Home Forums Behandelaren Toujeo in ampullen leveren?

Toujeo in ampullen leveren?

Is het mogelijk om Toujeo, net als Lantus, in ampullen te leveren?

Ik vraag het vanwege de wegwerppennen (Solostar) en het ontstaan van een grotere afvalberg doordat complete insulinepennen weggegooid worden. Ik heb ook moeite om te wennen aan de andere handelswijze bij een langwerkende insuline van Sanofi. Ik ben tevreden over de insuline van Sanofi, maar heb bedenkingen bij de verpakking.

Heeft Sanofi in de nabije toekomst plannen om Toujeo ook in ampullen te produceren?

 • We hebben deze vraag voorgelegd aan Sanofi, en die gaven de volgende reactie:

  In het kort is het antwoord dat vanwege veiligheidsoverwegingen Toujeo niet in een ampul beschikbaar gemaakt kan worden.

  De achtergrond is het volgende.

  Toujeo is een 3x geconcentreerde vorm van insuline glargine t.o.v. Lantus. Om het voor mensen met diabetes zo eenvoudig mogelijk te maken, en om misverstanden zoveel mogelijk te voorkomen, is er gewerkt aan een insulinepen (de Toujeo SoloStar) die het mogelijk maakt om hetzelfde aantal eenheden te injecteren, maar dan dus in een derde van het volume. Dit betekent dat de Toujeo SoloStar aan de buitenkant en qua gebruik gelijk is aan de bekende Lantus SoloStar, maar aan de binnenkant totaal is aangepast. Alleen op deze manier kan worden gegarandeerd dat bij instellen van, bijvoorbeeld, 30 eenheden er ook daadwerkelijk 30 eenheden worden geïnjecteerd. Maar dan dus wel in een kleiner volume.

  M.a.w. dit concept verlangt een juiste combinatie van een specifieke insulinepen in combinatie met een ampul van de geconcentreerde insuline. Dit kan alleen gegarandeerd worden bij een vaste combinatie in een voorgevulde pen.
  Technisch gezien zou er ook een Toujeo ClikStar ontwikkeld kunnen worden. Maar dan kom je in de situatie dat er twee soorten ClikStar in omloop komen. Een voor de 100 E per ml en een voor de 300 E per ml. Dan is het wachten op ongelukken. Als mensen per ongeluk de Toujeo ampul in de oude ClikStar plaatsen in plaats van in de Toujeo ClikStar, dan injecteren ze ineens 3x zo veel insuline.

  Overigens geldt deze overweging ook voor andere geconcentreerde insulinepreparaten die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn.

  • Frankvo

  @diabetesvereniging,

  Is het dan ook mogelijk om de humalog U200 in mijn pomp te gebruiken door 2 pennen in mijn reservoir te vullen??

  • avdpol

  Ik heb hetzelfde probleem met abasaglar. Dat kan in Nederland niet geleverd worden in ampullen. In Italië wél! De energie voor productie van de injectiepennen en de bijdrage aan de afvalberg vind ik een groot bezwaar. En als er in Italië wel ampullen geleverd kunnen worden, waarom dan in Nederland niet? Lang leve Europa! Er bestaan dus wél ampullen voor dit middel, dus ik begrijp zoiets echt niet.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.