Home Forums Nieuw met diabetes Tip voor patienten die net de diagnose Diabeet hebben gekregen

Tip voor patienten die net de diagnose Diabeet hebben gekregen

Hallo,

Ik heb een tip voor mensen die net de diagnose diabetes hebben gekregen.

Ik heb jaren mijn suikerziekte niet serieus genomen, wist niet veel, ‘Oh ik had suikerziekte,als het dat maar is…’
Door mijn onwetendheid heb ik nu neuropathie en heeft de helft van mijn rechtervoet geen gevoel meer. Ik had ‘maar’ suikerziekte, het drong niet tot mij door. Tot ik het boek Diabetes voor Dummies had gelezen, van voor naar achter en nog eens.

Waar ben ik mee bezig?! stom,stom,stom, er zit een sluipmoordenaar in mijn lijf en ik moedig hem nog aan ook……..
Gelijk mijn suikerziekte anders aangepakt, gewoon nog lekker eten, wel koolhydraten tellen, niet teveel van alles, vaker controleren als het niet goed voelt.

Dus heb je net de diagnose Diabeet gekregen: LEES HET BOEK !!!!!

Succes !!!!

 • Ben het helemaal met je eens Maria1612.
  Ik heb intussen verschillende boeken gelezen (diagnose DM2 maart ’15), maar vond ‘Diabetes voor dummies’ met afstand het beste ’totaalboek’.

  • Ruud

  Maria, Ik zal het mijn oude huisarts schenken die bij mijn eerste bezoek aan hem, met klachten over mijn voeten, aangaf “dat gaat vanzelf over”. Ik loop nu met een rollator.

 • Jeetje Ruud,wat een sukkel van een dokter had u,
  maar u zit ermee
  sterkte xx

  • HHHyper

  Hou inderdaad altijd voor ogen dat diabetes een sluipmoordenaar is. Denk niet alleen aan het heden. Je leeft inderdaad nu en daar moet je vooral zoveel mogelijk van genieten, maar een goed ingestelde diabetes zorgt er voor dat je ook in de toekomst kunt blijven genieten.
  Zelfmanagement is zwaar en frustrerend, maar het loont uiteindelijk wel. Op de korte termijn zul je je beter voelen. Op de langere termijn voorkom je vele ernstige complicaties.
  Goed dat je dat hebt ingezien en vooral eerlijk toegeeft dat je je diabetes in eerste instantie niet zo serieus nam. Veel mensen zullen dit herkennen, maar het niet toegeven.

 • Lezen over diabetes is inderdaad goed voor je zelfbewustzijn en je zelfmanagement.

  Diabetes voor dummies staat in mijn verlanglijstje bij bol.com, ik ga deze zeker lezen.
  Het boek “Zorgboek diabetes type 1 bij volwassenen” (2012) is ook een aanrader. Dit boek heb je ook voor diabetes type 2.

   • Louis

   Zelfmanagement is zwaar en frustrerend, maar het loont uiteindelijk wel.

   Sorry, maar met alle respect voor HHyper die dit heeft geplaatst, maar van dit idee moeten we nu echt voor eens en altijd een keer af.

   Ook ik heb DB2 en spuit 4 x per dag waaronder ook 1x op mijn werk onderweg.
   Leuk is het niet, maar ik heb het geaccepteerd en het het is nu eenmaal zo. Daar doen we niks aan af.
   Intussen leef ik er gewoon mee, ga ermee uit eten, ja ook naar de chinees, en indien nodig spuit ik op aanraden wat bij. een kwestie van zelfmanagement waar we het hier over hebben. Ik neem als het zo uitkomt ook rustig een gebakje al neem laat ik het extreme wel staan en drink op een etmaal 2 flesjes bier; 1 als ik thuiskom van mijn werk en 1 in de loop van de avond. Alleen moet ik me nu eindelijk eens aanleren dat ik meer beweg. Al met al heb ik nu een waarde tussen 5.5 en 6.0.
   Natuurlijk leef ik niet zoals voor mijn diabetes, maar ik heb er wel mee leren leven en dat gaat me makkelijker dan verwacht nu ik aan de insuline zit.

   Maar oke, ik heb nu eenmaal diabetes maar kan er gewoon mee leven.

   Met vr. gr.;
   Louis

  • logos

  En twijfel niet vraag om hulp als je het zelf even niet meer weet. Maak ook aan de hulpverleners duidelijk wat je verwacht, wees assertief. Als ze je agressief vinden kun je altijd nog zeggen dat last hebt van een hypo (-:

  Iedereen heel veel succes bij het managen van zijn / haar diabetes.

 • Een ander heel goed boek is 100% suikervrij voor diabetici van Carola van Bemmelen. Ik werk zelf met dit boek en de inzichten zijn echt een openbaring voor veel mensen!

  • Met wat voor reden zou je als diabeet type 1 100 % suikervrij willen eten?

 • @peterdiabetes Met 100% suikervrij wordt bedoeld, vrij van geraffineerde suikers. Er is een groot verschil tussen de bewerkte suikers in bijvoorbeeld snoep, gebak, ijs, broodjes, ontbijtkoek en liga’s, voorverpakte voeding in pakjes en zakjes, frisdrank etc. en de natuurlijke suikers zoals in bijvoorbeeld fruit, honing of zoete aardappelen.

