Home Forums Nieuw met diabetes Tips voor spuiten

Tips voor spuiten

Hallo allemaal,
Op 21 september 2016 kreeg ik te horen dat ik diabetes heb. Ik weet dat, maar het komt nog niet echt aan. Naast dat diabetes type 1 soms heel vervelend is, speelt er bij mij ook nog iets anders. Ik heb Aichmofobie (angst voor naalden en scherpe voorwerpen). Scherpe voorwerpen zijn makkelijk te vermijden, maar een naald is bij type 1 wat minder makkelijk te vermijden.

Op dit moment mag ik van mijn diabetesverpleegkundige nog niet over op de insulinepomp, aangezien ik eerst moet leren zelf te kunnen prikken (mocht er wat zijn met dat pompje). Ik ben bang voor de naald en daarom lukt het niet zo goed. In mijn been lukt het wel wat beter, omdat dat verder van me af is. Het prikken in de vinger lukt ook steeds beter. Maar de insuline spuiten in mijn buik… het blijft echt heel erg lastig. Ook kan dit heel veel pijn doen bij mij. Ik heb dit uitgelegd aan de diabetesverpleegkundige. Zij vertelde mij dat als ik geen soepele beweging maak het niet goed lukt.

Ik zou heel graag van jullie tips willen over het spuiten van insuline. Hoe doen jullie dat? Het klinkt misschien heel stom maar het zou mij echt kunnen helpen. Dat het niet goed lukt maakt mij onzeker en daardoor lukt het de volgende keer nog minder goed…

Alvast bedankt allemaal.

Liefs

 • Vervelend he, bij mij kwam de diagnose begin augustus 2016
  in het begin baalde ik ook heel erg.
  Klinkt gek maar het wend uiteindelijk.
  Ikzelf zet de naald rustig op m’n buik en laat hem er rustig in glijden.
  Succes ermee en als je vragen hebt, stel ze gerust.

  Groetjes Patrick.

 • spuiten is en blijft lastig maar het went en na een tijdje word het een normaal ding in je leven je kunt met je dvk overleggen over de naalden deze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes miss fijner om een kort naaldje te gebruiken en voor het vinger prikken is de fsl misschien een oplossing heb hem zelf ook scheelt erg veel pijnlijke vingers en helpt je om een goed inzicht in je diabetes te krijgen het is vooral in het begin een zoektocht om je weg te vinden om op je eigen manier je waardes goed te krijgen en te houden

  • Chaim

  Tjee…jij hebt wat te verwerken zo. De diagnose op zich is al genoeg, maar als je ook angst voor scherpe voorwerpen hebt….
  Ik denk dat jij heel trots op jezelf mag zijn dat je nu die vingerprikken kunt doen en dat het spuiten in je been wel gaat.

  Voor een dvk is het makkelijk praten…maak een soepele beweging.
  Zij kent je angst niet en dvk’s zien je nooit spuiten. Weten helemaal niet hoe je het doet.
  Althans de mijne weet dat van mij niet.
  Als je bang bent voor die naald dan ontspan je niet. Simpels. Dus doet het meer pijn dan misschien nodig is. Niet jouw fout.

  Wat iemand anders al schreef…probeer een 4mm naald.
  Ik ben met 5mm begonnen en bijna elke naald was pijnlijk en ik ben niet bang voor naalden en heb het spuiten geaccepteerd.
  Mijn dvk vond het niet nodig dat ik 4mm naalden bestelde, maar daar gaat zij niet over.
  Het scheelt toch iets.

  En het ene moment is het pijnlijker dan de andere. Hangt van zoveel af. Of je moe bent, eigenlijk haast hebt, je gedachten er niet echt bij hebt, je gespannen bent om een andere reden….en ga zo maar door.
  Dat is een deel van je acceptatieproces. Dat je leer accepteren dat het spuiten vaker wel dan niet pijnlijk is, maar dat het ook snel over is.

  Ik heb geen angst voor naalden, dus kan ik me niet voorstellen wat zo’n naaldje met jouw angst doet. Angst is niet te beredeneren. Dat is er gewoon en je kunt alleen proberen daar een weg in te vinden. Weet dat je zeker niet de enige bent en dat er meestal geen of weinig aandacht voor is.

  Probeer het eens, die 4mm, misschien dat dat een beetje verschil maakt?

  Ik heb op een ander forum gelezen dat iemand begeleiding kreeg bij het spuiten van de wijkverpleging. Ook vanwege de angst voor naalden. Dan wordt het langzaam opgebouwd. Wil jouw dvk/behandelend arts je dat niet aanbieden, zodat het je ook kan gaan lukken om in je buik te spuiten?

  Is het voor jou mogelijk om niet op dat naaldje te focussen of hoort dat nu juist bij jouw angst?

  Ik bedenk me opeens..je moet twee eenheden in de lucht spuiten om te voorkomen dat er lucht in de pen blijft zitten. Dan focus je je dus op die naald.

  Om de naald zit een dopje, die weer over en gekleurd afdekdopje van de naald past.
  Het buitenste dopje is langer dan het gekleurde dopje.
  Bewaar eens zo’n dopje en laat iemand daar het topje van afsnijden tot net boven het gekleurde dopje.
  Zet dat op je pen, draai de twee eenheden, tik eventuele luchtbel uit je pen en spuit de een heden weg. Je zou dan de naald maar beperkt moeten zien.
  Dat dopje kun je gewoon elke keer gebruiken. Misschien eens in de week vervangen.

  Ik gok maar. Probeer me in te leven in hoe het voor jouw misschien iets makkelijker kan.

  Zit ik te bazelen, neem me dan niet kwalijk. Je zult vaak genoeg iemand zijn tegengekomen die goed bedoelde, maar je niet begrijpt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.