegd ,op het moment dat je overstapt naar een ander merk zul je vrijwel altijd verschillen zien. s

 • Goedemorgen. Ik heb diabetes2 en ben 62 jaar oud. Diabetes sinds mijn 45ste levensjaar en gebruik/te insuline sinds 2012 nu 7 jaar dus. Vaak gebruik gemaakt van Freestyle libre voor metingen via de censor op de arm. Mee gewerkt aan onderzoek met studenten in samenwerking van Abbot over de werking van de Freestyle Libre om meer verbeteringen aan te brengen. Nu is het zo dat de censor op lichaamsvocht werkt en niet met bloed. Afwijkingen van meters mogen naar mijn weten niet meer bedragen dan 20%. Bij de laatste keer dat ik en dat is nu twee weken geleden, de censor gebruikt heb kwam ik tot de conclusie dat er toch behoorlijke afwijkingen in het meten zaten. 10 minuten voor de censor meting de vingerprik. Deze gaf 5.6 aan terwijl de Freestyle censor 3,9 aan gaf.
  5.6 x 20% =1.12. Verschil 5.6-1.12= 4.48. Conclusie een grotere afwijking. Dit komt meerdere keren voor. Ik heb wel eens contact gehad met Abbot maar je kom niet echt verder, daarbij is het voor een diabetespatiënt 2 een dure business met het aanschaffen van een censor a 59,95 Euro. voor mij is het voorlopig de laatste keer dat ik, ondanks het gemak, De censor van Freestyle gebruikt heb.

  • Ben42

  Voor afwijkingen van bloedsuikermeters wordt vaak de norm van 15 procent aangehouden.
  Maar twee meters onderling kunnen meer afwijken, als een meter naar boven afwijkt en de andere meter naar beneden afwijkt kan het verschil dus groter worden. Het verschil tussen 5.6 en 3.9 is behoorlijk groot. Maar een verschil van 4.7 en 5.6 en daarnaast het verschil tussen 4.7 en 3.9 is al niet meer zo heel groot.

  Daarnaast is het zo dat de sensor lang niet zo nauwkeurig is als een bloedsuiker meter, gaan we op de individuele metingen af, dan is een bloedsuiker meter veel nauwkeuriger en ook de betrouwbaarheid daarvan is groot.

  Echter bij 4 (of 6 metingen) per dag heb je dan nog helemaal geen betrouwbaar beeld van je bloedsuikers over de dag heen. Ook al zijn de individuele metingen exact, dat zegt nog niets over de momenten daartussen.

  Met de sensor krijg je een veel beter beeld van je eigen bloedsuikers, waarbij het helaas zo is dat het voorkomt dat de sensor duidelijk flink afwijkt soms bij een enkele meting, maar vaak ook over een langere periode. Vooral de eerst dag en de laatste paar dagen vind ik de sensor minder betrouwbaar.

  Het is natuurlijk zaak dat gebruikers van de sensor hier goed van op de hoogte zijn, zodat ze hiermee rekening kunnen houden en niet helemaal blind varen op de sensor.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • BJMG

  Sensor gaf regelmatig te laag aan. O.A. LO (5,2). ( ) = Aviva Combo van Roche) Antwoord: Ik mocht alleen vergelijken met Freestyle Precion strips. Werden opgestuurd. Door Pinksteren kwamen ze bijna te laat aan .3x gemeten. 7,9 (9,7). 8,3(13,0)
  11,9(14,7). Pijl op sensor verticaal (daarom niet even bij gebolushed. Waarden van de Precion waren gelijk aan die van de Aviva Combo.
  Viel niet onder de criteria voor vervanging. Antwoord op de vraag of ik medische hulp had moeten vragen, was neen.
  Hoe erg moet zijn tot ze vervangen?
  Gelukkig kan ik het nog betalen, maar er zijn mensen die zich dingen ontzeggen om een sensor te kunnen gebruiken.
  Misschien moet ik niet klagen omdat ZIN dan helemaal niet tot vergoeding overgaat.
  Met vriendelijke groet.
  BJMG

  • Ecco

  Ik ben reeds van in het begin gebruiker van Freestyle libre.
  Vroeger kwamen de waardes van de reader goed overeen met de bloedprik.
  Laatste tijd regelmatig sensors die zeer lage waardes aangeven tov bloedprik.
  Via Xdrip kan ik gelukkig de curve/aflezingen kalibreren op de smartphone zodat ik daar betrouwbaardere aflezingen heb.
  De reader heeft het probleem dat die nà enige tijd niet goed reageert op het aan/uit knopje (reeds 3x vervangen).
  Vervangen van sensor steeds gelukt, maar ze doen zeer moeilijk hierover.
  Ze eisen dat je de strips gebruikt die bij het toestel horen, maar het toestel detecteert die strips niet meer nà enkele maanden gebruik van de reader.

   • KarelP

   @ecco 3x knopje kapot en het toestel detecteert die strips niet meer nà enkele maanden wat doe je er dan mee? Wij hebben hier drie readers binnen de familie, allen mininaal twee jaar oud en werken nog perfect.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.