  Het is goed voor zowel type 1 als 2 om de geraffineerde suikers te vermijden omdat de alvleesklier en de insulinereceptoren in het lichaam deze niet meer (goed) kunnen verwerken. Bij een gezonder voedingspatroon en leefwijze voel je je energieker, kunnen tal van klachten afnemen en de risico’s op gevolgschade verminderen.

  Ook bij diabetes type 1 is het mogelijk om de dagelijkse hoeveelheid insuline die je nodig hebt met 60-70% te verminderen.

  • @lindavandersanden. Het klopt inderdaad dat de natuurlijke suikers beter zijn voor je lichaam, maar dit geldt voor elk willekeurig persoon, ongeacht of deze diabetes is of niet. Maar om nou voor 100% geen geraffineerde suikers te nemen, vind ik persoonlijk (type 1) te ver gaan. Om welke reden zou ik snoep, ijs, gebak etc. laten staan? Dit is toch lekker om af en toe te nuttigen? Indien men zich schuldig gaat voelen over mogelijke klachten of risico’s verhoging; dan doet dit niet ten goede van een gelukkig leven. Het kan zelfs leiden tot een depressie.

   Net als voor veel dingen is de regel:”overal waar ’te’ voor staat is niet goed”. Geraffineerde suikers beperkt eten kan geen kwaad.
   En zelfs met geraffineerde suikers ken men een ‘gezond leven’ leiden. Een gezond leven hangt namelijk van meerdere factoren af, zoals bijvoorbeeld voldoende beweging, etc.

   Ik vind de titel van het boek niet toepasselijk bij diabetes, meer voor mensen die willen afvallen of een ongezonde eet patroon (willen) hebben.
   Een titel met de context ‘suiker verminderen’ klinkt al een stuk beter.
   En het klopt inderdaad dat je, je dagelijkse hoeveelheid insuline kan verminderen hierdoor, maar dit kan ook bereikt worden door andere factoren (sporten).

 • Mijn tip: zoveel mogelijk kennis opdoen

  Toen ik net mijn diagnose (type 1) had, kreeg ik al vrij snel begeleiding van de diëtiste en de dvk. Ze kwamen langs aan mijn ziekenhuisbed. Ik moest zeker in ’t begin regelmatig bij de internist, de dvk en de diëtist op controle. Zij hebben me alledrie stukje bij beetje dingen verteld en hebben mijn vragen beantwoord. En zonodig doen ze dat nog steeds.
  Ik wist al ’t een en ander over diabetes, omdat mijn moeder al jaren type 2 heeft en daar ook insuline voor spuit, en ik heb in het verleden een paar kennissen gehad die ook type 1 hadden. Ongemerkt pik je daar toch ook wat van op.
  Eenmaal terug thuis ben ik meteen gaan studeren op wat diabetes is en wat het met je lichaam doet. Want ik wilde weten wat er met mij aan de hand was en hoe ik dat de baas kon worden, ipv. andersom. Ik ging op internet zoeken naar informatie, boeken lenen in de bieb en ik ben lid geworden van een lotgenotenforum op internet waarvan ik ontzettend veel geleerd heb, en nog steeds van kan leren. Want vergeleken met mensen die het al vele jaren hebben, ben ik met mijn kleine 2 jaar diabetes ook nog maar een groentje…

 • Diabetesvereniging Nederland lanceert deze maand een nieuw online kennismakingsaanbod voor mensen met diabetes Type 2.
  Het kennismakingsaanbod is een proef van DVN om te kijken hoe we wat meer aanbod kunnen opzetten voor specifieke doelgroepen.
  We beginnen nu met diabetes Type 2.

  Kenmerken van het kennismakingsaanbod:
  – Kosten: 25 euro (als je aanvullend verzekerd bent, is het vaak mogelijk om dit terug te vragen)
  – Stopt automatisch na een jaar
  – Je ontvangt elke maand online informatie over diabetes Type 2 en een thema: medicijnen, zelfmanagement, beweging, voeding, omgaan met je behandelaar, meten, huidige stand van zaken in het onderzoek rond diabetes Type 2, vooroordelen en nog meer.
  – Je kunt een jaar gebruik maken van allerlei ledenvoordeel dat DVN biedt: korting in dvnwinkel, persoonlijk advies, regionale bijeenkomsten en korting op verzekeringen.

  Kijk op http://www.dvn.nl voor meer informatie, of om je aan te melden.

  • Miepie

  Ik heb me aangemeld voor de Basiscursus Leven met diabetes in Zwolle volgende maand en ben vaan plan om naar het Diabetescafé in Sneek te gaan, en ik sta ook net als veel vaan jullie onder controle van een dvk en een diëtiste, en ik hoop via dit trefpunt ook tips en adviezen van jullie te krijgen.

   • Mel83

   Ik kom zelf ook uit Zwolle, wanneer start deze cursus en waar is het ? ben er wel benieuwd naar.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.