Home Forums Voeding tijd tussen maaltijden Diabetes type 1

 • Anoniem
 • Inactief

tijd tussen maaltijden Diabetes type 1

Hallo,

Normaal gesproken eet ik altijd om de 2 uur, dit heb ik altijd gedaan ivm honger hebben en hypo’s voorkomen. Nu merk ik zelf dat ik om de 2 uur eten niet echt meer nodig vind omdat ik dan nog geen honger heb, dus wil ik elke 3 uur iets eten. Helaas werkt mijn diabetes niet mee en kom ik elke keer laag uit. Het heeft natuurlijk ook niet zoveel nut om 2 uur later wat kleins te eten en dan een uur later een grotere maaltijd zeg maar, want ik heb simpelweg gewoon geen honger. Ik vraag me af of er meer mensen met diabetes type 1 zijn die om de 3 of zelfs 4 uur eten en hoe zij niet laag komen te zitten. Ik waardeer tips enorm, want ik kom er zelf gewoon echt niet uit! Ik heb mijn basaal nu staan om 12:00 – 2.1 , dan 14:00 0.2 en 15:00 1.5, maar tussen 14:00 en 15:00 schiet mijn bloedsuiker gewoon omlaag waardoor ik genoodzaakt ben om om 14:00 wel wat te eten, terwijl ik liever om 15:00 wat eet.

ter info ; Ik ben op dit moment 16 en 14 jaar diabeet.

 • Hoi Lisa,

  Ik denk dat je basaal tussen 12:00 en 14:00 te hoog staat. Heb je dit zo hoog staan voor de lunch? Het is zo dat insuline ongeveer 2 uur na toediening op zijn hoogtepunt is. Dit is dan dus rond 14:00. Als je om 12:00 luncht is het meeste voedsel dan al verwerkt en gaat hij dus dalen (ligt er ook aan hoeveel je eet en wat je eet). Als het is om je lunch op te vangen kun je hem misschien wat eerder hoger zetten en dan ook eerder weer lager of iets minder bolussen voor lunch. Maar misschien kun je dat beter overleggen met je dvk.
  Ik had dit probleem vroeger ook ’s ochtends. Als ik om 8:00 at, ging ik tussen 10:00 en 11:00 hard dalen en moest ik wat eten, ook al wilde ik niet. Heb nu mijn basaal juist eerder hoger staan om ontbijt op te vangen en bolus dan ietsje minder voor ontbijt. Eet vaak nog wel een koekje maar meer omdat ik honger heb dan omdat hij daalt.
  Mijn basaal staat nu
  0:00-6:00 0.9
  6:00-0:00 1.9
  Maar dit is bij iedereen verschillend.
  Ik ben trouwens 22 jaar en heb 15.5 jaar diabetes.
  Hoop dat je hier wat aan hebt.

  Groetjes,
  Sylvia

  • Anoniem
  • Inactief

  Hoi,

  Ja ik zet hem zo hoog op mijn lunch op te vangen. Ik eet om 12:20, mijn basaal staat dan dus al vanaf 12:00 maar als ik hem lager zet kom ik weer hoger uit. Ik bolus wel pas na het eten omdat ik altijd een stukje moet lopen om mijn lunch te halen zegmaar… ong 6 min naar de winkel en voor het lopen ben ik meestal iets tussen de 5.0/6.5, dus als ik ga lopen zak ik al en als ik daar ook nog bij ga bolussen kom ik waarschijnlijk laag uit.

  Al moet ik wel zeggen dat het normaal gesproken is dat je basaal/bolus verhouding 40/60 moet zijn alleen bij mij is dat 70/30… misschien heeft dat er ook iets mee te maken?

  Groetjes Lisa!

 • Hoi,

  Ja dat snap ik dat je dan idd nog niet bolust. Hmm lastig. Het is denk ik echt een kwestie van de juiste balans vinden tussen basaal en bolus. Dat is een kwestie van overleggen met je behandelaar en uitproberen met kleine stapjes en goed kijken hoe hij reageert.
  Ik heb gekeken naar mijn basaal/bolus en die is 64/38, dus dat lijkt meer op de 70/30 ja.
  Ik heb het idee dat het echt per persoon afwijkt, maar daar weet je behandelaar denk ik wel meer van.

  Groetjes,
  Sylvia

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.