Home Forums Lichamelijke complicaties Tips van partners van mensen met diabetes en andere aandoeningen

Tips van partners van mensen met diabetes en andere aandoeningen

We weten hoeveel impact diabetes op je relatie kan hebben. Maar hoe zit dat dan wel niet voor partners als je Lief naast diabetes ook nog andere kwalen heeft? Wij zijn op zoek naar verhalen en tips om met die situatie om te gaan. Dat mag hieronder, via communicatie@dvn.nl of in een pb. We zijn benieuwd naar de reacties!

 • Goedemorgen, ik heb naast diabetes ook neurophhatie LMNA lypodystrofie en ernstige niervalen. Ik denk zelf wel eens wat moet hij nog bij mij. We zijn al vanaf onze 17 de jaar bijelkaar en wij hebben altijd gepraat. Ook de minderleuke dingen maar zeker ook de leuke en mooie kanten. Mijn man gaat al 31/2 jaar mee ziekenhuis in en uit. Hij heeft nog geen 1 bezoek gemist. In het transplantatie gesprek krijg je ook een gesprek met een maatschappelijk werkster(voor mij heel vreemd dat ben ik zelf namelijk ook) maar daar worden ook lastige onderwerpen besproken over bv seks hoe ga je daar mee om. In dat gesprek kijken ze ook of er hulp nodig is bij bepaalde onderwerpen. Maar mijn tip is veel praten en ook je man of vrouw de ruimte te geven voor waar ze tegen aan lopen en natuurlijk bespreekbaar maken. En natuurlijk veel leuke dingen ondernemen zoal vakanties met de tent en alle kids, uiteten( dan wel optijd ivm mijn energie) naar vrienden gaan. En bij onze paarden zijn(werkt ook therapeutisch) Dat maakt mij erg gelukkig en vallen alle klachten in het niets.
  Dus niet thuis gaan zitten maar alles blijven doen waar kan. Denken aan je belastbaarheid, en natuurlijk veel praten met je partner.

 • Mijn vriend heeft diabetes type 1. We hebben nu een half jaar alweer een relatie. Oor dat ik met hem begon er een serieuze relatie ben ik op zelfonderzoek gegaan. Ik wilde meer over deze ziekte te weten komen en vooral in verband met relatie. Ik vroeg mij af welke rol ik eventueel zou hebben als partner en ook in welke mate. Via Google kwam ik weinig te weten. Wel kwam ik veel tegen op Spaanse sites. ( ik Hooglede ook in deze taal en in het Engels) dit heeft mij en ook mijn vriend veel geholpen. Ik las in het Spaans over de Spaanse landelijke diabetes federatie en kwam een schat aan informatie tegen. Wellicht hebben anderen ( partner of mensen zelf die diabetes hebben er ook wat aan) zie http://www.fedesp.es

  Gelukkig eet ik zelf gezond ( koolhydraatarm) dus op het gebeid van voeding waren er weinig aanpassingen. In het begin van de relatie moest ik wel wennen aa het onderwerp ‘gezondheid’. Mijn vriend is logischerwijs daar continu 24/7 mee bezig. Ik daarentegen, niet en voor mij was gezondheid iets vanzelfsprekends.

  Hij vertelde mij over zijn teenamputatie als gevolg van zijn ziekte. Ik dacht dus dat “het ergste” gevolg van zijn ziekte al was geweest. Niks bleek minder waar;
  Na 3 maanden kreeg mijn vriend een hartaanval en belandde in het ziekenhuis. Gelukkig gaat het goed met hem en we zijn nog steeds samen. Ikzelf had niet verwacht dat deze ziekte al op zo’n korte tijd nog meer impact zou hebben. Wij zijn nog heel gelukkig samen en ik blijf ook bij hem. Ik vroeg mij af hoe andere partners van mensen met diabetes omgaan met deze ziekte. Waar lopen jullie tegenaan?

  • Maloe

  Metformine zorgt voor B12 tekort en hierdoor kan een depressie en afasie optreden bij je partner en word je relatie behoorlijk onder druk gezet….

  Ik heb zojuist dit verhaal gepost. Hier moet veel meer aandacht voor komen…
  Ik wil toch ons verhaal vertellen op dit forum. Mijn man heeft al jaren erfelijke DT2. We hebben een rot periode achter de rug van 3 jaar. Een hele erge periode vol woede, depressie, afasie en alles wat je je niet wenst. De relatie was over zei hij en ik heb altijd van deze man gehouden. Snapte er niks van. Onze dochter was bang geworden en de woede uitbarstingen waren enorm. Nadat we bij een natuurarts waren geweest hoorden we van B12 tekort. Het staat ook in de bijsluiter van de metformine. Wist je dat je van Metformine een B12 tekort kan krijgen met alle rampzalige gevolgen van dien. Tintelingen in handen en voeten en depressie… Komt gewoon door die metformine, die eet het B12 op. Moe, futloos, afasie en heleboel ellende kan voorkomen worden door een pilletje erbij te slikken. Kijk maar eens op http://www.stichtingb12tekort.nl
  Heel veel kwalen zijn verleden tijd en hij zit weer heerlijk in zijn vel en wij hebben de oude papa en manlief weer terug. Want het was en is gewoon een schat. Maar die periode echt niet… Heel veel mensen weten het niet, het wordt door doktoren bestreden, maar een pilletje kun je zo slikken en kan geen kwaad. Let wel op dat je de goede neemt. Teveel aan B12 plas je gewoon uit. Het leven is weer zoals het moet zijn. Ik weet zeker dat veel relaties door dit tekort om zeep worden geholpen. Iemand kan echt ziek worden in lichaam en geest door B12 tekort. Herken jij je hierin? Hopelijk helpt het jou want partner zijn van iemand die dit heeft is heel erg, Ik ben nu nog aan het ‘revalideren’….Maar de natuurarts ben ik eeuwig dankbaar ….

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.