Home Forums Nieuw met diabetes Tips mbt insuline spuiten?

 • Mies

Tips mbt insuline spuiten?

Hallo, ik ben sinds een aantal weken overgestapt van medicatie naar insuline, dit ivm een zwangerschapswens. Momenteel dus bezig met het instellen en vooral ook wennen aan het spuiten. Het is voor mij toch weer een stap verder. Ik zou graag willen vragen of jullie tips hebben mbt het spuiten van de insuline? Ik krijg soms blauwe of beurse plekken ( ik spuit in mijn buik en zij). Ook doet het de ene keer veel meer pijn dan de andere keer. Hoe kan ik voorkomen dat ik harde plekken krijg van het spuiten?
En hoe doen de dames het ( of eventuele heren) wanneer ze een jurk dragen? Dan kun je namelijk niet even het shirt omhoog trekken om te spuiten maar moet de hele jurk omhoog. Thuis geen probleem, maar in het openbaar staat het wel een beetje raar :)

Groetjes!

 • Hoi Mies,

  Wat een gedoe allemaal hè? Heel herkenbaar!
  Als ik de spuit zachtjes tegen mijn buik zet en ik voel iets, kies ik een ander plekje. Gewoon 1/2 cm naar boven, onder, links of rechts. Als ik dan niets voel als ik de naald op mijn buik zet, duw ik pas door. Dan doet het het minste pijn! Het inspuiten op zich (de insuline die in mijn lichaam komt) doet bij mij alleen pijn als de insuline (te) koud is. Tip: warm maken door de pen even tussen je borsten te steken (in het middenstuk van je bh) of gewoon tussen warme handen (laten) opwarmen. Harde plekken van het spuiten heb ik nog nooit gehad. Dacht dat je dat alleen krijgt als je vaak op dezelfde plek prikt. Ik prik altijd op verschillende plekken; daar let ik goed op. Als ik een jurk draag en ik zit aan tafel, spuit ik gewoon in het openbaar, maar alleen maar als ik een panty draag. Gewoon rok op een plek tikkie optrekken;-) Staand lukt mij dat niet charmant, dus dan loop ik naar een halletje of andere ruimte. Naar de wc ga ik nooit. Dat vind ik smerig, maar da’s persoonlijk. Succes met alles!! PS Hoop dat je wens (snel) in vervulling gaat!!

  • Mies

  Hoi Linda, dank je wel voor jouw reactie en tips. Het doet me goed om te lezen dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loop. Ik ga jouw tips ook zeker uitproberen

 • Dag Mies,
  insuline toedienen kan ook pijnlijk zijn, en harde plekjes geven, als er een iets te lange naald wordt gebruikt. Het uiteinde van de naald kan dan een spier raken. Dat voel je, en door de ontstane beschadiging kunnen spier en het erboven gelegen vetweefsel aan elkaar verkleven.
  Er zijn voor insulinepennen korte naaldjes van 4 mm, 5 mm, langer is meestal niet nodig. Het gaat erom dat de insuline door de huid heen in het onderliggend vetweefsel komt.
  Ik wens je veel succes, en hoop dat 2016 in meer dan 1 opzicht een geweldig jaar voor je mag worden.
  Hartelijke groet, Eglantine

  • Mies

  Hallo Eglantine
  Dank je wel voor de info, ik gebruik nu ook 4mm naaldjes. De apotheek wilde me eerst naalden van 8mm meegeven. Ik dacht dat dat wel goed zou zijn. Mijn dvk heeft me terug gestuurd met deze naalden, gelukkig maar!

 • Hoi Mies,

  Wat belangrijk is dat je rouleert van prikplekken. Mij is verteld dat je alleen in de onderzone van je buik mag prikken en dan ook niet te dicht bij de navel.
  Uit ervaring heb ik geleerd dat ik ook de bovenkant van de buik kan gebruiken. Voordat ik injecteer tast ik de spuitplek af. Voel ik iets vreemds of zie iets vreemds dan prik ik daar niet.

  Als jij je injecteert; hoe doe je dat dan? Naald er langzaam in en de insuline binnen no time naar binnen jassen? Doe dit in geen geval. Ik druk de naald er snel in en spuit de insuline langzaam. Ook dit bespaart infiltraten.

  Daarnaast prik ik ook in mijn armen/en billen. Mijn benen niet meer want na ruim 20 jaar hierin te hebben geprikt was opeens het onderhuidsbindweefsel beschadigd.

  Met het dragen van een jurk en dan gelijk een gratis “show” te geven. Ik prik dwars door mijn kleding heen (een dun t-shirt.) Dit doe ik al jaren en heb daar nog nooit last van gehad.

  Als je in een omgeving hebt gewerkt waar het vies en stoffig is dan doe ik het uiteraard niet.

  • Mies

  Hoi Racingbike. Jeetje ik blijk al maanden niet meer te hebben ingelogd. Lees dus nu pas jouw bericht. Maar bedankt voor jouw reactie en tips. Ik spuit mijn insuline nu heel langzaam, maar dan nog krijgt ik regelmatig een rode bult. Het trek gelukkig wel weer weg met 2 dagen. Het blijft toch nog even zoeken en uitproberen. Maar er is vooruitgang, spuiten in het openbaar gaat me nu wel makkelijker af. niet altijd maar het is wel beter dan voorheen.

 • Zo nu en dan een blauwe plek is best normaal. Als het er écht veel worden, kun je even bij je diabetesverpleegkundige vragen wat er aan gedaan kan worden.

  Wat jurkjes betreft: je kunt dan beter in de onderkant van je arm spuiten (dus als je een ‘spierbal’ maakt, de onderkant, daar waar het meeste vet zit). In de benen kan wel, maar dan wordt de insuline een stuk langzamer opgenomen, en in de armen wat sneller (dat is dus beter).

  • Anoniem
  • Inactief

  Blauwe plekken zijn vaak niet te voorkomen. Als ik bij het insteken van de naald al pijn voel, neem ik een andere plek. Snel insteken en langzaam spuiten doet het minst pijn. Ook ik spuit in gezelschap door (dunne) kleding heen, mits ik geen hele lichte kleding draag. Je zult dan nl net zien dat de inspuitplek een beetje bloedt en dan loop je met een bloedvlek in je kleding rond.

  • Mies

  Anne, goede tip van dat in mijn armen spuiten. Ik heb dat nog nooit gedaan maar die ga ik onthouden en ook proberen.
  Mir, ik lees wel vaker dan mensen door de kleding heen spuiten maar heb je dan niet meer risico op wondjes of problemen? Het is wel handig, en idd even opletten op bloedvlekken :)

  • Anoniem
  • Inactief

  Mies,door de kleding heen spuiten wordt weliswaar afgeraden maar ik heb nog nooit problemen ondervonden. Op dit forum schreef iemand zelfs dat hij al tientallen jaren niet anders doet, zonder problemen. Ik wil in gezelschap gewoon niet mijn kleding omhoog trekken en in mijn blote buik zitten, die buik heeft z’n strakste tijd wel gehad op 46-jarige leeftijd en na 2 kinderen😉. Thuis maak ik wel gewoon de huid vrij. Bloedvlekjes heb ik ook wel eens als ik mijn kleding omhoog trek en die meteen na het spuiten weer omlaag trek over de spuitplek heen, al gebeurt het wel vaker als ik door de kleding heenspuit.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.